20 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ
Μπήκαμε στ' αμάξι και κατευθυνθήκαμε σ' έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της Κύπρου, συγκεντρώσαμε τα καλύτερά του και σου προτείνουμε όλες τις βόλτες, που θα σε κάνουν να περάσεις υπέροχα!
Σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από Λευκωσία και Λεμεσό, βρίσκεται ο Αγρός, ένας τόπος με ιδιαίτερα όμορφο φυσικό περιβάλλον και πολύ φιλόξενους κατοίκους! Κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά, σε υψόμετρο 1100 μ., το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς -όπως ονομάζεται, αφού βρίσκεται στο κέντρο της- διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και διαθέτει ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς και πλούσιους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους. Ακόμη σου δίνει πολλές επιλογές για διαμονή και ψυχαγωγία, καθώς και επιλογές εστίασης -από παραδοσιακά καφενεδάκια μέχρι και εστιατόρια-, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα, αλλά και ζεστή φιλοξενία.
Στην απίθανη περίπτωση που δεν έχεις επισκεφθεί ξανά το χωριό, και έρχεσαι από τη Λευκωσία, μπορείς μέσα σε μόνο 45 λεπτά να βρεθείς στον Αγρό. Θα ακολουθήσεις τον δρόμο προς Παλαιχώρι και από εκεί ανηφορίζεις για τον Αγρό. Από Λεμεσό, έχεις δύο επιλογές. Είτε θα πας μέσω του κυκλικού κόμβου της Αγίας Φύλας, είτε μέσω αυτού των Πολεμιδιών.
Αξίζει να μάθεις ότι το χωριό Αγρός πήρε το όνομά του από τη Μονή του Μεγάλου Αγρού, που ήταν κτισμένη στο χώρο, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία της Παναγίας του Αγρού. Σύμφωνα με την παράδοση 40 μοναχοί από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, στα χρόνια της εικονομαχίας εγκατέλειψαν τη Μονή του Μεγάλου Αγρού και ήρθαν στην Κύπρο φέρνοντας μαζί τους την εικόνα της Παναγίας. Κατέληξαν στην περιοχή, όπου είναι σήμερα ο Αγρός, έμειναν για ένα χρονικό διάστημα σε μια σπηλιά και στη συνέχεια έκτισαν καινούριο Μοναστήρι και το ονόμασαν και αυτό όπως το αρχικό τους 'Μονή του Μεγάλου Αγρού'. Το 1692 μ.Χ. έπεσε θανατικό σε όλη την Κύπρο, με τα 2/3 των κατοίκων του
νησιού να πεθαίνουν. Όσοι κάτοικοι της περιοχής σώθηκαν, εγκαταστάθηκαν κοντά στο Μοναστήρι. Έτσι σιγά-σιγά δημιουργήθηκε ένα καινούριο χωριό, που ονομάστηκε Αγρός. Τελικά το 1894 το Μοναστήρι καταστράφηκε και έμεινε το χωριό, που συνεχίζει την πορεία του έχοντας αυτή τη βαριά ιστορική κληρονομιά.
Αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αφού δεν θα πλήξεις ποτέ. Στη βόλτα σου μην παραλείψεις να περάσεις και από τις δύο εκκλησίες του χωριού. Την Παναγία την Ελεούσα με την αγία εικόνα του 1856 και την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, ανατολικά του χωριού. Αν σου αρέσουν οι βόλτες στη φύση, στο χωριό υπάρχουν τρία μονοπάτια μελέτης της φύσης. Ένα που ξεκινά από το χωριό και φτάνει στα Λαγουδερά, ένα που εκτείνεται από τον Αγρό μέχρι τη Μαδαρή κι ένα τρίτο από τον Αγρό στον Κάτω Μύλο. Στον Αγρό υπάρχουν και δύο παλιές βρύσες. Η μία (του Κάουρα) είναι μέσα στο χωριό, ενώ η άλλη (της Αναστασιάς) είναι στην νότια άκρη του Αγρού.
Στο χωριό παράγονται πολλά και δημοφιλή παραδοσιακά προϊόντα, όπως φρούτα, αλλαντικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.ά. Ψάξε λοιπόν: Την παραδοσιακή Ζιβανία Πετράλωνα (99609716), που θα συνοδεύσεις ιδανικά με χοιρομέρι, λούντζα, ποσυρτή, παστουρμά κ.ά. από τα Παραδοσιακά Αλλαντικά Αγρού Καυκαλιά (25521426) παρασκευασμένα όλα με βάση παραδοσιακές, πατροπαράδοτες συνταγές των παππούδων της οικογένειας. Ή τα αλλαντικά από τα Αλλαντοπωλεία του Δασκάλου (25522505), που επίσης είναι φτιαγμένα βάσει συνταγών των προπάππων της οικογένειας. Μην παραλείψεις, ωστόσο, να δοκιμάσεις μία από τις 90 και πλέον γεύσεις σε μαρμελάδες και γλυκά
του κουταλιού της βραβευμένης με Time Out Eating Award στην Κατηγορία Κυπριακό Προϊόν της Χρονιάς 2016, Νίκης Αγαθοκλέους, η οποία φτιάχνει τα Σπιτικά γλυκά της Νίκης (25521400). Προτείνουμε να δοκιμάσεις το φημισμένο και με ευρωπαϊκή, μάλιστα, αναγνώριση γλυκό τριαντάφυλλο του Αγρού. Θα εντυπωσιαστείς με τη γεύση και το άρωμά του! Εξάλλου, το χωριό φημίζεται για τα μυρωδάτα τριαντάφυλλά του, που καλλιεργούνται στην περιοχή από τα περίπου 100 μέλη της Συνεργατικής Εταιρείας Τριανταφυλλοπαραγωγών Αγρού (25521224), η οποία από το 1961 μέχρι και σήμερα ανέλαβε την εμπορία και απόσταξη του διάσημου Ροδοστάγματος. Κάτω από την επωνυμία Agrose θα βρεις προϊόντα όπως σιρόπι τριαντάφυλλου, τσάι, ινδοκάρυδο, λουκούμι, ακόμα και σειρά καλλυντικών. Σήμα κατατεθέν, όμως, στο χωριό είναι και το Εργοστάσιο Τριανταφύλλων Χριστάκης Τσολάκης (25521893), όπου φτιάχνονται προϊόντα όπως λικέρ τριαντάφυλλο, rose aperitif, rose wine, αιθέριο έλαιο, αρωματικά κεριά, ροδόσταγμα, τσάι, σαπούνι, ξίδι, μαρμελάδα, κρέμες προσώπου κ.ά. Όλα στο ροζ χρώμα της διάσημης ποικιλίας Ροδής της Δαμασκηνής!
Tip: Επισκέψου το χωριό το Μάιο, οπότε γίνεται και το Φεστιβάλ Τριανταφύλλου.
Το μπακάλικο του Χαψή (99409108), αποτελεί από μόνο του λόγο για να επισκεφθείς το χωριό. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο, που άλλοτε λειτουργούσε ως μπακάλικο, ενώ εδώ και μερικά χρόνια σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις σε platter! Δοκίμασε τα σπιτικά γλυκά του και τα αρωματικά ροφήματά του, ή δροσίσου με ένα παραδοσιακό μαχαλεπί ή μια σπιτική λεμονάδα! Επίσης, εάν θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου μαζί με ένα μικρό σνακ, ή ακόμα και μεζέδες ή σουβλάκι και κρασάκι, δεν έχεις παρά να αναζητήσεις την ταβέρνα Λινάρι (25522215. Από το πρωί λειτουργεί και Το Πέζεμα (99551381, Δ-Κ 09.30-16.00 & 18.00-23.00), μια κυπριακή ταβέρνα, με νόστιμους μεζέδες και είδη σχάρας. Υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως είναι το κέντρο Πάνθεον (25521889), που λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ, σερβίροντας φαγητά στη σχάρα, αλλά και μαγειρευτά, Ο Κάουρας (99793801), που λειτουργεί για καφέ από το πρωί, ενώ το βράδυ σου σερβίρει platters και φαγητά της ώρας, παρέα με μουσική (από τις 19.00 μέχρι αργά) και το εστιατόριο H Κοιλάδα (25521303), όπου θα φας πιάτα της κυπριακής κουζίνας, ανάμεσά τους νόστιμο οφτό κλέφτικο και σούβλα. Όσον αφορά τη διαμονή, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε αγροτουριστικά καταλύματα όπως Το Αγρόσπιτο (99470622), μια καινούρια μονάδα με 6 πετρόκτιστα παραδοσιακά διαμερίσματα, πλήρως εξοπλισμένα. Εναλλακτικά αναζήτησε το ξενοδοχείο Βλάχος (25521330), που εδώ και δεκαετίες προσφέρει στους επισκέπτες του παραδοσιακή φιλοξενία.
Με καταγεγραμμένη ιστορία 20 αιώνων, οι πηγές του χωριού Αγρός έχουν τις αρχαιότερες ιστορικές αναφορές κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, τον 1ο αιώνα μ.Χ. Για πολλούς αιώνες, ακόμα και στις δύσκολες περιόδους ανομβρίας, που πέρασε
το νησί, οι πηγές παρέμειναν αστείρευτες, χάρη στα υδροφόρα πετρώματα, που έχουν τα γύρω βουνά. Έτσι, είναι γνωστές σ' όλη την Κύπρο για την ευλογία που έχουν να μη στερεύουν ποτέ. Ως αποτέλεσμα της διήθησης από τα συγκεκριμένα πετρώματα, το νερό των πηγών αυτών είναι μαλακό στην πόση και ταυτόχρονα εύγευστο, συνδυάζοντας χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και νάτριο, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χάρη στα παραπάνω μοναδικά πλεονεκτήματα, ολόκληρη η περιοχή του Αγρού θεωρείται ευλογημένη.