News , Guide

Θα γιορτάσουμε κανονικά το φετινό Πάσχα;

Στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» φιλοξενήθηκε ο Δόκτωρ Πέτρος Καραγιάννης

Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2021

Την απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις πιθανές χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Όσον αφορά στην επιφύλαξη για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι «είναι η νοοτροπία μας τέτοια που ψειρίζουμε το καθετί και πολύ σωστά πολλές φορές. Αυτή η σύνδεση του εμβολίου με ένα πολύ πολύ σπάνιο σύνδρομο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, αφορά στη πτώση των αιμοπεταλίων στο κυκλοφοριακό και τη δημιουργία θρομβώσεων. Στην Κύπρο εάν όλος ο πληθυσμός εμβολιαζόταν με το AstraZeneca, αυτό θα αναλογούσε σε ένα ή δύο περιστατικά».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «στο πλαίσιο της επιτήρησης των φαρμάκων οι γιατροί θα έχουν έγνοια ούτως ώστε να κοιτάζουν πιθανές παρενέργειες τέτοιου τύπου, ενώ υπάρχει φαρμακευτική αγωγή εάν εντοπιστεί αυτό το πρόβλημα έγκαιρα. Σιγά σιγά κοιτάζοντας το πώς θα συμπεριφερθεί το εμβόλιο ενόσω αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα μας επιτρέψει στο τέλος να δώσουμε κάποιες οδηγίες αντένδειξης ή να ανακαλύψουμε ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο».

Ερωτηθείς εάν θα κάνουμε νέο «κορωνο-Πάσχα», απάντησε ότι «αυτό που κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή είναι την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας. Έχουμε επί καθημερινής βάσεως λίγο περισσότερα από 500 κρούσματα την ημέρα, ευτυχώς τις τελευταίες δύο ημέρες δεν αυξήθηκαν περισσότερο. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει προβληματιστεί, πρέπει να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας, ούτως ώστε εάν είναι δυνατόν σε μία δύο εβδομάδες να αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις και για το Πάσχα. Αυτό θα αποφασιστεί την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου».

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close