News , Guide

Αποκλιμάκωση των μέτρων σε δύο φάσεις

Τι λένε οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021

Ενώπιον του Προέδρου της  Δημοκρατίας θα θέσουν  -σήμερα στις 11:30 (25/01)- οι επιδημιολόγοι, τις εισηγήσεις για τη στρατηγική της αποκλιμάκωσης των μέτρων, με τη λήξη του lockdown, που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Εκτός αυτών, στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει και ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική προνοεί αποκλιμάκωση των μέτρων σε δύο φάσεις με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο.

Σε πρώτο στάδιο - δηλαδή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου - παραμένουν τα sms, οι περιορισμοί στις συναθροίσεις σε σπίτια και το κέρφιου, ενώ ανοίγουν μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια και κουρεία, πρακτορεία στοιχημάτων και άλλες επιχειρήσεις, που δεν θεωρούνται υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.

Η δεύτερη φάση θα επέλθει περί τα μέσα Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, ενώ, κατά την τρίτη και τελευταία φάση, που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου, θα επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως οι χώροι εστίασης, τα γυμναστήρια και τα εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία είναι δύο, δηλαδή το ένα προκρίνει τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών, κάνοντας αρχή με τις τάξεις του Δημοτικού και το άλλο την επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών της Γ’ Λυκείου, για σωστή προετοιμασία των εξετάσεών τους. Την τελική απόφαση, ωστόσο, θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα βέβαιο θεωρείται ότι οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις αποφασιστούν, δεν θα ενθαρρύνουν την μαζική έξοδο, ούτε θα ακυρώσουν τα γραπτά μηνύματα (sms) στο 8998, τα οποία θα παραμείνουν στην καθημερινότητα, με ενδεχόμενη την αύξηση τους από δύο σε τρία.

Οι αποφάσεις για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των χώρων εστίασης είναι εισηγήσεις, που θα συζητηθούν κατά το δεύτερο στάδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα σε εκείνο το στάδιο θα το επιτρέπει.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close