News , Guide

Επισκέψεις σε σπίτια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι ισχύει για τις επισκέψεις σε σπίτια

Δημοσιεύτηκε στις 09 Φεβρουαρίου 2021

Τον Φεβρουάριο ανταμώσαμε ξανά (με μέτρο φυσικά), αφού στο πλαίσιο του πρώτου ανοίγματος επιτράπηκαν μεταξύ άλλων οι επισκέψεις (2 άτομα) σε σπίτια.

Από τις 8η Φεβρουαρίου 2021, το μέτρο αυτό άλλαξε, αφού πλέον επιτρέπεται η παρουσία μέχρι τεσσάρων προσώπων σε οικία, πέραν των μόνιμα σε αυτήν διαμενόντων προσώπων.

Για την επίσκεψη σ’ άλλο σπίτι αποστέλλουμε SMS στην κατηγορία 5.

Το Υπουργείο Υγείας στην αιτιολόγηση των χαλαρώσεων αναφέρει για το εν λόγω μέτρο ότι ο στόχος ήταν και είναι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και, ως εκ τούτου, συστήνεται όπως τα άτομα είναι σταθερά (bubbles) και περιορίζονται οι αχρείαστες επισκέψεις.

Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις Κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.

Παράλληλα, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες για σκοπούς:
- φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων  είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους (π.χ. βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, κηδεμόνας, φροντιστές, κτλ).
- υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.

Η παρουσία επαγγελματιών σε οικίες για σκοπούς εργασίας επιτρέπεται μόνο για τις ακόλουθες ομάδες επαγγελματιών:
-Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, τεχνικοί ηλεκτρικών συσκευών ηλεκτρολόγων, εργολάβοι οικοδομών, και άλλοι επαγγελματίες τεχνικών επαγγελμάτων.
-Οικιακοί βοηθοί.
-Κηπουροί.
-Επαγγελματίες υγείας, όπως φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινοτικοί νοσηλευτές, κοκ, για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
-Βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι και νηπιαγωγοί αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς φροντίδας και φύλαξης.

Τονίζεται ότι επιτρέπεται η παρουσία των πιο πάνω επαγγελματιών μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, αποστάσεις, καλός αερισμός χώρου, κοκ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close