Εκδρομές να πας , Guide

5+5 προτάσεις για διαμονή, γεύσεις και εμπειρίες σε ορεινή Λευκωσία και Λεμεσό

Στο μονοπάτια του χθες με τηματιά του σήμερα.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2022

Αυτήν την άνοιξη λέμε να γνωρίσουμε την ορεινή Λευκωσία και τα χωριά της Λεμεσού, μέσα από τα ειδυλλιακά τοπία, τις αυθεντικές γεύσεις και τις ξεχωριστές παραδόσεις τους.

Εξάλλου, το νεοσύστατο πρόγραμμα των εργαστηρίων χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας του Υφυπουργείου Τουρισμού αποτελεί ακόμα μία εξαίρετη αφορμή για εξορμήσεις στην Ιστορία και τους τόπους μας. Ξεχασμένες αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις, δραστηριότητες και έθιμα του τόπου μας, θα απολαύσουμε μέσα από το πρόγραμμα “Heartland of Legends” που θα λειτουργήσει από αυτό τον μήνα έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Στα χωριά της εν λόγω διαδρομής, παρακολουθούμε και λαμβάνουμε μέρος σε εργαστήρια χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας, δοκιμάζουμε γεύσεις παραδοσιακές και κυρίως απολαμβάνουμε διαμονή σε υπέροχα αγροτουριστικά που μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

Οι επιλογές για διαμονή είναι πολλές και πραγματικά αξιόλογες και βρίσκονται όλες συγκεντρωμένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, στο www.agrotourism.com.cy. Επισκέψου την ιστοσελίδα, δες όλες τις επιλογές που έχεις για διαμονή ανά επαρχία, όπως επίσης και δραστηριότητες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου και μάθε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

*Τα εργαστήρια θα πραγμαποιούνται από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο 2022  από τις 10.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ. Για την δωρεάν συμμετοχή στα εργαστήρια που σε ενδιαφέρουν, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Το πρόγραμμα των εργαστηρίων (ημερομηνία, περιοχή και θεματική), θα το βρεις στην ιστοσελίδα www.visitcyprus.com και στην ιστοσελίδα της διαδρομής “Heartland of Legends”. 

 

Με αφορμή το εν λόγω πρόγραμμα εμείς επισκεφτήκαμε, δοκιμάσαμε και παρουσιάζουμε 5+5 αγροτουριστικά καταλύματα σε χωριά της Λευκωσίας και της Λεμεσού, ιδανικά για να απολαύσει κανείς την κυπριακή φιλοξενία αλλά και να τα ορίσει ως βάση του για οινικές και άλλες εξορμήσεις. 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Προτάσεις για διαμονή 
Οι εξορμήσεις στο βουνό είναι ό,τι καλύτερο αυτή την εποχή που η φύση μετά τις πλούσιες βροχές που είχαμε είναι καταπράσινη και δημιουργεί τις πιο όμορφες εικόνες. Οι επιλογές για εκδρομές στην ορεινή Λευκωσία είναι πολλές, και ειδικά αν τις συνδυάσεις με διαμονή, μπορούν να γίνουν άκρως ενδιαφέρουσες.  

Το Παλατάκι της Βασιλικής, Καλοπαναγιώτης 
Το κουκλίστικο τριώροφο που βρίσκεται στο γραφικό Καλοπαναγιώτη, ήταν το πατρικό της Βασιλικής Μισιρλή Χαραλάμπους και για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως η βεράντα του φημισμένου για τους λουκουμάδες του καφενείου “Ο καφενές του Ηλία”. Η αναπαλαίωση του 2014 εκσυγχρόνισε και ανέδειξε την ομορφιά του χώρου που έχει ως πανοραμική θέα το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, τα βουνά του Τρουλινού με την Αγία Μαύρη, την Παναγία την Θεοσκέπαστη και το βουνό του Μάραθου και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στον καλοδιατηρημένο του κήπο διαθέτει εξωτερική πισίνα με ξαπλώστρες και εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου. 
Κάνε κράτηση εδώ
>> Δες εδώ όλα τα καταλύματα στο χωριό.

Farmakas Living, Φαρμακάς 
Ένα συγκρότημα από αγροτουριστικά καταλύματα που θα το βρεις στην οδό Γιάννη Ρίτσου, 60 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στην πολυτέλεια και την άνεση, πάντα με το άγγιγμα της παράδοσης. Στον χώρο προσφέρονται παραδοσιακά γεύματα σε μπουφέ και à la carte μενού, όλα φτιαγμένα από φρέσκα τοπικά προϊόντα. Στο χωριό μπορείς να επισκεφθείς και το fusion εστιατόριο “Ierambelos” όπου θα απολαύσεις μια γαστρονομική εμπειρία έχοντας για θέα τους αμπελώνες της περιοχής και το όρος Τρόοδος καθώς επίσης και θα γνωρίσεις τους αμπελώνες του ιδιόκτητου οινοποιείου Santa Irene. Για ημερήσιες εξορμήσεις αξίζει να επισκεφτείς το Αγροτικό Μουσείο στο χωριό Φικάρδου, που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το κατάλυμα και την Μονή Μαχαιρά, που απέχει 17 χιλιόμετρα. 
Κάνε κράτηση εδώ


Το σπίτι του Ξενή, Γαλάτα
Ένα πανέμορφο πετρόχτιστο του 1936, στο κέντρο του χωριού, με δωμάτια παραδοσιακά επιπλωμένα, με σιδερένια κρεβάτια, ξύλινα δοκάρια στην οροφή και θέα τα βουνά της περιοχής. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, αξίζει να επισκεφτείς τον αιωνόβιο πλάτανο και να χαζέψεις τις βελανιδιές της περιοχής. Πολύ κοντά στο κατάλυμα βρίσκεται το “Καφεστιατόριο Πλατεία Γαλάτας” που σερβίρει αυθεντικές κυπριακές γεύσεις. Προτείνεται εξόρμηση στη γειτονική Κακοπετριά αλλά και στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου που στεγάζεται στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ευρύχου. 
Κάνε κράτηση εδώ
 

Aristotelio Boutique Hotel, Πεδουλάς
Μικρό, κομψό και ζεστό, το ξενοδοχείο “Αριστοτέλειο” θα το βρεις στο υψηλότερο χωριό της κοιλάδας της Μαραθάσας, τον Πεδουλά. Με θέα τα πευκόφυτα δάση της περιοχής, στο χώρο ξεχωρίζουν τα στοιχεία της τοπικής πέτρας και του ξύλου τα οποία και αναδεικνύουν την αίγλη του παλιού αυτού αρχοντικού. Αποτελείται από οκτώ (8) πολυτελείς σουίτες υψηλής αισθητικής, οι οποίες χωρίζονται σε small, junior, luxury και exclusive suites. Όλες παρέχουν τζάκι, ντους, κλιματισμό, ντουλάπα, τηλεόραση, ενώ κάποιες προσφέρουν και υπηρεσίες υδρομασάζ.  Στο χωριό αξίζει μια επίσκεψη στην κοντινή εκκλησία του Αγίου Παρασκευά αλλά και μια εξόρμηση στον Όλυμπο, που απέχει μόλις 3.9 χιλιόμετρα από την περιοχή. 
Κάνε κράτηση εδώ.


Λύχνος, Ασκάς
Ένας χώρος που κουβαλάει ιστορία δύο αιώνων και μας οδηγεί πίσω στον χρόνο, όταν ο ο άρχοντας Χατζιαννής έχτισε το σπίτι ως προίκα για την κόρη του και ανάμεσα σε άλλα της έδωσε κι έναν γυάλινο λύχνο. Με το πέρασμα των γενιών, στο σπίτι προστέθηκαν πολλές κάμαρες φτιαγμένες με τις τεχνοτροπίες της εκάστοτε εποχής, με το σπίτι να παραμένει ως ένα από τα αρχοντικά του χωριού. Θα το βρεις στην οδό Μιχαήλ Κουτσόφτα στον αριθμό 1. 
Κάνε κράτηση εδώ


>> Όλα τα αγροτουριστικά καταλύματα στην ορεινή Λευκωσία μπορείς να τα βρεις συγκεντρωμένα εδώ

TIP: Στην επαρχία Λευκωσίας θα βρεις, μεταξύ άλλων, τo οινοποείο Santa Irene στον Φαρμακά, ένα μικρό σύγχρονο οινοποιείο που ιδρύθηκε το 2015 από τους Δανιήλ και Θεώνη Αναστάση μετά τον επαναπατρισμό τους στην Κύπρο έχοντας ζήσει στη Νότια Αφρική για 40 χρόνια. Αξίζει να συνδυάσεις τη διαμονή σου σε αγροτουριστικό κατάλυμα ακολουθώντας και την Οινική Διαδρομή Ορεινής Λάρνακας - Λευκωσίας.
 

 Οινοποιείο Santa Irene, Φαρμακάς. 

 

ΛΕΜΕΣΟΣ: Προτάσεις για διαμονή 
Από την άλλη, η ορεινή Λεμεσός, συγκεντρώνει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, μοναδικό φυσικό τοπίο, γραφικά χωριά, υπέροχους ξενώνες και μερικά από τα σημαντικότερα οινοποιεία της χώρας, που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψεις!

Moustos Traditional House, Άρσος
Το πετρόκτιστο αυτό κατάλυμα βρίσκεται σε ήσυχη τοποθεσία στο χωριό Άρσος, περιβαλλόμενο από πλούσια βλάστηση. Ένα διώροφο όπου κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο κι έχει για θέα την οροσειρά του Τροόδους. Διαθέτει 5 υπνοδωμάτια (εκ των οποίων ένα με τζάκι), για να διαμένουν άνετα έως και 10 άτομα, ενώ στο παραδοσιακό προαύλιο θα απολαύσεις τον καφέ σου στον ολάνθιστο κήπο, κοντά στον παραδοσιακό φούρνο. Στο χώρο θα εντοπίσεις πολλά αντικείμενα της Κύπρου του χθες. Στο χωριό μην παραλείψεις να επισκεφθείς το παραδοσιακό μαγαζάκι Το σταφύλι άλλως πως και όχι μόνο Το μαγαζάκι αυτό θα το βρεις στην πλατεία του χωριού κι από εδώ θα προμηθευτείς γνήσια προϊόντα όπως ζεστό παλουζέ, φρέσκο σουτζούκκο, μαύρη σταφίδα κ.ά. Στο μαγαζάκι της κ. Έλενας δεν θα αγοράσεις μόνο τα προϊόντα της αλλά μπορείς παράλληλα να παρακολουθήσεις και τη διαδικασία παρασκευής τους. 
Κάνε κράτηση εδώ.
>> Δες εδώ όλα τα καταλύματα στο χωριό.

Apanemia Inn House, Λόφου
Ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο στο πανέμορφο χωριό Λόφου, με οροφή από ξύλινα δοκάρια και χώρους διακοσμημένους με έπιπλα αντίκες. Ο χώρος αναπαλαιώθηκε το 2014, όταν οι ιδιοκτήτες του είχαν την ιδέα να ανακαινίσουν τα δύο σπίτια των προπάππων τους που χτίστηκαν στα μέσα του 18ου αιώνα. Σήμερα αποτελείται από δύο πανέμορφα σπίτια, τα Apanemia Studio και Apanemia House, που ξεχωρίζουν για την πολυτέλεια και την αισθητική τους. Οι βόλτες στο χωριό, που ξετυλίγει όλες τις ομορφιές της Λόφου, θα σε καθηλώσουν ενώ μία στάση απ’ τα καφενεδάκια της περιοχής επιβάλλεται. 
Κάνε κράτηση εδώ.
>> Δες εδώ όλα τα καταλύματα στο χωριό.

Οίνου Στράτα, Βουνί
Βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα κρασοχώρια της ορεινής Λεμεσού και θα το δεις περπατώντας μέσα απ’ τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού. Με τις τρεις σουίτες του να φέρουν τα ονόματα “Shiraz”, “Merlot” και “Champagne”, το εν λόγω κατάλυμα αποπνέει μία ξεχωριστή κομψότητα. Σαν βρεθείς εκεί, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς το wine bar στον χώρο, όπου και θα δοκιμάσεις τις καλύτερες ντόπιες αλλά και ξένες οινικές ετικέτες. Το όνομα “Οίνου Στράτα” προέρχεται από τα μονοπάτια του κρασιού που διασχίζουν το χωριό αφού το Βουνί υπήρξε το τρίτο μεγαλύτερο χωριό σε αμπελώνες και οινοποιεία στην επαρχία Λεμεσού. 
Κάνε κράτηση εδώ
>> Δες εδώ όλα τα καταλύματα στο χωριό.

Blue Cottage, Αψιού
Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον χαρακτήρα και τη γοητεία ενός πετρόκτιστου εξοχικού σε ένα γαλήνιο περιβάλλον, δίπλα στο ποτάμι και το δάσος της Αψιού.... το οποίο μάλιστα είναι διακοσμημένο με  χειροτεχνίες και vintage στοιχεία που για χρόνια μάζευε η ιδιοκτήρια και ζωγράφος Έλενα Παράρη. Είναι ένας τέλειος συνδυασμός παλιού και αυθεντικού στυλ με την άνεση της σύγχρονης ζωής. Το Blue Cottage λοιπόν είναι ένα παραδοσιακό εξοχικό, με πλήρη εξοπλισμό ενός κανονικού σπιτιού, ιδανικό για οικογένειες. Το αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο διαθέτει χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδανικό καταφύγιο για χαλάρωση: πλακόστρωτη αυλή, μεγάλους και φιλόξενους χώρους και τζάκι για τους κρύους μήνες. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 5 άτομα σε 2 διαφορετικά δωμάτια, ενώ έχει και διευκολύνσεις για οικογένειες με βρέφη. Το εξοχικό διαθέτει όλες τις ανέσεις, από θέρμανση και οικιακές συσκευές, μέχρι τηλεόραση και Wi Fi. Το γαλήνιο περιβάλλον και η θέα της αυλής είναι σαφώς από τα πλεονεκτήματα του χώρου. 
Κάνε κράτηση εδώ.

Lasmari’s Bouquet, Συκόπετρα
Μέσα στο καταπράσινο τοπίο του χωριού Συκόπετρα θα βρεις το Lasmari’s Bouquet, ένα πανέμορφο πετρόχτιστο του 1750. Με αρχιτεκτονική που ταξιδεύει στο κυπριακό παρελθόν, η θέα απ’ τα παράθυρά του απολαμβάνει το τοπίο απ’ τα γύρω βουνά. Στον ολάνθιστο κήπο του θα απολαύσεις την ηρεμία και τα βιολογικά φρούτα του καταλύματος, θα χρησιμοποιήσεις τα δωρεάν ποδήλατα που παρέχονται από το κατάλυμα ή θα χρησιμοποιήσεις τις εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου που βρίσκονται εκεί. Σε κοντινή απόσταση θα βρεις παραδοσιακές ταβέρνες και θα περιηγηθείς στο χωριό που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 760 μέτρων και βρίσκεται στα σύνορα των Επαρχιών Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας. Μία επίσκεψη στο “Μαυρόδασος” ενδείκνυται για να απολαύσεις την φύση της περιοχής. 
Κάνε κράτηση εδώ 

>> Όλα τα αγροτουριστικά καταλύματα στη Λεμεσό μπορείς να τα βρεις συγκεντρωμένα εδώ

TIP: Στην επαρχία Λεμεσού βρίσκονται, μεταξύ άλλων το Οινοποιείο Κωνσταντίνου στο Πέρα Πεδί, ένα μικρό και γοητευτικό οινοποείο, το Οινοποιείο Βλασίδη στο Κοιλάνι, το Οινοποιείο Ζαμπάρτας στον Άγιο Αμβρόσιο και το οικογενειακό οινοποιείο Μονόλιθος στο χωριό Πάχνα. Επίσης, στην ορεινή Λεμεσό θα συναντήσεις το Ekfrasis Winery στα Χανδριά, το επιβλητικό Οίνου Γη - Κτήμα Βασιλειάδη στο διάσημο Όμοδος, το Οινοποιείο Κυπερούντα στο ομώνυμο χωριό, καθώς επίσης και το Οινοποιείο Τσιάκκας στο όμορφο Πελένδρι. Αξίζει να συνδυάσεις τη διαμονή σου σε αγροτουριστικό κατάλυμα ακολουθώντας και την Οινική Διαδρομή Πιτσιλιά.

 Οινοποιείο Κωνσταντίνου

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close