Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κριτική: Σε αυτή τη μοντέρνα ψαροταβέρνα θα δεις το ψάρι αλλιώς

Δημιουργική ψαρογαστρονομία στο Theo’s restaurant

Δημοσιεύτηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2020

Το Theo’s restaurant, το γραφικό εστιατόριο θαλασσινών δίπλα στο λιμανάκι της Πάφου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. 

Εξάλλου, καταλαμβάνει εδώ και χρόνια εμβληματική θέση στην καρδιά του πολυφωτογραφημένου λιμανιού της Πάφου, απέναντι από το ταξιδιάρικο σε άλλες εποχές, Κάστρο της πόλης, που αποτελεί συνάμα τη βάση για όλες τις εν πλω περιηγήσεις των ντόπιων και επισκεπτών στο νησί μας. 

Η γεωγραφική του θέση δεν αποτελεί φυσικά και τον βασικό λόγο που εκδράμαμε στη γενέτειρα πόλη της Αφροδίτης, αλλά οι θετικότατες γευστικές πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μου από αθεράπευτους με τη δημιουργική ιχθυογαστρονομία, φίλους, που το έχουν επισκεφτεί τους τελευταίους μήνες. 

Η φεγγαρόλουστη αυγουστιάτικη βραδιά ήρθε κι αυτή με τη σειρά της να προσθέσει από το ξεκίνημα, αρκετούς πόντους στην όλη εμπειρία, μα άλλους τόσους πρόσθεσε η ευτυχής συγκυρία να χρεωνόμαστε ένα από τα τραπέζια που χαίρονταν απρόσκοπτα και άμεσα τη θέα των παρακείμενων αλιευτικών και τουριστικών σκαφών, αλλά και μια άνευ εμποδίων θέα προς το όμορφα φωτισμένο Κάστρο. 

Αν και η φορτωμένη με όλα τα φρεσκοαλιευμένα καλούδια από τις βάρκες του λιμανιού, βιτρίνα, ήταν από μόνη της ένας πειρασμός για επιλογή τηγανητών ή επί της σχάρας ψημένων, μεγάλων ψαριών, αντισταθήκαμε δυναμικά για να επικεντρωθούμε στις δημιουργίες του σεφ Δημήτρη. Του ταλαντούχου υιού της διαχειρίστριας οικογένειας, ο οποίος με όπλα του τη φρέσκια ψαριά της ημέρας, αλλά και τα εποχιακά υλικά που πετυχαίνει κάθε μέρα από τη λαχαναγορά της πόλης, δημιουργεί πιάτα μεγάλης γαστρονομικής αξίας. 

Το εκ ορεινής Λεμεσού ξυνιστέρι με νότες βαρελιού που μας πρότεινε η Μαριλένα, η θυγατέρα της οικογένειας, έφθασε δροσερό και συνάντησε στο στόμα την περιποιημένη, χωριάτικη σαλάτα του μαγαζιού, που δεν ήταν άλλη από ένα συνονθύλευμα από ρόκα, κόλιανδρο, ντομάτα και αγγούρι, καπελωμένα με φέτα, κρεμμύδι και ελιές.

Ο λευκός ταραμάς, εξαίρετος, έγινε γευστική μπουκιά μαζί με τις ζεστές, παφίτικες πίτες, αλλά και «μίλησε» στο στόμα όταν συνόδευσε τον καπνισμένο στην κουζίνα και κομμένο σαν σασίμι, φρέσκο κυπριακό τόνο.

Το σύντομο πέρασμά του σεφ από πρωτοκλασάτα μισελενάτα εστιατόρια της Ευρώπης, με σημαντικότερο αυτό στο τριάστερο Geranium στην Κοπεγχάγη, φάνηκε από την πρώτη μπουκιά από το λεπτοκομμένο καρπάτσιο από φρέσκο ψάρι ημέρας, που τη συγκεκριμένη μέρα, ήταν τόνος. Ένα υπέροχο ορεκτικό με ορθή αλατότητα, ισορροπημένη προσθήκη ελαίων και αρωματικών που σίγουρα θα ξαναζητήσω. 

Η έκπληξη της ημέρας, δεν ήταν άλλη από τα γεμιστά με τραγανές γαρίδες, κρεμώδες τυρί και βότανα, κολοκυθολούλουδα που ψήθηκαν ορθότατα σε βαθύ τηγάνι σε απόλυτα ορθή θερμοκρασία, δημιουργώντας ένα υπέροχο παιχνίδι υφών, διατηρώντας  κριτσανιστό τον ανθό εξωτερικά, αλλά ζουμερό και γεμάτη γλύκα, περιεχόμενο. 

Το ζεύγος των ιδιοκτητών, η Ρούλλα και ο Κούλλης, πανταχού παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας, περνούσαν από κάθε τραπέζι πολλές φορές, φροντίζοντας, εκτός από το να προσφέρουν απαράμιλλη κυπριακή φιλοξενία, αλλά και τη βοήθειά τους, προτείνοντας ορεκτικά και κυρίως πιάτα, επεξηγώντας με ακρίβεια τα πάντα περί του λουκούλλειου, προκαθορισμένου τους μεζέ και όχι μόνο. 

Η απλότητα, μα συνάμα ο πλούτος των αρωμάτων του νοτισμένου με «ξύλο» ξυνιστεριού μας, ήρθε κι έδεσε επάξια και με τα χειροποίητα ραβιόλι αστακού και κάβουρα, που ο σεφ φρόντισε να κοκκινίσει με καλοφτιαγμένο μπισκ γαρίδας και παρμεζάνα, αλλά και με το άριστα ψημένο στη σχάρα χταπόδι, που κράτησε το δάγκωμα και συνάμα, τα αρώματά του, το οποίο πλαισιώθηκε με βραβευμένη φάβα και τσιπς ρυζιού. 

Το ενυδατωμένο με κρασί, θαλασσινό ορζότο (κριθαρώτο) κέρδισε κι αυτό με τη σειρά του τα εύσημα της παρέας μας, καθώς ολοκληρώθηκε γευστικά με τραγανές γαρίδες και μύδια. Η περαντζάδα των ανέμελων περαστικών, αέναη, όπως αέανος ήταν και ο δροσερός θαλασσινός αέρας που πέτυχε ειλικρινά να μας κάνει να ξεχάσουμε προσωρινά τις ζέστες του καλοκαιριού. 

Με δροσιστικές και δημιουργικές γλυκές αλχημείες έκλεισε το δείπνο  μας, οι οποίες μάλιστα μας έκαναν να κλείνουμε τα μάτια σε κάθε κουταλιά από το συνδυασμό από μους λευκής και μαύρης σοκολάτας, προικισμένα όλα με κραμπλ αμυγδάλου και παγωτό φουντούκι.  

Λογαριασμός (3 άτομα)
1 Χωριάτικη σαλάτα                                                 €9.50
1 Ταραμάς                                                               €3.80
1 Καπνιστός τόνος                                                   €12
1 Καρπάτσιο τόνου                                                  €13
1 Κολοκυθολούλουδα γαρίδας                                 €14
1 Ραβιόλι αστακού                                                    €14
1 Χταπόδι με φάβα                                                   €11.50
1 Κριθαρώτο  ψαρικών                                             €18.50
1 Μους σοκολάτας                                                    €7.50
1 Φιάλη ξυνιστέρι                                                       €22

Σύνολο                                                                    €125.80
Τιμή κατ’ άτομο                                                           €41.93

Το εστιατόριο είναι ανοικτό καθημερινά και Σαββατοκύριακα από τις 11:00 μέχρι τις 11 το βράδυ. 

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 26932829.
Instagramtheosrestaurant1962
FacebookTheo’s Restauran

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close