Cine News , Κινηματογράφος

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: Το παράλληλο πρόγραμμα

7 θεματικές κινηματογραφικές εκδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021

Με στόχο την ανάδειξη της μικρού μήκους ταινίας αλλά και την ενίσχυση της τοπικής κινηματογραφικής κοινότητας, το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου παρουσιάζει και φέτος ένα πολυθεματικό παράλληλο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων, που πλαισιώνει το κυρίως διαγωνιστικό του τμήμα.

Εφτά θεματικές κινηματογραφικές εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν, ανάμεσά τους οι καθιερωμένες υπαίθριες προβολές ταινιών μικρού μήκους, στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα πρωτότυπου προγράμματος με διεθνείς φιλοξενουμένους, που επεκτείνεται και έξω από την κινηματογραφική αίθουσα.

•    Torino Short Film Market
Κυριακή 10/10, 17:30 – 19:30, Στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Torino Short Film Market, που θα ξεκινήσει το 2022, το Φεστιβάλ καλεί δημιουργούς και σκηνοθέτες να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Enrico Vannucci, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του TSFM. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της μικρού μήκους ταινίας στο διεθνές φεστιβαλικό στερέωμα. Από το 2022, δημιουργοί από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα σενάριά τους στη Λεμεσό, και να τα αναπτύξουν μέσα από ένα εντατικό εργαστήριο. Τα επικρατέστερα θα συμμετάσχουν στο TSFM στο Τορίνο, για περαιτέρω ανάπτυξη και παρουσίασή τους σε διεθνείς επαγγελματίες του χώρου. 

Εισηγητής: Enrico Vannucci
(Στην αγγλική γλώσσα)


•    Στο μυαλό του Jean-Gabriel Périot
Κυριακή 10/10, 23:00, Sousou@Rialto

Σε αυτό το πρόγραμμα προβολών θα παρακολουθήσουμε ταινίες μικρού μήκους του Γάλλου σκηνοθέτη Jean-Gabriel Périot, ενός δημιουργού που έχει αναπτύξει ένα δικό του κινηματογραφικό ύφος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μοντάζ. Οι δουλειές του, στην πλειονότητά τους, βασίζονται σε αποχαρακτηρισμένα κινηματογραφικά αρχεία, ενώ οι ταινίες του βρίσκονται στα όρια ντοκιμαντέρ - μυθοπλασίας. Έχει συμμετοχή στα μεγαλύτερα και πιο γνωστά φεστιβάλ του κόσμου με πολλές βραβεύσεις, αλλά και σε μεγάλα μουσεία μοντέρνας τέχνης, όπως το ΜοΜΑ. Στο παρελθόν, δουλειές του συμμετείχαν και στο ISFFC.


•    Ταινίες που Ποτέ δεν Προβλήθηκαν
Δευτέρα 11/10, 23:00 Sousou@Rialto

Μια πρόσκληση να δούμε μαζί εξαιρετικές, βραβευμένες ταινίες οι οποίες δεν είχαν την ευκαιρία να προβληθούν στο φεστιβάλ μας. Παρόλο που οι προβολές είναι δωρεάν, σε αυτό το παράλληλο πρόγραμμα θα υπάρχει ένα διαφορετικό αντίτιμο εισιτηρίου: οι θεατές καλούνται να συνεισφέρουν μέσω του ISFFC τρόφιμα και προϊόντα μακράς διαρκείας, τα οποία το φεστιβάλ θα συλλέξει και θα παραδώσει στην κοινωφελή οργάνωση «Κίτρινη Γραμμή Βοήθειας και Αλληλεγγύης», προς υποστήριξη οικογενειών που το έχουν ανάγκη. Τα είδη αυτά θα γίνονται δεκτά καθ' όλη τη διάρκεια της φεστιβαλικής ημέρας. Όποιες προβολές και αν δείτε, μπορείτε να τα φέρετε μαζί σας στο Θέατρο Ριάλτο για να τα προσφέρετε!

•    Οι Ταινίες Μικρού Μήκους του Κορυφαίου Σουηδού Σκηνοθέτη Roy Andersson
Τρίτη 12/10, 23:00 Sousou@Rialto

O Roy Andersson αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό σινεμά, γνωστός κυρίως για την «Τριλογία των Ζωντανών» που αποτελείται από τις ταινίες Songs from the Second Floor, You, the Living και A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, με την τελευταία να  κερδίζει  τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, το 2014. Η αμέσως επόμενη του ταινία About Endlessness βραβεύθηκε, επίσης, στο Φεστιβάλ Βενετίας με Αργυρό Λέοντα, το 2019. Έχει σκηνοθετήσει εκατοντάδες μουσικά βίντεο, διαφημίσεις, καθώς και έναν μικρό αριθμό ταινιών μικρού μήκους, τρεις από τις οποίες προβάλλονται στο φετινό ISFFC.

•    Κινηματογραφικές Αναγνώσεις 
Τετάρτη 13/10, 17:30 – 19:30 Στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο 

Λέξεις, εικόνα και ήχος! Το ISFFC προσκαλεί το κοινό σε έναν λογοτεχνικό περίπατο στην τέχνη του Κινηματογράφου. Το παράλληλο πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις» εξερευνά την εγγενή σχέση λογοτεχνίας και κινούμενης εικόνας. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, τέσσερις ταλαντούχοι Κύπριοι καλλιτέχνες από τον χώρο της λογοτεχνίας και των εικαστικών θα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο τέσσερις ταινίες μικρού μήκους χωρίς διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά, σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο που έχουν δημιουργήσει. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Γιώργος Τριλλίδης συζητά με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο  για τη σχέση λογοτεχνίας-κινηματογράφου. 
Συμμετέχουν: Ελένη Νικοδήμου, Λουΐζα Παπαλοΐζου, Ρωξάνη Νικολάου και Σταύρος Χριστοδούλου
Στα Ελληνικά 
Στηρίζει η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοτρόπιο


 

•    Αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη
Τετάρτη 13/10, 23:00 Sousou@Rialto 
 
Ο δικός μας Ντίνος Κατσουρίδης αποτελεί αναφορά στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Με τις ιδιότητες του παραγωγού, σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας αλλά και μοντέρ, έχει αφήσει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς με πολλές βραβεύσεις, αλλά και πολλά εισιτήρια. Συχνός επισκέπτης του νησιού, διετέλεσε και δύο φορές πρόεδρος κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ μας. Τιμώντας τον, το φεστιβάλ κάθε χρόνο απονέμει το βραβείο σκηνοθεσίας Ντίνος Κατσουρίδης στο εθνικό διαγωνιστικό. Φέτος το ISFFC αφιερώνει ένα παράλληλο πρόγραμμα στον μεγάλο αυτό δημιουργό, προβάλλοντας την σπονδυλωτή ταινία Ο Παλαβός Κόσμος του Θανάση, που αποτελείται από μικρές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο.

Με την παρουσία της σκηνοθέτιδας και συντρόφου του Ντίνου Κατσουρίδη, Ισαβέλλας Μαυράκη, και της κόρης του, παραγωγού Σίβυλλας Κατσουρίδη.

•    Amaze Me
Πέμπτη 14/10, 23:00 Sousou@Rialto

Για ένατη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, με κριτές τους φοιτητές του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. 

 

*Το Θέατρο Ριάλτο λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί στην τελευταία κυβερνητική εγκύκλιο που αφορά κινηματογράφους και κλειστά θέατρα. 

Οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Π.A.N. και του Θεάτρου Ριάλτο. 
Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus 
Instagram: isffc_filmfestival 
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc21
Πληροφορίες:  Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45 
www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy

Διοργανωτές: 
Σε συνεργασία
: Δήμος Λεμεσού
Χορηγός Βραβείου: Stefilm
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, City, Check In Cyprus
Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro
Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel
Στηρίζουν: Goethe-Institut Zypern / Cyprus, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos blog, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Limassol Tourism Board, Vestnik, Βιβλιοτρόπιο

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close