News , Τέχνη

Καλλιτέχνιδα φτιάχνει έργα τέχνης από τον καπνό ενός κεριού

Και φυσικά μας αφήνει με το στόμα ανοικτό

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2021

Όταν ο άλλος είναι δημιουργικός, είναι και παραείναι!  Έχετε ακούσει ποτέ ή έχετε δει ποτέ, έργα τέχνης από καπνό ενός κεριού;

Η καλλιτέχνιδα από την Πολτάβα της Ουκρανίας, Όλγα Σέμκα φρόντισε να μας το αποδείξει, βλέποντας με τα μάτια μας ότι βασικό υλικό κάποιων έργων τέχνης, μπορεί να είναι και ο καπνός από τη φλόγα ενός κεριού.

Συγκεκριμένα, φτιάχνει μικρά έργα τέχνης που θυμίζουν σκίτσα με κάρβουνο, ενώ όπως σημειώνεται στο σχετικό βίντεο, το υλικό που χρησιμοποιεί δεν είναι άλλο από την αιθάλη μιας φλόγας κεριού. Πρόκειται για την τεχνική fumage και στα γαλλικά σημαίνει καπνός, κάπνισμα.

Αυτό που «κρύβεται», στην υπόθεση είναι η επαφή της χάρτινης επιφάνειας με τη φλόγα που δημιουργεί ένα μαύρο αποτύπωμα, το οποίο στη συνέχεια η Όλγα Σέμκα, επεξεργάζεται με διάφορα υλικά (από πινέλα έως φτερά) για να φτιάξει το κάθε έργο της.

Όπως εξηγεί η ίδια, «κάθε φορά η φωτιά βάζει τους δικούς της κανόνες. Είναι αδύνατον να επαναλάβω το έργο», αναφέροντας ότι κάθε μικρός πίνακας είναι μοναδικός.

Η υπομονή αλλά και το «χειρουργικό» χέρι, είναι σίγουρα κάποια από τα πολλά στοιχεία που απαιτεί η συγκεκριμένη τεχνική.  Η παραμικρή λάθος κίνηση, «σημαίνει τέλος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία της σχεδίασης μπορεί να διαρκέσει μέχρι πέντε ώρες και το έργο είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί σε διάστημα μιας μέρας καθώς το παραμικρό, από ένα περιττό άγγιγμα ή ένα ρεύμα αέρα, μπορεί να καταστρέψει τη σύνθεση.

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close