Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2021
Η Γκαλερί "Opus 39" παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση ‘Γη & Θάλασσα’ της ζωγράφου Μαρίνας Εμφιετζή και της κεραμίστριας Σίλιας Ποτούδη Macpherson στις εγκαταστάσεις του EKATE. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Άννα Μαραγκού τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 στις 7.30μ.μ.
Μαρίνα Εμφιετζή
Η ιστορία της Μαρίνας Εμφιετζή ξεκινά στην Αμμόχωστο, με τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας και την καυτή άμμο κάτω από γυμνά πόδια. Το πατρικό της χτισμένο κατά μήκος της γραφικής ακτογραμμής, πέρασε τις περισσότερες μέρες της στην παραλία. Εδώ συνειδητοποίησε την απεριόριστη ‘ελευθερία’ του Ωκεανού. Ο ωκεανός και τα νερά του, γεμάτος ζωή και δυνατότητες, είναι μέρος των πιο χαρούμενων αναμνήσεων της. Είναι από αυτά τα οποία αντλεί έμπνευση για τη δουλειά της και γιατί τα έργα της έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν έντονα αισθήματα νοσταλγίας και ελευθερίας. Ταξιδιώτης του κόσμου, η Μαρίνα έχει αποκαλέσει πολλά μέρη σπίτι της. Οι ανθρωπογενείς παραλίες του Ντουμπάι, οι πολυπληθείς αγορές της Αιθιοπίας, και πρόσφατα, ο γκρίζος ουρανός του Λονδίνου, ο κάθε προορισμός φέρνει τη δική του παλέτα χρωμάτων στη νέα δουλειά της Μαρίνας. Δημιουργημένοι με στιβαρή ενέργεια, οι πίνακές της έχουν παιχνιδιάρικες υφές και ξεχωριστό στυλ. Φέρνουν στην επιφάνεια χαμένες αναμνήσεις˙ κοντά στο νερό, τον ήχο των βρυχηθμένων κυμάτων, την αίσθηση του ζεστού αέρα στο δέρμα. Με μεταφορική έννοια της παροδικής ανθρώπινης εμπειρίας, το έργο της υποδηλώνει ότι περνάμε στο ταξίδι της ζωής, συνεχώς μεταβαλλόμενο και ελεύθερο.
Σίλια Ποτούδη Μακφέρσον
Τα έργα της Σίλιας Ποτούδη Μακφέρσον πηγάζουν από την αγάπη της για την ιστορία και τον πολιτισμό. Είναι εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελληνική και Κυπριακή κεραμική, ιδιαίτερα από την εποχή του Χαλκού, με τη χαλαρή γεωμετρική διακόσμηση και την χρήση σκραφίτο, καθώς και από τις αφρικανικές παραδόσεις. Έζησε στην Κένυα για πολλά χρόνια όπου έμαθε παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής. Η ιαπωνική φιλοσοφία του wabi sabi, που γιορτάζει τη φύση με τις «ατέλειές» της, έχει επίσης ενσωματωθεί στην πρακτική της. Της αρέσει πως τα κεραμικά ενώνουν εποχές και έθνη. Ο στόχος μου να δώσω σύγχρονη έκφραση σε αρχαία τέχνη. Τα δοχεία της Celia είναι συνήθως κατασκευασμένα στο χέρι. Κάποτε χρησιμοποιεί τον τροχό για να ξεκινήσει ή να τελειώσει ένα κομμάτι. Αποφεύγει τα σκληρά γιαλώματα, προτιμώντας τη φυσική, ματ αίσθηση του γυμνού πηλού.
«Τα αγγεία μου έχουν αναγνωρίσιμες μορφές αλλά δεν έχουν πραγματική χρησιμότητα και λειτουργούν ως αφηρημένα γλυπτά σε ένα δωμάτιο.»
ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
Δευτέρα - Σάββατο: 10.30 π.μ. -12.30 μ.μ. & 5.30 - 9.00 μ.μ.
Κυριακή: 5.30 - 9.00 μ.μ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΧΩΡΟΣ: EKATE (11 Παίονος, 1016 Λευκωσία, T 22-466426/99-444726)
-
Οίκημα Ε.ΚΑ.ΤΕ.
25 Οκτωβρίου - 05 Νοεμβρίου 2021
Σχετικά

“Ίχνη Αναμνήσεων”: Έκθεση ζωγραφικής της Λάρας Βενιαμίν
Η Λάρα Σόφι Βενιαμίν παρουσιάζει την 3η ατομική της έκθεση στην γκαλερύ Αποκάλυψη στη Λευκωσία

Η 4η Μπιενάλε Λάρνακας 2025 ανεβάζει αυλαία στη μεγαλύτερη διοργάνωσή της μέχρι σήμερα
Έξι εβδομάδες με εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια θα μεταμορφώσουν τη Λάρνακα σε πολιτιστικό κέντρο

«On the Island of Circe»: Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κυρτή, εκθέτει στην γκαλερί Stand In Line
Ο Κύπριος εικαστικός παρουσιάζει έργα εμπνεσυμένα από την Αίαια της Κίρκης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου εγκαινιάζει την ερευνητική έκθεση «1975-1989, Λευκωσία: ΓΚΑΛΕΡΙ, vol. II»
Η αναδρομή αυτή συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο και προφορικές μαρτυρίες γκαλεριστριών

«The Modality and the Differences»: 7 Κύπριοι καλλιτέχνες εκθέτουν στην Isnotgallery
Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Pietro Vannucci στην Περούτζια της Ιταλίας - συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση

Η τέχνη συναντά την προσφορά: Οι Έφη Κκολού και Ανθέμιδα Μελιφρονίδου στηρίζουν το Telethon
Έκθεση Ζωγραφικής “Μέσα από τα δικά μου μάτια”

Διαπλεκόμενες Συνδέσεις: Έκθεση σε δύο διαφορετικούς χώρους
Συμμετέχουν οι Mathieu Devavry, Μαρία Τριλλίδου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ και η Δάφνη Νικήτα


"Ηλιακό Τοπίο": Η έκθεση ζωγραφικής της Μύριας Ευθυμίου στην Λάρνακα
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Αραδίππου

Siesta, η πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Hannah Lüneburg στη Κύπρο
Η Siesta αντλεί έμπνευση από την αγάπη της καλλιτέχνιδας με την χαλαρώτητα και φωτεινότητα που εμπνέουν τα μεσογειακά τοπία

H Περιπλανώμενη της Ανθούλας Σημαδιακού κάνει στάση στην Πάφο
Νέα έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Χάνι του Ιμπραήμ

Larnaca: the silence: Έργο της Ιωάννας Κασίκη στις Αλυκές Λάρνακας
Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 παρουσιάστηκε και φωτογραφήθηκε στις Αλυκές της Λάρνακας η εικαστική εγκατάσταση, Larnaca: the silence, της Κύπριας καλλιτέχνιδος Ιωάννας Κασίκη