Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Συναυλίες και παραστάσεις στο Αρχοντικό Αξιοθέας!

Το δεύτερο μέρος του 19ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου ξεκινά στις8 Σεπτεμβρίου και είναι κι αυτό πολύ πλούσιο σε εκδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2016

Για 19η χρονιά φέτος το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ατζέντα της πρωτεύουσας με ένα ποικίλο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο υψηλό επίπεδο που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε στον μοναδικό χώρο του Αρχοντικού Αξιοθέας.

Με 14 εκδηλώσεις σε διάστημα δύο μηνών, η Αξιοθέα σίγουρα έχει κάτι να προσφέρει ακόμα και στους πιο απαιτητικούς θεατές.

 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, 20.30
Μπαμ! Παραπλεύρως Παραγωγές
Τι μπορεί να συμβεί, όταν κάπου στο πουθενά, μέσα από τους καπνούς μιας έκρηξης, βγαίνουν δυο άντρες που έχουν χάσει την ακοή τους; Τι κάνουν, όταν αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα ναρκοπέδιο; Καταργεί η απουσία της λαλιάς τις εθνοτικές διαφορές και μας απελευθερώνει από το άχθος των καταβολών μας; Το έργο «Μπαμ!» είναι μια ευφάνταστη κωμωδία του καταξιωμένου θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Νεοφύτου που μέσα από ιλαροτραγικές καταστάσεις διακωμωδεί τους εαυτούς μας και τη σοβαροφάνειά μας. Πώς λειτουργούμε, όταν δεν ακούμε τον άλλο; Και πώς αντιδρούμε, άμα αρχίσουμε πάλι να ακούμε αλλά διαπιστώνουμε πως έχουμε διαφορετική γλώσσα, και η μοναδική βοήθεια που μας προσφέρεται είναι σε μια άλλη, άγνωστη γλώσσα; «Θεέ μου, πόσες γλώσσες πρέπει να ξέρει το πλάσμα για να επιβιώσει μέσα σε τούτο τον τόπο;». Συγγραφέας: Γιώργος Νεοφύτου. Σκηνοθεσία/φωτισμοί: Ευριπίδης Δίκαιος. 2ος σκηνοθέτης: Μιχάλης Ασιήκκας. Σκηνικά/κοστούμια: Μελίτα Κούτα. Πρωτότυπη μουσική & σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Κολιάς. Υπεύθυνη παραγωγής: Μελίσσα Έκκερς. Παίζουν: Κώστας Καζάκας, Μάριος Στυλιανού και Σάββας Μενοίκου.

 

 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου | 20:30
Επιστροφή
Συναυλία με τραγούδια του Χρήστου Πήττα

Αν και γνωστός κυρίως από το έργο του στον χώρο της σύγχρονης κλασικής και θεατρικής μουσικής, ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Πήττας, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στις αρχές της σταδιοδρομίας του πέρασε - όπως αρκετοί από τους
συνθέτες της γενιάς του - και από τον χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάζοντας τότε τραγούδια του σε ποίηση Νίκου Καββαδία, Παύλου Μάτεση, Κώστα Βάρναλη και άλλων, με ερμηνευτές όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Μαρία
Φαραντούρη, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Πόπη Αστεριάδη, η Σοφία Μουτσίου, κ.ά.
Επιστρέφοντας σήμερα στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι, ο Χρήστος Πήττας παρουσιάζει μια επιλογή από παλαιότερες και καινούργιες συνθέσεις - τραγούδια του που περιλαμβάνει τον κύκλο «Μαραμπού - Πούσι - Τραβέρσο» σε ποίηση Νίκου Καββαδία, αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τη συνεργασία του με το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. για την παράσταση του «Ερωτόκριτου» και τη νέα μουσικό-ποιητική σύνθεση «Φεγγάρι-μνήμη στο Παλέρμο» σε ποίηση Μιχάλη Πιερή.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Βασίλης Γισδάκης και η Αμαλία Τάτση με τη σύμπραξη τετραμελούς μουσικού συνόλου.
Χρήστος Πήττας: συνθέσεις, πλήκτρα
Παντελής Σταματέλος: βιολί
Κωστής Θέος: βιολοντσέλο
Αντώνης Χατζηνικολάου: κιθάρα

 

 

Τετάρτη 14 & Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου | 20:30
Χρονικό της Κύπρου του Λεόντιου Μαχαιρά

Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Η πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική δραματοποίηση του σημαντικότερου αφηγηματικού (και δυνάμει δραματικού) κειμένου της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν χρονικόν», που προέκυψε ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας φιλολογικής μελέτης του έργου του Μαχαιρά.

Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Ιθάκης το 1998, η ιστορική αυτή παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει κάνει περισσότερες από 50 παραστάσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (στο Μόναχο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη).

Η κριτική πρόσληψη του έργου υπήρξε υπερθετική και η παράσταση χαρακτηρίστηκε «μείζον φιλολογικό και θεατρικό γεγονός» (Γιώργος Χατζηδάκης, εφ. «H Καθημερινή», Αθήνα, 19 Ιουλίου 1998). Ενώ, πέρα από τις κριτικές στον ελλαδικό και κυπριακό τύπο, τη σημασία της παράστασης για την ιστορική αυτογνωσία του λαού της Κύπρου, επισήμανε ο διακεκριμένος καθηγητής της μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cardiff της Ουαλίας, Peter W. Erbury (Journal of Medieval History, τόμ. 25, τχ. 1, 1999). Ακόμη, ο καταλανός ελληνιστής Eusebi Ayensa i Prat, σε αναλυτική κριτική της παράστασης στο ισπανικό φιλολογικό περιοδικό Erytheia, Revista de Estudios Bizantinos y Neogriegos (τόμ. 20, Μαδρίτη, 1999), σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «η παράσταση αναδεικνύει ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της μεσαιωνικής κυπριακής γραμματείας και προδρομικού των κειμένων της κρητικής αναγέννησης».

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου (11 Ιουλίου) και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου (19 Ιουλίου), το έργο παρουσιάζεται και στην Αξιοθέα με την επιχορήγηση της εταιρείας Medochemie στο πλαίσιο των εορτασμών για τα σαραντάχρονά της. Ο κύκλος παραστάσεων ολοκληρώνεται στις 16 Σεπτέμβριου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας.

Διασκευή-σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Αντώνης Ξυλούρης-Ψαραντώνης
Στίχοι τραγουδιών: Μιχάλης Πιερής
Σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Kαραγιώργης
Σκηνικός διάκοσμος, ενδυματολογική επιμέλεια:
Χρίστος Λυσιώτης
Φωτισμοί: Γρηγόρης Παπαγεωργίου
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

EΠΙΣΗΣ:
Παρασκευή 16 Σεπτέμβριου | 20:30, Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας.

 

 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου | 20:30
Michael Messios
Symmetry Band

Αν και δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, το 2013, η Michael Messios Symmetry Band έχει αρκετή ιστορία πίσω της μέσα από τη μακρόχρονη παρουσία των τεσσάρων μελών της στη μουσική σκηνή της Κύπρου αλλά και εκτός. Αποτελούμενη από τους καταξιωμένους μουσικούς και απόφοιτους του φημισμένου αμερικανικού κολλεγίου Berklee Μιχάλη Μέσσιο (κοντραμπάσο), Χάρη Ιωάννου (σαξόφωνα), Μάριο Τούμπα (πιάνο) και Ιωάννη Βαφέα (ντραμς), η μπάντα παίζει αποκλειστικά κομμάτια του Μιχάλη Μέσσιου από την τελευταία του δουλειά. Πρόκειται για συνθέσεις με έντονες μελωδίες, μοντέρνα αρμονία και σύνθετους ρυθμούς που έχουν επιρροές από ethnic, traditional και contemporary jazz, ενώ αντλούν ρυθμικά μοτίβα από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Κύπρου.

 

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου | 20:30
Ancient Groove

Το σχήμα Ancient Groove των Roy Zakai και Ofer Ronen από το Ισραήλ με τη σύμπραξη της ερμηνεύτριας ανδαλουσιανής μουσικής Tamar Bloch και τον Amit Sharon στα κρουστά, μας ταξιδεύουν στις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου σε μια
συναυλία που διευρύνει τα σύνορα της world music. Ως κιθαριστές, τα δύο βασικά μέλη του σχήματος έχουν διαφορετικές καταβολές. Ο Zakai προέρχεται από τον χώρο της δυτικής κλασικής μουσικής, ενώ ο Ronen από τον χώρο του φλαμένκο και της ethnic world music.
Μ' αυτές τις προσλαμβάνουσες, οι δυο τους προσεγγίζουν την παραδοσιακή εβραϊκή μουσική με τον δικό τους πρωτότυπο τρόπο, ωθώντας την έξω από το στενό θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιό της και φέρνοντάς την πιο κοντά στον σύγχρονο
κόσμο. Παράλληλα διατηρούν την ισορροπία ανάμεσα στη μουσική πολυπλοκότητα και την έκφραση συναισθημάτων μέσω της μουσικής.

Roy Zakai: κιθάρα, 11-χορδη κλασική κιθάρα
Ofer Ronen: ισπανική κιθάρα, ούτι
Tamar Bloch: φωνή
Amit Sharon: κρουστά

 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου | 20:30
Της αγάπης το βοτάνι
Τρίο Λεβάντε

Το Τρίο Λεβάντε (Πέτρος Κουλουμής - λαούτο, φωνή, Παύλος Μιχαηλίδης - βιολί, φωνή, Παντελής Ιωνάς - μπάντζο, κιθάρα, φωνή) έχει ετοιμάσει ένα μουσικό αφιέρωμα στους σπουδαίους σύνθετες της Σμυρναίικης σχολής Παναγιώτη Τούντα, Δημήτρη Σέμση, Ιωάννη Δραγάτση, Βαγγέλη Παπάζογλου και Γρηγόρη Ασίκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικά, τα οποία οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν κατά το πρότυπο των πρώτων ηχογραφήσεων, παραμένοντας πιστοί στους μουσικούς δρόμους και στο ηχόχρωμα της εποχής.
Την επιμέλεια της συναυλίας υπογράφει ο Πέτρος Λαζάρου.

 

 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου | 20:30
TriCoolOre featuring Παντελής Στόικος

Το world jazz τρίο TriCoolOre (Άγγελος Δούκας - πλήκτρα, Βασίλης Βασιλείου - τύμπανα, κρουστά και Νίκος Δούκας - ηλεκτρικό μπάσο, λούπες) παρουσιάζει μια νέα πρόταση σε συνεργασία με τον Παντελή Στόικο, έναν από τους σημαντικότερους τρομπετίστες των Βαλκανίων, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρόσφατο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival. Το ιδιαίτερο ηχόχρωμα που χαρακτηρίζει τη μουσική των TriCoolOre - μουσική που ξεφεύγει από τα στερεότυπα, συνδυάζοντας το κοσμοπολίτικο άκουσμα της τζαζ με τους ήχους της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου - εναρμονίζεται εντυπωσιακά με το αναγνωρίσιμο άκουσμα της τρομπέτας του Στόικου σε ένα πρόγραμμα με στοιχεία fusion όπου εκρηκτικοί ρυθμοί παντρεύονται με νοσταλγικές μελωδίες, εμπνευσμένες από την παράδοση.

 

 

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου | 20:30
Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ
Η πρώτη παγκοσμίως δραματοποίηση του γνωστού μυθιστορήματος του πολυβραβευμένου γαλλόφωνου αλγερινού συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Σπορίδη.
Μέσα από την πολυεπίπεδη αφήγηση των ημερολογίων των αδελφών Σίλλερ, ο συγγραφέας θέτει καίριους προβληματισμούς γύρω από τον θεσμό της οικογένειας, τις προσωπικές και συλλογικές ηθικές αξίες αλλά και την ατομική ευθύνη. Στο έργο συνυφαίνονται το Ολοκαύτωμα - ως ενοχική εμπειρία ενός νέου που ιχνηλατεί την εγκληματική δράση του πατέρα του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης - ο εμφύλιος της Αλγερίας κατά τη δεκαετία του 1990 και η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε μερικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Αυτοί οι τρεις διαφορετικοί ιστορικοί χρόνοι διαμορφώνουν το τραγικό πλαίσιο του μύθου, με πυρήνα το βασανιστικό και πανάρχαιο ερώτημα της ενοχής για τα κρίματα των προγόνων μας.
Μετάφραση: Ευγενία Γραμματικοπούλου
Σκηνοθεσία-διασκευή: Δημήτρης Σπορίδης
Παίζουν
Ρασέλ: Δημήτρης Σπορίδης
Μάλριχ: Στέφανος Πίττας

 

Σάββατο 1η Οκτωβρίου
Now Happiness
Λευτέρης Μουμτζής

Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου με τίτλο «Now Happiness», ο κύπριος τραγουδοποιός Λευτέρης Μουμτζής επιστρέφει στην Αξιοθέα με ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα με λιτή ενορχήστρωση που κυλά από την αρχή μέχρι το τέλος σε ήρεμους αρμονικούς τόνους, αφήνοντας στον ακροατή μια γλυκιά αίσθηση αισιοδοξίας. Στιλιστικά, τα τραγούδια δανείζονται στοιχεία από φολκ, τζαζ, ambient και κλασική μουσική, χωρίς απαραίτητα να κατατάσσονται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής.
Ο δίσκος, ο οποίος κυκλοφόρησε μέσα στο 2016, έχει ήδη παρουσιαστεί ζωντανά στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.
Τον Λευτέρη συνοδεύει ο ελλαδίτης μουσικός Δημήτρης Χατζηζήσης στην ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, φωνητικά και λούπες, ενώ ο ίδιος παίζει κιθάρα και πιάνο.

 

 

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου | 19:30
Ο Καραγκιόζης προφήτης
Χρίστος Αχιλλέως Πάφιος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Καραγκιόζης με τη βοήθεια του Χατζηαβάτη επισκέπτεται το παλάτι, προσποιούμενος τον προφήτη. Ενθουσιασμένοι, ο πασάς και η χανούμισσα τον παρακαλούν να καλέσει το πνεύμα του γιου τους που έχει πεθάνει πρόσφατα. Όπως-όπως, αφού επιστρατεύει και τον γιο του, τον Κολλητήρη, ο Καραγκιόζης καταφέρνει να πετύχει τις «προφητείες» του και ο πασάς και η σύζυγός του τον αμείβουν πλουσιοπάροχα. Αυτός όμως ζητά κι άλλα χρήματα για να τα στείλει τάχα στον γιο τους ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη του στον άλλο κόσμο. Εκεί αρχίζουν τα παρατράγουδα.
Το τι θα συμβεί στη συνεχεία κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Άραγε θα τα βολέψει ο Καραγκιόζης ή θα φάει το ξύλο της χρονιάς του πάλι;

 

 

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου | 20:30
Ίχνος
Συναυλία με νέα έργα του Τάσου Στυλιανού

Πιο πάνω ή κάτω από την άμεση επικοινωνιακή συντακτικότητά του, ο Λόγος, μορφοποιείται από ανακατατάξεις και εμφάσεις εσωτερικών στοιχείων που κινητοποιούνται, ταλαντεύονται και συγκρούονται μέσα από την προσπάθειά τους να παραμείνουν. Ακόμα και οι πιθανές μετατροπίες που μπορεί να επιδέχονται τα διάφορα τούτα στοιχεία πολλές φορές είναι ανεπαρκείς. Το αποτέλεσμα είναι η -ουκ ολίγες φορές- «αιματηρή», αναπόφευκτη αφαίρεσή τους.

Παρόλα αυτά, η απουσία τέτοιων στοιχείων κάθε άλλο παρά αναιρεί την ατέρμονη δυναμική τους. Είναι τούτη η απουσία, η οποία εμπνέει την -εναπομένουσα να βρεθεί- διαλεκτική μορφή επικοινωνίας. Κάτω απ' όλα αυτά, ως βάση ή στοιχειωδώς, πιστεύω, βρίσκεται ο ήχος: η κινητήριος αόρατη δύναμη που τελετουργικά, μέσα από αγέννητους ρυθμούς, ταξινομεί την απουσία ή μη όλων τούτων των στοιχείων. Ειλικρινά δεν γνωρίζω πώς ακούγεται αυτός ο ήχος. Νιώθω
όμως, εξ ανάγκης, ελεύθερος να αναδείξω την ύπαρξή του.

Συντελεστές:
Τάσος Στυλιανού: συνθέτης
Μαργαρίτα Ηλία: υψίφωνος
Δροσοσταλίδα Μωραΐτη: πιάνο
Μάριος Νικολάου: κρουστά
Άγγελος Μιχαηλούδης: κρουστά
Μενέλαος Μενελάου: βιολί
Νίκος Κουκουβίνος: τρομπόνι

 

 

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου | 20:30
Ψαραντώνης

Ο Ψαραντώνης έρχεται ξανά στον χώρο του, εδώ, στην Αξιοθέα, όπου έδωσε την πρώτη του συναυλία πριν από 16 χρόνια και έκτοτε δημιούργησε μιαν ισχυρή σχέση τόσο με το Φεστιβάλ, όσο και με το Θ.Ε.ΠΑ.Κ., καθώς συνεργάστηκε για τη μουσική στην παράσταση του Μαχαιρά και του Ερωτόκριτου. Έρχεται, αυτή τη φορά, όχι μόνο με δύο από τα παιδιά του, τη Νίκη και τον Λάμπη, αλλά και με τον γιο του Γιώργη, τον εγγονό και συνονόματό του Αντώνη Ξυλούρη. Mαζί τους για πρώτη φορά στην Αξιοθέα, ο γνωστός προικισμένος συνθέτης και δεξιοτέχνης των παραδοσιακών οργάνων, Γιάννης Παξιμαδάκης. Τρεις γενιές από τη θρυλική οικογένεια των Ξυλούρηδων θα ανταμώσουν στις 10 του Οκτώβρη (μαζί τους κι ο Παξιμαδάκης) για να μας μεταφέρουν στον κόσμο της μουσικής της Κρήτης που είναι ο κόσμος της υψηλής ποίησης. Εκεί όπου η Τέχνη ενίκησε τη Φύση, καθώς ανεπανάληπτα το αποτύπωσε ο Κορνάρος στον Ερωτόκριτό του. Όπως, άλλωστε, το έχει επανειλημμένα πει ο Ψαραντώνης, κύριος οδηγός και δάσκαλός του κατά τη σύνθεση και την ερμηνεία, είναι ο «παλμός της Φύσης». Αυτόν ακροάζεται και προσπαθεί ακολουθώντας το δικό του μονοπάτι και τους δικούς του τρόπους, να κατακτήσει τα μυστικά της τέχνης του -αρκεί ν' ακούσετε το ορχηστρικό «Παλμός», αλλά και τα «Αιθέρας», «Ταξίδι», «Γυρισμός» από τον ψηφιακό του δίσκο Νογώ, ή ακόμη τον «Αυτοσχεδιασμό» από τον δίσκο Eκτός εαυτού για να νιώσετε το
βάθος αυτής της ανεπανάληπτης σχέσης ενός αυτοδίδαχτου ιδιοφυούς μουσικού με τους ήχους και τους νόμους της Φύσης.

Με μιαν επιλογή από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής του πορείας, με γνωστές και λιγότερο γνωστές επιτυχίες του, αλλά και με νέα κομμάτια, δικά του ή που του τα εμπιστεύονται σπουδαίοι μουσικοί της Κρήτης, και με τους δυναμικούς αυτοσχεδιασμούς του που υφαίνουν τον ιστό της κάθε συναυλίας του, ο Ψαραντώνης κομίζει κάθε φορά καινούριο ρίγος, κατορθώνει και δημιουργεί την ταραχή και το δέος του υψηλού, αλλά και αγγίζει τα λυρικότερα και αισθαντικότερα στοιχεία του μουσικού βάθους της έκφρασης του Κρητικού και γενικότερα του Ελληνικού και του Μεσογειακού λαού.
Ψαραντώνης: λύρες, μπουλγαρί, τζουράς, φωνή
Νίκη Ξυλούρη: κρουστά, φωνή
Λάμπης Ξυλούρης: ούτι
Αντώνης Ξυλούρης: λαούτο
Γιάννης Παξιμαδάκης: λαούτο, φωνή

 

 

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου | 20:30
Αριστοφάνους Λυσιστράτη του Κώστα Μόντη
Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Δραματουργική προσαρμογή/Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Σκηνικά, κοστούμια: Χρίστος Λυσιώτης, Ηλιάνα Χρυσοστόμου
Κινησιολογία: Μιχάλης Πιερής
Χορογραφία: Έλενα Χριστοδουλίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Κουκουμάς
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας (13 Οκτωβρίου) και ανταποκρινόμενο στην απαίτηση του κοινού, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει την περίφημη κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο από τον Κώστα Μόντη. Η «κυπριακή Λυσιστράτη» του Μόντη -με τη χυμώδη κυπριακή διάλεκτο, τη γεμάτη έξυπνες γλωσσικές και υφολογικές μεταφραστικές λύσεις- έχει πλέον καθιερωθεί στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου ως ένα πρότυπο σύγχρονης απόδοσης αρχαίου κειμένου, το οποίο διατηρεί τη φρεσκάδα και το μπρίο του αριστοφανικού έργου και αναδεικνύει όλο τον πλούτο της κυπριακής ντοπιολαλιάς, προσδίδοντας στην αρχαία ελληνική κωμωδία ένα έντονα τοπικό χρώμα, ένα σαφέστατο κυπριακό χαρακτήρα. Στην παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ο κυπριακός χαρακτήρας εκτείνεται και στο επίπεδο της γενικότερης μουσικής και ρυθμικής οργάνωσης του έργου, το οποίο εντάσσεται πλέον στην πολιτι-σμική κοιτίδα της δημοτικής και λαϊκής παράδοσης της Κύπρου. Σε αυτό το εγχείρημα, πέρα από τη σκηνοθεσία και την κινησιολογία, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη που συνομιλεί δημιουργικά με την κυπριακή δημοτική παράδοση και η ενδυματολογική προσέγγιση του Χρίστου Λυσιώτη που εμπνέεται από τις παραδοσιακές κυπριακές φορεσιές. Από την πρεμιέρα της το φθινόπωρο του 2000 στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου και έως σήμερα, η «Λυσιστράτη» του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Γνώρισε εντυπωσιακή ανταπόκριση από το κοινό και την κριτική, και έγινε μια από τις πλέον επιτυχημένες παραγωγές του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
H «Λυσιστράτη» που παρουσιάζει το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. στο Φεστιβάλ του φετινού Οκτωβρίου, είναι μια νέα παράσταση, αφού με την αλλαγή αρκετών προσώπων στους ρόλους ξαναδουλεύτηκε εξ αρχής ως εργαστηριακό θεατρικό μάθημα με την πρόθεση να κατακτηθούν από φοιτητές-ηθοποιούς νέες ερμηνευτικές διαστάσεις.

 

 

Πέμπτη 20 Oκτωβρίου | 20:30
Η δημιουργική χρήση της ιταλικής γλώσσας στον κόσμο της διαφήμισης
Εβδομάδα Ιταλικής Γλώσσας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ιταλικής Γλώσσας ανά τον κόσμο που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο, φιλοξενούμε στο Αρχοντικό Αξιοθέας τον καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Joseph Brincat του Πανεπιστημίου της Μάλτας, για να παρουσιάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Η δημιουργική χρήση της ιταλικής γλώσσας σε εμπορικές επωνυμίες, διαφημιστικά σλόγκαν και εμπορικές πινακίδες».
Ο καθηγητής Brincat, μέσα από την ομιλία του και με τη χρήση πολυμέσων, θα μας εξηγήσει με ποιο τρόπο η (ιταλική) γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στην επικοινωνία της διαφήμισης, τα τρικ, τις μεθόδους, τα γλωσσικά στρατηγήματα, την υπερβολή, τον ευφημισμό, το λογοπαίγνιο, καθώς και το πώς διεθνής επωνυμίες μεταφράζονται ή μεταλλάσσονται στην ιταλική. Η ομιλία ενδιαφέρει φοιτητές γλωσσολογίας και διαφήμισης, γραφίστες, διαφημιστές, επικοινωνιολόγους, ψυχολόγους.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close