Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Οι 5 παραγωγές του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος σηκώνει αυλαία

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου 2022

Συμπληρώνοντας 25 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση το 1997, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος σηκώνει αυλαία φέτος στις 6 Ιουλίου για να προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό, έναν μήνα γεμάτο με στιγμές συγκίνησης. 

Η επετειακή διοργάνωση του 25ου «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 2022, περιλαμβάνει πέντε υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραγωγές με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα, από σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς. Οι παραγωγές θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

Στόχος και επιθυμία των διοργανωτών, για ακόμη μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, καθώς και για τη συμβολή του Φεστιβάλ στον πολιτιστικό τουρισμό της χώρας μας. 

Για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν συνολικά 42 προτάσεις από θεατρικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες από 20 χώρες. 

Η επταμελής Επιτροπή Επιλογής, η οποία μελέτησε και αξιολόγησε με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο Φεστιβάλ, διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερα εξωστρεφές και ποικιλόμορφο πρόγραμμα. 

Οι πέντε παραγωγές της φετινής διοργάνωσης
Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί με τον εμβληματικό Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Σεράγεβο και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου MESS. Ο Οιδίποδας, ο καταραμένος βασιλιάς των Θηβών, ο γιος και δολοφόνος του Λαΐου, ο γιος της Ιοκάστης και πατέρας των παιδιών της, στην προσπάθειά του να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, όπου διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος. Ο διακεκριμένος Σλοβένος σκηνοθέτης Ντιέγκο ντε Μπρέα τονίζει, μέσα από τη σκηνοθετική του προσέγγιση, την ψυχρότητα, τις κακουχίες, τη βαρβαρότητα και το κακό που πηγάζει από τους ανθρώπους σαν από το κουτί της Πανδώρας. Η σοφόκλεια τραγωδία θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 6 Ιουλίου και στη συνέχεια στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 8 Ιουλίου.

Ακολουθεί, η Ηλέκτρα.25 από το Atalaya Teatro της Ισπανίας σε σκηνοθεσία Ρικάρντο Ινιέστα. Με αφετηρία τις δύο ομώνυμες τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, η ισπανική παραγωγή ανασυνθέτει τον κύκλο της βίας (θάνατος-εκδίκηση-θάνατος) που διαιωνίζεται στον Οίκο των Ατρειδών και δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τη δολοφονία του πατέρα τους Αγαμέμνονα που διέπραξαν η γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και ο εραστής της Αίγισθος. Εισάγοντας επί μέρους καινοτομίες, τόσο στην προσέγγιση του ίδιου του μύθου, όσο και στην επί σκηνής παρουσίασή του, ο Ρικάρντο Ινιέστα χρησιμοποιεί ήχους παραδοσιακής μουσικής για να αναδείξει την ανθρώπινη και οικουμενική διάσταση των ηρώων. Η Ηλέκτρα.25 θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 16 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 18 Ιουλίου. 

Το Θέατρο Πορεία συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ με την αριστουργηματική τραγωδία του Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και με ένα εκλεκτό επιτελείο πρωταγωνιστών: Γιάννης Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Δαυίδ Μαλτέζε, Αλέκος Συσσοβίτης, Νάνσυ Μπούκλη, Ιωάννης Παπαζήσης. Ο Άρης Μπινιάρης, αντλώντας πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου, συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με τους ηθοποιούς να μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου μέσω του σώματος και της φωνής. Μέσα από ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας, με τον Προμηθέα να αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης. Η συνταρακτική αισχύλεια τραγωδία, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2021 και κατέκτησε κοινό και κριτικούς, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου για δύο παραστάσεις στις 22 και 23 Ιουλίου. 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) επανέρχεται -μετά από τρία χρόνια- στο Φεστιβάλ και παρουσιάζει την Ελένη του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με μια πλειάδα ηθοποιών και μουσικών επί σκηνής. Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε για χάρη ενός «ειδώλου» και όχι για μια πραγματική γυναίκα. Μέσα από μια ευφάνταστη σκηνοθετική προσέγγιση, η παραγωγή του ΚΘΒΕ αναδεικνύει τα κωμικά στοιχεία της ευριπίδειας Ελένης, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εορταστική, μια αντιπολεμική σύρραξη επί σκηνής. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν η Έμιλυ Κολιανδρή στο ρόλο της Ελένης και ο Θέμης Πάνου στο ρόλο του Μενέλαου. Η παραγωγή του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για δύο παραστάσεις, στις 29 και 30 Ιουλίου. 

Το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας παρουσιάζει τον εμβληματικό Αίαντα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη μαζί με μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών και συντελεστών. Στους βασικούς ρόλους οι Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Τάσος Μικέλης, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Χρίστος Στυλιανού και Νίκος Χατζόπουλος. Ο Αίας, πολεμιστής ισάξιος του Αχιλλέα, καταλήγει θανάσιμος εχθρός των αρχηγών του στρατεύματος και παιχνίδι στα χέρια των θεών, αδυνατώντας να ακολουθήσει το πνεύμα μιας νέας αναδυόμενης εποχής. Ο Σοφοκλής καταγράφει στον Αίαντα μια οριακή στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία: τη στιγμή κατά την οποία ένας νέος κόσμος αναδύεται κι ένας παλιός κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας με θόρυβο τους παλιούς ήρωες και τα ιδανικά τους στην άβυσσο. Με την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, η οποία θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 5 και 6 Αυγούστου, κλείνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. 

Επιτροπή Επιλογής
Την Επιτροπή Επιλογής συνέθεσαν οι: Νάντια Στυλιανού, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός Π.Y. ΥΠΠΑΝ / Προεδρεύουσα της επιτροπής, Γεωργία Χόπλαρου, Μορφωτική Λειτουργός Π.Υ. ΥΠΠΑΝ, Βαρνάβας Κυριαζής, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, Ανδρέας Αραούζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, Παρασκευή Κωνσταντίνου, Τουριστική Λειτουργός Υφυπουργείου Τουρισμού και δύο αριστίνδην μέλη: Απόστολος Κουρουπάκης, πολιτιστικός συντάκτης στην εφ. «Η Καθημερινή Κύπρου» και Έλενα Αγαθοκλέους, σκηνοθέτις, ηθοποιός.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος συνδιοργανώνουν  οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.
 
Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Πώληση εισιτηρίων:
▫ www.soldoutticketbox.com
▫ Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια
▫ Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

Τιμές εισιτηρίων: 
▫ €12 κανονικό
▫ €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
▫ €45 ενιαίο (ανά άτομο για παρακολούθηση πέντε παραστάσεων)
▫ €10 για ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων ανά παράσταση) στο ticketing@soldoutticketbox.com


Για τη διευκόλυνση του κοινού από τη Λευκωσία, θα προσφερθεί μεταφορά με λεωφορεία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για την παρακολούθηση των παραστάσεων (αγορά εισιτηρίων λεωφορείου μαζί με το εισιτήριο της παράστασης, μέσω της www.soldoutticketbox.com):
-    Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (Θέατρο Πορεία, Ελλάδα), στις 22 και 23 Ιουλίου
-    Ελένη του Ευριπίδη (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), στις 29 και 30 Ιουλίου
-    Αίας του Σοφοκλή (Εθνικό Θέατρο Ελλάδος), στις 5 και 6 Αυγούστου
▪ Κόστος εισιτηρίου λεωφορείου: €3.00 (με επιστροφή)
▪ Ώρα αναχώρησης 18:30 (χώρος στάθμευσης απέναντι από το Κέντρο Χειροτεχνίας στη λεωφόρο Αθαλάσσας)
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ MESS, Βοσνία και Ερζεγοβίνη 
▪ Τετάρτη, 6 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪ Παρασκευή, 8 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ 
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους


ΗΛΕΚΤΡΑ.25 βασισμένο στο έργο των Σοφοκλή και Ευριπίδη
ΑTALAYA TEATRO, Ισπανία
▪ Σάββατο, 16 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪ Δευτέρα, 18 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ 
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους


ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ, Ελλάδα
▪ Παρασκευή, 22 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Σάββατο, 23 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους


ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη 
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
▪ Παρασκευή, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Σάββατο, 30 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους


ΑΙΑΣ του Σοφοκλή 
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
▪ Παρασκευή, 5 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Σάββατο, 6 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους


▪ Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:15

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close