Wine Guide , Εστιατόρια

Σ' αυτούς τους αμπελώνες παράγονται βιολογικά κρασιά (εικόνες)

Το Οινοποιείο Τσιάκκας παράγει βιολογικά κρασιά από το 1995

Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2020

H βιολογική καλλιέργεια είναι άρρηκτα δεμένη με την αγροτική ζωή. Στην Κύπρο, η ανάπτυξη, ο πολιτισμός, και η ούτω καλούμενη πρόοδος της δεκαετίας του 60 και 70 έφερε μαζί της δυστυχώς και την χρήση των ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων ακόμα και στις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Μια πραγματική καταστροφή για τη φύση, το περιβάλλον, τον άνθρωπο. Η αμπελοκαλλιέργεια έπεσε θύμα αυτής της ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή.

Το οινοποιείο Τσιάκκας, σεβόμενο τον άνθρωπο και τη φύση από το 1995 πιστοποίησε τον πρώτο του αμπελώνα σαν βιολογικό με την Γερμανική εταιρεία LACON Gmbh και τον εδώ αντιπρόσωπο τους Νικόλα Κανάρη.

Το πρώτο βιολογικό κρασί που παρήξε το οινοποιείο είναι το Cabernet Sauvignon 1995 που κυκλοφόρησε παράλληλα με το συμβατικό Cabernet. Η προσπάθεια δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη αφού οι Κύπριοι την εποχή εκείνη δεν εκτιμούσαν τα βιολογικά και τόσο πολύ. Αυτό δεν απότρεψε το οινοποιείο από το να καλλιεργεί βιολογικά τα σταφύλια του αφού κύριος γνώμονας δεν ήταν η προβολή του οινοποιείου σαν παραγωγό βιολογικών κρασιών, αλλά η διατήρηση της φύσης με τις λιγότερες επιμολύνσεις. Είναι για αυτό που σήμερα διαχειριζόμαστε πέραν των 140 δεκαριών βιολογικών αμπελώνων έστω και αν δεν πιστοποιούμε όλα τα κρασιά μας σαν βιολογικά. Το μοναδικό βιολογικό κρασί του οινοποιείου είναι ο Ρόδινος, το ροζέ κρασί από Βαμβακάδα, Syrah και Grenache.

Σύντομα όμως, πρόθεση του οινοποιείου είναι η κυκλοφορία πολλών από τα κρασιά μας σαν βιολογικά αφού η νοοτροπία του κόσμου έχει αλλάξει και η εκτίμηση για τα βιολογικά είναι σήμερα κατά πολύ μεγαλύτερη από το 1995.

Ο αμπελώνας που απεικονίζεται βρισκεται στον Άγιο Ιωάννη του Αγρού. Είναι ένας αμπελώνας που ανήκει στον Φίλλιπο και Πανικό Καπνίση και είναι σε στενή συνεργασία με το Οινοποιείο Τσιάκκας.


 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close