Εκδρομές να πας , Guide

Ένα σπάνιο εκκλησάκι σ’ ένα γραφικό και αγαπημένο χωριό

Είναι γνωστό ως η Παναγία του Λάγνη και βρίσκεται στην Κλήρου

Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021

Η Κύπρος μας, όπως έχουμε γράψει και αρκετές φορές, είναι γνωστή για τις εκκλησίες και για τα εξωκλήσια της. Πολλοί πιστοί επιλέγουν μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο και στην κατεύθυνση για τον τελικό τους προορισμό σίγουρα θα επισκεφτούν και κάποια εκκλησία που βρίσκεται στο δρόμο τους.

Όταν βρεις την ευκαιρία, κι αν βρίσκεσαι κοντά στην Επαρχία Λευκωσίας, μπορείς να επισκεφτείς ένα πανέμορφο εκκλησάκι κοντά στο χωριό Κλήρου.  Είναι γνωστό ως η Παναγία του Λάγνη, ενώ παλιότερα λειτουργούσε και ως γυναικείο μοναστήρι.

Μπορείς να το συναντήσεις λίγα μέτρα έξω από το χωριό, στον δρόμο προς το γραφικό χωριό Φικάρδου.  Το χαρακτηρίζουν κυρίως η αρχιτεκτονική του, οι πέτρες που είναι κτισμένο και η στέγη του.  Είναι κτισμένο σε μία πολύ ήσυχη περιοχή και συγκεκριμένα σε μικρό λόφο περιτριγιρισμένο από το πράσινο της φύσης.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η Παναγία παρουσιάστηκε στον ύπνο του ιδιοκτήτη του κτήματος, δείχνοντάς του το σημείο όπου θα έβρισκε εικόνα Της. Παρόλα αυτά, την επομένη μέρα ο άνδρας δεν θυμόταν το ακριβές σημείο και όπως λέγεται έκανε τρεις λαχνούς για τρία διαφορετικά σημεία του κτήματος.  Αυτός διάλεξε τον ένα και όταν έσκαψε βρήκε την εικόνα και πιο βαθιά βρήκε νερό, το οποίο ονόμασε «αγίασμα».

Γι’ αυτό και η εικόνα και η περιοχή εκείνη ονομάστηκαν «Λάγνη» από την Παναγία του Λαγνί. (Λαγνί = Λαχνός = Κλήρος).  Σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι, ανατολικά, βρίσκεται το αγίασμα.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close