Προσοχή στα e-shops «φαντάσματα»: Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος πληρωμής

Έξαρση στις απάτες που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή στην Ελλάδα, Λευτέρη Ζαγορίτη. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, e-shops έπαιρναν τα χρήματα, δεν παρέδιδαν τα εμπορεύματα και δεν επέστρεφαν τα χρήματα πίσω.

Για την ασφαλέστερη συναλλαγή με e-shop, τόνισε πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να συνδιαλλάσσονται με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο δίνει ως μόνη επιλογή πληρωμής την προκαταβολή των χρημάτων.

Ο καλύτερος τρόπος και ο πιο ασφαλής είναι η αντικαταβολή, να πληρώνουν όταν παραλαμβάνουν το εμπόρευμα, έχοντας δώσει ίσως και μια μικρή προκαταβολή.

Παράλληλα, κάλεσε τους καταναλωτές να μην παρασύρονται από προϊόντα «κράχτες», με πολύ φθηνές τιμές –δηλαδή- καθώς κανείς δεν χαρίζει στην εποχή μας και να ελέγχουν το ηλεκτρονικό κατάστημα (αν είναι παλιό ή καινούριο, τα σχόλια που έχουν αφήσει όσοι έχουν κάνει συναλλαγές με το συγκεκριμένο κατάστημα). Παράλληλα, να κρατούν παραστατικά για τις αγορές τους.

Το πιο σύνηθες πεδίο δραστηριοποίησης e-shop «φαντασμάτων»
Συνεχίζοντας είπε πως «το πιο σύνηθες πεδίο δραστηριοποίησης e-shop «φαντασμάτων» είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής αξίας, με τις ζημιές για κάθε καταναλωτή να κυμαίνονται γύρω στα 550€ κατά μέσο όρο.

Σε γενικές γραμμές κυρίως σε αυτά τα προϊόντα (Η.Υ, λάπτοπ, κινητά) υπήρξε έξαρση στις απάτες, η οποία κράτησε μέχρι το Μάιο καθώς κατά τη διάρκεια του lockdown είχαν αυξηθεί κατακόρυφα οι ηλεκτρονικές αγορές.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα, της τάξεων των 200.000€ – 300.000€ αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πάρει πίσω τα χρήματα τους και βέβαια κάποιος που έχει κλείσει το κατάστημα δεν θα πληρώσει και το πρόστιμο».

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31