News , Guide

Έρευνες δείχνουν πως η ομάδα αίματος σχετίζεται με τον κορωνοϊό

Μελέτεςσυσχετίζουν ορισμένες ομάδες αίματος με μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και νόσησης

Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2020

Νέα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν πως η ομάδα αίματος παίζει ρόλο στη μόλυνση και τη νόσηση από τον νέο κορωνοϊό. Παραμένει άγνωστο που μπορεί να οφείλεται αυτό. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν πως αυτά τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι κάποιοι από εμάς είναι άτρωτοι και άλλοι ευάλωτοι στις επιθέσεις του φονικού ιού.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τις πιθανότητες που έχουμε να μας μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19, αλλά και να νοσήσουμε σοβαρά εξαιτίας του, επιβεβαιώνουν δύο νέες, σημαντικές μελέτες.

Όπως αναφέρει το lifeis.gr oι νέες μελέτες, όπως και αρκετές παλαιότερες, συσχετίζουν ορισμένες ομάδες αίματος με μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και νόσησης. Ειδικότερα, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο φαίνεται ότι κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν και να αρρωστήσουν βαριά. Και αυτό, παρότι αποτελούν σημαντικό τμήμα του γενικού πληθυσμού.

Κορωνοϊός: Ποια ομάδα αίματος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από την COVID-19
Αντιθέτως, όσοι έχουν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκε η ομάδα αίματος περισσότερων από 473.000 Δανών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού την περίοδο Φεβρουάριος-Ιούλιος 2020.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Blood Advances, ο νέος κορωνοϊός είχε μολύνει τους 7.422 από αυτούς. Τα στοιχεία έδειξαν πως μόλις το 38% από τους μολυσμένους Δανούς είχαν ομάδα αίματος Ο. Οι υπόλοιποι είχαν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ. Ωστόσο στον γενικό πληθυσμό η ομάδα αίματος Ο είναι μία από τις συχνότερες, καθώς ανευρίσκεται στο περίπου 45% των ατόμων.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα ποσοστά της μόλυνσης ήταν παρόμοια μεταξύ των ασθενών με ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ.

Η δεύτερη μελέτη
Στη δεύτερη μελέτη εντάχθηκαν 95 Καναδοί, οι οποίοι παρουσίασαν πολύ σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Για τον λόγο αυτό, όλοι τους νοσηλεύθηκαν στην εντατική και κάποια στιγμή βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι ασθενείς είχαν ομάδα αίματος Α ή ΑΒ είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ήταν επίσης πιθανότερο να κινδυνεύσει η ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19, σε σύγκριση με όσους είχαν ομάδες αίματος Ο ή Β.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος της επιθεωρήσεως Blood Advances με την προηγούμενη. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα αυξημένα ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στους ασθενείς με ομάδες αίματος Α ή ΑΒ υποδηλώνουν υψηλότερα ποσοστά πνευμονικών βλαβών.

Η μελέτη έδειξε ακόμα και οι συγκεκριμένοι ασθενείς διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χρειασθούν αιμοκάθαρση, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Πιθανότερη η οργανική δυσλειτουργία
Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ομάδες αίματος Α και ΑΒ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο οργανικής δυσλειτουργίας. Δεν γνωρίζουν όμως τον λόγο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το εύρημα της δεύτερης μελέτης πως η συνολική διάρκεια της νοσηλείας ήταν παρόμοια σε όλες τις ομάδες αίματος. Ταυτοχρόνως όμως οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α και ΑΒ νοσηλεύθηκαν επί περισσότερο καιρό στην εντατική. Επομένως, είχαν και πιο βαριά νόσο.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους για να καταλάβουν με ποιους βιολογικούς μηχανισμούς θα μπορούσαν οι ομάδες αίματος να αυξήσουν ή να μειώσουν την ευπάθεια στο νέο κορονοϊό.

Υπογραμμίζουν, όμως, πως τα νέα ευρήματα ΔΕΝ σημαίνουν πως κάποιοι από εμάς είναι άτρωτοι στον νέο ιό. Ίσως όμως έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ελαφρά και να μην υποστούν σοβαρές επιπλοκές.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close