Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Αυτή η έκθεση ξεσκονίζει τη δουλειά των Opsis, Μάριου Σιαρλή και Alex Welch

Σκόνη: Μία ομαδική έκθεση με γλυπτά, installations, πίνακες και prints

Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021

Κατά την διάρκεια του μήνα Μαρτίου και για μέχρι αρχές Απριλίου, η ομαδική έκθεση DUST / ΣΚΟΝΗ θ’ ανοίξει τις πόρτες της στον εκθεσειακό χώρο «Copperlemon» στην Λεμεσό. Φέρνει μαζί τρείς ντόπιους καλλιτέχνες, τον Opsis, τον Μάριο Σιαρλή και τον Alex Welch, για να παρουσιάσουν τη τελευταία τους δουλειά.

Αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους - ως προς την αισθητική και την προσέγγιση-αλλά εν τούτοις, πολύ κοντά πνευματικά. Εμπνευσμένοι από τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό και θρησκευτικό χώρο, μεταφέρουν προσωπικές ερμηνείες, ο καθένας τους στην προσωπική του γλώσσα, για τα θέματα που απασχολούν και τροφοδοτούν τη δουλειά τους.

Η έκθεση θα παρουσιάσει γλυπτά, installations, πίνακες και prints. Πραγματοποιείται σ’ έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργικούς χώρους, στο «Copperlemon» στη Λεμεσό, και στόχος της είναι να φέρει τους θεατές πιο κοντά στον χώρο εργασίας των καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα, οι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους σ’ ένα ενναλακτικό σκηνικό, διαφορετικό από τη συνήθη παρουσίαση γκαλερί, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εμπλακούν με τον χώρο και τα έργα με μια πιο χαλαρή διάθεση. Η έκθεση θα είναι ανοικτή μεταξύ 3:00 μ.μ. και 8:00 μ.μ. Καθημερινά εκτός Δευτέρας, με τουλάχιστον έναν καλλιτέχνη παρών.   

Αυτή η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του Μ.Κ.Ο. «Όασης» και του Υπουργείου Πολιτισμού, κι ελπίζουμε να μεγαλώσει ως συλλογικότητα και ως έννοια έκθεσης, στο άμεσο μέλλον. 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Facebook - Dustartshow   Instagram - Dustmatters

Η σκόνη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια στερεάς ύλης, είναι η απαρχή της ζωής του σύμπαντος. Αστέρια δημιουργούνται σε σύννεφα κοσμικής σκόνης, και σκόνη δημιούργησε τον πλανήτη στον οποίο βρισκόμαστε και τα σώματα στα οποία κατοικούμε.  Η σκόνη είναι η αρχή και το τέλος όλης της ύλης, ανακυκλώνεται και μεταφέρεται αέναα στο πέρασμα του χρόνου. 

Στη Γη, αναδύεται από τις πόλεις, τα δάση και τους ωκεανούς. Λιπαίνει, μολύνει και χρωματίζει τον πλανήτη μας. Τα σώματα μας περιβάλλονται από ένα προσωπικό σύννεφο σκόνης, δίνει γεύση στο φαγητό μας και αρωματίζει τον αέρα που αναπνέουμε, μπορεί να είναι ευλογία ή και κατάρα. Αν η σκόνη είναι ο αγγελιοφόρος, τότε ο αέρας είναι το μέσο. 

Όπως είπε και ο Πάμπλο Πικάσσο: “ Η τέχνη αναδύεται από την ψυχή και τη σκόνη της καθημερινής ζωής»

Αυτή η συλλογική έκθεση, ξεσκονίζει τη τελευταία δουλειά των Opsis, Μάριου Σιαρλή και Alex Welch.

Στην πρόσφατη δουλειά του ο Opsis εμπνέεται από αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι. Σκηνές από το συνεργείο ανταλλακτικών αυτοκινήτων και τα γκαράζ γύρω και από τη γειτονιά όπου βρίσκεται το στούντιο του, τρέφουν την δουλειά του. Το στούντιο βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες «βιομηχανικές» περιοχές του κέντρου της πόλης. Ο Opsis ψάχνει να αποθανατίσει και να καταγράψει κάποιες από αυτές τις κοινότοπες και μπανάλ εικόνες  τις οποίες τείνουμε να προσπερνούμε και οι οποίες αποτελούν απλά μέρος του ιστού της πόλης. 

Κι όμως, μέσα απ’ αυτές τις φευγαλέες ματιές, ο Opsis βρίσκει την έμπνευση του σε υφές, χρώματα και στη συνολική σύνθεση που στοιβάζεται πάνω σε παλιοσίδερα αυτοκινήτων και μέταλλα. 
Αυτή η έκθεση σηματοδοτεί την αρχή του επόμενου αντικείμενου που επιθυμεί ο Opsis να εξερευνήσει στις μελλοντικές του εκθέσεις, ενσωματώνοντας σκηνές και τοπία από τη περιοχή λιμανιού, τους γερανούς της, τα πλοία και τα εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονται στον τερματικό σταθμό και από τις μάντρες αυτοκινήτων στα περίχωρα της Λεμεσού. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δώσει σ’ αυτά τα σύμβολα της καθημερινότητας μία άλλη οπτική γωνία και μια διαφορετική αισθητική. 

Ο Μάριος Σιαρλής είναι ένας καλλιτέχνης που πειραματίζεται με τη γλυπτική και την εικόνα. Μέχρι σήμερα, η δουλειά του χαρακτηρίζεται ως επαναπροσέγγιση της παραδοσιακής τέχνης, της υποκουλτούρας και της μαζικής κατανάλωσης, δίνοντας τους νέα πνοή.  Με το πνευματώδη χιούμορ του και τη παιχνιδιάρικη εξυπνάδα του, ο Μάριος Σιαρλής δημιουργεί υβριδικά γλυπτά τα οποία εξετάζουν σύγχρονα θέματα κοινωνικού, πολιτικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα. 
Οι τεχνικές του συγκεντρώνονται στο να σμίξουν διάφορες τεχνικές και αντικείμενα απο τη ποπ κουλτούρα και τη καθημερινή ζωή. Η ελευθερία με την οποία συνεχώς προκαλεί και διευρύνει τα όρια των τεχνικών του επαναπροσδιορίζει εντελώς τον τομέα των γλυπτών και την αντίληψη μας προς αυτά. 
Προσεγγίζει «λεπτά» θέματα με έντονη αισθητική και χιούμορ. Η χρήση καθημερινών αντικειμένων επιδεικνύει πως δεν πρόκειται απλά για θέμα χρήσης αλλά πως πίσω απ’ αυτά έχουν κρυφτεί αλήθειες οι οποίες αντανακλούν τα έμφυτα κρυφά μας όνειρα, εμμονές και μύθους. Αλλάζοντας ή/και μεταπλάθοντας αυτά τα αντικείμενα, δοκιμάζει και προκαλεί τις προκαταλήψεις και προδιαθέσεις μας-αναγκάζοντας μας να θεωρήσουμε πως θα μπορούσαμε να μεταμορφώσουμε τα καλούπια που μας επιβάλλονται από την καθημερινότητα και την κουλτούρα.  

Ο Alex Welch είναι γλύπτης και σιδηρουργός. Δουλεύει κυρίως με μέταλλα, προθέτοντας γυαλί και άλλα υλικά ούτως ώστε να δημιουργήσει κατασκευές και φόρμες διαφόρων μεγεθών, οι οποίες αποδίδουν το επιλεγμένο υποκείμενο με υπερβολή ή αλλοίωση, δίνοντας πάντα έμφαση στη μορφή του γλυπτού, στο υλικό και στην υφή του.  Η δουλειά του είναι αντανάκλαση της ανθρωπότητας και της σχέσης της με τον φυσικό κόσμο, στον οποίο ο δημιουργός βασίζεται κυρίως. 

Τα έργα του, έχουν σαν σκοπό να φωτίσουν την αποσύνδεση μας με τον φυσικό κόσμο, την εμπορευματοποίηση της φύσης και τον αντίκτυπο που έχει το είδος μας σ’ αυτόν τον πλανήτη. Η κυκλική φύση του περάσματος ζωής-θανάτου, η κατάσταση που διαφοροποιεί ζώα και φυτά από ανόργανη ύλη, η ικανότητα τους για ανάπτυξη, αναπαραγωγή και συνεχή αλλαγή, είναι κάποια άλλα σημεία ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη. 

Η διαδικασία με την οποία το γλυπτό δημιουργείται παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τον Alex. Οι ποικίλες μετεμψυχώσεις που τυχόν υπόκειται ένα έργο, ο πειραματισμός και η εύρεση λύσεων, οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να συνδυαστούν τα διάφορα μέταλλα, οι φυσικές τους πιθανότητες καθώς και η οξείδωση και η διαδικασία παλαίωσης, είναι ένα συνεχές ταξίδι στη δουλειά του. 

DUST / ΣΚΟΝΗ      
Τοποθεσία
: Εκθεσειακός Χώρος «Copperlemon», Οδός Αυστραλίας 6, 3017, Λεμεσός, Κύπρος
Έναρξη: 17 Μαρτίου  5:00 μ.μ. / Λήξη: 7 Απριλίου  5:00 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: 18 Μαρτίου - 6 Απριλίου,  3:00 μ.μ. μέχρι 8:00 μ.μ. (κλειστό Δευτέρες)

Προσοχή: Οι ημερομηνίες ενδέχεται να διαφοροποιηθούν αναλόγως των μέτρων για τον Covid-19. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Mario Stavrou / Marios Siarlis
Κινητό:  96837204 / 99308500
Email: mariostavrou@gmail.com / siarlis-m@hotmail.com

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close