Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Ατομική έκθεση της Ιωάννας Κυθραιώτου στην The O Gallery

Η νέα σειρά έργων με τιτλοφορείται «SUITCASES” και αρχίζει από την Παρασκευή 6 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε στις 02 Μαΐου 2022

Η The O Gallery παρουσιάζει την 3η ατομική έκθεση της Ιωάννας Κυθραιώτου. Η νέα σειρά έργων με τιτλοφορείται «SUITCASES” και αρχίζει από την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 19:00.

To σύνολο της δουλειάς αποτελείται από μια σειρά έργων τέχνης η οποία χρησιμεύει ως συνέχεια ενός ευρύτερου, συνεχιζόμενου έργου που επικεντρώνεται στην εξερεύνηση της ουσίας και της ποιότητας της μνήμης. Συγκεκριμένα, οι αναμνήσεις που προκαλούνται από τη ζωή που αλλάζει από γεγονότα που τείνουν να αλλοιώνουν την καθημερινή ζωή και ρουτίνα. 

“Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής περιστρέφεται γύρω από ένα περιβάλλον οπτικά κορεσμένο, ο θεατής συνήθως μεταμορφώνεται σε πιόνι, που κατευθύνεται μέσα στη «μάχη» της οπτικής ικανοποίησης. Οι πολυσύνθετοι πίνακες της Ιωάννας Κυθραιώτου ανατρέπουν τη δυναμική μεταξύ θεατή και εικόνας, επαναχρησιμοποιώντας επίκαιρες πτυχές της οπτικής κουλτούρας ώστε να δημιουργήσουν ζωγραφικές αφηγήσεις, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν τον θεατή σε ένα ειδυλλιακό κόσμο.

Σε αντίθεση με τη εφήμερη φύση της οπτικής κουλτούρας σήμερα, οι θεατές σε αυτό το γενικό πλαίσιο κατέχουν τον χώρο και τον χρόνο να συλλογιστούν τις εικόνες στους πίνακες της Κυθραιώτου, που εν μέρη φαίνονται να προέρχονται από διαφημίσεις ταξιδιωτικών γραφείων, προσφέροντας μια διαφυγή σε μαγικούς προορισμούς σε όλον το κόσμο.


 
Συνδυάζοντας στοιχεία φυσικά αλλά και αρχιτεκτονικά, καθώς και αποκλείοντας το ανθρώπινο στοιχείο και στις δυο περιπτώσεις, η καλλιτέχνιδα δημιουργεί απόμακρες τοποθεσίες ο οποίες παρουσιάζονται σαν γαλήνιες σκηνές απόδρασης και διαφυγής. Καθώς η γεωμετρία και η ομοιομορφία πλέκονται με την αφαίρεση, διαμέσου των πολύπλοκων επιπέδων των έργων, ο θεατής ξεκινά να ανακρίνει την υπόσταση αυτών των παραστάσεων.

Οι πίνακες της Ιωάννας Κυθραιώτου δελεάζουν τον θεατή προς μια οπτική διήγηση που υπόσχεται μια εναλλακτική πραγματικότητα, μακριά από το χαώδες σκηνικό της καθημερινότητας, διαμέσων μιας προσεκτικά κατασκευασμένης αισθητικής ποιότητας που φαίνεται να καταναλώνει την προσοχή του θεατή. Καθώς το κοινό παρασύρεται μέσα σε αυτή την οπτική ικανοποίηση, τα κομμάτια από έντονους ή και απαλούς χρωματισμούς που διαταράσσουν τη συνοχή της εικόνας, φαίνεται να φέρνουν στο προσκήνιο ερωτηματικά, αφήνοντας έτσι τον θεατή να απαντήσει την κρίσιμη ερώτηση: είναι αυτά τα μέρη όντως αληθινά, ή απλά ένα δημιούργημα της φαντασίας που πηγάζει από την νοσταλγία για διαφυγή”;

Δέσποινα Πετρίδου
Καλλιτέχνιδα/επιμελήτρια

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα
Η Ιωάννα Κυθραιώτου γεννήθηκε το 1984 στη Λάρνακα. Σπούδασε τέχνη στο University of Sunderland και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Wolverhampton στην Αγγλία. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Περισσότερες Πληροφορίες
Πότε/Πού:
The O Gallery στη Λάρνακα.
Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου

Eπικοινωνία:
Τηλέφωνο: 357 99 659202
Διεύθυνση: 11 Ιωάννου Γλάδστονος, Nicolaides Complex, κατάστημα 3,
6023, Λάρνακα
Email: info@the-ogallery.com
 
Ο κατάλογoς της έκθεσης είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα the-ogallery.com

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close