Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2017
Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα καρδιάς στον σπουδαίο ποιητή Νίκο Γκάτσο, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατό του.
Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, καλεί την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, να αποδώσουν μαζί τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε πάντα γιατί συνθέτουν τη συλλογική μας μνήμη και μας εμψυχώνουν στους καλούς και τους δύσκολους καιρούς.
Τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως είναι οι, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Ένα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό, μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας.
Πλαισιωμένοι από ένα λιτό μα στιβαρό μουσικό σχήμα που παραπέμπει στη λιτότητα και τη στιβαρότητα της ζωής και του έργου του Νίκου Γκάτσου, οι δύο ερμηνευτές υπόσχονται να μας χαρίσουν το πορτρέτο αυτής της δωρικής μορφής των Γραμμάτων μας, σκιαγραφημένο τόσο από στίχους και κείμενα του ιδίου όσο και από κείμενα άλλων που γράφτηκαν για εκείνον, σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.
Η ορχήστρα
Πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ
Μπουζούκι, Μαντολίνο: Ηρακλής Ζάκκας
Τσέλο: Ευγενία Καραπατάκη
Φλάουτο: Κωνσταντίνος Κρασίδης
Κοντραμπάσο: Ανδρέας Ροδοσθένους
Κιθάρες / Ενορχηστρώσεις: Άδμητος Πιτσιλλίδης
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ
Ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, ο Νίκος Γκάτσος παραμένει μία ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα. Με μία μόνο έκδοση ποιητικής σύνθεσης στο ενεργητικό του, την περίφημη και αξεπέραστη «Αμοργό» που κυκλοφόρησε το 1943, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και κέρδισε μια περίοπτη θέση στο πάνθεον των Ελλήνων ποιητών. Λέγεται ότι, το μακρύ αυτό ποίημα γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα της «αυτόματης γραφής», που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί. «Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου», χαρακτήρισε την «Αμοργό» ο στενός του φίλος Μάνος Χατζιδάκις, «επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου». Με την «Αμοργό» κλείνει και ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του ελληνικού υπερρεαλισμού, που είχε ανοίξει με τον Νικήτα Ράντο, τον πρώιμο Ελύτη, τον Εμπειρίκο και τον Εγγονόπουλο.
Τη λυρική του φλέβα ο Νίκος Γκάτσος τη διοχέτευσε στους στίχους τραγουδιών, καταργώντας συχνά τα όρια ποίησης και στιχουργίας. Το έργο του είναι εντυπωσιακό σε ποσότητα και ποιότητα. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και άλλοι συνθέτες, μελοποίησαν στίχους του που τραγουδήθηκαν από δημοφιλείς καλλιτέχνες και έγιναν μεγάλες επιτυχίες
Ο Νίκος Γκάτσος που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας, πέθανε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 1992 και τάφηκε στη γενέτειρά του.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
Έχει σφραγίσει με το προσωπικό του ήθος και ύφος το Ελληνικό τραγούδι. Έχει τραγουδήσει σχεδόν σε όλον τον κόσμο, κυρίως για τον απόδημο Ελληνισμό, με μεγάλη επιτυχία και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια σε όλη την Ελλάδα και σε διεθνούς φήμης συναυλιακούς και πολιτιστικούς χώρους, όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το “Carnegie Hall”, το “Lincoln Center”, το “Town Hall”, το “Royal Theatre” κ.ά.
Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Δήμο Μούτση, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Μάριο Τόκα, Σταμάτη Σπανουδάκη, Γιάννη Σπανό, Ηλία Ανδριανόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Θεόδωρο Δερβινιώτη, Νότη Μαυρουδή, Λίνο Κόκκοτο, Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Αντώνη Βαρδή και με τον Γιουγκοσλάβο Kiki Lesendric και την Ελένη Καραΐνδρου. Συνεργάστηκε, επίσης, με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς όπως τους, Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Γκάτσο, Νίκο Καρούζο, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Άλκη Αλκαίο, Λίνα Νικολακοπούλου και ερμήνευσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, της Κωστούλας Μητρόπουλου και του Γιάννη Λογοθέτη καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορείτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.
ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Άρχισε την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έχει εργαστεί τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία. Συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, με το θεατρικό εργαστήρι Θεσσαλονίκης και με το Αεικίνητο Θέατρο. Από το 1984 μέχρι το 1992 υπήρξε στέλεχος του Ανοιχτού Θεάτρου. Συνεργάστηκε επίσης με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, το θέατρο Αθήναιον, την Εταιρία Θεάτρου Μηχανή και με το θέατρο του Νότου.
Με το Εθνικό Θέατρο έχει συνεργαστεί ως μέλος χορού στις τραγωδίες του Ευριπίδη: Ορέστης, Ιππόλυτος, Βάκχες, Ηλέκτρα και έπαιξε τους ομώνυμους ρόλους στις τραγωδίες Αντιγόνη του Σοφοκλή, Μήδεια του Ευριπίδη και Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Από το Νοέμβριο του 1997 μέχρι τον Ιούλιο του 1999 συμμετείχε στη μεγάλη περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου με τη Μήδεια και την Ηλέκτρα ανά τον κόσμο: Τουρκία, Γαλλία, Αυστραλία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Η.Π.Α, Καναδά, Δανία, Βουλγαρία, Κίνα, Ιαπωνία.
Διάρκεια: 120’ περιλαμβανομένου 15’ διαλείμματος
-
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
02 Σεπτεμβρίου 2017
-
Αμφιθέατρο Αρχ. Μακάριου Γ (Σχολή Τυφλών)
03 Σεπτεμβρίου 2017
Σχετικά
«Music Unites»: Μια συναυλία αφιερωμένη στην μουσική ως χαρακτηριστικό της πολιτισμική μας ταυτότητας
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
Eurovision 2025: Aκούστε τα υποψήφια τραγούδια της Ελλάδας
Αυτοί είναι οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια για τον ελληνικό τελικό της Eurovision
Eurovision 2025: Γιατί αποκλείστηκε το τραγούδι του Μπάμπη Στόκα - Η ανακοίνωση της ΕΡΤ
H ανακοίνωση της ΕΡΤ για το τραγούδι του Μπάμπη Στόκα που αποκλείστηκε από τον ελληνικό εθνικό τελικό της Eurovision 2025. Από ποιο τραγούδι αντικαταστάθηκε.
Αυτοί είναι οι 12 καλλιτέχνες για τον ελληνικό τελικό της Eurovision
Οι 12 καλλιτέχνες και οι τίτλοι των τραγουδιών τους που θα διεκδικήσουν το χρυσό εισιτήριο της ελληνικής εκπροσώπησης
Η Χαρούλα Αλεξίου και τα τραγούδια της σε μία σειρά μουσικών παραστάσεων-αφιέρωμα στην Κύπρο
Το Μουσικό Σύνολο «ἐς ἀεί» τιμά την σπουδαία ερμηνεύτρια
Η Ιουλία Καραπατάκη έρχεται Κύπρο για ένα μοναδικό live
H έντεχνη καλλιτέχνις επιστρέφει στο νησί
Αλίκη Χρυσοχού και Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζουν τη "Μελωδία της Ευτυχίας"
Για δύο παραστάσεις σε Ριάλτο Λεμεσού και Παλλάς Λευκωσίας
Eurovision 2025: Ρουβάς, Παπαρίζου και Ευαγγελινός στον ελληνικό εθνικό τελικό
Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου
H μουσική παράσταση «Ηχοτοπία της Λευκωσίας» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Η Λευκωσία 2030 και το ΔΦΛ 2024 παρουσιάζουν τη νεοσύστατη ομάδα Nābu Pēra
Μία ακόμα συναυλία για την μοναδική Τάνια Τσανακλίδου στην Κύπρο
Η εξαιρετική ερμηνεύτρια θα βρεθεί τον Ιανουάριο στο νησί μας για δύο συναυλίες
Οι 9 συναυλίες που θα απολαύσουμε τον Ιανουάριο του 2025 στην Κύπρο
Η χρονιά ξεκινά με αγαπημένους καλλιτέχνες και μουσικές επιτυχίες