Εκδρομές να πας , Guide

4 αφορμές για εκδρομές εντός Κύπρου τον Νοέμβριο

Εξόρμηση σε 4 πανέμορφα χωριά της Κύπρου για ξεχωριστά παραδοσιακά φεστιβάλ, φαγητό, βόλτα και διαμονή

Δημοσιεύτηκε στις 05 Νοεμβρίου 2019

Ο τελευταίος φθινοπωρινός μήνας του έτους, ο Νοέμβριος, είναι ήδη εδώ και μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, μα και ευκαιρίες για αποδράσεις σε όλη την Κύπρο. 

Εξάλλου, μας περιμένουν πολλά όμορφα φεστιβάλ στην κυπριακή ύπαιθρο που τιμούν και εξυμνούν κυπριακά προϊόντα.

Όλα αυτά λοιπόν γίνονται κάθε φορά μία πολύ καλή αφορμή για εξόρμηση και εκδρομή στο χωριό ώστε να βιώσουμε την εμπειρία ενός τέτοιου παραδοσιακού φεστιβάλ και να βρεθούμε ξανά κοντά στη φύση. 

Το Check In Cyprus προτείνει 4 διαφορετικές εκδρομές σε 4 πανέμορφα χωριά της Κύπρου με αφορμή το εκάστοτε παραδοσιακό φεστιβάλ. Μάθε όλες τις λεπτομέρειες για τα φεστιβάλ, πού να φας, πού να μείνεις και όλα όσα μπορείς να κάνεις στο χωριό. 

ΠΕΛΕΝΤΡΙ
Η αφορμή: Φεστιβάλ Ζιβανίας 2019
Σάββατο 9 & 10 Νοεμβρίου
Το πρόγραμμα ΕΔΩ

Το Πελένδρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και σημαντικότερα από ιστορικής πλευράς χωριά της Πιτσιλιάς. Είναι χτισμένο στα δυτικά άκρα της Πιτσιλιάς και ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά-Σαϊττά. Το χωριό σήμερα αριθμεί γύρω στους 1200 μόνιμους κάτοικους, ενώ κατά τα σαββατοκύριακα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.

Στο χωριό λειτουργεί βρεφοκομικός σταθμός, νηπιαγωγείο, και ολοήμερο Δημοτικό σχολείο. Στο χωριό λειτουργεί ακόμα το Πολυδύναμο Κέντρο. Ανεγέρθηκαν, επίσης, δυο μεγαλύτερου μεγέθους κτήρια για κοινή χρήση, για την απασχόληση των ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που περιλαμβάνουν χώρους διοίκησης, τραπεζαρίες, καθιστικά, ιατρείο και αίθουσες δραστηριοτήτων. 

Λίγο πριν μπεις στο χωριό θα δεις το αρτοποιείο Το Πελεντρίτικο που καθημερινά ψήνει παραδοσιακό ψωμί. Αν πάλι είσαι λάτρης του καλού κρασιού, πάρε το δρόμο για το Οινοποιείο Τσιάκκας (25991080) όπου εκεί θα σε ξεναγήσουν στο κελλάρι και στο μικρό μουσείο τους. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα κρασιά του! 

Στην εκδρομή σου αξίζει να συμπεριλάβεις και μία επίσκεψη στις εκκλησίες του χωριού. Επισκέψου την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Υπάρχουν και δύο παλαιότερες εκκλησίες διατηρητέες. Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, με τοιχογραφίες του 1178, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είναι κτισμένη με γάββρο και κομμάτια από κόκκινο κεραμίδι ασκώντας έτσι ιδιαίτερη γοητεία στους επισκέπτες της. Ακόμα υπάρχει και η εκκλησία της Παναγίας Καθολικής με τις εικόνες του 16ου αιώνα η οποία τέθηκε υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Για διαμονή στο χωριό οι επιλογές που έχεις είναι οι εξοχικές κατοικίες της ΠΕΟ (25443000). Το συγκρότημα αποτελείται από 16 διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου και 24 στούντιο. Διαθέτει μεγάλο εστιατόριο, αίθουσα παιχνιδιών, πισίνα για μεγάλους και μικρούς και μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι κατοικίες είναι διαθέσιμες ολόχρονα, το καλοκαίρι ωστόσο αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για οικογένειες. Εναλλακτικά θα κανονίσεις διαμονή σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα «Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» (99404348) τα οποία αποτελούν ιδανικό χώρο διαμονής για όσους αναζητούν ηρεμία και ξεκούραση, αλλά και όσους θέλουν να επισκέπτονται το χωριό κι αποτελούνται από δυο πετρόκτιστα σπιτάκια ενός υπνοδωματίου και ένα πετρόκτιστο σπιτάκι των δυο υπνοδωματίων.

Για φαγητό, κλείσε οπωσδήποτε θέση στην παραδοσιακή ταβέρνα «Συμπόσιο» (99404348) για κυπριακούς μεζέδες, οφτό κλέφτικο και παραδοσιακό ψωμί σε φούρνο με ξύλα, μαγειρευτά φαγητά της ημέρας και άγρια χόρτα εποχής ή στην ταβέρνα «Πολυδέντρι» (25552651) όπου σερβίρουν παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις και φαγητά της ημέρας που θα σας μείνουν αξέχαστες. Σημείωσε επίσης την ταβέρνα Αναμνήσεις (99023739), για μεζέ και παραδοσιακές γεύσεις. Για καφέ, πρόγευμα, είδη σχάρας και άλλα θα πας στο Phelandrio (25552317), στο κέντρο του χωριού,

 

ΚΟΙΛΑΝΙ
Η αφορμή: Ποιθίγια 2019
Κυριακή 10 Νοεμβρίου
Το πρόγραμμα ΕΔΩ

Το χωριό θα το συναντήσεις κοντά στη δυτική όχθη του Κρυού ποταμού (παραπόταμος του Κούρη), σε υψόμετρο 820 μέτρων και σε απόσταση 36 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Λεμεσού. Για να φτάσεις μέχρι εκεί πρέπει να βγεις από την έξοδο της Ερήμης και να ανηφορίσεις προς Κρασοχώρια, περνώντας διαδοχικά από Πάνω Κυβίδες και Βουνί.

Φεύγοντας από τον Ιερό Ναό του Μονογενή με τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια, μην παραλείψεις να κατηφορίσεις προς το Αμπελουργικό Μουσείο. Στο συγκεκριμένο μουσείο, που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παλιό κτίσμα, εκτίθενται εργαλεία που έχουν σχέση με το φύτεμα και το μεγάλωμα του αμπελιού καθώς και άλλα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του σταφυλιού και την παρασκευή διαφόρων προϊόντων, ενώ εκεί μπορείς να δεις και μια πιστή αναπαράσταση ενός παλιού κυπριακού σπιτιού. Η κύρια εκκλησία του Κοιλανιού, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ελεούσα, ενώ εκεί βρίσκεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο με εικόνες του 13ου αιώνα καθώς και εικόνες από τον 18ο αιώνα οι οποίες συνδέονται κυρίως με αγιορείτικο εργαστήριο! Η τρίτη εκκλησία του χωριού, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά (στα μισά της διαδρομής προς Πέρα Πεδί) και είναι κτισμένη στην ειδυλλιακή κοιλάδα του Κρυού ποταμού, είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαύρη. Κάνε μια στάση κάτω από τη φυσική σκέπη που σχηματίζει ο θεόρατος πλάτανος και αν είσαι τυχερός μπορεί να απολαύσεις και τους μικρούς καταρράκτες που δημιουργεί η βροχή στην πλαγιά του απέναντι λόφου.

Η βόλτα στο Κοιλάνι πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί με επίσκεψη σε κάποιο ή κάποια από τα φημισμένα οινοποιεία του χωριού. Συγκεκριμένα, εδώ βρίσκεται το οινοποιείο Αγία Μαύρη (25470225), ο Βλασίδης (25471482, 99441574), ο Βάρδαλης (25470261) και ο Κώστας Ερημούδης (25334305).

Στο Κοιλάνι θα βρεις πολύ καλές ταβερνούλες. Η πρώτη, 'Αγία Μαύρη' (25470542) βρίσκεται απέναντι από το ομώνυμο εκκλησάκι και θα είναι ανοικτή Σάββατο και Κυριακή το μεσημέρι. Το Σάββατο σερβίρει μαγειρευτά και είδη σχάρας στα κάρβουνα ενώ Κυριακή σερβίρει κλέφτικο με κεφτέδες, κουπέπια, ορεκτικά και σαλάτα με 14 ευρώ το άτομο και σούβλα αρνίσια (15 ευρώ) και χοιρινό-κοτόπουλο με 12 ευρώ μαζί με τα συνοδευτικά της. Το άλλο ταβερνάκι 'Τα Τρία Πεύκα' (25470046). Σερβίρει αρνίσια σούβλα με συνοδευτικά 15 ευρώ το άτομο και χοιρινό-κοτόπουλο με 12 ευρώ αι κλεφτικό 13 ευρώ. Για φαγητά της ώρας και είδη σχάρας μπορείς επίσης να καθίσεις σε ένα από τα 'Κορίνεον' (99608196), 'Ξένιος Κ. Ρωτή' (96512775) και το 'Πολιτιστικό Κέντρο' (25470542) θα είναι ανοικτό την Κυριακή με φαγητά της ώρας, τα οποία βρίσκονται μέσα στο χωριό, ενώ υπάρχει τέλος και η επιλογή του snack bar 'Σκουλιάς' (25470107) στο πάρκο.

Για διαμονή, θα πας στα ενταγμένα στο σχέδιο του αγροτουρισμού και εξοπλισμένα Mavrikios Village Apartments (25565763, 99642763), που διατίθενται προς ενοικίαση προς €60-€65 (για δύο άτομα ανά βράδυ). Υπάρχει φυσικά και η επιλογή του Kilani Gardens (99604004) με τα 9 studio apartments, όλα με κουζινούλα (μάλιστα ένα από αυτά διαθέτει και τζάκι).

ΠΕΔΟΥΛΑΣ
Η αφορμή: Φεστιβάλ Ζιβανίας
Κυριακή 17 Νοεμβρίου, Λαογραφικό Μουσείο, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας, 10.00-15.00.

Το χωριό Πεδουλάς αποτελεί ένα δημοφιλές θερινό θέρετρο με ένα συναρπαστικό παρελθόν. Θα το συναντήσεις στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από δάση πεύκων, από πλούσιες πηγές φυσικών νερών και από κερασιές. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη 'πέδιλο' επειδή το χωριό είχε μεγάλη ποσότητα δερμάτων και πολλούς σκαρπάρηδες οι οποίοι κατασκεύαζαν παπούτσια και πέδιλα και έτσι πήρε το όνομα του, σύμφωνα με την παράδοση.

Κάνε τη βόλτα σου στο πλούσιο ιστορικά χωριό, δες την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο ξυλόστεγος ναός είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο της κοινότητας και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στα βορειοανατολικά του ναού της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, απέναντι από το Βυζαντινό Μουσείο. Ο ναός περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επισκέψου και τον Ιερό Ναός Προόδου Τιμίου Σταυρού. Πρόκειται για τον κεντρικό ναό της κοινότητας. Ο επιβλητικός ναός είναι κτισμένος σε πλάτωμα και δεσπόζει του χωριού με τις ψηλές αναλογίες και τα δύο κωδωνοστάσιά του. Ανήκει στο τύπο του σταυροειδούς τρουλλαίου ναού. Άρχισε να κτίζεται το 1933 και αποπερατώθηκε το 1935. Ένας ξεχωριστός ναός, που φέτος μία φωτογραφία του έγινε viral εξαιτίας της συνύπαρξης της λευκής εκκλησίας μέσα στο πανέμορφο χιονισμένο τοπίο.

Στον Πεδουλά μπορείς να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο του Πεδουλά, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι (ανοικτό Τρίτη-Κυριακή 9.30-16.00). Πολύ κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται και το Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά (ανοικτό Τρίτη-Κυριακή 10.00-16.00).

Κάνε σαφάρι με τετράτροχες μοτοσικλέτες από το Quad Biking (96335210, 99049621, 99740450). 

Αν θες να μείνεις στο χωριό, τότε αναζήτησε το πετρόκτιστο ξενοδοχείο Αριστοτέλειο (22953334, από €120 με πρόγευμα) που θα σε φιλοξενήσει σε έναν υπέροχο χώρο με μοναδική διακόσμηση.

Για φαγητό πήγαινε στο γνωστό εστιατόριο Πλάτανος (22952518), όπου θα ευχαριστηθείς πεντανόστιμα φαγητά ή στο Two Flowers (22952372) για μυρωδάτη σούβλα αρνί (€14). 

 

ΟΜΟΔΟΣ
Αφορμή: η εκδήλωση "Ανοιχτές Πόρτες" στα οινοποιεία
Κυριακή 10 Νοεμβρίου (δες αναλυτικά εδώ)

Τον Νοέμβριο αν αποφασίσεις να επισκεφθείς το Όμοδος, πέρασε οπωσδήποτε από την πλατεία στην καρδιά του Ομόδους αφού μέσα από αυτήν, ξεχωρίζει η γραφικότητα και η γνησιότητα του παραδοσιακού χαρακτήρα.

Στο κεντρικό σημείο του χωριού δεσπόζει το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Αγία Ελένη επισκέφθηκε το νησί, άφησε στο Μοναστήρι κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο, που έδεσαν οι Ρωμαίοι τον Χριστό.

Αξίζει να επισκεφθείς και τα μουσεία που φιλοξενούνται στις αίθουσές του, όπως το Μουσείο Αγώνος, το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, το Εικονοσκευοφυλάκιο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Κέντρο Διάσωσης Δαντέλας κ.ά. Πριν
φύγεις, άναψε ένα κεράκι και στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το Κρησφύγετο ΕΟΚΑ ’55-59.

Κάνοντας τη βόλτα σου στον λιθόστρωτο δρόμο της πλατείας, αλλά και στα γύρω δρομάκια θα ανακαλύψεις μικρά μαγαζάκια με διάφορα σουβενίρ, παραδοσιακά προϊόντα λαϊκής τέχνης, αλλά και εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητα κοσμήματα, κεντήματα και δαντέλες. Θα βρεις, επίσης, εργαστήρια που φτιάχνουν δημιουργίες με γυαλί αλλά και βυζαντινές εικόνες. Ακόμη, αγόρασε βότανα και μπαχάρια από το βοτανοπωλείο Στoυ Κυρ Γιάννη και άλλα ντόπια εδέσματα, όπως σουτζούκο.

Με παράδοση στην παραγωγή κρασιού, το Όμοδος διαθέτει εξαιρετικά οινοποιεία, για να επισκεφθείς για ξενάγηση και δοκιμή κρασιού. Μερικά απ’ αυτά είναι το Οινοποιείο Ζήνων (99492979), το Οινοποιείο Olympus (25573391), το Οινοποιείο Ληνός (25422700), το Οινοποιείο Marion (99556630), το Κτήμα Γερόλεμο (25422122) και το ολοκαίνουριο Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη (25446000).

Κάθισε όμως και στο νέο χώρο που έφτιαξαν τα Αρκατένα Φωτεινής. Δοκίμασε brunch και όχι μόνο (99284201 & 97801110.).

Κι όταν πεινάσεις, θα διαλέξεις ανάμεσα στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού.

Στην πλατεία θα απολαύσεις το σουβλάκι σου στην Καμάρα (99772371) και στο Themelio (99459306). Προχωρώντας στα γραφικά δρομάκια του χωριού θα συναντήσεις την ξακουστή ταβέρνα Στου Κυρ Γιάννη (70000100), με τα ευφάνταστα πιάτα, το Κατώι (25423033), την ταβέρνα του Θεμιστοκλή (25422649), το Μακρυνάρι (25422151) και τις Μαύρες Χήνες (99342826), όπου θα απολαύσεις το φαγητό σου παρέα με ζωντανή μουσική. Λίγο έξω από το χωριό θα βρεις το εστιατόριο Αμπελοθέα (25421366) με αυθεντική κυπριακή, αλλά και διεθνή κουζίνα.

Για τη διανυκτέρευσή σου, υπάρχουν πολλά αναπαλαιωμένα, παραδοσιακά καταλύματα, προσφέροντάς σου μια μοναδική εμπειρία στο χωριό. Ανάμεσά τους τα σπίτια Stou Kir Yianni Guest Houses (70000100), Omodos Katoi Holiday Homes (99385319) και Omodos Village Houses (99749065).

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close