Θέατρο , Μη χάσετε

Πάμε θέατρο: 8 παραστάσεις για να δεις αυτό το weekend

Αυτό το Σαββατοκύριακο πάμε θέατρο!

Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020

Αν ακόμη δεν έχεις σχέδια για το Σαββατοκύριακο, τότε εμείς έχουμε να σου προτείνουμε εννέα θεατρικές παραστάσεις για να περάσεις ευχάριστα και ποιοτικά τον χρόνο σου. 

Η πολιτιστική ατζέντα αυτού του Σαββατοκύριακου περιλαμβάνει τόσο παραστάσεις για μεγάλους όσο και για μικρούς θεατές. 

Τελευταία παράσταση του «Άμστερνταμ»
Τελευταία ευκαιρία σήμερα να δείτε  το έργο «Άμστερνταμ» της Μάγια Αράντ Γιασούρ σε σκηνοθεσία Διομήδη Κουφτερού. Με πειραματισμό και παιχνίδι, το έργο πραγματεύεται ένα έγκλημα πολέμου που δε μπορεί να τελειώσει ποτέ αν δεν αντιμετωπιστεί κατάματα, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δράση μεταφέρεται μεταξύ της δεκαετίας του 1940 και του 2018: μεταξύ της ζωής των αρχικών ιδιοκτητών του διαμερίσματός, του Άουσβιτς και της ολλανδικής Αντίστασης, και της ζωής της βιολίστριας ως μετανάστριας σε μια ξένη χώρα, ως εγκύου που γεννά, ως καλλιτέχνη με το βάρος της ιστορικής ευθύνης, ως υπόλογου για τις πράξεις του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας. Παίζουν: Βασιλική Ανδρέου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Γιώργος Τζωρτζής.
>> Παρ 27 Νοε, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22348203.

Ράους στο Θέατρο Διόνυσος
Συνεχίζεται στο Θέατρο Διόνυσος η πολιτική και επίκαιρη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Ράους» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου. Είναι η ιστορία οχτώ χαρακτηριστικών νεοελλήνων που προσπαθούν με χίλιους τρόπους να εξαπατήσουν το δημόσιο για να αποσπάσουν εύκολο χρήμα. Το έργο είναι μια καθαρή φάρσα που με το γέλιο ξεγυμνώνει την απληστία ενός κόσμου που το μόνο που δε σκέφτεται είναι πώς να εργαστεί παραγωγικά. Ένας οίκος ανοχής παραλληλίζεται με την ίδια την ελληνική κοινωνία, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. «Πάρτε ένα μπουρδέλο και βάλτε μέσα τρεις μικροαστούς, μια πόρνη με ερωτικά προβλήματα, ένα θαυμαστή της Μαρινέλας, μια ψυχασθενή μπαλαρίνα, ένα μετανοημένο εραστή και μια εικόνα του Άγιου Χριστόφορου του αλλήθωρου. Κλείστε τους εκεί για 83 λεπτά και το αποτέλεσμα θα είναι μια εκρηκτική κωμωδία, που θα θυμάστε για πάρα πολύ καιρό.»
>> Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. , Κυριακή στις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2020.

«Πράγματα δικά μου αληθινά»
Τι είναι αυτό που μας σπρώχνει μακριά από την ασφάλεια της οικογενειακής φωλιάς και που, σε κάποια φάση της ζωής μας, μας κάνει να επιστρέφουμε τακτικά εκεί; Πόσο καλά γνωρίζουν οι γονείς τα παιδιά τους και τα παιδιά τους γονείς τους; Πόσο καλά γνωρίζονται μεταξύ τους τα μέλη μιας οικογένειας; Πόση αγάπη έχουμε ανάγκη για να πορευτούμε στη ζωή και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι; Και αρκεί τελικά η αγάπη για να μας σώσει; Όλα αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέτει εύσχημα το έργο «Πράγματα δικά μου αληθινά» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου. Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους. Συστήνεται για άτομα άνω των 16 ετών.
>> Λευκωσία, ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, 8μ.μ. 77772717. Μέχρι 6 Δεκεμβρίου 2020.

«Πρόσοψη» στον ΘΟΚ
Η «Πρόσοψη», η νέα κωμωδία του Κύπριου συγγραφέα Κώστα Μαννούρη, συνεχίζεται στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή. Μια απρόσμενη εισβολή ενός νεαρού άνεργου καλλιτέχνη στην καθημερινότητα τριών γυναικών, μάνας, κόρης και γιαγιάς, πυροδοτεί τη σύγκρουση μητέρας-κόρης, που επιδεινώνεται από τολμηρές αποκαλύψεις. Η οικογενειακή ισορροπία κλυδωνίζεται, δεδομένα ανατρέπονται και βεβαιότητες διαψεύδονται. Παίζουν οι Όλγα Ποταμίτου, Έρικα Μπεγέτη, Σάββας Μενοίκου, Μαρίλια Γιαλλουρίδου.
>> Λευκωσία, Νέα Σκηνή ΘΟΚ,  Παρασκευή, Σάββατο 8.30μ.μ. & Κυριακή 6μ.μ. Πληρ. 77772717 (μέχρι 20/12), Σωτήρα 11/11, Λάρνακα, 17/11, Λεμεσός 18/11, Πάφος 25/11.

«Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ»
Τελευταίες μέρες στο ορφανοτροφείο του γιατρού και παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο της Βαρσοβίας, το 1942. Λίγο πριν την αποστολή των παιδιών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, ένα καινούργιο μέλος, ο Άτζιο, ένα αγόρι μεγαλωμένο στους δρόμους, θα κάνει τον Κόρτσακ να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του». Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ εξετάζει την αξία της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται. Η παράσταση αναδεικνύει με ευαισθησία τους δεσμούς αγάπης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στον «γερο-δόκτορα» και τους «μικρούς ανθρώπους», όπως ο Κόρτσακ αποκαλούσε τα παιδιά. Μια ωδή στην ανθρωπιά, στο μεγαλείο της προσφοράς και στην ανεξάντλητη δύναμη της αγάπης.
>> Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, κάθε Παρασκευή, 20:30 και Σάββατο-Κυριακή, 18:00.
* Στις 5 Δεκεμβρίου δεν θα δοθεί παράσταση.
Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό οδηγό και έκθεση για τη ζωή του Γιάνους Κόρτσακ.

Μαύρη Κωμωδία
«Μαύρη Κωμωδία», η εξαιρετική κωμωδία του Πίτερ Σάφερ έρχεται από το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ». Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται για το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 20.00, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».
Σ’ ένα έξυπνο εύρημα στηρίζει την κωμωδία του ο Πήτερ Σάφφερ. Αν και όχι πρωτότυπο (ο ίδιος μας πληροφορεί ότι το δανείστηκε από το κινέζικο θέατρο), παραμένει όμως τρομερά διασκεδαστικό, μόνιμη πηγή παρεξηγήσεων και κωμικότητας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου διαδραματίζεται στο σκοτάδι. Φυσικά για τους ηθοποιούς. Αντίθετα, η φωτισμένη σκηνή, επιτρέπει στο θεατή να παρακολουθεί όλα που υποτίθεται ότι γίνονται στο σκοτάδι.
Βρισκόμαστε στο διαμέρισμα ενός νεαρού γλύπτη, που περιμένει κάποιο φιλότεχνο εκατομμυριούχο, που έχει ενδιαφερθεί για το έργο του, καθώς και τον πατέρα της επίσης νεαρής φίλης του, προκειμένου ο τελευταίος αυτός, διαπιστώνοντας το ταλέντο του μέλλοντος γαμπρού του, να δώσει τη συγκατάθεση του για το γάμο.
Ξαφνικά όμως, η ασφάλεια του ηλεκτρικού καίγεται και το διαμέρισμα βυθίζεται στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα αρχίζουν να συγκεντρώνονται και τα πρόσωπα, γύρω στα οποία θα πλεχθούν η κωμωδία και οι παρεξηγήσεις της. Πρώτη φθάνει η πουριτανή κυρία του κάτω πατώματος, φανατικός εχθρός των οινοπνευματωδών ποτών, που θα επωφεληθεί της ευκαιρίας να αδειάσει την μπουκάλα του τζιν, βαφτίζοντας το σε λεμονάδα. Ακολουθεί ο μέλλον πεθερός, του οποίου η στρατιωτική συνείδηση θα σοκαριστεί από την αταξία που επικρατεί και με την «απρονοησία» του νεαρού γλύπτη, να μην έχει πάρει τα μέτρα του για την αντιμετώπιση παρομοίου ενδεχομένου. Στη συνέχεια έρχεται ο φίλος του διπλανού διαμερίσματος, του οποίου το νεαρό ζεύγος είχε ‘απαγάγει’ τα έπιπλα, για να εντυπωσιάσει τους φιλοξενούμενούς του. Και τέλος η πρώην ερωμένη του γλύπτη, που θα υποχρεωθεί, μέχρις ότου αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, να προσποιηθεί την παραδουλεύτρα. Κάποτε, όταν όλες αυτές οι περιπλοκές θα έχουν φθάσει στο κατακόρυφό τους, θα εμφανισθεί και ο αναμενόμενος φιλότεχνος.
Η εξαιρετική φάρσα του Πήτερ Σάφφερ διαδραματίζεται σχεδόν εξ ’ολοκλήρου στο «σκοτάδι». Οι συνηθισμένες συνθήκες μεταξύ φωτός κι σκοταδιού αντιστρέφονται… όταν τα φώτα είναι ανοικτά οι ήρωες δεν βλέπουν τίποτα και όλα είναι σκοτεινά… όταν τα φώτα είναι σβηστά οι ήρωες «βλέπουν» κανονικά.
Αυτό το σκοτάδι περιβάλλει όλο το έργο… είναι το ιδανικό περιβάλλον για να κρύψει κανείς τα μυστικά του όπως κάνει ο κεντρικός ήρωας και φυσικά οι μικρές εστίες φωτός θα μετατρέψουν τη νύχτα του σε εφιάλτη…
Στο ίδιο σκοτάδι βλέπουν την ευκαιρία οι ήρωες του έργου να υποδυθούν άλλους χαρακτήρες…ηθελημένα ή μη… Τέλος αυτό το σκοτάδι εκτός από «φυσικό» αντιπροσωπεύει και το «ηθικό» σκοτάδι στο οποίο ζουν οι περισσότεροι ήρωες του έργου αυτού. Οι σχέσεις των δύο φύλων, το ψέμα και η υποκρισία διαφοροποιούνται στο σκοτάδι… Μήπως τελικά στο σκοτάδι είναι πιο ευδιάκριτο το τι είμαστε;
>> Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 – Ώρα 8:00μ.μ.
Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο – 8:00μ.μ. και κάθε Κυριακή – 6:30μ.μ. (μερι 27/12 – εκτός 26/12) στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ». Λευκωσία: Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και Τρίτη 15 Δεκεμβρίου – Ώρα 8:00μ.μ. στο Θέατρο ΔΕΝΤΡΟ.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier

Φάλαινες τον Αύγουστο
Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη το συγκινητικό έργο του David Berry, «Φάλαινες τον Αύγουστο» σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου Ελλαδίτη σκηνοθέτη Νίκου Καραγέωργου. Πέντε παλιοί και αγαπημένοι συνεργάτες, οι Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Στέλιος Καυκαρίδης, Λένια Σορόκου  και Νεόφυτος Νεοφύτου ενώνουν μετά από πολλά χρόνια τις δυνάμεις τους και πρωταγωνιστούν σε ένα έργο ύμνο στη ζωή και στην αγάπη που διαρκεί και ξεπερνά τις εποχές και την ηλικία.
Το έργο, το οποίο έγινε κινηματογραφική ταινία το 1987 σε σκηνοθεσία Λίντσει ΄Αντερσον, με πρωταγωνίστριες τη Μπέτυ Ντέιβις και τη Λίλιαν Γκις, είναι ένα τρυφερό πορτραίτο δύο ηλικιωμένων αδερφών, οι οποιες στη δύση τους πια και με εντελώς διαφορετικές στάσεις ζωής, σε ένα περιβάλλον με φίλους και γείτονες το ίδιο ηλικιωμένους με αυτές, αναπολούν το παρελθόν και τη χαμένη τους νιότη, περιμένοντας, όπως κάθε χρόνο, να έρθουν οι φάλαινες κοντά στην ακτή και μαζί τους να έρθει το πολυπόθητο  αύριο, το μέλλον που ονειρεύονται.  
Στις "Φάλαινες τον Αύγουστο" οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Σχέσεις που γυρίζουν πίσω το χρόνο, πρόσωπα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν το πέρασμά του και ν’ ανακαλύψουν τον τρόπο που θα του αντισταθούν. Μέσα από τις αναμνήσεις, τους φόβους, τις αγωνίες την ελπίδα και τα όνειρα των ηρώων ξεδιπλώνεται μια γλυκειά ιστορία που μιλά για τον άνθρωπο και την αναπόφευκτη πορεία του προς το τέλος, αλλά και για την αξία της ζωής σε οποιοδήποτε στάδιο της ύπαρξής μας.
>> ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Σατιρικό Θέατρο, κάθε Σάββατο στις 8.30μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ. από 31 Οκτωβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2020. 
ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Κρατήσεις:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 - 22421609
Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy

Μουσική Δωματίου
Σε μια περίοδο υποχρεωτικού εγκλεισμού, ένα ζευγάρι βρίσκεται απομονωμένο στο σπίτι του βιώνοντας μία νέα πραγματικότητα. Μέρα τη μέρα συνδιαλέγεται, αλληλεπιδρά, ερωτεύεται, μαλώνει, χωρίζει, πενθεί, αυτοπροσδιορίζεται. Σε μια προσπάθεια να παραμείνουν κοντά οι δύο τους έρχονται σε επαφή με τους αληθινούς τους εαυτούς. Άραγε επικοινωνούν ακόμη πραγματικά;
Η παράσταση, μέσα από τις διάφορες διαθέσεις των χαρακτήρων, σκιαγραφεί τα πέντε στάδια του πένθους – άρνηση, θυμό, κατάθλιψη, διαπραγμάτευση, αποδοχή – και προβάλλει εκφάνσεις της αγωνίας της ανθρώπινης ύπαρξης για επικοινωνία και αποδοχή. Οι θεατές ερχόμενοι μέσα στο ζωτικό χώρο του ζευγαριού σε κρίση, θα ανακαλέσουν αναπόφευκτα προσωπικές τους μνήμες και θα αναστοχαστούν τις ουσιαστικές αξίες της ζωής, φτάνοντας ίσως στη δική τους αποδοχή.
Ο άμεσος λόγος, οι εντάσεις, οι ήχοι, οι μελωδίες και οι σιωπές που φέρνουν επί σκηνής ο Πάνο Μακρή και η Μαρίνα Μανδρή, ενορχηστρώνουν μια μουσική δωματίου, φωτίζοντας τις ιδιαίτερες πτυχές δύο ανθρώπων σε απομόνωση. Ο μουσικός Ανδρέας Οικονομίδης συμπληρώνει το καλλιτεχνικό σχήμα, παίζοντας ζωντανά μουσική, η οποία ακολουθεί άλλοτε έντονα και άλλοτε εκτονωτικά την αφήγηση της ιστορίας, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της δραματουργίας της παράστασης.
Η δημιουργία της παράστασης βασίζεται στη μέθοδο της σκηνοθεσίας ως δραματουργία (directing as play-writing), που υπογράφει ο νέος σκηνοθέτης Χριστόδουλος Ανδρέου. Την κίνηση επιμελείται ο καταξιωμένος κινησιολόγος Παναγιώτης Τοφή. Το κείμενο, καθώς και η μουσική σύνθεση της παράστασης είναι πρωτότυπα και προέκυψαν από τους αυτοσχεδιασμούς και την αλληλεπίδραση των ηθοποιών και του μουσικού κατά τη διάρκεια των προβών. Η σύλληψη της ιδέας γεννήθηκε στην περίοδο του πρώτου lockdown.
> Σ 28, Κ 29 & Δ 30 Νοε, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, Αγχιάλου 1, Λευκωσία. Ώρα έναρξης: 15.30 (Ώρα προσέλευσης: 15.00). Γενική είσοδος: € 10. Πληροφορίες & Κρατήσεις: 95781818.
- Λόγω του περιορισμένου αριθμού θεατών και των μέτρων απαραίτητη η προ κράτηση θέσης.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close