Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

17 κυπριακά φεστιβάλ ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης

Αυτά είναι ταφεστιβάλ που διοργανώνονται στην Κύπρο και διακρίθηκαν με το EFFE Label 2017-2018

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνουν τελετή απονομής των πιστοποιητικών EFFE Label 2017-2018 στα κυπριακά φεστιβάλ που διακρίθηκαν και βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, στις 7:00μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Πήτερ Φλορένς, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του EFFE, διευθυντής του Hay Festivals στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 17 (δεκαεπτά) φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Κύπρο και διακρίθηκαν με το EFFE Label 2017-2018, με βάση τα τρία κριτήρια του Προγράμματος EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (καλλιτεχνική δέσμευση, ενεργό συμμετοχή των φεστιβάλ στις κοινότητές τους και μια Ευρωπαϊκή και διεθνή θεώρηση), είναι:

  • Apollon International Arts Festival
  • Buffer Fringe Performing Arts Festival│Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe της Κύπρου
  • Countryside Animafest Cyprus│Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου
  • Cyprus Contemporary Dance Festival │Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου
  • Cyprus Film Days - International Film FestivalΔιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος
  • Cyprus Rialto World Music Festival
  • Fengaros Music Village and Fengaros Festival│Μουσικό Χωριό Φέγγαρος και Φεστιβάλ Φέγγαρος
  • International Festival of Ancient Greek Drama│Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
  • International Motion Festival Cyprus│Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Γραφικών Τεχνών Κύπρου
  • International Pharos Chamber Music Festival │Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος
  • International Pharos Contemporary Music Festival│Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος
  • The International Short Film Festival of Cyprus│Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου
  • KYPRIA International Festival│Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ
  • Lofou August Festival│Φεστιβάλ Λόφου
  • Nicosia Pop Up Festival
  • No_body Dance/Movement & Performance Arts Festival│Φεστιβάλ Χορού & Παραστατικών Τεχνών No_body
  • The Afro Banana Republic Festival

Με τη διάκρισή τους, τα 17 κυπριακά φεστιβάλ, κατέχουν μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης και ενισχύουν τη θέση της Κύπρου στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.

Στη διαδικασία απόκτησης του EFFE Label 2017-2018 συμμετείχαν εκατοντάδες φεστιβάλ από 39 χώρες, τα οποία υπέβαλαν αίτηση στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε το EFFE, το χειμώνα του 2016, για να αναδείξουν την αφοσίωσή τους στα τρία κριτήρια που ζητούσε το πρόγραμμα: καλλιτεχνική δέσμευση, ενεργό συμμετοχή των φεστιβάλ στις κοινότητές τους και μια Ευρωπαϊκή και διεθνή θεώρηση. Οι 95 εμπειρογνώμονες, μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής κάθε χώρας, οι οποίοι επιλέγηκαν από τα εθνικά κομβικά σημεία του προγράμματος, βαθμολόγησαν τις υποβληθείσες αιτήσεις της χώρας τους και παρουσίασαν τα αποτελέσματα στη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία και απέμεινε τα EFFE Label 2017-2018 στα φεστιβάλ.

Τη Διεθνή Επιτροπή αποτελούσαν οι: Σερ Τζόναθαν Μιλς, πρόεδρος της Επιτροπής, διακεκριμένος συνθέτης και πρώην διευθυντής διαφόρων Φεστιβάλ στην Αυστραλία (Μπλου Μάουντεινς, Μπρίσμπεϊν, Μελβούρνη) και του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, Ταμάρ Μπρούγκεμαν, συν-διευθύντρια του Φεστιβάλ Wonderfeel, Ολλανδία, Πήτερ Φλορένς, διευθυντής του Hay Festivals, Ηνωμένο Βασίλειο, Κενγκ Σεν Ονγκ, διευθυντής του Singapore International Festival of Arts, Σιγκαπούρη, Χάρις Πάσοβιτς, σκηνοθέτης, διευθυντής του East West Centre Sarajevo, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάβελ Ποτορόσζιν, διευθύνων σύμβουλος του Πανεπιστημίου SWPS της Βαρσοβίας, Πολωνία, Ρενάτο Κουαγκλία, γενικός διευθυντής του FOQUS Foundation, Ιταλία, Ιρένε Ρόσσι, Φεστιβάλ Couleur Café, Βέλγιο, Φρουσζίνα Σζεπ, διευθύντρια του Φεστιβάλ Lollapalooza στο Βερολίνο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Yourope, Ουγγαρία.

Την Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή της Κύπρου, η οποία αξιολόγησε και προέκρινε τις υποβληθείσες αιτήσεις από τα κυπριακά φεστιβάλ για απόκτηση του EFFE Label 2017-2018, αποτελούσαν οι: Γιώργος Γεωργής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Νεάπολις, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Μαρίνα Σχίζα, πολιτιστική αρχισυντάκτρια, εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και Τάκης Χατζηδημητρίου, πρόεδρος ΙΚΜΕ (Ίδρυμα Κοινωνικοπολιτικών Μελετών).

Το πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, αποτελεί μια πολιτιστική πύλη που προσφέρει το χώρο σε πολίτες και επαγγελματίες, για να ανακαλύψουν τα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ και να εμπλακούν σε αυτή την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Είναι μια νέα διεθνής πλατφόρμα η οποία συνδέει μεταξύ τους τα φεστιβάλ με ουσιαστική δέσμευση στις τέχνες, τις κοινότητές τους και τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη. Πρωτίστως, το EFFE αναγνωρίζει το αριστεύειν στο καθημερινό έργο αυτών των φεστιβάλ σε τοπικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη. Το ΚΚΔΙΘ συμμετέχει στη δεύτερη διοργάνωση του Προγράμματος EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (2017-2018), μια πρωτοβουλία του European Festivals Association (EFA) και δρα ως το κομβικό σημείο του προγράμματος στην Κύπρο, με στόχο την προώθηση του ΕFFE σε εθνικό επίπεδο, την ενθάρρυνση των τοπικών φεστιβάλ για συμμετοχή τους στην Πλατφόρμα και τη σύσταση της Εθνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close