Μουσική , Music News

Στέφανε Πελεκανή, γιατί επέλεξες την παραδοσιακή μουσική;

"Θα μπορούσα να τραγουδήσω ένα ποπ ελληνικό τραγούδι και να νομίσεις πως ακούς έντεχνο ή παραδοσιακό"

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2021

Είναι ένας νέος ερμηνευτής που αγαπήθηκε από τον κόσμο για τις συγκινητικές του ερμηνείες και την κατάθεση ψυχής... Ένας νέος ο οποίος έδωσε νέα δυναμική στο παραδοσιακό τραγούδι της Κύπρου με τις ερμηνείες και τις συνθέσεις του.

Είναι ο Στέφανος Πελεκανής, ένας νεαρός φιλόλογος και μουσικός, που τιμά την παράδοση, και ονειρεύεται μία μέρα να μπορέσει να κάνει συναυλίες στη Μόρφου και στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο και στο Καρπάσι και να ψάλλει  στον Άγιο Μάμα και στον Απόστολο Αντρέα σε μια επανενωμένη Κύπρο ελεύθερη από κάθε κατακτητή και εισβολέα.

Με λίγα λόγια: Αυτός είναι ο Στέφανος Πελεκανής…
Ο Στέφανος -αφού πρέπει να μιλήσω εποπτικά για μένα- είναι πολλά περισσότερα από ερμηνευτής όπως κάθε άνθρωπος άλλωστε που έχει πολλές πτυχές στη ζωή του και όλα μαζί τον καθορίζουν. Είναι άνθρωπος που αγαπά την αλήθεια και ό,τι εμπεριέχει αγάπη. Και η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και οι προσδιορισμοί διότι περιορίζουν και βάζουν καλούπια στους ανθρώπους, γι΄αυτό δε μπορώ να σας πω πως αυτός είναι ο Στέφανος. Το μόνο σίγουρο είναι πως το τραγούδι μου δίνει ζωή και είναι στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία αποτελώντας το μεγαλύτερο κομμάτι της ενασχόλησής μου και μέσα από αυτό εκφράζω όσα μας ενώνουν, καλά και κακά, επικοινωνώντας με τον κόσμο.

Τραγουδάς και τιμάς τα κυπριακά τραγούδια. Πώς προέκυψε αυτό;
Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα μαθήματα βυζαντινής μουσικής, θεωρίας της μουσικής και σολφέζ αλλά γενικότερα τα ακούσματά μου από το οικογενειακό περιβάλλον και αυτά που μου άρεσε να ακούω και να ερμηνεύω είχαν το παραδοσιακό και βυζαντινό στοιχείο. Ε, δε θα μπορούσα λοιπόν να μην ασχοληθώ με τη μουσική παράδοση του τόπου μας, ήταν κάπως αναπόφευκτο εξαιτίας αυτής μου της αγάπης στο συγκεκριμένο είδος αλλά και της μουσικής παιδείας που είχα λάβει από μικρός.

Νεαρός σε ηλικία με παραδοσιακά ακούσματα και ερμηνείες. Υπήρχε κάποιος στη ζωή σου που σε επηρέασε για αυτή την επιλογή;
Σίγουρα οι γονείς μου που αντιλήφθηκαν νωρίς αυτή μου την αγάπη και με παρότρυναν να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο είδος μουσικής, οι δάσκαλοί μου από τους οποίους πήρα πολλά αλλά κυρίως πήρα από αυτούς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω τη μουσική, και επίσης η αγαπημένη μου γιαγιά, η οποία μου λείπει, και την οποία θυμάμαι από μικρός να μου τραγουδά το τραγούδι του Λαζάρου και άλλα παραδοσιακά τραγούδια και να τα θυμάται ολόκληρα χωρίς να κάνει λάθη.

Από φιλόλογος πετυχημένος μουσικός. Συνδυάζονται και τα δυο;
Θεωρώ πως όλα συνδυάζονται αν μπορεί η ψυχή σου να τα ενώσει. Θα μπορούσα να σπουδάσω τραγούδι ή μουσική, όμως επέλεξα τη φιλολογία γιατί αγαπούσα παράλληλα την τέχνη του λόγου, την ποίηση και τη συγγραφή αλλά και τη μετάδοση της γνώσης στα παιδιά. Ήταν ίσως καθοριστικό γιατί από μικρός έγραφα τραγούδια και ποιήματα και με βοήθησε στο να συνδυάσω την ποίηση και τη στιχουργία με τη μουσική και κυρίως με την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας μελοποιώντας στίχους που έγραψα εγώ ή άλλοι σπουδαίοι ποιητές και στιχουργοί του τόπου μας.

Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα είναι μακριά από την παράδοση;
Όχι. Θεωρώ πως πλέον οι νέοι ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην παράδοση και στις ρίζες μας γιατί εκεί βρίσκουμε κάτι αυθεντικό που μας συνδέει με την αλήθεια του τόπου μας, την ντοπιολαλιά και τη μουσική παράδοση έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από τους αιώνες στη δική μας περιοχή. Ξέρετε, με εντυπωσιάζει γιατί είναι πάρα πολλά τα νέα παιδιά που μου στέλνουν μηνύματα ή αλληλεπιδρούν μαζί μου στο διαδίκτυο εκφράζοντάς μου την αγάπη τους για αυτό που κάνω αλλά και για την παραδοσιακή μουσική ευρύτερα. Παιδιά που είτε ασχολούνται κι αυτά με την παραδοσιακή μουσική ή τη λαϊκή ποίηση ή ακόμη και παιδιά που ακούνε κι άλλα είδη μουσικής, όπως κι εγώ άλλωστε αφού ακούω τραγούδια που με συγκινούν από διαφορετικά είδη μουσικής, αλλά αγαπούν και τη μουσική του τόπου τους -ειδικά όταν αυτό γίνεται με όμορφο τρόπο και εξελικτικό. Διότι, αυτό είναι παράδοση: κάτι που παραδίδεται από γενιά σε γενιά με τρόπο δημιουργικό και όχι στατικό.

Ψάλτης, γνώστης της βυζαντινής μουσικής… Ποιος είναι ο στόχος του Στέφανου Πελεκανή στη μουσική;
Όπως είπα και προηγουμένως όλα συνδυάζονται φτάνει να μπορεί να τα ενώσει η ψυχή σου. Η ψαλτική τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου και μια ανάγκη έκφρασης της ένωσης με το Θείο, που και πάλι όμως αποτελεί κομμάτι της παράδοσης. Επομένως συνυφαίνονται όλα μεταξύ τους, αν σκεφτεί κιόλας κανείς πως η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας έλκει την καταγωγή της από τη βυζαντινή και όχι από τη δυτική παράδοση. Ο στόχος μου λοιπόν είναι να μπορώ να τα συνδυάζω όλα αυτά με έναν τρόπο δημιουργικό έτσι ώστε να παίρνω κι εγώ την ψυχική ικανοποίηση που μου προσφέρει η μουσική αλλά και να μπορώ να προσφέρω στην κοινωνία μέσα από το δημιουργικό μου έργο.

Εκτός από παραδοσιακά, ποια άλλα τραγούδια αγαπάς να ερμηνεύεις;
Εκτός από τα παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και κατ’ επέκταση όλου του ελληνόφωνου χώρου αγαπώ πολύ να ερμηνεύω το «έντεχνο» τραγούδι, αν και δε μου αρέσει ο όρος έντεχνο, όμως θα τον χρησιμοποιήσω για χάρη της επικοινωνίας. Γενικά επιλέγω τραγούδια που μου προκαλούν συγκίνηση και που περιέχουν μια αλήθεια μέσα. Επίσης αγαπώ πολύ το ρεμπέτικο αφού και αυτό ακολουθεί παρόμοιους μουσικούς δρόμους με το βυζαντινό και παραδοσιακό τραγούδι. Γενικά όμως δεν αποκλείω κάποιο είδος μουσικής. Για παράδειγμα θα μπορούσα να τραγουδήσω ένα ποπ ελληνικό τραγούδι και να νομίσεις πως ακούς έντεχνο ή παραδοσιακό. Περισσότερη δύναμη έχει το ύφος και ο «τρόπος» του ερμηνευτή παρά το ίδιο το κομμάτι από μόνο του και αυτό αποδεικνύεται από τραγούδια που έγιναν γνωστά μέσα από διασκευές των αρχικών εκτελέσεων.

Ιδανικά μέχρι πού θα ήθελες να φτάσεις;
Για να είμαι ειλικρινής δε θέλω να φτάσω κάπου συγκεκριμένα ούτε αυτοσκοπός μου είναι να γίνω γνωστός ή επιτυχημένος. Αλίμονο αν άφηνα να καθορίσει την ευτυχία μου κάτι τέτοιο. Αν το ήθελα θα το προσπαθούσα και από μικρός είτε πηγαίνοντας σε διαγωνισμούς ταλέντων είτε αναζητώντας την προβολή. Αν πρέπει να απαντήσω κάτι όμως, θα ήθελα να μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ, να εξελίσσομαι και να βιοπορίζομαι μέσα από αυτό, για να μπορέσω να αφιερωθώ σε αυτό το κομμάτι και να μου δοθούν τα κατάλληλα εφόδια και οι κατάλληλες ευκαιρίες για να μπορέσω να δώσω καλύτερα αποτελέσματα και να αναβαθμίσω το δημιουργικό μου έργο.

Τι να περιμένουμε από τον Στέφανο;
Η αλήθεια είναι πως πρώτος εγώ δεν ξέρω τι να περιμένω από τον Στέφανο, διότι αν μου έλεγε κανείς πριν από  δύο χρόνια πως θα τραγουδάς και θα ακούει ο κόσμος τα τραγούδια σου δε θα το πίστευα, διότι ήμουν σε μια δύσκολη συναισθηματικά θέση μετά από μια απώλεια και θεωρούσα πως δε θα μπορέσω να σταθώ ξανά στα πόδια μου.

Και θέλω να κάνω μια παρένθεση εδώ και να πω στον καθένα που διαβάζει πως ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή μας, οποιαδήποτε δυσκολία ή θλίψη, έρχεται για να μας δυναμώσει και να μας πάει ένα βήμα πιο πέρα. Να μην τα βάζουμε ποτέ κάτω γιατί το κάθε τι γίνεται για κάποιο λόγο που εμείς αργότερα θα αντιληφθούμε.

Για να απαντήσω όμως και στην ερώτηση, πολύ σύντομα θα έχω συναυλίες, αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, στις πόλεις και στα χωριά μας. Επίσης υπάρχει και μια πρόταση για το εξωτερικό, όταν ηρεμήσουν τα πράγματα με την πανδημία, για να κάνουμε συναυλίες κοντά στους απόδημους μας που αγαπούν τόσο πολύ την παράδοση του τόπου μας.

Μέσα στα κοντινά σχέδια είναι επίσης και η δημιουργία ενός προσωπικού δίσκου με όλα τα ποιητάρικα τραγούδια και εύχομαι να καταφέρω να μαζέψω τα χρήματα που χρειάζονται για την παραγωγή του δίσκου αυτού διότι μου το ζητά πολύς κόσμος και θεωρώ πως θα είναι και ένας τρόπος να μαζευτούν όλα σε ένα όμορφο αποτέλεσμα για να μείνουν και για τις επόμενες γενιές, αφού τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν ερμηνευμένα κάπου και κινδυνεύουν να χαθούν. Το θετικό είναι πως υπάρχουν στο διαδίκτυο, αυτό το μέσο που μου έδωσε κι εμένα την ευκαιρία να με γνωρίσει ο κόσμος και το οποίο  εξασφαλίζει ως ένα βαθμό, τη διατήρηση και διάδοση τους, αφού πολλοί μου λένε πως κατεβάζουν τα τραγούδια από το διαδίκτυο και τα ακούνε στο κινητό ή στο αυτοκίνητο.

Αν έχω όμως κάτι που θα ήθελα να συμβεί περισσότερο από όλα θα ήταν να μπορέσω να κάνω συναυλίες στην Μόρφου και στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο και στο Καρπάσι και να ψάλλω στον Άγιο Μάμα και στον Απόστολο Αντρέα σε μια επανενωμένη Κύπρο ελεύθερη από κάθε κατακτητή και εισβολέα.

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close