News , Guide

Τι αποφασίστηκε (τελικά) για την άρση των μέτρων;

Όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021

Φρένο στις όποιες φήμες για το πώς θα ανοίξουν επιχειρήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες έβαλε η χθεσινή σύσκεψη των επιδημιολόγων. Η τηλεδιάσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Επιδημιολόγων αξιολόγησε την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε τόσο σε ότι αφορά τη γενική επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου όσο και στην κατάσταση των νοσηλευτηρίων.

Η συζήτηση, σύμφωνα με το Sigmalive,  για τον τρόπο αποκλιμάκωσης των μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα αποκτήσει ουσιαστικό νόημα στις επόμενες συναντήσεις της επιδημιολογικής ομάδας οι οποίες τοποθετούνται χρονικά και πιο κοντά στη μέρα όπου θα ανακοινωθεί και επίσημα το πλάνο. Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη βδομάδα το Υπουργείο Υγείας αφού λάβει τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων θα ανακοινώσει το πώς θα κινηθούμε από την 1η Φεβρουαρίου.

Τυχόν εισηγήσεις για αποκλιμάκωση μέτρων, είτε αυτές αφορούν επέκταση των επιτρεπόμενων sms για διακίνηση, είτε άνοιγμα λιανικού και εμπορικών κέντρων θα πρέπει να τύχουν έγκρισης και από την πολιτική ηγεσία προτού ανακοινωθούν επίσημα. Υπό συζήτηση εξάλλου παραμένει το ζήτημα των σχολείων και το πώς θα ανοίξουν, αφού τίποτα δεν έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής.

Με την εκκίνηση της αποκλιμάκωσης, ενεργοποιείται το παράλληλο πλάνο παρακολούθησης της κατάστασης το οποίο αξιολογεί σε 15μερη βάση την κατάσταση, προτού ανάψει το πράσινο φως για επόμενη φάση ανοίγματος.

Όπως τονίζουν πηγές από την επιδημιολογική ομάδα όλα τα πιο πάνω εξαρτώνται από έναν και μοναδικό παράγοντα: την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και πιο συγκεκριμένα την κατάσταση των νοσηλευτηρίων και το δυναμικό τους. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αντοχές των νοσηλευτηρίων διαχωρίζονται σε δυο άξονες: αυτόν του έμψυχου δυναμικού και των αντοχών του και σε αυτόν της επάρκειας κλινών και υποδομών.


 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close