Eating News , Εστιατόρια

Διάσημο ψωμί επιδιώκει να μπει στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO

Οι Γάλλοι αρτοποιοί επιδιώκουν την αναγνώρισή της

Δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2021

Η μπαγκέτα αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας, ενδεχομένως (ίσως σε σημείο υπερβολής) ισάξιο με τον Πύργο του Άιφελ. Μάλιστα, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο διάσημη, καθώς σύντομα ενδέχεται να ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.

Οι αρτοποιοί στη Γαλλία λένε ότι η παραδοσιακή αυτή χειροποίητη, λεπτή και μακρόστενη φραντζόλα, η αγορά της οποίας από τους τοπικούς φούρνους αποτελεί εδώ και δεκαετίες ενός είδους τελετουργία στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της χώρας, απομακρύνεται από τα ράφια των καταστημάτων από άλλα κατεψυγμένα αρτοποιήματα, που παρασκευάζονται μαζικά σε τεράστιες γραμμές παραγωγής.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα μυστικό για να φτιάξει κανείς μια καλή παραδοσιακή μπαγκέτα», είπε ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ, ιδιοκτήτης οκτώ αρτοποιείων. «Χρειάζεται χρόνος, το savoir faire, ο σωστός τρόπος ψησίματος, καλής ποιότητας αλεύρι χωρίς προσθετικές ουσίες», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Συνομοσπονδία Γάλλων Αρτοποιών κατέθεσε αίτηση προκειμένου η γαλλική μπαγκέτα να προστεθεί στον κατάλογο των θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι δύο ανταγωνιστές της μπαγκέτας
Η μπαγκέτα έχει δύο ανταγωνιστές, γαλλικής και πάλι προέλευσης: τις στέγες από γκρίζο ψευδάργυρο του Παρισιού και το φεστιβάλ Οίνου Biou d’Arbois στη Ζιρά. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο τον Μάρτιο.

Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO θα προστατεύσει την τεχνογνωσία που έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και προστατεύει την μπαγκέτα από απατεώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κατάλογος των μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει ήδη τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής επίπεδων άρτων στο Ιράν και το Καζακστάν.

Η τέχνη πίσω από τις 1.500 και πλέον μπίρες που φτιάχνονται στο Βέλγιο έχει επίσης αναγνωριστεί, όπως και η τέχνη του στροβιλισμού της ναπολιτάνικης πίτσας στην Ιταλία.

Οι Γάλλοι αρτοποιοί επλήγησαν σφόδρα από τους περιορισμούς κατά της Covid-19 τον περασμένο χρόνο. Ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ επισήμανε πως «αυτός ο τίτλος θα μπορούσε να παρηγορήσει τους αρτοποιούς και να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά».

Περίπου 6.000.000 μπαγκέτες πωλούνται καθημερινά στη Γαλλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ανράκτ, τον πρόεδρο της ένωσης αρτοποιών, η πολιτισμική αυτή συνήθεια απειλείται, δεδομένου ότι 30.000 φούρνοι έχουν κλείσει από το 1950 και έχουν επικρατήσει τα σούπερ μάρκετ.

«Το πρώτο θέλημα που ζητάμε από ένα παιδί είναι να πάει να αγοράσει μία μπαγκέτα από τον φούρνο», εξήγησε ο Ανράκτ, ο οποίος πρόσθεσε: «Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύουμε αυτές τις συνήθειες».

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close