Δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό. Στα πλαίσια της καλύτερης προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Μουσείο έτυχε πλήρους αποκατάστασης και αναβάθμισης και εμπλουτίστηκε με επιπρόσθετα αρχαιολογικά ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές. Μέσα από τα εκθέματα, τις αναπαραστάσεις και το εποπτικό υλικό που έχουν ενταχθεί στο ανακαινισμένο μουσείο, οι επισκέπτες θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία τόσο της Πάφου όσο και της Κύπρου γενικότερα.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Αυγούστου 2020, για δωρεάν είσοδο σε δώδεκα από τα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν οι σχετικοί Κανονισμοί, αφού έλαβε υπόψη τη χαμηλή επισκεψιμότητα στα αρχαιολογικά μουσεία, τόσο λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, όσο και λόγω του δραματικά μειωμένου αριθμού τουριστών, αποφάσισε όπως, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 η είσοδος στα δώδεκα μουσεία που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των διαδικασιών με την ψήφιση των σχετικών Τροποποιητικών Κανονισμών.
Στόχος της άμεσης εφαρμογής της πολιτικής ελεύθερης εισόδου στα δώδεκα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είναι όπως καταστούν πιο προσιτά στους πολίτες και όπως δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 6) του 2021, από την 8η Φεβρουαρίου 2021 λήγει η αναστολή λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ιστορικών χώρων.
Η εφαρμογή της πιο πάνω πολιτικής αφορά στα ακόλουθα δώδεκα Μουσεία:
Επαρχία Λευκωσίας
1) Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία
2) Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία
3) Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου
4) Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου
5) Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, Ευρύχου
Επαρχία Λάρνακας
6) Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας
7) Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, Λεύκαρα
Επαρχία Λεμεσού
8) Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού
9) Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου – Επισκοπή
Επαρχία Πάφου
10) Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου
11) Τοπικό Αρχαιολογικό Moυσείο Μαρίου-Αρσινόης, Πόλη Χρυσοχούς
12) Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Γεροσκήπου
Για τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, www.mcw.gov.cy/da .
Σχετικά
Το νέο σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο στο νησί, για ατέλειωτο παιχνίδι!
Ο Δήμος Αγίας Νάπας εγκαινιάζει το νέο Χώρο Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Υγιούς Απασχόλησης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σωτήρας.
Adams Beach Hotel: Ένας γιορτινός προορισμός στην καρδιά της Αγίας Νάπας
Εκεί όπου κάθε στιγμή γεμίζει χαρά, χαμόγελα και γιορτινή μαγεία
Η χριστουγεννιάτικη διαφήμιση που κάνει τους 50άρηδες να λιώνουν
Η σχέση πατέρα-γιου στην εποχή της μεγάλης συζήτησης για την τοξική αρρενωπότητα γίνεται μια συγκινητική διαφήμιση που κάνει τους 50άρηδες να λιώσουν.
Καιρός: Βροχές και χιόνι στο μενού - Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Χιονίζει στο Τρόοδος
Στα λευκά για πρώτη φορά το Τρόοδος κατά τον φετινό χειμώνα Jubilee Hotel Troodos!
Πέφτει απότομα απόψε η θερμοκρασία στο εσωτερικό – Αναμένονται χιόνια και παγετός στα ορεινά
Η πιο κρύα νύχτα του φετινού χειμώνα μέχρι στιγμής, αναμένεται να είναι η αποψινή
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές που «σπάνε ρεκόρ» επισκεψιμότητας στην Κεντρική Ευρώπη
Αυτή η ασιατική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κανείς!
Αυτή η ασιατική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κανείς, σύμφωνα με τους ντόπιους.
Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις του έτους 2024
Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα οποία αποτελούν την υψηλότερη διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από την πολιτεία.
Το Σίγμα φέρνει την μεγάλη οθόνη στο σπίτι μας και φέτος τις γιορτές
Μαγικοί κόσμοι που ξεδιπλώνονται στην οθόνη μας… Αγαπημένοι ήρωες που μας ταξιδεύουν. Συναισθήματα που μας παρασέρνου
Πρωτοχρονιά: Οι πιο εντυπωσιακοί Ευρωπαϊκοί προορισμοί για να υποδεχτείτε τον νέο χρόνο
Από τα γυαλιστερά φώτα μέχρι τις μουσικές στις πλατείες, η αλλαγή του χρόνου είναι η ιδανική αφορμή για ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα στη μνήμη σας!
Eurovision 2026: Πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή σκηνή της διοργάνωσης
Oι πρώτες εικόνες αρκούν για να σκιαγραφήσουν τη φιλοσοφία του φετινού σκηνικού