Little Black Book , Εστιατόρια

Μάριος Καραγιάννης

Το Check In κάθε μήνα φιλοξενεί σε αυτήν τη σελίδα έναν αγαπημένο chef, με σκοπό να μάθουμε όλα όσα θα μπορούσε να γράφει στο δικό του... little black book!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2014

Από την Αυτή τη στιγμή δημιουργεί στις κουζίνες του Minthis Hills Golf Resort και ξετρελαίνει τους γευστικούς κάλυκες όλων όσοι επισκέπτονται το εστιατόριο. Σπούδασε στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (1996-2000) και στο Thames Valley University (Culinary Arts Management). Το 2008 βρέθηκε στο Ecole Lenotre, ενώ το 2011 μαθήτευσε δίπλα στον Alain Ducasse! Μια εμπειρία που δεν τη… χορταίνει, γι’ αυτό και προγραμματίζει ένα ταξίδι στο Παρίσι προκειμένου να επισκεφθεί ξανά το μεγάλο δάσκαλο και επιστρέφοντας να βάλει στο μενού όλα όσα θα διδαχθεί.

Τι μενού θα μας παρουσιάσετε τη νέα σεζόν;

Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με έντονο το κυπριακό στοιχείο στις συνταγές, και όλα αυτά θα γίνουν με την επιστροφή μου από το Παρίσι. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την κυπριακή γαστρονομία; Να αναγνωριστούν με ονομασία προελεύσεως όσο το δυνατόν περισσότερα κυπριακά προϊόντα και να αποκτήσουν τη φήμη που τους αξίζει και εκτός συνόρων. Θα χαρώ πολύ όμως, να δω περισσότερους Κύπριους chefs να χρησιμοποιούν κυπριακά υλικά αλλά και τους Κύπριους καταναλωτές να εκτιμούν περισσότερο συνταγές και γεύσεις, πέρα από τα καμένα σουβλάκια στην πίτα και το ταχίνι!

Είναι αρκετά εκπαιδευμένοι οι γευστικοί κάλυκες των Κυπρίων για να αποδεχτούν τις γκουρμέ γεύσεις;

Όχι! Θεωρώ τους κάλυκες των συμπατριωτών μας όχι και τόσο εκπαιδευμένους. Όμως, βελτιωνόμαστε μπορώ να πω! Βέβαια, η ανάπτυξη της γαστρονομίας είναι στενά συνδεδεμένη με το βιοτικό επίπεδο καθώς και με το πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού, τομείς στους οποίους ακόμα είμαστε πίσω συγκριτικά με τους Ευρωπαίους.

Πού έχετε εργαστεί;

Στο Le Manoir aux Quat’Saisons στην Οξφόρδη, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin, στο ξενοδοχείο Mayfair Intercontinental του Λονδίνου, στο The Greenhouse και πάλι στο Λονδίνο με ένα αστέρι Michelin. Επίσης, στη Σπονδή στην Αθήνα με ένα Michelin, και στο Myconos Theoxenia, ενώ εργάστηκα και σε ξενοδοχεία της εταιρείας Louis Hotels σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Ποιο είναι το σύνθημα ζωής σας;

Η ζωή είναι ωραία!

Ποια κουζίνα είναι η αγαπημένη σας;

Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει κάποια κουζίνα περισσότερο από κάποια άλλη. Έχω μάθει να γεύομαι και να εκτιμώ την κάθε μια ξεχωριστά και να ξεχωρίζω ένα καλομαγειρεμένο γεύμα. Στη μαγειρική μου χρησιμοποιώ υλικά και αρωματικά από πάρα πολλές κουζίνες και όχι μόνο μεσογειακές.

Τι είναι για σας δημιουργικότητα στην κουζίνα;

Το να μπορείς να δημιουργήσεις αριστουργήματα από το τίποτα, χρησιμοποιώντας τα υλικά που έχεις διαθέσιμα καθημερινά.

Τι είναι για σας έμπνευση και από πού εμπνέεστε;

Από το χώρο που με περιβάλλει: τα βουνά, το πράσινο, την άγρια φύση, την επαφή με το παραδοσιακό και τα ντόπια υλικά. Προσπαθώ να εμπνευστώ και από την παράδοση επαναφέροντας χαμένες συνταγές και τροποποιώντας τις για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ποια είναι η γεύση που σας θυμίζει Κυριακή;

Μακαρόνια του φούρνου με ξεροψημένη κρέμα με μπόλικη αναρή.

Ποια είναι η γεύση που σας θυμίζει την παιδική σας ηλικία;

Παγωτό φράουλα!

Ποιο αρωματικό αγαπάτε να χρησιμοποιείτε;

Θυμάρι και ρίγανη που βρίσκεται αυτόφυτη στην περιοχή του Minthis αλλά και η καλαμίνθα ή μίνθα όπως τη λένε οι ντόπιοι, το αρωματικό που έδωσε το όνομά του στην περιοχή.

Ποια είναι η αγορά που ανακαλύψατε στο εξωτερικό και σας άρεσε;

Rungis, που βρίσκεται λίγο έξω από το Παρίσι. Μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο. Μια εμπειρία που πρέπει να ζήσει ο κάθε άνθρωπος που ασχολείται με το φαγητό!

Ποιο μέρος του κόσμου αντιπροσωπεύει τη γεύση;

Η γεύση αντιπροσωπεύεται από τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του κάθε ανθρώπου. Και όλα αυτά βρίσκονται κρυμμένα βαθιά στην καρδιά του καθενός.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο;

Το αγαπημένο μου εστιατόριο στην Κύπρο είναι η κουζίνα της μαμάς μου! Σταθερή γεύση και ποιότητα εδώ και χρόνια!

Ποιος είναι ο δικός σας γευστικός πειρασμός;

Gorgonzola με μέλι αλλά και οποιοδήποτε τυρί παλαιωμένο πάνω από 6 μήνες.

Ποιο είναι το απόλυτο comfort food;

Mont d’or cheese fondue.

Ποια είναι τα 3 συστατικά που μεταμορφώνουν μια συνταγή;

H αγάπη, η υπομονή και τα φρέσκα υλικά.

Πείτε μου ένα βιβλίο μαγειρικής που είναι το δικό σας… ευαγγέλιο;

Οι προσωπικές μου σημειώσεις από τις εμπειρίες μου στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι όταν μαγειρεύετε;

‘Οι τέσσερις εποχές’ του Vivaldi, αφού η κλασική μουσική αυξάνει την παραγωγικότητα στην κουζίνα!

Είναι η μαγειρική τέχνη;

Ναι, είναι τέχνη αλλά είναι σημαντική και η τεχνογνωσία που την περιβάλλει καθώς επίσης και η κατανόηση της χημείας μέσα στην κατσαρόλα! Είναι τέχνη και επιστήμη μαζί.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close