Δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020
Αν είχα να δημιουργήσω μια λίστα με τα μακροβιότερα εστιατόρια του νησιού, σίγουρα σε αυτή θα φιγούραραν περήφανα και οι γνωστές σε όλους Καλαμιές.
Το αξιοθαύμαστο όμως με τον λατρεμένο, με έμφαση στο ψάρι, γαστρονομικό προορισμό, δεν είναι απλά η εδώ και 45 χρόνια ανελλιπής του παρουσία στον πολυδαίδαλο χώρο της εστίασης, αλλά η σταθερή και ταυτόχρονα ανοδική του πορεία, η ποιοτική του εξέλιξη σε όλους τους τομείς, αλλά και οι συχνές - πυκνές, εξωραϊστικές πινελιές τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς του χώρους.

Η απτή παρουσία τριών γενεών ιδιοκτητών στον ίδιο χώρο, την ίδια στιγμή είναι ένα άλλο κεφάλαιο που αγγίζει τις καρδιές όλων των ρομαντικών και αθεράπευτα συναισθηματικών, ιδίως όταν θα περάσουν και από το δικό σου τραπέζι, παππούς, παιδί και εγγονός, για να σε ευχαριστήσουν που τιμάς το ιστορικό τους μαγαζί, μα και για να δουν αν περνάς όμορφα και γευστικά τις στιγμές σου κοντά τους.
Εμείς πάντως περάσαμε γευστικότατες στιγμές, γεμάτες φρεσκάδα, δημιουργικές και κλασικές γαστρονομικές αναζητήσεις, καθήμενοι και οι τέσσερίς μας σε μια από τις πολυεπίπεδες πλατεΐτσες εστίασης, με τη θέα του Κόλπου των Καλαμιών στον Πρωταρά, να κλέβει κάθε λίγο και λιγάκι την προσοχή της παρέας.
Ο Αντώνης, ο άρχοντας της σάλας και της πρόσχαρης εξυπηρέτησης, δεν άργησε να περάσει και από το δικό μας τραπέζι, μα και ούτε δίστασε να μας σηκώσει όλους για μια επισκόπηση της ψαριάς της μέρας που έκρυβε, όπως και αυτή τη φορά, ολάκερο το θαλασσινό βασίλειο. Σαργοί για το τηγάνι και μεγαλύτεροι για τη σχάρα, συναγρίδες γκριζωπές, λυθρίνια, φαγκριά, φρέσκος τόνος, προσφυγούλες και μπακαλιαράκια, μόνο ορισμένα από τα εδώδιμα εκθέματα, που αφού επιλεγούν, θα σταλούν στις κουζίνες της βραβευμένης για την κουζίνα της, σεφ Μαρίας, για να ψηθούν εκεί όπως γουστάρει η αφεντιά του κάθε γαστρονόμου.

Δεν περιοριστήκαμε όμως στα κλασικά τηγανητά και επί της σχάρας, ψημένα ψάρια, μα ποντάραμε και στα δημιουργικά της πιάτα, που κάποια από αυτά στροβιλίζονται γύρω από την Κύπρο και τα παραδοσιακά της προϊόντα και γεύσεις και άλλα σε διακτινίζουν μέχρι και σε Ασία μεριά. Οι θαλασσινές γεύσεις, χρειάζονται και ισορροπημένες αλμύρες στο κρασί, για αυτό είπαμε αμέσως το ‘ναι’ σε έναν από τους εξ Ελλάδος οινικούς θησαυρούς και με το μπουκέτο του Ασύρτικου και του Semillon να ανοίγει διάπλατα τους γευστικούς μας κάλυκες, ρουφήξαμε τη θάλασσα από τα Fine de Claire στρείδια, που φροντίσαμε να ραντίσουμε με λεμόνι και διακριτικό τσίλι.

Η είδηση ότι οι Καλαμιές λάνσαραν πρόσφατα μια περιεκτική κάρτα με καλοφτιαγμένα sushi, δεν άφησε κανένα από την παρέα αδιάφορο, ιδίως όταν πήραμε ο καθένας το μερίδιό μας από το όμορφο σε παρουσίαση Spicy tuna roll. Ένα απόλυτα ισορροπημένο στο στόμα ιαπωνικό ρολό, με συντελεστές τον φρέσκο τόνο και το αβοκάντο, διανθισμένα από πάνω γευστικά με πικαντικό τόνο, διακριτικά καυτή μαγιονέζα και σάλτσα τεριγιάκι, με τις κριτσανιστές νιφάδες από τεμπούρα να ολοκληρώνουν το παιχνίδι των διαφορετικών υφών.

Ο ήχος της μόλις θάλασσας που βρίσκεται μόνο λίγα βήματα, τα καραβάκια που λικνίζονταν κάτω από το γαλανόλευκα, βαμμένο εκκλησάκι που δεσπόζει στην άκρη του κόλπου και τα χρώματα του ουρανού κατά το σούρουπο, ήταν οι πρωταγωνιστές στις συζητήσεις των φίλων γαστρονόμων, που για πρώτη φορά επισκέπτονταν τις Καλαμιές. Η άφιξη του σολομού ταρτάρ διέκοψε τον φωτογραφικό οίστρο των καλεσμένων μου, μα και κέρδισε τα συγχαρητήρια της παρέας για το πάντρεμα της σος από ζιζίμπρι και σουσαμέλαιο, αλλά και για το ιδανικά μεστωμένο αβοκάντο, που συνδυάστηκε με τραγανά φύκια και ψιλοκομμένο σολομό.

Η υπερτροφική σαλάτα Super K της Μαρίας με συντελεστές την ποικιλία μικρόφυλλων λαχανικών, τις ποσέ γαρίδες (έξτρα χρέωση), το ρόδι και τα τριγωνικά κριτσίνια κυπριακής πίτας, ενυδατωμένα όλα με βινεγκρέτ ρεβιθιών μίλησε υπέροχα στο στόμα, αλλά και ταίριαξε μοναδικά με τον εκλεκτό μας οίνο. Διθυραμβικά τα σχόλια και για το πιάτο-σταθμό πλέον, τα signature λουκουμαδάκια χαλλουμιού με σουσάμι και μέλι, αλλά και για τα ουζομεθυσμένα, αχνιστά μύδια, που εκτός από τη φρεσκάδα τους, παινεύονταν για τις ευγενείς νότες από σκορδάνηθο. Κάνουμε ένα διάλειμμα, βουτάμε το ζεστό, φρυγανισμένο μας ψωμί στην κλασική και απαραίτητη, πλέον, σε κάθε τραπέζι, τετραλογία αλοιφών (τζατζίκι, χούμους, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή) και υποδεχόμαστε τα κριτσανιστά, τηγανητά μας μπαρμπούνια και τα μικρά σε μέγεθος στρίλια, που ομολογουμένως έγιναν Μήλον της Έριδος.
Ο σχαροψημένος σαργός του μισού κιλού, άριστα ψημένος, συνοδευμένος με τηγανητές κοκκινωχωριάτικες πατάτες και λαχανικά ατμού, μας έκανε για ακόμη μια φορά να επανασημειώσουμε τις Καλαμιές στη λίστα των καλύτερων, με έμφαση στο ψάρι, εστιατορίων του νησιού.
Εγκωμιαστικά τα σχόλια και των τεσσάρων μας και για την επιλογική μας γευστική περιπλάνηση, με το σοκολατένιο cheesecake, πλάι σε παγωτό βανίλια να κλέβει αβίαστα το τελευταίο χειροκρότημα.
Ένα χειροκρότημα για την ομαδική δουλειά, την ολιστική προσέγγιση στον πολυποίκιλο χώρο της εστίασης, μα πάνω από όλα για τη σταθερή και ανοδική πορεία του εμβληματικού αυτού εστιατορίου.
Λογαριασμός (για 4 άτομα)
4 στρείδια Fin de Claire €12
1 Ρολό σούσι με πικάντικο τόνο €14.50
1 Πλάτερ αλοιφών €8.95
1 Σολομός ταρτάρ €12.50
1 Super K σαλάτα + 4 γαρίδες (€1 έκαστη) €16.50
1 Λουκουμάδες χαλουμιού €6.50
1 Αχνιστά μύδια (μισό κιλό) €14
1 Μερίδα μπαρμπούνι & στρίλια €16.50
1 Σαργός σχάρας (550γ) €36
2 Cheesecake σοκολάτας €11
1 Ασύρτικο – Semillon κρασί €30
Σύνολο €178.45
Λογαριασμός ανά άτομο €44.60
Σχετικά
Τίτλοι τέλους για το SŌNHE στη Λευκωσία
Το “SŌNHE Gone Dirty” φέρνει νέα late-night εμπειρία
Μεζεδάκια στην αυλή, σε 6 νόστιμες ταβέρνες της Λεμεσού
Ετοιμάσου για παρεΐστικες βραδιές κάτω από τα αστέρια
Ο Chef Nobu Matsuhisa επιστρέφει στην Κύπρο!
Στο εστιατόριο σήμα κατατεθέν του νησιού και must visit για κάθε επισκέπτη
Ένα ξεχωριστό four hands dinner στο ατμοσφαιρικό Ristorante Bacco
Η συνάντηση των δύο σεφ υπόσχεται ένα ταξίδι στις σύγχρονες ιταλικές γεύσεις
Το True Heart Café, το πρώτο καφέ, που λειτουργεί από νέους με αυτισμό, άνοιξε τις πόρτες του
Η Κύπρος αποκτά την πρώτη κοινωνική επιχείρηση - Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Κλέα Παπαέλληνα εγκαινίασε το True Heart Café
Το εστιατόριο στο 10o όροφο, με τη συγκλονιστική θέα, κατεβάζει ρολά
Και ρίχνει αυλαία με ένα closing party που θα γράψει ιστορία στη Λεμεσό
Η κυπριακή ταβέρνα στο χωριό που ετοιμάζει ένα δυνατό steak night
Η έξοδος που αξίζει να κανονίσεις με την παρέα σου
Ένα νέο καλοκαιρινό μενού κλείνει μέσα του τις πιο ξεχωριστές γεύσεις της Μεσογείου
Το “Παντοπωλείο – Καλή Όρεξη” υποδέχεται το καλοκαίρι με νέες προσθήκες στο Μενού
Νέο κατάστημα Kawacom’s στην Ορόκλινη – Το 29ο σημείο της αλυσίδας
Ένας σύγχρονος και φιλόξενος χώρος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Το Fogo BBQ στήνει ξανά τη φουκού του στο πιο ψηλό σημείο της Κύπρου
Για δύο μέρες μόνο θα ψήνει steaks και burgers
Κλείνει γνωστό στέκι της Αγίας Νάπας, μετά από 30 χρόνια
Ένα από τα πιο γνωστά θεματικά cafe/restaurant της Αγίας Νάπας, ολοκληρώνει τον κύκλο του αποχαιρετώντας το κοινό του