Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Θηριάνθρωποι: Η νέα έκθεση βίντεο-τέχνης και φωτογραφίας του Γιάννου Οικονόμου

Καλλιτεχνικό Βίντεο και Φωτογραφία του Γιάννου Οικονόμου

Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2022

Στις 27 Απριλίου 2022, στις 07:00 μ.μ. ανοίγει η νέα έκθεση βίντεο-τέχνης και φωτογραφίας του Γιάννου Οικονόμου, με τίτλο «Θηριάνθρωποι» στο χώρο Α+, οδός Ερμού 266, στη Λευκωσία.

Η βιντεο-εγκατάσταση, συνοδευόμενη από μικρή σειρά φωτογραφιών, αποτελείται από έξι συγχρονισμένες οθόνες και ήχο, με πλάνα που γυρίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κύπρο, Βουλγαρία και Ισλανδία, και στην οποία συμμετέχουν η μουσικοσυνθέτης Galina Dimova-Georgieva και η ηχο-καλλιτέχνης Patricia Jäggi σε δύο από τις 5 «πράξεις». Η έκθεση είναι το πρώτο μέρος ενός δίπτυχου, με το δεύτερο σκέλος να πραγματοποιείται στο Λονδίνο τον Νοέμβρη, στην πινακοθήκη Knappτου πανεπιστημίου Regents.

Το έργο, προϊόν μια νέας πραγματικότητας μετά από την πανδημία και πριν από την επερχόμενη περιβαλλοντική κρίση, περιστρέφεται γύρω από μια αναπόφευκτη παγκόσμια μετατόπιση αντιλήψεων.Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι τα αντικείμενα ή οι μυθικές αναπαραστάσεις πλασμάτων που είναι μισοί άνθρωποι και μισοί ζώα όπως τον Μινώταυρο ή τον Ανούβη, γνωστά σαν θηριάνθρωποι, αλλά η αυτο-εικόνα που αυτή η πρακτική των προϊστορικών ανθρώπων υποδηλώνει: έβλεπαν τον εαυτό τους ως μέρος της φύσης, ως μια μη προνομιούχα ομάδα ανάμεσα σε όλες τις άλλες που κατοικούν στον πλανήτη, σε μια συνθήκη αλληλεξάρτησης. Αυτή η προϊστορική θεώρηση για μια ενωμένη ύπαρξη του ανθρώπου με την υπόλοιπη πανίδα και χλωρίδα γίνεται για ακόμα μια φορά απαραίτητη για την επιβίωση της βιόσφαιρας και του είδους μας.Η αφύπνιση της αίσθησης ότι δεν είμαστε άτρωτοι μας οδηγεί στην πιθανότητα ενός νέου φαντασμαγορικού αλλά πιο απλού κόσμου με άπειρες δυνατότητες και νέες απολαύσεις, έξω από την τεχνο-καταναλωτική σπηλιά μας.

Θα μπορούσε κάποιος να δει το έργο σαν τοπιογραφία, με την κλασσική έννοια. Η χρήση κίνησης, ήχου, πολλαπλών οθονών και μηχανική αναπαραγωγή και επεξεργασία ήχου και εικόνας, το διαφοροποιεί από τη ζωγραφική σε καμβά, αλλά η θέαση του παραμένει στατική, στον εσωτερικό χώρο μιας πινακοθήκης, αυτό σε αντίθεση με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν φυσικά φαινόμενα και αντικείμενα, τον φυσικό φωτισμό, ακόμα και ζωντανούς οργανισμούς της σύγχρονης περιβαλλοντικής τέχνης και της landart. Παρόλα αυτά το έργο αποτελείται από τη διάδραση ανθρώπων με την φύση, στοιχεία που μαζεύτηκαν και δέθηκαν μεταξύ τους συγκυριακά, όπως το τραγούδι των πουλιών με το πιάνο, ή τον αυθόρμητο διάλογο ανάμεσα στα πουλιά τερνς και τον καλλιτέχνη.

Ως ένα βαθμό ακολουθεί τη στροφή του Joseph Beuys και άλλων καλλιτεχνών προς την ριζοσπαστική οικολογία, και διαχωρίζεται από τον τρόπο απεικόνισης ζώων και θηριανθρώπων των συμβολιστών και των σουρεαλιστών που τα έβλεπαν σαν παράξενα και αλλόκοτα πλάσματα, ψυχαναλυτικές απειλές, το «Άλλο», και που επηρέασαν τόσο πολύ τους καλλιτέχνες της επόμενης γενιάς όπως τον Francis Bacon ή τη Louise Bourgeois. Διαχωρίζεται επίσης, από τη δαιμονοποίηση άκακων πλασμάτων στη λαϊκή κουλτούρα, όπως σε κόμικς και σε έργα τρόμου, όπως τα «Πουλιά» των Χίτσκοκ/ΝτυΜοριέ (στο οποίο, άθελα, γίνεται αναφορά, στο τελευταίο μέρος του έργου).

Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 18/05/2022.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 11:00 – 17:30, Σάββατο 12:00 – 20:00, Κυριακή 11:00 – 15:00.
Πληροφορίες: 22452885, 99413594

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close