Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2021
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση που προβλέπει τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 72 ωρών και τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου PCR 72 ώρες μετά την άφιξη σε όλους τους επιβάτες που αφικνούνται από χώρες των Κατηγοριών Α και Β, ενισχύοντας έτσι τα μέτρα που εφαρμόζονται στα Αεροδρόμια της Δημοκρατίας από την επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι του 2020.
Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι επιπλέον των άλλων μέτρων που είναι σε ισχύ για τους αφικνούντες ανάλογα με τη χώρα προσέλευσης. Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση των επιβατών από χώρες της Κατηγορίας Β να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR 72 ωρών πριν την αναχώρηση, και παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτου χώρας αναχώρησης, οφείλουν να συμπληρώνουν το Cyprus Flight Pass.
Διευκρινίζεται ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021. Επίσης, σημειώνεται ότι το κόστος για την εργαστηριακή εξέταση (PCR) 72 ώρες μετά την άφιξη επωμίζεται ο πολίτης.
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία που κάνουν λόγο για αυξημένη μεταδοτικότητα και επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, αλλά και τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανίχνευσή τους σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη σημερινή απόφαση, ενισχύεται η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ECDC, για έλεγχο της διασποράς των νέων στελεχών στην κοινότητα, μέχρι να αξιολογηθούν επιστημονικά οι επιπτώσεις των μεταλλάξεων του ιού.
Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 εφαρμόζει επιπρόσθετα μέτρα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετώντας την πολιτική του υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 7 ημερών σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας και την εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη και την 7η ημέρα από την άφιξη.
Μέσω της πρακτικής αυτής, από τις 21 Δεκεμβρίου 2020, εξετάστηκαν πέραν των 15,000 επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκαν 133 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 0,9%).
Σχετικά
Αυτός είναι ο δημοφιλής καλλιτέχνης που θα ανέβει στη σκηνή των 21ων Βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026
Ο σημαντικότερος θεσμός που τιμά τη γυναικεία παρουσία, δημιουργικότητα και προσφορά στην Κύπρο επιστρέφει για 21η χρονιά
Αναμένονται βροχές σήμερα και τις επόμενες μέρες – Στους 33°C ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Δημοφιλές ξενοδοχείο της Λεμεσού τιμάται με ένα MICHELIN Key
Μια νέα διάκριση που αναγνωρίζει την τέχνη της φιλοξενίας
€10.000 για να μετακομίσεις στην Ελλάδα – Tι ισχύει για οικογένειες από την Κύπρο
Ποιοι μπορούν να λάβουν την ενίσχυση
5 low budget προορισμοί για solo φθινοπωρινή απόδραση
Ιδανικοί προορισμοί, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για μοναχικές εξορμήσεις την περίοδο του φθινοπώρου
Οι καλύτεροι προορισμοί για να ταξιδέψεις τον Οκτώβρη
Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να ταξιδεύετε μόνο και μόνο επειδή τελειώνει το έτος
Τα ταξίδια έχουν πλέον και… γεύση: Αθήνα, Μύκονος και Σαντορίνη στις κορυφαίες food & drink εμπειρίες του κόσμου
Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται μια γαστρονομική βόλτα στο Ρέικιαβικ, με στάσεις από food trucks έως εστιατόρια
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τα 21α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026
Ο σημαντικότερος θεσμός που τιμά τη γυναικεία παρουσία, δημιουργικότητα και προσφορά στην Κύπρο επιστρέφει για 21η χρονιά
Η Λευκωσία μόλις κέρδισε ένα MICHELIN Key
Πρώτο Michelin Key για το Amyth of Nicosia - Διατηρεί τη διάκρισή του το Amyth of Mykonos
Αυτές είναι οι 20 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο για το 2026
Μόλις έξι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη 20άδα
Γιατί αυτή η ιταλική πόλη είναι ο τέλειος προορισμός για ένα Σαββατοκύριακο το φθινόπωρο
Όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε μια απο τις ωραιότερες ιταλικές πόλεις, τη Βερόνα, το φθινόπωρο.
Φιλανθρωπικό Δείπνο «Dinner For Life» Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Μια ξεχωριστή βραδιά, που ένωσε την κομψότητα, τη μουσική και, πάνω απ’ όλα, την προσφορά