News , Τέχνη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας, επαναλειτούργησε ανανεωμένο!

H είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη

Δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022

Τις πύλες του προς το κοινό άνοιξε ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης. Στις δύο πλήρως ανανεωμένες πτέρυγες του Μουσείου, τα εκθέματα έχουν κεντρικό ρόλο και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη του Μουσείου να απολαύσει τη διαδρομή στην ιστορία της Επαρχίας Λάρνακας.

Στόχος των εργασιών ανακαίνισης του Μουσείου ήταν να ικανοποιηθεί η ανάγκη για έναν πιο σύγχρονο τρόπο έκθεσης. Αφενός, επιτυγχάνεται η ανανέωση της συλλογής των εκθεμάτων με νέα ευρήματα που ήλθαν στο φως από ανασκαφές τις τελευταίες δεκαετίες και μαρτυρούν τον δυναμισμό των οικισμών που ιδρύθηκαν και άκμασαν στην Επαρχία από την 9η χιλιετία π.Χ. και διαχρονικά στις περιόδους που ακολούθησαν μέχρι και την ανάδειξη της μητρόπολης του Κιτίου. Αφετέρου, ήταν επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και μουσειογραφικά η έκθεση, δηλαδή να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αφήγηση της ιστορίας των ανθρώπινων κοινωνιών της Επαρχίας στην αρχαιότητα, με απλό και άμεσο τρόπο, ώστε να είναι κατανοητός στον επισκέπτη.

Τα εκθέματα έχουν πλέον εμπλουτιστεί με κείμενα, τα οποία έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά είναι διαμορφωμένα σε απλό λόγο, με φωτογραφίες, πλούσια εικονογράφηση, χάρτες και ψηφιακό εποπτικό υλικό. Πέραν της χρονολογικής αφήγησης, τα αντικείμενα παρουσιάζονται και σε θεματικές ενότητες όπως η καθημερινή ζωή, η προσωπική κόσμηση, η διοίκηση και οι διάφορες τέχνες και χειροτεχνίες που αναπτύχθηκαν δια μέσου των αιώνων.

Στο καλωσόρισμά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών, Έργων κ. Γιάννης Καρούσος εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εργασιών που έγιναν στον χώρο του Μουσείου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, παραδίδοντας ακόμα ένα έργο πολιτισμού, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έγινε πράξη, «η Κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα την πρόθεσή της να ενισχύσει τον τομέα, να προβάλει και να αναδείξει τον πλούτο της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την πολιτική θέληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να επενδύσουμε στον τομέα του Πολιτισμού, με έργα και πολιτικές που αναδεικνύουν την υπερηφάνειά μας για τον πολιτιστικό μας πλούτο και την Ιστορία μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, «η Κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση των Μουσείων μας ως χώροι πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας. Είναι πεποίθησή μας πως ο κάθε πολίτης, είτε ζει στην Κύπρο είτε την επισκέπτεται, πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καρούσος, «παραδίδουμε σήμερα στο κοινό ένα Μουσείο αναβαθμισμένο, ένα Μουσείο που αποτελεί στολίδι για την Πόλη και την Επαρχία της Λάρνακας, το οποίο θα προσφέρει ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία στον επισκέπτη. Εναπόκειται πλέον στους φορείς της Λάρνακας, τον Δήμο, το ΕΤΑΠ και όλους τους εμπλεκόμενους, να το αναδείξουν με τρόπο που να διασφαλίσουν την αυξημένη επισκεψιμότητα σε αυτό, δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της πολιτικής “Μουσεία για Όλους”, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών, για εφαρμογή της πολιτικής «Μουσεία για Όλους» που προβλέπει τη δωρεάν είσοδο στα 12 Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, περιλαμβανομένου και του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας, καθώς και τη διεύρυνση του ωραρίου και την επέκταση της λειτουργίας τους τα Σαββατοκύριακα. Την ίδια ώρα, διασφαλίζεται πως στα Μουσεία υπάρχουν οι υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση στα Μουσεία Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). «Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να δουν την Κύπρο μέσα από μια διαφορετική σκοπιά και να κατανοήσουν καλύτερα την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας», σημείωσε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία βουλευτών της Επαρχίας Λάρνακας, του Δημάρχου Λάρνακας, των Προέδρων του ΕΤΑΠ και ΕΒΕ Λάρνακας και άλλων φορέων της Επαρχίας. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε την ευκαιρία, μαζί με τους παρευρισκόμενους, να ξεναγηθεί στους σύγχρονους και ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close