Εκδρομές να πας , Guide

Το εκκλησάκι στην Κύπρο που δεν μοιάζει με κανένα από όσα έχεις δει μέχρι σήμερα

Ξυπνά μνήμες και δημιουργεί εικόνες του 1974

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021

Πρόκειται για ένα από τα ίσως πιο επιβλητικά εκκλησάκια που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην Κύπρο.  Άλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο είναι γνωστή η Κύπρος• για τις ομορφιές της, για τις πινελιές, αυτές τις διαφορετικές που προσφέρει σε κάθε πόλη και χωριό της.

Ένα από αυτά τα ξεχωριστά εκκλησάκια, λοιπόν, βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της κοινότητας Δασάκι της Άχνας της Επαρχίας Αμμοχώστου.  Το χωριό είναι γνωστό για την τουρκική εισβολή του 1974, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και το συγκεκριμένο εκκλησάκι-μνημείο.

Πρόκειται για ένα γλυπτό σε σχήμα αντίσκηνου, μέσα στο οποίο διακρίνονται αγάλματα, που συμβολίζουν τους πρόσφυγες της τουρκικής εισβολής, που έμεναν σε αντίσκηνα.

Το «εκκλησάκι» είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημητριανό, προστάτη των προσφύγων και είναι κατασκευασμένο από τον καλλιτέχνη Πάμπο Μίχλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας, η Άχνα, και συγκεκριμένα το δάσος της, «έμελλε το 1974 να μετατραπεί σε καταφύγιο δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, που κυνηγημένοι από τα αεροπλάνα και τους στρατιώτες του Αττίλα, κατέφυγαν εκεί για να σωθούν. […] Και έγιναν τα πεύκα και οι ευκάλυπτοι και οι πορτοκαλεώνες των Αχνιωτών, καταφύγιο για τους πονεμένους και κυνηγημένους πρόσφυγες της πληγωμένης μας Πατρίδας. […] Οι Αχνιώτες - τελευταίοι απ’ όλους τους πρόσφυγες- βρήκαν καταφύγιο και αυτοί στο Δασάκι.  Σύμφωνα με στοιχεία, τις πρώτες βδομάδες μετά τον πόλεμο του 1974, κατέφυγαν στο δάσος της Άχνας, που τελικά μετατράπηκε σε τοπωνύμιο Δασάκι Άχνας, 60 μέχρι 80 χιλιάδες πρόσφυγες».

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close