Cine News , Κινηματογράφος

Αυτές είναι οι ταινίες που θα προβληθούν στις Κινηματογραφικές Μέρες- ΚΥΠΡΟΣ 2021

Ποιες είναι οι πέντε ταινίες που «έλαμψαν» στο φεστιβαλικό στερέωμα;

Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2021

Οι Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021 που θα διεξαχθούν φέτος από 16 μέχρι 24 Απριλίου 2021, με διοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και το Θέατρο Ριάλτο, ανακοινώνουν το φετινό πρόγραμμα προβολών του τμήματος Viewfinder.

Πέντε κορυφαίες και πολυβραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας θα προβληθούν στην οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία. Το κοινό θα έχει φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε παγκύπρια πρεμιέρα τις ακόλουθες ταινίες του τμήματος VIEWFINDER - Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο, κατόπιν επιλογής της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ:

Nomadland, σε σκηνοθεσία Chloé Zhao (Η.Π.Α.)
Έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, εκατοντάδες βραβεία και προταθεί, μεταξύ άλλων, για έξι Όσκαρ στα επερχόμενα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας, η ταινία της Chloé Zhao είναι αναμφίβολα ένα από τα κινηματογραφικά αριστουργήματα της χρονιάς, και μία από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας. To Nomadland, που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα σε μυθοπλασία και πραγματικότητα, καταγράφει τη νομαδική ζωή της Fern (Frances McDormand), η οποία, μετά την οικονομική κατάρρευση της εργατικής πόλης στην οποία ζει, κάπου στην αγροτική Νεβάδα, αναγκάζεται να πακετάρει όλα της τα υπάρχοντα σε ένα βανάκι.

Sweat, σε σκηνοθεσία Magnus von Horn (Πολωνία, Σουηδία)
Αποτυπώνοντας με εντυπωσιακή ακρίβεια το πορτρέτο μιας influencer – γυμνάστριας (Magdalena Kolesnik), διατηρώντας παράλληλα μια εμφανώς επικριτική ματιά απέναντι στον εθισμό μας στα social media, ο Σουηδός σκηνοθέτης Magnus von Horn διηγείται αριστοτεχνικά τη δίψα της πρωταγωνίστριας για λίγη αληθινή οικειότητα. Η εξαίρετη διανομή της ταινίας και το γεμάτο ευφυΐα σκηνοθετικό βλέμμα του Von Horn   καθιστούν το Sweat ως μια από τις πλέον πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, που ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ και απέσπασε, μεταξύ άλλων, Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο.

Night of the Kings, σε σκηνοθεσία Philippe Lacôte (Γαλλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Καναδάς, Σενεγάλη)
Έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 10 βραβεία και συμμετοχές σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου όπως Τορόντο, Σικάγο, Θεσσαλονίκη και Ρότερνταμ, το καθηλωτικό Night of the Kings του βραβευμένου Αφρικανού σκηνοθέτη Philippe Lacôte, διηγείται την ιστορία ενός κρατούμενου (Bakary Koné) που μεταφέρεται στη φυλακή «La Maca» καταμεσής ενός δάσους στην Ακτή Ελεφαντοστού. Όπως ορίζει η παράδοση, μόλις το κόκκινο φεγγάρι ανατείλει, ο Αρχηγός της La Maca θα τον διατάξει να διηγηθεί μια ιστορία στους συγκρατούμενούς του. Μαθαίνοντας τι του επιφυλάσσει η μοίρα εάν δεν το πράξει, αρχίζει να διηγείται τη ζωή ενός περιθωριακού εγκληματία, του Βασιλιά Ζάμα, αναγκασμένος να κάνει την ιστορία του να διαρκέσει μέχρι την αυγή.

Μήλα, σε σκηνοθεσία Χρήστου Νίκου (Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβενία)
Η πολυσυζητημένη ταινία του Χρήστου Νίκου, που σαγήνευσε την Cate Blanchett (εκτελεστική παραγωγός) και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι τόσο επίκαιρη όσο καμία άλλη. Μια αναπάντεχη επιδημία που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει έναν άντρα να ακολουθεί ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που στόχο έχουν να τον βοηθήσουν να ξανακτίσει τη ζωή του. Για να θεραπευθεί, ο άντρας βγάζει μια φωτογραφία πολαρόιντ ως αποδεικτικό στοιχείο αποτύπωσης των νέων αναμνήσεων. Η συγκλονιστική ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το πρωτότυπο σκηνοθετικό βλέμμα του πρωτοεμφανιζόμενου Χ. Νίκου θα αφήσουν αναμφίβολα μια εκρηκτική επίγευση στον θεατή, που δύσκολα ξεχνιέται.

Bad Tales, σε σκηνοθεσία Damiano & Fabio D'Innocenzo (Ιταλία, Ελβετία)
Αποπνέοντας τη γοητεία του ανεξάρτητου κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία των αδελφών Damiano & Fabio D'Innocenzo, το Bad Tales σκιαγραφεί το σκοτεινό μικροαστικό πορτρέτο μιας κοινωνίας σε κάποιο προάστιο της Ιταλίας, μέσα από σαγηνευτικά, ηλιόλουστα πλάνα που μυρίζουν Μεσόγειο. Με πρωταγωνιστές τους κατοίκους (Elio Germano, Tommaso Di Cola, Giulietta Rebeggiani), αλλά κυρίως τα παιδιά, μιας μικρής κοινότητας, η ταινία συνθέτει το προφίλ ενός φαινομενικά φυσιολογικού κόσμου που σαπίζει σιωπηρά μέσα στον σαδισμό των πατέρων και την οργή των συνετών, πλην απεγνωσμένων, παιδιών τους. Το ανατρεπτικό και αναμφίβολα αυθεντικό Bad Tales έχει τιμηθεί με πάνω από 20 βραβεία, μεταξύ άλλων, και με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου στην Berlinale.

Οι ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος Glocal Images, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν σύντομα. Το πρόγραμμα προβολών θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

  • Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
  • Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών.

Σημείωση: Το Φεστιβάλ προγραμματίζεται τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων σχετικά με τον Covid-19. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής στη διοργάνωση, το Φεστιβάλ θα ενημερώσει το κοινό μέσω της ιστοσελίδας του.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close