News , Guide

Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση στη βροχή

Τα μέτρα πρόληψης για ασφαλή οδήγηση στη βροχή

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021

Η οδήγηση κάτω από βροχερές καιρικές συνθήκες κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους αφού η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του οδοστρώματος. Ειδικότερα στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ολισθηροί.

Γι’ αυτό οι οδηγοί οχημάτων πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και απόλυτα συγκεντρωμένοι στο δρόμο, ενώ για τη δική μας ασφάλεια είναι καλό να λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων:

Πριν ξεκινήσουμε: 

1. Ελέγχουμε τα ελαστικά του οχήματός μας πριν βγούμε στο δρόμο. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος στις αυλακώσεις του πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος στις αυλακώσεις πέλματος και η σωστή πίεση στα ελαστικά συμβάλλουν στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης στο βρεγμένο οδόστρωμα.

2. Βεβαιωνόμαστε ότι οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μας δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα. Πολλές φορές η λάσπη που βρίσκεται στο οδόστρωμα, εκτοξεύεται από άλλα διερχόμενα οχήματα στον μπροστινό ανεμοθώρακα του οχήματός μας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων για καθαρισμό του ανεμοθώρακα, η ορατότητα μας στο δρόμο θα είναι μηδαμινή και ο κίνδυνος τροχαίας σύγκρουσης προφανώς άμεσος.

3. Ελέγχουμε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και οι πορτοκαλί δείκτες πορείας (φλας) του οχήματός μας λειτουργούν κανονικά, ώστε να είμαστε ευδιάκριτοι στους άλλους διερχόμενους οδηγούς. Ανάβουμε τα φώτα πορείας και οδηγούμε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα λόγω της βροχής.

4. Η οδήγηση στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου του οχήματος – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάμε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια μας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίβουμε τις σόλες των παπουτσιών στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσουμε τον κινητήρα του οχήματός μας.

5. Πριν από κάθε διακίνηση μας ενημερωνόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

Στο δρόμο

1. Μειώνουμε ταχύτητα. Η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος των ελαστικών του οχήματος με το οδόστρωμα, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερο κράτημα στο δρόμο. Απαραίτητο είναι επίσης να διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

2. Στη βροχή το προσπέρασμα άλλων οχημάτων απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου μας.

3. Σε κατοικημένες και αστικές περιοχές επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή στους πεζούς που κινούνται στο πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε κάποια στάση λεωφορείων. Η αμυντική οδήγηση σημαίνει ότι προβλέπουμε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά στο οδικό δίκτυο. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν κάποιος πεζός σε πεζοδρόμιο να γλιστρήσει και να πέσει στο δρόμου αιφνιδιάζοντας μας. Η πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων με την αμυντική οδήγηση επιτυγχάνεται με την πρόβλεψη τέτοιων περιστατικών. Ελαττώνουμε λοιπόν ταχύτητα όταν περνούμε από σημεία στο οδικό δίκτυο όπου κινούνται πεζοί.

4. Αποφεύγουμε να περνούμε μέσα από νερά που έχουν συσσωρευτεί ή ρέουν στο δρόμο. Είναι πιθανόν η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι.

5. Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών. Ανάβοντας το κλιματιστικό στον κρύο αέρα, στη θέση του μπροστινού ανεμοθώρακα, σε λίγα δευτερόλεπτα ο ανεμοθώρακας θα καθαρίσει.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close