News , Τέχνη

"Η Κύπρος για μένα είναι πατρίδα από επιλογή"

Ο διεθνούς φήμης Έλληναςvisual designer και καλλιτέχνης Χάρης Τσέβης μιλά στο Check In για το δικό του κυπριακό όνειρο, την τεχνοτροπία των εντυπωσιακών μωσαϊκών του σε καμβά που δημιουργεί και την πρώτη του ατομική έκθεση στην Κύπρο"Endless Summer"

Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Χάρης Τσέβης είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας visual designer και καλλιτέχνης που η δουλειά κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και αρκετά χρόνια. Καθιερώθηκε μέσα από τις δικές καινοτομικές τεχνοτροπίες στα ψηφιακά μωσαϊκά, και ανάμεσα στους πελάτες του βρίσκει κανείς πολυεθνικές όπως η Nike, η Toyota, η Coca-Cola, Μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal, το Time, το CNN και διαφημιστικές όπως η Leo Burnett Hong Kong, η Saatchi & Saatchi Los Angeles και η Publicis New York.

Η δουλειά του χρησιμοποιείται στη διαφήμιση, τις εκδόσεις και την ενημέρωση αλλά τα τελευταία χρόνια τυγχάνει αναγνώρισης και στο χώρο της τέχνης. Έργα του κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε όλο τον κόσμο.

Η δουλειά του χρησιμοποιείται στη διαφήμιση, τις εκδόσεις και την ενημέρωση αλλά τα τελευταία χρόνια τυγχάνει αναγνώρισης και στο χώρο της τέχνης. Έργα του κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η γιγαντιαία τοιχογραφία με την Golden Gate Bridge στο VIP lounge της Delta Airlines στο αεροδρόμιο του San Francisco, τα επίτειχα ψηφιδωτά για τα γραφεία της Nike στο Μεξικό, οι εγκαταστάσεις στο σπίτι της Αμερικανικής Ολυμπιακής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και πολλά άλλα. Έργα του βρίσκονται επίσης σε ιδιωτικές συλλογές, χώρους εργασίας, εστίασης και διασκέδασης.

Ο Χάρης Τσέβης σήμερα δηλώνει Κύπριος από επιλογή και πιο συγκεκριμένα Παφίτης αφού επέλεξε να ζει πλέον μόνιμα στο νησί και για την ακρίβεια στο χωριό Αναρίτα.

Η έκθεση του Endless Summer είναι η πρώτη του ατομική έκθεση στην Κύπρο η όποια θα φιλοξενηθεί, όχι τυχαία, στο ξενοδοχείο Αλμύρα στην Πάφο. Το ξενοδοχείο Αλμύρα λειτούργησε ως η αφορμή για να πάρει την απόφαση να ζήσει μόνιμα στην Κύπρο αφού ερχόμενος πριν από επτά χρόνια στον νησί διέμενε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο όπου μέσα του ξύπνησε η επιθυμία της μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα μας.  

Ο Χάρης Τσέβης είναι ένας πολύ ξεχωριστός καλλιτέχνης και μίλησε στο Check In για τα δικά του ατελείωτα καλοκαίρια, πως αυτά μετουσιώνονται στα έργα του, από πού εμπνέεται, πως δημιουργεί, τι είναι ακριβώς αυτή η τεχνοτροπία των μωσαϊκών που χρησιμοποιεί και πως βιώνει σήμερα το δικό του κυπριακό όνειρο.  

Η Κύπρος είναι αυτό το φώς, αυτή η αίσθηση του ατελείωτου καλοκαιριού αλλά και ο ήσυχος ανοικτός χώρος. Είναι η ενατένιση στη Μεσόγειο, η συνειδητοποίηση της ταυτότητας του Ευρωπαίου και Έλληνα ακρίτα, η γειτνίαση με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική

Διάβασα πως δηλώνετε Παφίτης από επιλογή και ζείτε τα τελευταία τρία χρόνια στην Κύπρο. Πείτε μας γι’ αυτό. Πως πήρατε αυτή την απόφαση;
Η Κύπρος είναι ένας παράδεισος από πάρα πολλές απόψεις. Ήρθα σε επαφή μαζί του αργά στη ζωή μου. Μέχρι τότε ήταν για μένα ένας τόπος που αντιπροσώπευε σταθερά στο μυαλό μου τις τραυματικές στιγμές του 1974. Όταν όμως ήρθα για πρώτη φορά στο νησί το 2009 για ένα συνέδριο άρχισε να γίνεται γλυκόπικρος. Η πρώτη μου επαφή ήταν με τη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Ο συνδυασμός από την τραγικότητα του εθνικού ζητήματος με την χαλαρή νησιωτική ζωή με κέντρισε. Ταυτόχρονα η επαφή με την κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα μου έδειξε ένα άλλο δρόμο. Εκεί με κέρδισαν οι άνθρωποι. Οι Κύπριοι Έλληνες είναι πραγματικά δαιμόνιοι. Κατάφεραν έναν σχετικά άγονο και πληγωμένο τόπο να τον κάνουν κέντρο για τόσα και τόσα. Έτσι το γλυκόπικρο συναίσθημα το διαδέχτηκε ο θαυμασμός για τον κόσμο της Κύπρου. Κι όταν το 2011 ήρθα ένα Σεπτέμβη για διακοπές στην Πάφο ο θαυμασμός έγινε έρωτας. Αμφιταλαντεύτηκα 5-6 χρόνια και τελικά το πήρα απόφαση. Άλλαξα τη ζωή μου και απέκτησα μια νέα πατρίδα από επιλογή.

Τι σημαίνει η Κύπρος για εσάς;
Η Κύπρος είναι αυτό το φώς, αυτή η αίσθηση του ατελείωτου καλοκαιριού αλλά και ο ήσυχος ανοικτός χώρος. Είναι η ενατένιση στη Μεσόγειο, η συνειδητοποίηση της ταυτότητας του Ευρωπαίου και Έλληνα ακρίτα, η γειτνίαση με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι το μωσαϊκό από πολιτιστικούς θυσαυρούς και από μυρωδιές. Η σχέση με τη γή και τη θάλασσα. Η Κύπρος για μένα είναι πατρίδα από επιλογή. Που όμως δεν την ξεχωρίζω από την Ελλάδα. Μου αρέσει να λέω όμως πως είναι «η Ελλάδα όπως θα έπρεπε να είναι».

Πως είδατε τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Παφος 2017; Πως σας φάνηκε;
Η Πάφος είναι μια μικρή πόλη σε ακμή. Φυσικά και δεν είμαστε κάποιο κέντρο ή κάποια μητρόπολη, αλλά είμαστε μια μικρή ανθρώπινη πόλη με πολύ χώρο και πολύ ενέργεια. Δεν έχω βάση σύγκρισης μιας και ζω στην Πάφο από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016. Όμως είναι φανερό πως το έργο που γίνεται στην πόλη είναι σημαντικό. Προσωπικά είμαι και θαυμαστής του δημάρχου μας. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος με όραμα και αξίες. Αυτά δεν είναι πολύ συνήθη. Και φαίνονται τελικά στη ζωή της πόλης.

Η Κύπρος είναι έμπνευση;
Ω ναι! Δεν είμαι φυσικά ο πρώτος που θα το πιστοποιήσει. Ο αγαπημένος μου ροκ καλλιτέχνης της εφηβείας μου ο David Bowie την έχει υμνήσει και επιλέξει ως πατρίδα της καρδιάς του. Και ο κατάλογος των δημιουργών που εμπνεύστηκαν από το νησί μας φτάνει ως τον Όμηρο. Πώς θα μπορούσα να διαφέρω. Για την Κύπρο, ως γη, ως θάλασσα, ως φως, ως κοινωνία μπορώ να μιλάω ώρες και να παράγω άπειρες εικόνες. Μοναδικό πρόβλημα το τι να πρωτοπει κανείς. Το από πού να πρωτοπιαστεί.

Πως ξεκινήσατε αυτή την πρωτότυπη και καινοτόμα τεχνοτροπία των ψηφιακών μωσαϊκών; Πηγές έμπνευσής σας ποιες είναι;
Δύσκολο να θυμηθώ ακριβώς. Ήμουν πάντως σχεδόν από παιδί γοητευμένος από τις υπερβολικά σύνθετες εικόνες. Ίσως γιατί έχω μυωπία και δε βλέπω καλά, ίσως γιατί είχαμε στο σπίτι μια σειρά πίνακες βασισμένους στον πουαντιλισμό από κάποιον ξάδερφο της μητέρας μου. Πάντως το γεγονός είναι πως τα μωσαϊκά αλλά κι άλλες συγγενείς μορφές ψηφιακής τέχνης, όπως η Ascii art, η pixel art κλπ με γοήτευσαν εδώ και δεκαετίες. Έτσι καταπιάστηκα μαζί τους ως ένα προσωπικό project που προσομοίαζε περισσότερο σε χόμπι, παρά σε δουλειά. Το χόμπι έγινε πάθος και το υπηρέτησα πιστά για χρόνια. Έτσι κάποια στιγμή το είδαν – πέραν του κλειστού μου κύκλου – και κάποιοι άνθρωποι ανά τον κόσμο που είδαν σε αυτό και κάποια εμπορική χρήση. Αυτό ήταν. Το πάθος έγινε πλέον και εργασία.

Το καλοκαίρι ως φύση μα και ως ιδέα είναι ταυτισμένο με την ψυχοσύνθεσή μου. Είναι μια αισιόδοξη, ηδονική, λαμπερή προσέγγιση στη ζωή. Μια ουτοπική κατάσταση που μπορεί φυσικά να οδηγεί και σε κριτική.

 

Ποια είναι με απλά λόγια η διαδικασία δημιουργίας τους και ποια υλικά-μέσα χρησιμοποιείτε;
Τα μωσαϊκά βασίζονται στην ιδέα της σχέσης ανάμεσα στο όλον και τα μέρη που το αποτελούν. Άρα η διαδικασία δημιουργίας είναι ακριβώς η οριοθέτηση αυτής της σχέσης. Μπορεί να ξεκινήσω από τις ψηφίδες ή από την εικόνα που θέλω να δημιουργήσω. Ή και από ένα συνδιασμό αυτών. Η όλη δουλειά μοιάζει με τη μαγειρική. Μαζεύεις τα καλά σου υλικά και ύστερα πειραματίζεσαι. Προκύπτουν κάποιες αρχές για να ακολουθήσεις την επόμενη φορά, αλλά μπορείς πάντα να προσπαθείς για το ξάφνιασμα στη γεύση.

‘Endless Summer’ είναι ο τίτλος της έκθεσής σας που θα δούμε στην Κύπρο. Γιατί τον επιλέξατε και τι θα δούμε σε αυτή την έκθεση;
Είναι ένα καθαρά προσωπικό θέμα. Το καλοκαίρι ως φύση μα και ως ιδέα είναι ταυτισμένο με την ψυχοσύνθεσή μου. Είναι μια αισιόδοξη, ηδονική, λαμπερή προσέγγιση στη ζωή. Μια ουτοπική κατάσταση που μπορεί φυσικά να οδηγεί και σε κριτική. Στην έκθεση στο Almyra θα δείξω 25 έργα από τα τελευταία 3 μου χρόνια στο νησί. Μια σειρά εικόνων από καλοκαίρια. Κάτι μεταξύ παλιών φωτογραφιών από διακοπές με vintage διαφημίσεις και ωραιοποίηση του παρελθόντος. Αρκετά μεγάλο μέρος καταλαμβάνει η γυναικεία παρουσία. Πορτραίτα και σώματα από κορίτσια αθώα ή προκλητικά που αποζητούν να μείνουν αιώνια σε μια νεότητα και ένα αέναο καλοκαίρι. Όλοι ξέρουμε πόσο αδύνατο είναι αυτό. Ακόμη και στην Κύπρο χειμωνιάζει. Και όλοι μας μεγαλώνουμε. Αλλά αυτά τα έργα θέλουν να προσπαθήσουν κάτι μάταιο όσο κι ο Ντόριαν Γκρέι...

Ποιες είναι οι μνήμες των δικών σας καλοκαιριών που αποτυπώνονται με κάποιο τρόπο στα έργα σας;
Είναι προφανώς απόλυτα προσωπική η εργασία. Μοντέλο μου σε πολλά από τα έργα μου είναι η γυναίκα μου, αλλά και στα άλλα που δεν έχουν σε πρώτη ανάγνωση κάποια προσωπική αναφορά φοβάμαι πως είμαι απόλυρα εγωκεντρικός. Το δικό μου καλοκαίρι καταθέτω. Που ελπίζω να μιλήσει και σε κάποιον ακόμη.

Τα έργα σας έχουν διεθνή απήχηση και βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις και χώρες του κόσμου όπου κοσμούν μεγάλα κτήρια και εγκαταστάσεις. Ήταν ένα παιδικό όνειρο αυτό ή προέκυψε;
Αισθάνομαι ευτυχής να έχω ξεπεράσει τα όνειρα που είχα μικρός. Υπήρξα φιλόδοξος αλλά όχι τόσο για την αναγνώριση από τους άλλους, όσο για τη λαχτάρα να φτάσω σε επίπεδα εργασίας που τοποθετούσα ψηλά σε μια κατάταξη αξιών. Η επαγγελματική επιτυχία ήρθε κάποια στιγμή και ήταν απόλυτα ευπρόσδεκτη. Μου έμαθε όμως τι έχει αξία στη ζωή. Και κάπως έτσι με έφερε να ζω μια ήρεμη ζωή στην Αναρίτα της Πάφου, γεμάτη ομορφιά από τη φύση, τους ανθρώπους και την τέχνη.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;  
Το ατελείωτο καλοκαίρι. Είναι εδώ. Ελπίζω να είμαι υγιής να συνεχίσω να το ζω.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν με ένα πάρτι στο Notios Lounge του Almyra Hotel την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 19.00.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close