Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2016
H ιστορία μιας εκατοντάχρονης βουλιμικής γιαγιάς στη σκηνή του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ «La nonna» του Roberto Cossa ανεβαίνει ξανά στην Κύπρο από το θέατρο Σκάλα.
Το δημοφιλέστερο έργο της σύγχρονης Αργεντινής, μια μαύρη κωμωδία για την αδηφάγο γιαγιά που με δολοφονική αθωότητα καταβροχθίζει τα πάντα, οδηγώντας την οικογένειά της στην εξόντωση και την καταστροφή.
Το έργο «La Nonna» (1977), γράφτηκε από τον Αργεντίνο θεατρικό συγγραφέα Ρομπέρτο Κόσσα και παίχτηκε σε πολλές σκηνές ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που ισορροπεί μεταξύ σπαρταριστής κωμωδίας και έντονου δράματος, με το διαβρωτικό χιούμορ ως ένα από τα έντονα χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Αργεντινή, όπου μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών υποφέρει από την ακατάσχετη λαιμαργία της εκατόχρονης γιαγιάς, η οποία καταναλώνει απίστευτες ποσότητες φαγητού, σε σημείο που να οδηγήσει την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο. Όλα τα μέλη της οικογένειας θρέφουν με τον έναν ή άλλον τρόπο το «τέρας» Nonna, θέλοντας να υποθάλψουν τις δικές τους αδυναμίες, να κρύψουν τους δαίμονες που κατοικούν στην ψυχή τους. Όταν η οικογένεια επιχειρεί να ξεφορτωθεί την Nonna με διάφορους τρόπους αποτυγχάνει. Τα μέλη της οικογένειας καταρρακώνονται και αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού και της ηθικής κατάπτωσης και όταν δεν καταφέρνουν να βρουν λύτρωση οδηγούνται στην ολοκληρωτική εξόντωση. Αντίθετα, η Nonna συνεχίζει ακάθεκτη να επιβιώνει αλώβητη και να καταβροχθίζει τα πάντα.
Η «Nonna» μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο της εξουσίας με την πλατύτερη έννοια, που καταπιέζει, βασανίζει και «τρώει» ανθρώπους μέχρι εξόντωση. Δεδομένου ότι το έργο πρωτοανέβηκε στη διάρκεια μιας από τις πιο αιματοβαμμένες δικτατορίες της Αργεντινής, μπορεί να θεωρηθεί και ως παραβολή της στρατιωτικής εξουσίας, παντοδύναμης και άπληστης, που όχι μόνο καταπίεσε και δολοφόνησε, μα συνέβαλε και στη λιμοκτονία της πλειοψηφίας του αργεντίνικου λαού.
Ο συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει ένα έργο μυστικά επαναστατικό, αφού υπόγεια καταδικάζει την ακόρεστη πείνα και την αδηφάγα εξουσία. Η εξουσία βρίσκει στέγη, αποκτάει πρόσωπο και ύπαρξη μέσα από την αιωνόβια, ύπουλη, δαιμόνια γιαγιά. Με αριστοτεχνικό τρόπο ο συγγραφέας δείχνει στο κοινό ότι η συγκεκριμένη οικογένεια/κοινωνία δεν διαφέρει ουσιαστικά από τη δική μας, αφού η δομή, τα οικονομικά μεγέθη και η κοινωνική διαστρωμάτωση παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Η ιστορία της Nonna είναι η ιστορία ενός κόσμου στον οποίο κάποιοι καταβροχθίζουν τα πάντα τη στιγμή που κάποιοι άλλοι οδηγούνται στην καταστροφή. Μήπως μας θυμίζει τον δικό μας κόσμο;
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης
Μετάφραση: Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου
Σκηνικά-κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Γρηγοριάδης
Κινησιολογία: Νεκτάριος Θεοδώρου
Σχεδιασμός φωτισμού: Miroslav Sdravkov
Μακιγιάζ: Σταύρη Παφίτη
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Γρηγοριάδης, Γιάννης Κόκκινος, Μόνικα Μελέκη, Παρασκευή Αναστασίου, Φοίβος Γεωργιάδης, Ελευθερία Ανδρέου και στο ρόλο της Nonna, ο Σοφοκλής Κασκαούνιας.
-
Παττίχειο Θέατρο Σκάλα (πρώην Αττικό)
26 Μαρτίου - 31 Μαΐου 2016
Σχετικά
Συνεχίζει το ταξίδι της, στην Λάρνακα, η παραγωγή της Σκηνής 018 «Ομήρου Οδύσσεια»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
«Ο Μάγος του Οζ»: Μια παράσταση για όλη την οικογένεια από την Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θέατρου
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου
Οι 17 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε το φετινό φθινόπωρο στην Κύπρο
Έργα ρεπερτορίου, κωμωδίες, σύγχρονες προσεγγίσεις και θεατρικά Κυπρίων δημιουργών
"Oι Δεσποινίδες": Η κοινωνική κωμωδία για δύο νύχτες στη Λεμεσό
Σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος
«O Καρυοθραύστης» έρχεται στην Κύπρο με χορευτές από το εξωτερικό
Μια παράσταση για όλες τις ηλικίες
Η θεατρική παράσταση « Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια»
Σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κολοκοτρώνη και Κυριάκου Κώστα
«Σκοπευτήριο»: Επιστρέφει στη σκηνή το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου – Καρσερά
«Γαμπροί για πούλημα»: Σε νέο κύκλο παραστάσεων το Φθινόπωρο
Η κωμωδία των Ρέππα - Παπαθανασίου σε κυπριακή διασκευή
"Ο Φιάκας" του Δημοσθένη Μισιτζή είναι η καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΘΑΛ
Μια σπαρταριστή ελληνική κωμωδία ηθών, γραμμένη σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γλώσσα
«Μια άλλη πατρίδα»: Θερινό θεατρικό αναλόγιο με 10 αγόρια σε αυλή αγγλικού σχολείου!
Για εννέα μόνο παραστάσεις
Έρχεται η κωμωδία του καλοκαιριού, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη
Προλάβετε τα εισιτήριά σας