Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 πράγματα που μπορείς να κάνεις το φετινό καλοκαίρι στην Αγία Νάπα

Ανακάλυψε το ασφαλές καλοκαίρι σου στην Αγία Νάπα

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2020

Μπορεί όντως το φετινό καλοκαίρι να μην έχει σχέση με τα προηγούμενα, μπορεί όντως να μας περιορίζει αρκετά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μας κλείσει στο σπίτι.

Και ίσως, αν το σκεφτείς καλύτερα, το καλοκαίρι αυτό να αποτελεί και την τέλεια αφορμή για να ζήσεις το πραγματικό πρόσωπο της Κύπρου μας, μακριά από τα πολύβουα πάρτι, με λιγότερους «απαιτητικούς» τουρίστες, ναργιλέδες, πολυκοσμία κ.ά. 

Ψηφίζουμε Αγία Νάπα
Η κοσμοπολίτικη Αγία Νάπα, το αγαπημένο meeting -point κάθε καλοκαίρι χιλιάδων τουριστών, φέτος, ένεκα της πανδημίας αναμένεται να περάσει το πιο αλλιώτικο καλοκαίρι στην ιστορία της. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει μόνο για την Αγία Νάπα ή την Κύπρο μας, αλλά και για πολλά άλλα αγαπημένα μέρη, αφού ο τουρισμός, σε όλο τον κόσμο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ένεκα της πανδημίας. 

Γι’ αυτό κι εμείς, φέτος αποφασίσαμε να πάμε Αγία Νάπα, για να τη δούμε επιτέλους… με άλλο μάτι. 

Και πήγαμε! Και χάρη στον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακαλύψαμε μία άλλη Αγία Νάπα, γοητευτική και φιλόξενη, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε γούστο, κι έχει να προσφέρει πολλές συναρπαστικές εμπειρίες στους επισκέπτες της, φυσικές ομορφιές, ενδιαφέροντα αξιοθέτα που αφηγούνται την ιστορία της και αμέτρητες επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Στην Αγία Νάπα (και) φέτος έχεις πολλά να κάνεις, να δεις, να ανακαλύψεις, να γευτείς και να δοκιμάσεις! Όποια ηλικία κι αν έχεις… ακόμα και αν ανήκεις στο group «οικογένεια με παιδιά»! Κλείσε λοιπόν διαμονή κι έφυγες (τα ανοιχτά ξενοδοχεία είναι ήδη αρκετά και για όλα τα βαλάντια!).

Πιο κάτω σου συγκεντρώσαμε 10 εμπειρίες που οπωσδήποτε πρέπει να ζήσεις φέτος στην Αγία Νάπα, η οποία θα αποτελέσει και φέτος την καρδιά του καλοκαιριού!

1. Κολύμπι στα καταγάλανα νερά! 
Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, χρυσή αμμουδιά και ατέλειωτο κολύμπι σε γαλαζοπράσινα νερά. Το πιο hot spot του καλοκαιριού, η Αγία Νάπα, προσφέρει παραλίες για όλα τα γούστα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το καλοκαίρι είναι εδώ και της πάει πολύ. Η Μεγάλη και η Μικρή Μακρόνησος, η παραλία Πανταχού, το Γλυκύ Νερό, η Βαθιά Γωνιά, ο διάσημος Κώννος, η υπέροχη Λάντα κ.ά. διαθέτουν χρυσαφένιες αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά που πολλοί προορισμοί θα ζήλευαν! Ωστόσο, φέτος 3 παραλίες της Αγίας Νάπας μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας στο Instagram, αποτελώντας τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία για φέτος. Πρόκειται για την Παραλία Λιμνάρα, την Παραλία Άμμος του Καμπούρη και το εξαιρετικό πολυβραβευμένο Nissi Beach (μάθε περισσότερα ΕΔΩ).

2. Επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα
Μπορεί η επίσκεψη σε μουσείο να μην είναι από τα must στις διακοπές σου, ωστόσο το εν λόγω μουσείο θα έλεγα ότι επιβάλλεται να το δεις! Το Μουσείο "Θάλασσα" θα το δεις  στη Λεωφόρο Κρυού Νερού, λειτουργεί από το 2005, και τιμά τη ναυτική κληρονομιά της πόλης. Παρουσιάζει αντικείμενα της θάλασσας από την προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα, όπως και γλυπτά, κεραμικά καθώς και έργα ζωγραφικής από Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες. Μαζί με όλα αυτά στεγάζονται και απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών και ζώων ηλικίας μέχρι 100 εκατομμυρίων χρόνων, ενώ η "ατραξιόν" στο μουσείο της Θάλασσας είναι το πραγματικά εντυπωσιακό πιστό αντίγραφο (σε φυσικό μέγεθος) του “Κερύνεια ΙΙ”, του ελληνικού εμπορικού πλοίου του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Κερύνειας περίπου το 300 π.Χ. 

3. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Πάρκο Γλυπτικής
Περνώντας από την ανατολική πλευρά της Αγίας Νάπας, με κατεύθυνση προς Κάβο Γκρέκο, τα πολλά γλυπτά που φαίνονται από το ύψος του δρόμου σίγουρα σε προϊδεάζουν ότι κάτι (καλό) συμβαίνει-υπάρχει εκεί. Φέτος να την κάνεις τη στάση... γιατί εκεί θα βρεις το Πάρκο Γλυπτικής, ένας υπαίθριος χώρος που έχει ως φόντο το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και ο οποίος φιλοξενεί δεκάδες εξαιρετικής αισθητικής γλυπτά. Και για την ιστορία, να σου πω ότι οι πρώτες εργασίες για το Πάρκο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας ξεκίνησαν δειλά-δειλά το 2014 -τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Μαΐου 2014-, ενώ την ίδια χρονιά έγινε και το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του πάρκου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση γίνεται από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ενώ η δεύτερη φάση από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου. Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του, γλύπτες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό φιλοτεχνούν τα έργα τους, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούν στο χώρο του Πάρκου Γλυπτικής. Σήμερα, η συλλογή του Πάρκου αποτελείται από 252 γλυπτά τα οποία έχουν δημιουργήσει 145 καλλιτέχνες από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, κάποια εκ των οποίων είναι πραγματικά εντυπωσιακά!

Το Πάρκο Γλυπτικής, ωστόσο, καταλήγει σε μία μεταλλική γέφυρα-καράβι, το “Αργώ”, φτιαγμένη στα πρότυπα του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε στην Αργοναυτική Εκστρατεία, η οποία σε μεταφέρει στην άλλη πλευρά όπου θα δεις το Πάρκο Κάκτων και Παχύφυτων το οποίο φιλοξενεί διάφορα είδη κάκτων, καθώς και αποξηραμένες φυτικές ποικιλίες του νησιού.

4. Αυθεντικό παραδοσιακό φαγητό!
Επειδή αγαπάμε να δοκιμάζουμε νέες αλλά και αυθεντικές γεύσεις, στην Αγία Νάπα βρήκαμε τον παράδεισό μας, αφού φιλοξενεί εστιατόρια που εξειδικεύονται σε όλες τις κουζίνες, για όλες τις ώρες και κάθε βαλάντιο. Αξίζει ωστόσο αυτό το καλοκαίρι να ζήσεις την Αγία Νάπα σαν ντόπιος και να δοκιμάσεις την παραδοσιακή μας κουζίνα στις ταβέρνες της περιοχής. Για παράδειγμα η Napa Tavern, είναι μία από τις παλαιότερες και πιο φημισμένες της περιοχής (από το 1976), σερβίρει πεντανόστιμους μεζέδες και φιλοξενείται σε ένα από τα 3 παραδοσιακά σπίτια με καμάρες (χτίσμα του 1918) που σώζονται ακόμα μέχρι και σήμερα στην Αγία Νάπα. 

5. Χαλάρωση σε εντυπωσιακά μπιτσόμπαρα! 
Καλοκαίρι, σημαίνει θάλασσα, ψάθινες ομπρέλες, δυνατές μουσικές, βουτιές, cocktails ή παγωμένες μπίρες και dress code που περιορίζεται στις σαγιονάρες και το μαγιό! Η διασκέδαση στα μπιτσόμπαρα είναι η απόλυτη καλοκαιρινή έξοδος στην Αγία Νάπα, η οποία φιλοξενεί εντυπωσιακά all day μαγαζιά που σου προσφέρουν δροσιά και ανέσεις πάνω στο κύμα... για να μη σου λείψει τίποτα αυτό το καλοκαίρι. Nissi Beach, Marcello's, Levels, Kaliva on the Beach, Paradisos Beach Venue, Isola κ.ά. είναι μερικά μόνο από τα πιο γνωστά της περιοχής. 

6. Ανακάλυψε τις σπηλιές του Κάβο Γκρέκο
Δεν νομίζω να μην γνωρίζεις την ύπαρξη των εντυπωσιακών σπηλιών Κάβο Γκρέκο και να μην πήρε το μάτι σου τους νεαρούς (και όχι μόνο) που επιδίδονται σε βουτιές εκεί (έστω και σε φωτογραφία).! Το ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο βρίσκεται μεταξύ της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου, 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Αγία Νάπα. Είναι μια προστατευμένη περιοχή ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, μοναδικής φυσικής ομορφιάς και φυσικά αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους οι οποίοι θέλουν να θαυμάσουν τα φανταστικά χρώματα της θάλασσας όπως αγκαλιάζει τους βράχους ή για να επιδοθούν σε κατάδυση στα διάσημα σπήλαια του Κάβο Γκρέκο. Ο βυθός της είναι τόσο πλούσιος και γεμάτος εκπλήξεις που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή. Αλλού είναι βραχώδης κι αλλού στρωμένος με μαλακή, χρυσή άμμο. Έχει πλούσια βλάστηση και ακόμα πιο πλούσια υποβρύχια ζωή, με κάθε είδους ψάρια και θαλάσσια πλάσματα να σε συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της κατάδυσής σου.Σύμφωνα, μάλιστα, με τους τοπικούς μύθους το ακρωτήρι είναι το σπίτι ενός τέρατος που οι ντόπιοι ονομάζουν "το φιλικό τέρας" καθώς δεν φαίνεται να προκαλεί ζημιές. Πηγή: taxidologio.gr

7. Άλλος για τη βάρκα μας...
Φέτος, μπορείς να πας κι εκείνη την υπέροχη βαρκάδα στα υπέροχα καταγαλανά νερά της Αγίας Νάπας. Άλλωστε η περιοχή είναι απ' άκρη σ' άκρη μία παραλία, και η κρουαζιέρα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να νιώσεις τον παλμό της θάλασσα, να απολαύσεις την ομορφιά του τοπίου (το Κάβο Γκρέκο, το διάσημο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, καθώς και να δροσιστείς στα μοναδικά, κρυστάλλινα νερά του (αγιανναπίτικου) Blue Lagoon! Τα πλοιάρια φεύγουν από το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Εσύ απλώς κλείσε θέση, πάρε την οικογένεια ή τους φίλους και φύγατε! Αν πετύχεις μάλιστα και τον κ. Πανάος (τον οποίο πετύχαμε εμείς), ακόμα καλύτερα!

8. Επισκέψου το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας
Ένα γοητευτικό μεσαιωνικό μοναστήρι αφιερωμένο στη «Κυρία μας των Δασών» βρίσκεται στη μέση του χωριού Αγία Νάπα και προστατεύεται από ψηλά τείχη. Πέτρα, καμάρες και κολώνες, μια κρυφή σπηλιά, το μοναστήρι αυτό "τυλίγεται" από έναν αέρα εξωτικής μαγείας και μυστηρίου, δεδομένου ιδιαίτερα και του ότι η ακριβής ηλικία και η προέλευσή του είναι άγνωστα. Η κατασκευή του χρονολογείται περίπου στον 15ο αιώνα όταν η Κύπρος κατακτήθηκε και καταλήφθηκε από Ενετούς. Πολλές είναι οι τοπικές λαϊκές ιστορίες που περιβάλλουν τον μύθο του μοναστηριού, ξεκινώντας από έναν κυνηγό του οποίου ο σκύλος βρήκε τη χρυσή εικόνα και στη συνέχεια το μοναστήρι χτίστηκε γύρω από αυτό, μέχρι την κόρη μιας πλούσιας οικογένειας που κατέφυγε εκεί εξαιτίας της άρνησης των δικών της να επιτρέψουν τον γάμο της με κάποιο μη αριστοκράτη. Με την ιστορία και την ενέργεια να αντηχεί γύρω από τα αρχαία τείχη, είναι ένα υπέροχο μέρος για να περάσεις ένα απόγευμα και να νιώσεις τους ψίθυρους της αρχαιότητας μέσα στο έδαφος. 

9. Την Καμάρα του Κόρακα την ξέρεις; 
Στο Κάβο Γκρέκο υπάρχει μία από τις πιο καταπληκτικές φυσικές γέφυρες της Κύπρου. Ένα σπάνιο οικοδόμημα που το πινέλο της φύσης χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να δημιουργήσει. Εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκαν για να διαβρωθεί ο σκληρός βράχος και να δημιουργηθεί μια γέφυρα πάνω από την θάλασσα. Πρόκειται για την περίφημη «Καμάρα του Κόρακα», ένα περίπου χιλιόμετρο από το ξωκκλήσι και τη σπηλιά των Αγίων Αναργύρων. Ένα απείρου κάλλους πανύψηλο φυσικό γεφύρι πάνω από τη θάλασσα, το οποίο σίγουρα αξίζει να δεις!

 

10. Ετοιμάσου για βουτιές στις φοβερές νεροτσουλήθρες!
Φέτος το καλοκαίρι κάνουμε βουτιά στην αρχαία Ελλάδα με τους φίλους και την οικογένειά μας, ζώντας «μυθικές» περιπέτειες σε μια μοναδική υδατική πραγματικότητα. Το πολυβραβευμένο υδροπάρκο της Κύπρου και της Ευρώπης άνοιξε τις πόρτες του και φέτος στην Αγία Νάπα και σε περιμένει για στιγμές ασυναγώνιστης διασκέδασης. Το WaterWorld Themed Water Park είναι ο πρώτος προορισμός αναψυχής στην Αγία Νάπα και αποτελεί την τέλεια επιλογή για μια #SuperFun μέρα, χωρίς να βαρεθείτε, με περισσότερες από 30 νεροτσουλήθρες και αξιοθέατα για όλες τις ηλικίες και μεγάλη ποικιλία φαγητού και ποτών!

Καλό Καλοκαίρι!

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close