Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2021
Το προσεχές σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιανουρίου θα έχεις την ευκαιρία να δεις online, δύο θεατρικές παραστάσεις που άγγιξαν τις καρδιές πολλών ανθρώπων, κυρίως για την ιστορία και τα μηνύματά τους.
Πρόκειται για το κλασικό έργο, ελληνικής δραματουργίας οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» και για το κλασσικό έργο παγκόσμιας δραματουργίας, ο «Γυάλινος Κόσμος».
«Γυναίκες του Παπαδιαμάντη»
Η Νένα Μεντή συναντά τον Πέτρο Ζούλια και μαζί με την ΄Ερση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, τη Χριστιάννα Ματζουράνη, τη Μαριάννα Τουντασάκη και την Έφη Σακελλαρίου ζωντανεύουν με ανεπανάληπτο τρόπο τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.
Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα.
Με προεξάρχουσα γυναίκα-ηρωίδα τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας, στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.
Οι μελωδίες και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα, η χαρά της γέννας συναντά τον πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία διασταυρώνονται με τη θρησκοληψία και την προκατάληψη.
Πλούσιο το υλικό των υπέροχων διηγημάτων του συγγραφέα ζωντανεύει μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας αντίξοης ζωής. Μια δύσκολη εποχή που ακουμπά σε πολλά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας… «Σα να ΄χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου», όπως λέει ο Παπαδιαμάντης.
Η πολυσχιδής προσωπικότητα της Φραγκογιαννούς γίνεται το όχημα για να ταξιδέψει κανείς μέσα στο πέλαγο της παπαδιαμαντικής αφήγησης. Στο τιμόνι, καπετάνιος για το θεατρικό ταξίδι στέκει η «γραία» γυναίκα που φτάνει να σκοτώσει για να χαρίσει ζωή και γίνεται δολοφόνος για να ακουμπήσει την αγιοσύνη και την αγνότητα του Θεού, θύτης και θύμα στη διαχρονική ανθρώπινη περιπέτεια…
Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 15:00 και 21:00 & Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, στις 15:00 και 21:00
Για πληροφορίες και για εισιτήρια (11€) πατήστε ΕΔΩ.
«O Γυάλινος Κόσμος»
Η δεύτερη φετινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» είναι το αριστουργηματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.
Πρόκειται για το ίσως πιο αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Είναι ένα έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου.
Παίζουν: Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λένα Παπαληγούρα, Αναστάσης Ροϊλός.
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, Streaming: 20:00, Παράσταση: 20:30
Για πληροφορίες και εισιτήρια (8€), πατήστε ΕΔΩ.
Σχετικά

Ακόμη δύο έξτρα stand up comedy παραστάσεις για τον Ζαχαρία Ζαννέτου
Με 2 sold out και εμφανίσεις σε όλη την Κύπρο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο
Η «Χρυσή Εποχή» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Pop up theatre project από την Ομάδα Γιασεμίν
Η ομάδα Γιασεμίν επιστρέφει με καινούργια έμπνευση και ενέργεια!
Νέα παράσταση για την αγαπημένη ξεκαρδιστική κωμωδία «Άντρες Έτοιμοι Για Όλα»
Του σπουδαίου συγγραφικού διδύμου Ρέππας - Παπαθανασίου

Φάνης Μουρατίδης, Ναταλία Δραγούμη, Φαίη Ξυλά, Βασίλης Κούκουρας στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο
“2:22 – A Ghost Story”: Το «θεατρικό φαινόμενο» έρχεται στην Κύπρο

Τελευταία παράσταση για το θεατρικό έργο «Ιφιγένεια εν Ταύροις»
Επιστρέφει για να συγκινήσει ξανά με τη δύναμη της μνήμης, της φιλίας και της αδελφικής αγάπης

Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι σε θεατρική διασκευή Κεν Λούντβιχ στον ΘΟΚ
Σκηνοθεσία από τον Τάκη Τζαμαργιά

«Υπάρχει Άγιος Βασίλης!»: Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει σε όλη την Κύπρο
Μια ολοκαίνουργια παιδική θεατρική παράσταση γεμάτη περιπέτεια, χρώματα και φαντασία για όλη την οικογένεια


Άλλες δύο ημερομηνίες για τη νέα solo παράσταση του Ζαχαρία Ζαννέττου
Sold out η μία παράσταση στην Λευκωσία και λίγα διαθέσιμα για την Λάρνακα

Ο μικρός Έγιολφ του του Χένρικ Ίψεν επιστρέφει στον ΘΟΚ για 8 ακόμα παραστάσεις
Ξεκίνησε η προπώληση - Εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στην Κύπρο με την πιο ξεκαρδιστική κωμωδία της χρονιάς
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό