Εκδρομές να πας , Guide

Στον Ψεματισμένο υπάρχει κάτι μοναδικό που σίγουρα αξίζει να δεις

Ένα διαφορετικό εκκλησάκι με μία ξεχωριστή αρχιτεκτονική

Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021

Η μικρή κοινότητα του Ψεματισμένου, της Επαρχίας Λάρνακας, χαρακτηρίζεται από τις αρχαίες ρίζες του και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.  Άλλωστε, μόλις πατήσεις το πόδι σου εκεί, τα πετρόκτιστα σπίτια και στενά σοκάκια σου θυμίζουν κυριολεκτικά, αρχαία ταινία, με πρωταγωνιστή εσένα και τις ομορφιές του χωριού!

Στον Ψεματισμένο βρίσκεται ένα πολύ μικρό και παλιό εκκλησάκι το οποίο αξίζει να επισκεφτείς.  Είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία και πραγματικά μπορεί κάποιος να πει ότι η αρχιτεκτονική του «προσελκύει» πολλούς πιστούς, καθώς έχει μια διαφορετική, από τα άλλα εξωκλήσια, μορφή.  Συγκεκριμένα είναι οικοδομημένο με ασβεστολιθική πέτρα σε σχήμα μονόκλιτης και καμαροσκέπαστης βασιλικής.

Είναι κτισμένο στην ανατολική όχθη του ποταμού Μαρωνιού, στην κορυφή ενός λόφου.  Εκτιμάται ότι κτίστηκε γύρω στον 13ο αιώνα ενώ λέγεται ότι η τεχνική που οικοδομήθηκε, είναι εκείνη που έφεραν μαζί τους οι Κύπριοι όταν επέστρεψαν από τη Νέα Ιουστινιανή του Ελλήσποντου όπου τους είχε μεταφέρει το 692 μ. Χ. ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β’ για να τους γλυτώσει από τις Αραβικές επιδρομές.

Άλλωστε, οι μεγάλοι σε πάχος τοίχοι και η μοναδική χαμηλή αλλά και στενή είσοδος, αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο εκκλησάκι, την περίοδο των επιδρομών να χρησιμοποιείτο από τους κατοίκους σαν καταφύγιο.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close