Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κριτική: Ένα ατµοσφαιρικό εστιατόριο που από το 1976 δίνει έµφαση στο καλό φαγητό

Από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού για ψάρι και θαλασσινά

Δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020

Αν είχα να δημιουργήσω μια λίστα με τα μακροβιότερα εστιατόρια του νησιού, σίγουρα σε αυτή θα φιγούραραν περήφανα και οι γνωστές σε όλους Καλαμιές.

Το αξιοθαύμαστο όμως με τον λατρεμένο, με έμφαση στο ψάρι, γαστρονομικό προορισμό, δεν είναι απλά η εδώ και 45 χρόνια ανελλιπής του παρουσία στον πολυδαίδαλο χώρο της εστίασης, αλλά η σταθερή και ταυτόχρονα ανοδική του πορεία, η ποιοτική του εξέλιξη σε όλους τους τομείς, αλλά και οι συχνές - πυκνές, εξωραϊστικές πινελιές τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς του χώρους.

Η απτή παρουσία τριών γενεών ιδιοκτητών στον ίδιο χώρο, την ίδια στιγμή είναι ένα άλλο κεφάλαιο που αγγίζει τις καρδιές όλων των ρομαντικών και αθεράπευτα συναισθηματικών, ιδίως όταν θα περάσουν και από το δικό σου τραπέζι, παππούς, παιδί και εγγονός, για να σε ευχαριστήσουν που τιμάς το ιστορικό τους μαγαζί, μα και για να δουν αν περνάς όμορφα και γευστικά τις στιγμές σου κοντά τους.

Εμείς πάντως περάσαμε γευστικότατες στιγμές, γεμάτες φρεσκάδα, δημιουργικές και κλασικές γαστρονομικές αναζητήσεις, καθήμενοι και οι τέσσερίς μας σε μια από τις πολυεπίπεδες πλατεΐτσες εστίασης, με τη θέα του Κόλπου των Καλαμιών στον Πρωταρά, να κλέβει κάθε λίγο και λιγάκι την προσοχή της παρέας.

Ο Αντώνης, ο άρχοντας της σάλας και της πρόσχαρης εξυπηρέτησης, δεν άργησε να περάσει και από το δικό μας τραπέζι, μα και ούτε δίστασε να μας σηκώσει όλους για μια επισκόπηση της ψαριάς της μέρας που έκρυβε, όπως και αυτή τη φορά, ολάκερο το θαλασσινό βασίλειο. Σαργοί για το τηγάνι και μεγαλύτεροι για τη σχάρα, συναγρίδες γκριζωπές, λυθρίνια, φαγκριά, φρέσκος τόνος, προσφυγούλες και μπακαλιαράκια, μόνο ορισμένα από τα εδώδιμα εκθέματα, που αφού επιλεγούν, θα σταλούν στις κουζίνες της βραβευμένης για την κουζίνα της, σεφ Μαρίας, για να ψηθούν εκεί όπως γουστάρει η αφεντιά του κάθε γαστρονόμου.

Δεν περιοριστήκαμε όμως στα κλασικά τηγανητά και επί της σχάρας, ψημένα ψάρια, μα ποντάραμε και στα δημιουργικά της πιάτα, που κάποια από αυτά στροβιλίζονται γύρω από την Κύπρο και τα παραδοσιακά της προϊόντα και γεύσεις και άλλα σε διακτινίζουν μέχρι και σε Ασία μεριά. Οι θαλασσινές γεύσεις, χρειάζονται και ισορροπημένες αλμύρες στο κρασί, για αυτό είπαμε αμέσως το ‘ναι’ σε έναν από τους εξ Ελλάδος οινικούς θησαυρούς και με το μπουκέτο του Ασύρτικου και του Semillon να ανοίγει διάπλατα τους γευστικούς μας κάλυκες, ρουφήξαμε τη θάλασσα από τα Fine de Claire στρείδια, που φροντίσαμε να ραντίσουμε με λεμόνι και διακριτικό τσίλι.

Η είδηση ότι οι Καλαμιές λάνσαραν πρόσφατα μια περιεκτική κάρτα με καλοφτιαγμένα sushi, δεν άφησε κανένα από την παρέα αδιάφορο, ιδίως όταν πήραμε ο καθένας το μερίδιό μας από το όμορφο σε παρουσίαση Spicy tuna roll. Ένα απόλυτα ισορροπημένο στο στόμα ιαπωνικό ρολό, με συντελεστές τον φρέσκο τόνο και το αβοκάντο, διανθισμένα από πάνω γευστικά με πικαντικό τόνο, διακριτικά καυτή μαγιονέζα και σάλτσα τεριγιάκι, με τις κριτσανιστές νιφάδες από τεμπούρα να ολοκληρώνουν το παιχνίδι των διαφορετικών υφών.

Ο ήχος της μόλις θάλασσας που βρίσκεται μόνο λίγα βήματα, τα καραβάκια που λικνίζονταν κάτω από το γαλανόλευκα, βαμμένο εκκλησάκι που δεσπόζει στην άκρη του κόλπου και τα χρώματα του ουρανού κατά το σούρουπο, ήταν οι πρωταγωνιστές στις συζητήσεις των φίλων γαστρονόμων, που για πρώτη φορά επισκέπτονταν τις Καλαμιές. Η άφιξη του σολομού ταρτάρ διέκοψε τον φωτογραφικό οίστρο των καλεσμένων μου, μα και κέρδισε τα συγχαρητήρια της παρέας για το πάντρεμα της σος από ζιζίμπρι και σουσαμέλαιο, αλλά και για το ιδανικά μεστωμένο αβοκάντο, που συνδυάστηκε με τραγανά φύκια και ψιλοκομμένο σολομό.

Η υπερτροφική σαλάτα Super K της Μαρίας με συντελεστές την ποικιλία μικρόφυλλων λαχανικών, τις ποσέ γαρίδες (έξτρα χρέωση), το ρόδι και τα τριγωνικά κριτσίνια κυπριακής πίτας, ενυδατωμένα όλα με βινεγκρέτ ρεβιθιών μίλησε υπέροχα στο στόμα, αλλά και ταίριαξε μοναδικά με τον εκλεκτό μας οίνο. Διθυραμβικά τα σχόλια και για το πιάτο-σταθμό πλέον, τα signature λουκουμαδάκια χαλλουμιού με σουσάμι και μέλι, αλλά και για τα ουζομεθυσμένα, αχνιστά μύδια, που εκτός από τη φρεσκάδα τους, παινεύονταν για τις ευγενείς νότες από σκορδάνηθο. Κάνουμε ένα διάλειμμα, βουτάμε το ζεστό, φρυγανισμένο μας ψωμί στην κλασική και απαραίτητη, πλέον, σε κάθε τραπέζι, τετραλογία αλοιφών (τζατζίκι, χούμους, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή) και υποδεχόμαστε τα κριτσανιστά, τηγανητά μας μπαρμπούνια και τα μικρά σε μέγεθος στρίλια, που ομολογουμένως έγιναν Μήλον της Έριδος.

Ο σχαροψημένος σαργός του μισού κιλού, άριστα ψημένος, συνοδευμένος με τηγανητές κοκκινωχωριάτικες πατάτες και λαχανικά ατμού, μας έκανε για ακόμη μια φορά να επανασημειώσουμε τις Καλαμιές στη λίστα των καλύτερων, με έμφαση στο ψάρι, εστιατορίων του νησιού.

Εγκωμιαστικά τα σχόλια και των τεσσάρων μας και για την επιλογική μας γευστική περιπλάνηση, με το σοκολατένιο cheesecake, πλάι σε παγωτό βανίλια να κλέβει αβίαστα το τελευταίο χειροκρότημα.

Ένα χειροκρότημα για την ομαδική δουλειά, την ολιστική προσέγγιση στον πολυποίκιλο χώρο της εστίασης, μα πάνω από όλα για τη σταθερή και ανοδική πορεία του εμβληματικού αυτού εστιατορίου.

Λογαριασμός (για 4 άτομα)
4 στρείδια Fin de Claire                                          €12  
1 Ρολό σούσι με πικάντικο τόνο                             €14.50 
1 Πλάτερ αλοιφών                                                  €8.95                                                      
1 Σολομός ταρτάρ                                                  €12.50
1 Super K σαλάτα + 4 γαρίδες (€1 έκαστη)           €16.50
1 Λουκουμάδες χαλουμιού                                    €6.50    
1 Αχνιστά μύδια (μισό κιλό)                                   €14 
1 Μερίδα μπαρμπούνι & στρίλια                            €16.50
1 Σαργός σχάρας (550γ)                                       €36
2 Cheesecake σοκολάτας                                     €11
1 Ασύρτικο – Semillon κρασί                                €30 
 

Σύνολο                                                                 €178.45
Λογαριασμός ανά άτομο                                      €44.60
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close