Εκδρομές να πας , Guide

Ένα σπάνιο εξωκλήσι «χωμένο» σ’ ένα βράχο

Βρίσκεται στο πανέμορφο χωριό Πισσούρι

Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2021

Στην «ρίζα» ενός πανύψηλου λόφου, στην περιοχή «Αμπελοχώρι», του χωριού Πισσούρι της Επαρχίας Λεμεσού, βρίσκεται ένα μοναδικό εξωκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα.  Αυτό που το κάνει μοναδικό και σπάνιο είναι ότι είναι κτισμένο σε ένα βράχο.

Το εξωκκλήσι δεν διακρίνεται ολόκληρο από τον δρόμο, εφόσον φαίνεται μόνο το καμπαναριό.  Κατασκευάστηκε το 1999 από δύο αδέρφια, στη μνήμη των γονιών τους, Χριστόφορου και Μαργαρίτας Πελεκάνου, που κατάγονταν από το κατεχόμενο χωριό Άσσια.

Ο εσωτερικός του χώρος είναι απλός και προσαρμοσμένος στον περιορισμένο χώρο του σπηλαίου, ενώ ο περίβολος χώρους του εξωκλησιού, είναι ιδιαίτερα όμορφος, καθώς, έχει θέα το χωριό, τη θάλασσα και τον κόλπο του Πισσιουριού.

Στην επίσκεψή σου στο συγκεκριμένο εξωκλήσι, μπορείς να επισκεφτείς και τα υπόλοιπα εκκλησάκια του χωριού, τα οποία επιβεβαιώνουν τη θρησκευτική ζωή των κατοίκων.

Μεταξύ άλλων, μπορείς να δεις την κύρια εκκλησία της κοινότητας που βρίσκεται στο κέντρο, πάνω από την κεντρική πλατεία και είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Ανδρέα.  Κτίστηκε με εθελοντική εργασία από τους κατοίκους της κοινότητας το 1883.  Η εκκλησία είναι κτισμένη σε γοτθικό σχήμα και φημίζεται για το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της που κατασκευάστηκε το 1890. Η πρώτη καμπάνα της εκκλησίας, βάρους 100 κιλών ήταν ρώσικης καταγωγής με πλούσιο διάκοσμο και μελωδικό ήχο και όταν κτυπούσε ο ήχος της έφτανε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Δυτικά του κοινοτικού αμφιθεάτρου του χωριού, στο ομώνυμο ύψωμα «Ακονόπετρα» βρίσκεται το εκκλησάκι προς τιμή της Παναγίας, γι’ αυτό και ονομάζεται «Παναγία της Ακονόπετρας».

Στα ανατολικά του κάμπου των «Λινίδων» και στους πρόποδες του υψώματος του Αγίου Μαυρικίου, πάνω στα θεμέλια παλιάς εκκλησίας υπάρχει η σημερινή εκκλησία του Αγίου Μαυρικίου. Ο Άγιος Μαυρίκιος ονομάζεται ο γιατρός των σκανθάρων.  Λέγεται ότι αν πάρεις χώμα από μέσα στη εκκλησία, το κάνεις λάσπη και το βάλεις σε μορφή αλοιφής στο μέρος του σκανθάρου, θα θεραπευτείς.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close