Τέχνη

Νέα δράση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Reveal the Collections,στο πλαίσιο του προγράμματος “Πολιτισμός σημαίνει Αλληλεγγύη”

Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2020

Κάτω από δύσκολες περιστάσεις, η τέχνη οφείλει να διαδραματίζει πάντα συνεκτικό ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για του φορείς του πολιτισμού. Ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στους Κύπριους δημιουργούς του εικαστικού χώρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου προβάλλει και συζητά μέσω μιας μια διαδικτυακής δράσης έργα τέχνης της Συλλογής Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης του Ιδρύματος αλλά και άλλων ιδιωτικών συλλογών.  

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα γνωρίζει ότι οι Συλλογές δεν φτιάχτηκαν και δεν υπάρχουν για να είναι κρυμμένες. Ανήκουν στον κόσμο της Κύπρου από τον οποίο και για τον οποίο μαζεύτηκαν. Πολιτισμός, άλλωστε, σημαίνει αλληλεγγύη και ο εγκλεισμός στον οποίο μας υπέβαλε ο COVID19 δεν θα πρέπει να σημαίνει αποκλεισμό από την τέχνη. Οι αντικειμενικές δυσκολίες και οι φυσικοί φραγμοί δεν μας αποτρέπουν από το να τιμήσουμε την τέχνη αλλά αντίθετα μας εμπνέουν να γίνουμε πιο δημιουργικοί.  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα αποφάσισε να τιμήσει τους ανθρώπους της σύγχρονης κυπριακή τέχνης, οι οποίοι φροντίζουν για την ψυχή και καλλιεργούν την αισθητική και τη σκέψη, αποκαλύπτοντας και συζητώντας έργα της συλλογής του και άλλων ιδιωτικών συλλογών. 

Οι αναρτήσεις της δράσης θα προβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού στο Instagram, ανοίγοντας διάλογο με ανθρώπους που δημιουργούν τέχνη, που αγαπούν την τέχνη ή τη μελετούν. Μέσα στο χάος της ψηφιακής πολυφωνίας των τελευταίων εβδομάδων, επιθυμούμε να αρθρώσουμε έναν προσεκτικό και δομημένο λόγο από ειδικούς που να αναδεικνύει τη σύγχρονη κυπριακή τέχνη φωτίζοντας τα σημεία εκείνα που την κάνουν αυθορμήτως αναγνωρίσιμη στην κυπριακή ψυχή αλλά και τη συνδέουν ταυτόχρονα με το παγκόσμιο «γίγνεσθαι» της τέχνης.   

Η Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης άρχισε παράλληλα με τη δημιουργία του Ιδρύματος το 1984. Απώτερος του στόχος είναι ο σταδιακός σχηματισμός μιας αντιπροσωπευτικής ομάδας έργων που θα σκιαγραφεί την εξέλιξη της εικαστικής δημιουργίας στην Κύπρο. H συλλογή απαριθμεί σήμερα πάνω από 850 έργα. Η δράση Reveal the Collections εμπίπτει στην πάγια πολιτική του Ιδρύματος για ενθάρρυνση, αναγνώριση και προβολή της εικαστικής δημιουργίας αλλά και των άλλων τεχνών ευρύτερα. Καταδεικνύει επίσης τη συνεχή στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος για βελτίωση των καλλιτεχνικών υποδομών και συμβάλλει παράλληλα στις προσπάθειες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Πολιτιστικού «Πολιτισμός σημαίνει Αλληλεγγύη», φέρει τον τίτλο  #revealthecollections και αρχίζει στις 11 Μαΐου 2020.

Για τη δράση ακολουθήστε τη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο instagram: @boccf

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close