Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Όταν τα θαλάσσια απορρίμματα μετατρέπονται σε έργα τέχνης!

Έκθεση καλλιτεχνών στο Κάστρο της Πάφου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουνίου 2020

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, συνδιοργανώνουν «Έκθεση έργων τέχνης κατασκευασμένα από θαλάσσια απορρίμματα», στο Κάστρο της Πάφου. Στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων μέσω της τέχνης και του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, καλλιτέχνες και μαθητές από την Κύπρο και το εξωτερικό μετέτρεψαν τα θαλάσσια απορρίμματα που συλλέχθηκαν από παραλίες και τον βυθό της Κύπρου, σε αξιοθαύμαστα έργα τέχνης. 

Η ρύπανση της θάλασσας από θαλάσσια απορρίμματα, έχει διεθνώς αναγνωριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας.  Εκτιμάται ότι το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς είναι πλαστικά, τα οποία μένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και προκαλούν πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό, στη βιοποικιλότητα, στην κοινωνία, στην υγεία και την οικονομία.  Η Κύπρος έχει το προνόμιο να φιλοξενεί μια αξιοθαύμαστη πλούσια και μοναδική θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα. Ως νησί όμως, είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, αφού αρκετά από τα απορρίμματα καταλήγουν στις παραλίες μας είτε από την χέρσο είτε μεταφερόμενα από τα θαλάσσια ρεύματα.

Τα έργα τέχνης εκτίθενται στον ισόγειο χώρο του Κάστρου της Πάφου. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά, κατά τις ώρες λειτουργίας του Κάστρου, τηρώντας το πρωτόκολλο προστασίας για την πρόληψη της διάδοσης του Covid-19 σε αρχαιολογικούς χώρους.  Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης αναμένεται να τελεστούν από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η  έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου «MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and ImprovementI» (MELTEMI), που συγχρηματοδοτείται από το Interreg Balkan-Mediterranean 2014-2020 (συγχρηματοδότησή Ε.Ε και εθνικοί πόροι). Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα https://meltemi-balkanmed.eu/.

(ΜΑΚ)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close