15-22 October 2021
Θέατρο , Μη χάσετε

Ένα ιδιαίτερο θεατρικό αναλόγιο με την Αστέρω και τον Χάρη

Ιωάννης Καποδίστριας - Ρωξάνδρα Στούρτζα:Τα βουνά και οι θάλασσες που μας χωρίζουν

Δημοσιεύτηκε στις 08 Οκτωβρίου 2021

Συνέχεια στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του, με τη σειρά Στιγμές στο Μουσείο, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο θεατρικό αναλόγιο με θέμα τη ρομαντική σχέση μεταξύ του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου πολιτικού ηγέτη της σύγχρονης Ελλάδας και της Ρωξάνδρας Στούρτζα, της Ελληνομολδαβής κυρίας επί των τιμών της Αυτοκράτειρας της Ρωσίας, όπως αποτυπώνεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένης Ε. Κούκου «Ιωάννης Καποδίστριας - Ρωξάνδρα Στούρτζα. Μια ανεκπλήρωτη αγάπη. Ιστορική Βιογραφία», από το οποίο αντλεί τη θεματογραφία του το θεατρικό αναλόγιο.

Αντλώντας πληροφορίες από την προαναφερθείσα έρευνα, το θεατρικό έργο το οποίο προκύπτει, με τίτλο «Τα βουνά και οι θάλασσες που μας χωρίζουν» και που από μόνο του διεκδικεί μια διέξοδο στο φως, αποκαλύπτει τη  συγκλονιστική αλληλογραφία των δύο πρωταγωνιστών. Τα σκόρπια φύλλα και τα σημειώματα από τα απομνημονεύματα της Ρωξάνδρας, διαδραματίζουν έναν εξέχοντα ρόλο στην πορεία της δημιουργίας του έργου αυτού. 

Η συγκλονιστική αλληλογραφία με τα αναρίθμητα γράμματα των δύο Ελλήνων ευγενών, ακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη των πολιτικών, διπλωματικών και πολεμικών γεγονότων της εποχής. Μια αλληλογραφία που ξεδιπλώνει τις οδυνηρές πραγματικότητες ενός έρωτα, ο οποίος μέσα από τις περίπλοκες διαδρομές των απαιτήσεων της Αυλής του τσάρου και της σταδιοδρομίας του Καποδίστρια, μένει ανεκπλήρωτος. Ένας έρωτας τόσο σιωπηλός και ταυτόχρονα τόσο ηχηρός.

Συντελεστές
Δραματουργία: Αστέρω Κυπριανού, Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Ερμηνείες: Αστέρω Κυπριανού & Χάρης Αττώνης 
Σκηνικός χώρος:  Σωσάννα Τομάζου
Κοστούμια:  Ελένη Τζιρκαλλή
Ηχητικό τοπίο: Δημήτρης Ζαχαρίου
Χειριστής ήχου: Βασίλης Γεωργίου

Ημερομηνίες: 15, 16, 18, 19, 21, 22 Οκτωβρίου 2021
Ώρα: 18:30
Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 70007520 
Τιμή εισιτηρίου:  €10
 
Παράλληλα στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων παρουσιάζεται η έκθεση «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων» σε συνδιοργάνωση με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία και το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.  Η έκθεση αυτή συνδέεται με τις δράσεις του Ιωάννη Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος.  

Τα βράδια των εκδηλώσεων  τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιείται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf). 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό  δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close