Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κριτική: Φάγαμε στην ταβέρνα που σου θυμίζει πώς είναι να τρως παραδοσιακά και νόστιμα

Στου Τταππή την ταβέρνα, δεν πας απλά για να φας. Πας για να ζήσεις μια εμπειρία. Η τοπική κουζίνα, η μεγάλη πρωταγωνίστρια σε κάθε σου μπουκιά

Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020

Είναι κάποιες ταβέρνες στο νησί που έχουν πετύχει κάτι το ανεξήγητο. Κάθε τόσο ξυπνάνε μέσα σου ευχάριστες μνήμες, γεύσεις, μοσκοβολιές, βοτάνια και εικόνες από μεζεκλίκια που κάνουν τα σάλια σου να τρέχουν. Σε κάνουν να αρπάζεις ξανά το τηλέφωνο και να κανονίζεις για ακόμη μια Τρίτη, μια Πέμπτη ή ένα Σάββατο βράδυ, σύναξη με τους μεζεκλήδες φίλους. Φίλοι, που κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα άλλο από μεζέ, μια μερίδα από καλό κρέας στη σχάρα ή μια μερίδα φρέσκο ψάρι ή μια περιποιημένη πιατελίτσα με λαχανικά. Κι αν οι φίλοι σου είναι άκρως επιλεκτικοί, τότε θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τον δικό τους μεζέ, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, «ακούοντας» την όρεξη, τη διάθεση και το βαλάντιό τους. 

Τρανό παράδειγμα μιας τέτοιας κλασικής κυπριακής ταβέρνας, είναι ο βραβευμένος Τταππής στο Παραλίμνι. 

Ταβέρνα, όνομα και πράμα. Γραφική, φιλόξενη και ζεστή, γιατί ζεστοί και φιλόξενοι είναι και οι άνθρωποι της. Ο Κώστας και ο Γιώργος, δεν είναι απλά οι ιδιοκτήτες, είναι η ψυχή του μαγαζιού, οι κολόνες κι οι δοκοί. Είναι οι δικοί σου άνθρωποι, οι συμβουλάτορές σου, είναι αυτοί που θα φουρνίσουν για σένα το ζεστό καρβέλι ψωμί και θα το τυλίξουν ζεστά και χουχουλιάρικα μέσα στην καρό, ρούχινη πετσέτα, όμοια και απαράλλαχτη με αυτήν που η γιαγιά σου τύλιγε σφιχτά μέσα της, το χαλλούμι, τις ελιές και το προζυμένιο ψωμί του παππού για να φάει στο διάλειμμά του από τον κάματο. 

Αυτά και άλλα πολλά μαζί, είναι εκείνα που μας έφεραν για ακόμη ένα βραδάκι Κυριακής, να μαζευόμαστε οι φίλοι γύρω από ένα από τα χειροποίητα και ζωγραφιστά από τα πολυτάλαντα χέρια του Κώστα, ξύλινα τραπέζια της αγαπημένης ταβέρνας της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Δύσκολους πελάτες δε θα μας πεις. Απαιτητικούς, ναι. Διαφορετικούς και πάλι ναι. Οι μισοί από μας, θιασώτες της μερίδας, ο ένας αθεράπευτος λάτρης των ψητών κρεατικών και ο άλλος φίλος της θάλασσας. Οι άλλοι δυο, μεζεκλήδες που στο αίμα τους ρέει το πάθος για ποικιλία και σασπένς. Κι αν ορθά διερωτάσαι, γιατί σασπένς, σε ενημερώνω εσένα που θα πας για πρώτη φορά στη γεμάτη ιστορία, βραβευμένη ταβέρνα, είναι γιατί ο μεζές του Τταππή δε θα είναι ποτέ ο ίδιος. Φύτρωσαν οι μολόχες, τα αγρέλια, οι αγριοαγκινάρες και τα στρουθκιά, κι εδώ θα τα φας τηγανητά, με τα αυγά, με κρεμμυδάκι ή χωρίς. Είναι στις δόξες του επίσης ο εθνικός βολβός, το κολοκάσι, κι εδώ θα τον απολαύσεις στον μεζέ, τσιπς ή κυδωνάτο. Κάρπισαν οι ελιές στο πολλών εκταριών περιβολάκι του Κώστα, οπότε ετοιμάσου να τις γευτείς τσακκιστές, οφτές ή ξυδάτες.

Δυο μεζέδες, σαλάτα του Κώστα για δυο άτομα, μια χοιρινή κοτολέτα και ένα λαβράκι του μισού κιλού, η δικιά μας παραγγελιά που δεν άργησε να μπει στη «γραμμή παραγωγής» της υπερσύγχρονης κουζίνας της ταβέρνας. 

Το κρασάκι, πήγαμε στην κλιματιζόμενη κάβα και το διαλέξαμε με την ησυχία μας. Ένα ερυθρό κυπριακό Syrah από τη Λεμεσό, γεμάτο, πλούσιο σε μπουκέτα και ευχάριστο σε τανίνες, ήταν η αιτία για να πούμε το πρώτο «γεια μας» μαζί με τον Κώστα και τον Γιώργο που γύριζαν τα τραπέζια για να χωρατέψουν και να τσουγκρίσουν με τον καθένα από μας το ποτήρι τους. 

Ψωμάκι ζεστό, ταχίνι και δροσερό τζατζίκι, σαλάτα περιποιημένη και τραγανή, ελιές φρέσκες σε πλούσιο λαδολέμονο και πρωτοπόρο τηγανητό κυπριακό λάχανο σε κουρκούτι, οι πρώτες εκπλήξεις της κουζίνας. 

Να σου και φτάνουν τα λουκάνικα, οι πικάντικοι παστουρμάδες, τα μαλακότατα σουβλάκια και οι άξιες επαίνου σεφταλιές, που έγιναν μπουκιά μαζί με τις κοκκινοχωριάτικες πατάτες, που έφτασαν ζεστές και όσο πρέπει κριτσανιστές. Η κοτολέτα μεγάλων διαστάσεων (650γρ.) του εκλεκτού μου φίλου, τρυφερή και πλημμυρισμένη από ουμάμι, έγινε ένα με τη Σαλάτα του Κώστα που κέρδισε αμέσως άφθονους πόντους τόσο για την παρουσίασή της, μα το ίδιο και για το γευστικό της αποτέλεσμα. Τραγανά πολύχρωμα μαρούλια, ρόκα, κρουτονένια, στικ ψωμιού, ραντισμένα με λαδορίγανη και τριμμένη φέτα από πάνω, η σαλατοπανδαισία που κέρδισε τα εύσημα και από τον λάτρη της θάλασσας, φίλο μου, ο οποίος απόλαυσε το ζουμερό του λαβράκι, με ξεροψημένη πέτσα, με τα αρώματα από κάρβουνο να κλείνουν όμορφα τον κύκλο της γεύσης. 

Το χοιρινό ψαρονέφρι σχάρας, δεν θα το βρεις εύκολα αλλού. Στον Τταπή όμως και θα το βρεις, αλλά και θα του σφίξεις το χέρι μόλις το δοκιμάσεις, ευχόμενος να σ’ το φέρει μαζί με τις τηγανητές πούλλες ή τις ξεροψημένες φέτες κολοκασιού, που «ναι» δεν θα αντέξουν πολύ ούτε στο δικό σου πιάτο. Το ίδιο γρήγορα θα εξαφανιστεί και από το δικό σου πιάτο, το αλάνθαστα ψημένο και σερβιρισμένο σε σχάρα, χαλλούμι και φυσικά το λατρεμένο τσιγαριστό κουνελάκι που όμοιό του δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. 

Το τραπέζι μας στο φρεσκοφτιαγμένο πεζοδρόμιο, δεν άργησε να ξαναγεμίσει με τη γνωστή σε όλους αβγοτηγανιά με σπανάκι και κολοκύθι πάλκαπα, με μοσκοβολιστό καπνιστό μπέικον σχάρας, αλλά και συκωτάκια κοτόπουλου στο τηγάνι, με ύστατο πειρασμό το λουκούλλειο κλέφτικο αρνάκι, πλάι σε πατάτες μούρλια που κόβονταν μόνο με το άγγιγμα του πιρουνιού. Πίνουμε και την τελευταία γουλιά από τον θεσπέσιο οίνο μας, στέλνουμε για ακόμη μια φορά τα μπράβο μας σε όλη την ομάδα της ταβερνούλας και ειδικά στην Σταυρούλα που μας έστειλε τα αμαρτωλά μπουρέκια αναρής της και μια πιατελίτσα με καρδιές από βαθυκόκκινο ρόδι, σύκα και ανανά και σπιτικό γλυκό συκαλάκι, που χωρίς να υπερβάλλω, σε ενημερώνω ότι ακόμη το ονειρεύομαι. 

Λογαριασμός (για 4 άτομα)
2 Μεζέδες                                                        €42
1 Χοιρινή κοτολέτα                                         €13 
1 Λαβράκι σχάρας (500γ)                               €16
2 Σαλάτες του Κώστα                                      €14
1 Φιάλη Syrah – κρασί                                    €21 
2 Φιάλες νερό                                                  €5
Σύνολο                                                            €111 
Λογαριασμός ανά άτομο                                   €27.75   

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close