Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020
Η ανάγκη για στέγαση νέων ζευγαριών, όπως και η έλλειψη γης για οικιστική και εμπορική ανάπτυξη ωθούν τον Δήμο Δερύνειας στην συνεχόμενη υποβολή αιτημάτων για αξιοποίηση της Νεκρής Ζώνης.
Η Δερύνεια λόγω της απώλειας του 75% της γης και του 2,5χλμ. παραλιακού της μετώπου στερείται τουριστικής, οικιστικής, εμπορικής και γεωργικής ανάπτυξης. Ο Δήμος Δερύνειας με τα περιορισμένα δημοτικά του όρια έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από το Τοπικό Σχέδιο και το Στεγαστικό Πρόγραμμα για τις ακριτικές περιοχές να αναπτυχθεί ορθολογιστικά δίνοντας την ευκαιρία σε νέα ζευγάρια να επιλέξουν την ακριτική Δερύνεια για να ζήσουν.

Στα πλαίσια αυτής της ισορροπημένης ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba, προωθούν τη δημιουργία υπαίθριου κινηματογράφου εντός της Νεκρής Ζώνης. Το έργο έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό και χορηγία από το Ιταλικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Ιταλίας. Η Rosa Barba είναι μια πολύ γνωστή καλλιτέχνης στο εξωτερικό, με παρουσία και ατομικές εκθέσεις σε πολλά σημαντικά μουσεία στον κόσμο. Έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής της Νεκρής Ζώνης καθώς και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου. Ο υπαίθριος κινηματογράφος, μετά την ολοκλήρωση του, θα παραμείνει στον Δήμο Δερύνειας και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για ποικίλα πολιτιστικά και δικοινοτικά προγράμματα.

Ο Δήμος Δερύνειας θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να υπολογίζει στους σχεδιασμούς του πάντοτε την Νεκρή Ζώνη προσδοκώντας ότι θα επιτραπούν αναπτύξεις που θα έχουν δικοινοτική απήχηση και θα πρωτοπορούν στην οικοδόμηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Η Νεκρή Ζώνη αποτελεί περιοχή, η οποία έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για την εκπλήρωση των όρων εντολής της, όπως αυτοί απορρέουν από το Ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964.
Σχετικά
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παπαδάκης ύστερα από έμφραγμα
Ο δημοσιογράφος είχε μεταφερθεί στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου έγιναν προσπάθειες ανάνηψης
Σοβαρά προβλήματα στα ελληνικά αεροδρόμια - Σταμάτησαν οι πτήσεις
Δεν πραγματοποιούνται απογειώσεις και προσγειώσεις - Κανονικά εξυπηρετούνται μόνο οι πτήσεις που είναι στον αέρα
Νέες χρεώσεις για τους τουρίστες στην Ευρώπη το 2026
Τι πρέπει να γνωρίζετε, εισιτήριο μέχρι και σε δωρεάν αξιοθέατα
Αυτή η κυπριακή πόλη ανακηρύχθηκε Καλύτερος Πολιτιστικός Προορισμός της Ευρώπης για το 2026
Μία νέα, εξαιρετικά σημαντική διεθνή διάκριση
Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Αύξηση θερμοκρασίας με αυξημένες τοπικές νεφώσεις τις επόμενες μέρες
Έρχονται οδικά έργα παγκύπρια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί
Οδικά έργα σε εξέλιξη σε αυτοκινητόδρομους και κύριες οδικές αρτηρίες παγκύπρια
Η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου στην Ευρώπη έπειτα από 27 χρόνια και άλλα αστρονομικά γεγονότα για το 2026
Το 2026 μας επιφυλάσσει επίσης τρεις υπερπανσελήνους
Η Κύπρος στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Από χθεςμ 1η Ιανουαρίου ενέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου
Συννεφιασμένος ο καιρός με ενδεχόμενο παγετού στα ορεινά - Στους μείον 2 τη νύχτα
Αναλυτικά η πρόγνωση
Αυτοί είναι οι κορυφαίοι αθλητές του 2025
Οι αθλητές θα τιμηθούν στην κορυφαία αθλητική τελετή βράβευσης στην Κύπρο