1-5 July 2018
Προσεχώς , Θέατρο

"Τρωάδες" του Ευριπίδη από το Θέατρο Ένα

Με ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ευριπίδη, Τρωάδες, ανοίγει η φετινή διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος»

Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιουνίου 2018

Με το εμβληματικό, διαχρονικό κι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ευριπίδη, Τρωάδες, σε παραγωγή του Θεάτρου Ένα ανοίγει η φετινή διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος».

Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν ως δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών. Ο ανθρώπινος πόνος παίρνει οικουμενικές διαστάσεις.

Ο θρήνος των γυναικών, μανάδων, συζύγων, αδελφών, ανθρώπινος και αποκαλυπτικός επισημαίνει για άλλη μια φορά τα «έργα» της ανθρώπινης φύσης. Μια ιστορία που (συνεχώς) επαναλαμβάνεται…

▪ Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Σκηνοθεσία και ελεύθερη απόδοση κειμένου: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Σκηνικά - Κουστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική και μουσική διδασκαλία: Ευαγόρας Καραγιώργης
Κίνηση: Γιώργος Δημόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Δημόπουλος

Διανομή:
Έρικα Μπεγέτη (Εκάβη), Κρίστη Παπαδοπούλου (Κασσάνδρα), Έλενα Χατζηαυξέντη (Ανδρομάχη), Τίνα Λεωνορά (Ελένη), Σωτήρης Μεστάνας (Μενέλαος), Μανώλης Μιχαηλίδης (Ταλθύβιος), Βασίλης Χαραλάμπους (Αστυάναξ), Χορός: Έφη Χαραλάμπους, Στάλω Στυλιανού, Βασιλική Ανδρέου, Μαρία Πογιατζή, Μαρίλια Χαριδήμου, Ελένη Οροκληνιώτη, Ειρήνη Σαλάτα - Γεωργίου

Σκηνοθετικό σημείωμα
Οι Τρωάδες είναι το κατ’ εξοχήν αντιπολεμικό έργο που έγραψε ο Ευριπίδης με έμφαση στις συνέπειες του πολέμου ειδικά στις γυναίκες και τα παιδιά. Έργο πολύπλευρο και βαθιά πολιτικό, επίκαιρο, ενάντια στη βία του πολέμου, μεταφέρεται επί σκηνής σε μια σύγχρονη ανάγνωση, στο παγκόσμιο «σήμερα», έχοντας πάντα ως βάση το λόγο του Ευριπίδη.

Στις Τρωάδες ο Ευριπίδης αναδεικνύει το κενό μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο νικητής  καθώς και την ματαιότητα του πολέμου. Ακόμα και οι ευγενείς Αθηναίοι (η αιτία που έγραψε το έργο ο Ευριπίδης ήταν η εισβολή και η κατάληψη της Μήλου και η εν συνεχεία σφαγή και υποταγή του πληθυσμού της από τους Αθηναίους, επειδή θέλησαν να παραμείνουν ουδέτεροι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο), δείχνουν τον χειρότερο τους εαυτό με σφαγές και άλλες βίαιες πράξεις. Η τραγική ειρωνεία στο έργο είναι το θάρρος και η αξιοπρέπεια που δείχνει η Εκάβη κάτι που δεν χαρακτήριζε τους κατακτητές. Ο μόνος ηρωισμός με τον οποίο ασχολείται ο Ευριπίδης είναι αυτός των μητέρων και των χήρων των ηττημένων Τρώων.

Αντρέας Χριστοδουλίδης

Παραστάσεις: 
Κυριακή 1 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου [επίσημη έναρξη φεστιβάλ]
Τρίτη 3 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Πέμπτη 5 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά
Έναρξη: 21.00 

Τιμές εισιτηρίων: €10, €5 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2018 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Πώληση εισιτηρίων:
Περίπτερα SOEASY παγκύπρια
Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο
Περίπτερο In N Out στο Παραλίμνι και ηλεκτρονικά 

www.SoldoutTickets.com.cy 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close