Δημοσιεύτηκε στις Dec. 15, 2020, 9:13 a.m.

Τα κορυφαία οινοποιεία της Κύπρου

Η άνθηση του κυπριακού αμπελώνα και η άνοδος της ποιοτικής στάθμης των εγχώριων κρασιών τα τελευταία χρόνια φέρνουν στο προσκήνιο το κυπριακό κρασί. Με αφορμή και τις γιορτές των Χριστουγέννων που πάντα φέρνουν το καλό κρασί στο τραπέζι μας, συγκεντρώσαμε πιο κάτω τα πλέον κορυφαία οινοποιεία της Κύπρου, την ιστορία τους, τις δραστηριότητές τους, τις ετικέτες τους, καθώς επίσης και πληροφορίες που αφορούν τις επισκέψεις, όπως και φωτογραφικό υλικό το οποίο συνοδεύει το κάθε οινοποιείο.

Οινοποιείο Βλασίδη

Οινοποιείο Βλασίδη

Το Οινοποιείο Βλασίδη, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κοιλάνι και Βουνί, στην καρδιά των Κρασοχωριών Λεμεσού. Το επιβλητικό κτήριο του οινοποιείου περιβάλλεται από έναν λειτουργικό γραμμικό αμπελώνα, του οποίου η αναδιάρθρωση ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το οινοποιείο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να υποδέχεται με ευχέρεια τους επισκέπτες, με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν.  

Διαθέτει 210 στρέμματα αμπελώνων, ιδιόκτητα ή κάτω από την προσωπική του επίβλεψη, όλα στο Κοιλάνι, με υψόμετρο από 700 μέχρι 1100 μέτρα. Η περιοχή χαίρει πολύ υψηλής ηλιοφάνειας τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ απολαμβάνει ήπιους χειμώνες, καθώς σπάνια παρατηρούνται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό συντελεί στην άρτια ωρίμαση των σταφυλιών, όσον αφορά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Οι βροχοπτώσεις δεν είναι έντονες και συχνές, γεγονός που επιτρέπει στον οινοποιό να ορίζει την άρδευση των αμπελώνων, όταν και εφόσον είναι αναγκαία. Τα εδάφη είναι αμμοαργιλώδη πάνω σε ασβεστολιθικά πετρώματα και έτσι τα φυτά διατηρούν σταθερά και σε επαρκή επίπεδα την υγρασία τους. 

Τα κρασιά του Οινοποιείου Βλασίδη φτιάχνονται κυρίως από τις ερυθρές ποικιλίες Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Γιαννούδι και Αγιωργίτικο, καθώς και από τις λευκές ποικιλίες Ξυνιστέρι, Sauvignon blanc, Chardonnay και Ασύρτικο. Παράλληλα, οι πειραματισμοί και οι μελέτες σε φυτεύσεις κυπριακών και ξενικών ποικιλιών είναι συνεχείς. Όπως δηλώνει ο οινοποιός, φιλοδοξία της ομάδας είναι, σταδιακά, να καταφέρει να αντλεί όλη την πρώτη ύλη που χρειάζεται για την παραγωγή των κρασιών από ιδιόκτητους αμπελώνες.  

Η γκάμα των κρασιών του οινοποιείου σηματοδοτείται από τρεις «Γρίφους», το ερυθρό από Αγιωργίτικο και Mataro, το λευκό από Ξυνιστέρι και Sauvignon blanc και το ροζέ από Shiraz και Grenache. Τα μονοποικιλιακά από Sauvignon blanc, Shiraz, Merlot και Cabernet Sauvignon έχουν γίνει σημείο αναφοράς. Ξεχωριστή θέση στην οινική αγορά κατέχει η ναυαρχίδα Opus Artis, χαρμάνι Merlot, Shiraz και Cabernet Sauvignon. Το Alάtes και το Όroman αποτελούν τις νέες ετικέτες κρασιών του οινοποιείου, οι οποίες στηρίζονται σε γηγενείς ποικιλίες.  

Η σειρά «Δοκιμές» βασίζεται στους προσωπικούς πειραματισμούς του οινοποιού, οι οποίοι αναδεικνύουν τη δυναμική και το μέλλον του οινοποιείου και των κρασιών του: Πειραματικό Αγιωργίτικο παλαίωσης σε βαρέλι, τρία πειράματα, τρεις διαφορετικές εσοδείες. Πειραματικό Ξυνιστέρι (Β3) από συγκεκριμένο αμπελοτόπι στην περιοχή Σαλέρα Ομόδους αλλά και Πειραματικό Ξυνιστέρι (Β4) παλαιωμένο σε βαρέλι Κουμανδαρίας. Sauvignon blanc Late Harvest από υπερώριμα σταφύλια με παλαίωση σε δρύινα βαρέλια 4ης χρήσης. Πειραματική Πρωμάρα από μικρό αμπελώνα δίπλα στο οινοποιείο, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Έκπληξη αποτελεί το αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο Eddial, από σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες Chardonnay και Sauvignon blanc, που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα στην αγορά.  

Το μέλλον του κυπριακού αμπελώνα, κατά τον Σοφοκλή, πρέπει να στηριχθεί στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Το μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού αμπελώνα είναι φυτεμένο με ντόπιες κυπριακές ποικιλίες, εξαιρετικά ανθεκτικές στον χρόνο που δεν επηρεάστηκαν ποτέ από τη φυλλοξήρα και παραμένουν αυτόριζες. Παρόλες τις δυσμενείς καιρικές και εδαφολογικές συνθήκες της Κύπρου, οι ντόπιες ποικιλίες ταιριάζουν τέλεια στα φτωχά κυπριακά εδάφη, καθώς είναι πολύ σθεναρές και έχουν μια εξαιρετική ισορροπία ανάπτυξης που καταλήγει σε ποιοτικότατο καρπό. Ποικιλίες όπως το Ξυνιστέρι, το Μαύρο, το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, καθώς και άλλες λιγότερο γνωστές μπορούν να αντεπεξέλθουν κάτω από ιδιαίτερα ξηρικές συνθήκες με μεγάλη ευκολία. Η υδατική καταπόνηση σε αυτές τις ποικιλίες είναι πολύ χαμηλότερη από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οι οποίες είναι φυτεμένες στις ίδιες περιοχές. Η δυνατότητα παραγωγής αυθεντικών κυπριακών κρασιών από παλιούς αμπελώνες, που κάποιες φορές ξεπερνούν τα 100 χρόνια ηλικίας, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα με οίνους αρωματικής πολυπλοκότητας και ξεχωριστής γευστικής συμπύκνωσης. Η Κύπρος σε ένα μονόδρομο επιβίωσης στην παγκόσμια αγορά κρασιού μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τις κυπριακές ποικιλίες και τον αυτόριζο της αμπελώνα, τονίζει ο οινοποιός. 

Χριστουγεννιάτικες Προτάσεις 
Alάtes, ΠΓΕ Λεμεσός, 2018
Ξυνιστέρι από αμπέλι 40 χρόνων, με ζύμωση σε δρύινο βαρέλι 2000 λίτρων και παλαίωση για 6 μήνες στις οινολάσπες και άλλους 6 μήνες στο μπουκάλι. Κίτρινο στα όρια του χρυσού, ενώ η μύτη είναι πλήρως εξελιγμένη αρωματικά, με ώριμο φρουτώδη χαρακτήρα που θυμίζει μαρμελάδα λεμόνι, περγαμόντο και τροπικές νύξεις mango. Σε δεύτερο πλάνο προβάλλουν αρκετές βοτανικές νύξεις που φέρνουν στο μυαλό χαμομήλι, τσάι και ίσως κάποια άνθη γιασεμιού και φυτικότητα. Ξηρό στο στόμα, με την οξύτητα να ισορροπεί ιδανικά τη λιπαρότητα και το πάχος του κρασιού και την επίγευση να εντυπωσιάζει με τη διάρκειά της και την πλούσια αίσθηση που αφήνει στο στόμα. Ταιριάζει με ψάρι στη σχάρα και κοτόπουλο με γλυκόξινες σάλτσες. 

Όroman, ΠΓΕ Λεμεσός, 2017
Στο ονειρικό Όρομαν, έχουμε το Γιαννούδι με μικρό ποσοστό Shiraz, με παλαίωση για 12 μήνες στο βαρέλι και 12 στο μπουκάλι. Δύο κορυφαίες σε ένταση και δομή ποικιλίες ενώνονται σε αυτό το σπάνιο χαρμάνι, για να δώσουν ένα κρασί από τη νέα γενιά του οινοποιείου. Καθαρό, βαθύ πορφυρό, με εξελισσόμενα αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, όπως μαύρο μούρο, γινωμένο δαμάσκηνο, γλυκά μπαχαρικά της δρυός όπως βανίλια και σοκολάτα γάλακτος. Στόμα ξηρό, στρογγυλό, χωρίς γωνίες, τανίνες ώριμες σε υφή και πληθωρικό σε σώμα. Επίγευση μπαχαρένια και μέτρια σε διάρκεια. Έτοιμο προς κατανάλωση αλλά με δυνατότητες παλαίωσης για μια πενταετία. Ετοιμαστείτε για ζυμαρικά με κιμά ή κόκκινη σάλτσα, ψητό κατσαρόλας, πιπεράτο φιλέτο, κίτρινα τυριά ωρίμανσης.

Opus Artis, ΠΓΕ Λεμεσός, 2016
Οι έννοιες κλασικό και αυθεντικό, επαναπροσδιορίζονται στην εποχή που διανύουμε και αποκτούν ξανά ιδιαίτερη αξία. Βαθύ, αδιαπέραστο, ουσιαστικά, ρουμπινί χρώμα, με πυκνά δάκρυα στο ποτήρι. Υπερώριμη μύτη με αρώματα μαύρων φρούτων, όπως μαύρο κεράσι, βατόμουρο, αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκο και σταφίδα, γλυκά μπαχαρικά, έντονο βαρέλι με νύξεις τοσταρίσματος και βανίλιας. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με γεμάτο σώμα, βελούδινες ώριμες τανίνες και εξισορροπιστική οξύτητα. Ώριμο και στο στόμα, με το υψηλό αλκοόλ να ζεσταίνει και με την επίγευση παρατεταμένη. Ένα κρασί δυναμίτης, πολύ εντυπωσιακό ήδη σε πρώτη ανάγνωση, ένα κρασί που περισσότερο το μασάς παρά το πίνεις. Έτοιμο προς κατανάλωση, με δυνατότητα παλαίωσης για 5 τουλάχιστον χρόνια. Για πολύπλοκα πιάτα, κυνήγι, όπως αγριογούρουνο, μαγειρευτό κρέας κατσαρόλας και παλαιωμένα πλούσια τυριά. 

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://vlassideswinery.com ή επικοινωνήστε μέσω email στο marketing@vlassideswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 97789560.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Βλασίδη, Κοιλάνι, 4776 Λεμεσός. 

Οινοποιείο Εκφράσεις

Οινοποιείο Εκφράσεις

Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1275 μέτρων στο χωριό Χανδριά. Ο Χρήστος Βασιλειάδης, οινοποιός του οινοποιείου Εκφράσεις κοιτάζει από το παράθυρο τις βουνοκορφές της Πιτσιλιάς, όπου βρίσκονται μερικά από τα αμπέλια του. Η θέα από το “ολόφρεσκο” του Boutique Οινοποιείο που φτιάχτηκε με κόπο και μεράκι, και βρίσκεται στην κύρια οδική αρτηρία που διασχίζει τα Χανδριά συνδέοντας αρκετές κοινότητες της Πιτσιλιάς, είναι ειδυλλιακή. Είμαστε στο δεύτερο ψηλότερο χωριό της Κύπρου.  

Μικρή αλλά σύγχρονη μονάδα που «αγκαλίζει» τα μεγάλα όνειρα του δημιουργού της, μα κι όλη τη Μαδαρή και Πιτσιλιά  σ’ ένα μπουκάλι. Η διάθεση του Χρήστου, συμβάλλει στην ποιοτική δουλειά που γίνεται σε όλη την Κύπρο για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του κυπριακού αμπελώνα. Από πεποίθηση, επιλογή και κυρίως από αγάπη λοιπόν, χρησιμοποιούνται τοπικές και ξένες ποικιλίες και μάλιστα μόνον εκείνες που διαπιστώθηκε ότι προσαρμόζονται τέλεια στις τοπικές συνθήκες, δίνοντας το βέλτιστο ποιοτικά αποτέλεσμα.

Η λειτουργία του οινοποιείου άρχισε το 2013 σε προσωρινό χώρο, ενώ το 2019 μετακόμισε στις νέες τους εγκαταστάσεις. Σήμερα παράγει μικρή ποσότητα, γύρω στις 40.000 φιάλες ετησίως. Σε 15 εκτάρια γεωργικής έκτασης που εκμεταλλεύεται αμπελουργικά, φύτεψε κατά βάση διεθνείς ποικιλίες: Sauvignon Blanc, Viognier, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grenache, Mourvèdre και Pinot Noir και την ελληνική ποικιλία Ασύρτικο. Επίσης επέκτεινε τις φυτεύσεις σε Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο και ντόπιο Μαύρο. Στο σύνολό του ο αμπελώνας αποτελείται κατά 60% από γηγενείς ποικιλίες και κατά 40% από διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.

Γενικά, η φιλοσοφία του οινοποιείου εξακολουθεί να είναι η εκμετάλλευση του «terroir», του οινοπεδίου δηλαδή, προκειμένου να αναδείξει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που καλλιεργεί όπως και του μεσοκλίματος της περιοχής.    

Τα αμπέλια τοποθετούνται σχεδόν στο σύνολό τους στις πλαγιές του όρους Μαδαρή, κατατεμαχισμένα και διασκορπισμένα σε όλο το εύρος της. Συνεπώς τοποθετούνται και εκτός των γεωγραφικών ορίων των Χανδριών. Αμπέλια του κτήματος συναντώνται στις κοινότητες Κυπερούντα, Χανδριά, Αγρίδια Λαγουδερά, Σαράντι, Πολύστυπο και Αγρό. 

Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός μπορούν να υποστηρίξουν το σύνολο των παραγωγικών μεθόδων για όλους τους τύπους κρασιού, τόσο των κλασικών μεθόδων οινοποίησης όσο και κάποιων εναλλακτικών εμπνεύσεων του οινοποιού, οι οποίες συχνά οδηγούν στη δημιουργία σπάνιων και εκλεκτών κρασιών. Τα κρασιά του οινοποιείου κατάφεραν σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να κερδίσουν την αναγνώριση και τον σεβασμό στο χώρο του κρασιού. Στη σειρά Madari Hills Collection, έχουμε τα λευκά, ένα «artisan» πλέον λευκό με την ονομασία Madari Hills Collection Ευτοπία το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει την επιτυχημένη ετικέτα Madari Hills Collection Ξυνιστέρι, και αποτελεί ένα καλοδουλεμένο χαρμάνι όλων των λευκών ποικιλιών που καλλιεργούνται στα αμπέλια, έχουμε το Madari Hills Collection Εδέμ το οποίο αποτελείται κατά βάση από Sauvignon Blanc, αντικαθιστά το Madari Hills Collection Sauvignon Blanc και αποσκοπεί στο να αναδείξει την ποικιλία σε μια ακόμη πιο “premium” έκδοση, έχουμε το ροζέ Μυθωδία από Syrah, Grenache και Mourvèdre, και τα δύο ερυθρά Ραψωδία από Μαύρο ντόπιο και Δέλεαρ από το Pinot Noir. Τελευταία «μυστική» και άκρως συλλεκτική προσθήκη στη συλλογή αποτελεί το κρασί Αμήτωρ, ένα σπουδαίο χαρμάνι των ποικιλιών Grenache,Syrah, Mourvedre. Στο Hillside Collection έχουμε το Όναρ από Cabernet Franc. Στη συλλογή Late Harvest Series έχουμε τους δύο επιδόρπιους οίνους Όχθη από Μαύρο και Ξυνιστέρι και Ηώ από Ξυνιστέρι από υπερώριμα σταφύλια που αναπτύσσουν ταυτόχρονα ευγενή σήψη.  

Στο οινοποιείο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι γευσιγνωσίας, ανοικτοί στο κοινό όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα κρασιά, να συνομιλήσει με τους ανθρώπους πίσω από την παραγωγή και να μυηθεί στα μυστικά του οινοποιείου και του κτήματος.

Χριστουγεννιάτικες Προτάσεις 
Madari Hills Collection, Ραψωδία Μαύρο Π.Γ.Ε Λεμεσός, 2018
Γηγενής ποικιλία που επανέρχεται στο προσκήνιο. Το φρούτο προέρχεται από τις νότιες και βόρειες πλευρές του όρους Μαδαρή στα 1300 μέτρα περίπου. Διαυγές, μέτριας έντασης ρουμπινί σώμα με ‘νεαρές’ ιώδεις ανταύγειες. Τα ελκυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων στη μύτη όπως ή φράουλα και το κεράσι, συναντούν πικάντικες νύξεις μπαχαρικών, που θυμίζουν πιπέρι. Καλοδομημένο στόμα, απόλυτα ξηρό, μεσαίου όγκου με μέτριας έντασης ώριμες τανίνες και ‘ζωηρή’ οξύτητα. Τα μπαχάρια τονίζονται στο στόμα και αγκαλιάζουν το πικάντικο φρούτο, που στο στόμα παρουσιάζεται πιο φρέσκο, οδηγώντας σε ένα μέτριας διάρκειας τελείωμα με ελαφρώς πικρή, ορεκτική ωστόσο, επίγευση. Εξαιρετικό με μοσχάρι κοκκινιστό, κόκκινα κρέατα ψητά στη σχάρα, ζυμαρικά με κεφτέδες και σάλτσα ντομάτας ή με κιμά. 

Hillside Collection Όναρ, Cabernet Franc, Π.Γ.Ε Λεμεσός, 2017 
Τι και αν έχει συνδέσει το όνομά του με καταπληκτικά Cabernet Sauvignon. Στην περίπτωση του κορυφαίου Όναρ χρησιμοποιεί τον πατέρα Cabernet Franc για να δώσει ένα πραγματικά μοναδικό οίνο παλαίωσης με τα καταπληκτικά φυτικά αρώματα της ποικιλίας να πλαισιώνονται από σκουρόχρωμα φρούτα, καπνό και πικάντικες νύξεις. Στα όρια του γκρενά το χρώμα, με μύτη που έχει «ανοίξει» και ξεδιπλώνει ένα χαρακτήρα παρόμοιο με του Cabernet Sauvignon, γεμάτο μαύρα, φρούτα με πιο έντονη ωστόσο φυτικότητα πράσινης πιπεριάς, κέδρο, πικάντικα μπαχαρικά και φύλλα βρεγμένου δάσους. Πυκνό, βελούδινο στόμα με τανίνες που έχουν μαλακώσει μετά από αρκετά χρόνια στη φιάλη, ισορροπία φρεσκάδας και ωριμότητας των αρωμάτων και μακράς διάρκειας επίγευση, πολύπλοκη και εξελισσόμενη. Ένα κρασί με χαρακτήρα, ταυτότητα και, όπως φαίνεται, μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης στον χρόνο. Ταιριάζει με φιλέτο με béarnaise sauce, μοσχάρι με κρέμα τρούφας και μανιτάρια, μπιφτεκάκια στα κάρβουνα, μοσχαρίσιο σουβλάκι με ψητές πιπεριές. 

Madari Hills Collection, Δέλεαρ, Pinot Noir Π.Γ.Ε. Λεμεσός 2019 
Μία σχετικά πρόσφατη δημιουργία του Κτήματος, ένα Pinot Noir πλούσιο με φρέσκο φρούτο και μεγάλη επίγευση. Στη γεύση ευχάριστο, με βελούδινες τανίνες, καλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Στη μύτη αρώματα κόκκινων φρούτων με έμφαση στο κεράσι και το μούρο, συνδυάζονται με αρώματα μπαχαρικών και βανίλιας. Μέτριο γκρενά χρώμα όπως όλα τα τυπικά Pinot Noir. Ευχάριστα αλλά και σοβαρά αρώματα κερασιού, φράουλας, λεβάντας και βοτάνων στη μύτη με ανάλογες γεύσεις και στο στόμα, υψηλή οξύτητα σε ισορροπία με το αλκοόλ, ευγενικές τανίνες και ικανοποιητική διάρκεια. Συνοδεύει ζυμαρικά με πλούσιες, λευκές σάλτσες με κρέμα γάλακτος, αλλά και κόκκινες πικάντικες σάλτσες, μαγειρευτά κρέατα με πικάντικες σάλτσες, αλλά και ασιατική κουζίνα. 

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://www.ekfraseis.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@ekfraseisvineyards.com ή τηλεφωνικώς στο 25 211604.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Εκφράσεις, Χανδριά, 4875 Λεμεσός. 

Οινοποιείο Ζαμπάρτας

Οινοποιείο Ζαμπάρτας

Από το 2006 το χωριό Άγιος Αμβρόσιος φιλοξενεί το οινοποιείο Ζαμπάρτα που θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο προοδευτικά οινοποιεία. Η αποστολή του Μάρκου Ζαμπάρτα ήταν δύσκολη αφού ανέλαβε μόνος του ένα οινοποιείο που για χρόνια το μοιραζόταν με τον πατέρα του, Άκη Ζαμπάρτα, πρωτοπόρο οινολόγο με όραμα την ανάδειξη των κυπριακών ποικιλιών. Δίπλα στον Μάρκο υπάρχει μια ομάδα επαγγελματιών, με πρώτη τη γυναίκα του Marleen και τον αμπελολόγο Χριστόδουλο Καραολή.  

Απόφοιτος οινολογίας από το φημισμένο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, η προσέγγιση του Μάρκου στην οινοποίηση αντανακλά την εμπειρία του στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και φαίνεται στα χαρακτηριστικά των κρασιών. Κατά τον Μάρκο η Κύπρος παρουσιάζει μια έντονη διαφορετικότητα από πλευράς μικροκλιμάτων, εδαφών και κλιματολογικών συνθηκών και μπορεί να δώσει πολύ ποιοτικά οινικά αποτελέσματα. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη ολοένα και περισσότερων νέων ανθρώπων με επιστημονική κατάρτιση γύρω από το αμπέλι και το κρασί, το αμπελοοινικό δυναμικό της χώρας μας καθίσταται σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Ο ίδιος πιστεύει πως ο στόχος των νέων οινολόγων είναι να αποτυπώσουν μια νέα δική τους ταυτότητα του terroir μας και όχι να προσπαθούμε να μιμηθούμε κάτι ξένο. 

Ο Μάρκος κάνει εξαιρετική δουλειά στον ιδιόκτητο αμπελώνα του που μετρά 8 εκτάρια και έχει την ευθύνη για ακόμη 7. Στους πλείστους αμπελώνες -που είναι πιστοποιημένοι από την εταιρεία περιβαλλοντικής υποστήριξης Lacon- εξασκεί βιολογικές πρακτικές. Η περιβαλλοντική πολιτική επεκτείνεται και στο οινοποιείο με πρακτικές βιωσιμότητας όπως μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και ειδική μόνωση, καθώς και μείωση του βάρους των φιαλών. Το Οινοποιείο Ζαμπάρτας είναι επίσης χορηγός της Terra Cypria και της Birdlife Cyprus, προσφέροντας το 1% των κερδών του.

Μετά τις κλασικές πλέον ετικέτες συμπεριλαμβανομένης και της σειράς Κουκουβάγια, ευχάριστη έκπληξη είναι η στροφή στις γηγενείς ποικιλίες και Single Vineyards όπου έχει ήδη δημιουργηθεί μια πλούσια συλλογή. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας ΠΟΠ από Ξυνιστέρι κοντά στο χωριό Μανδριά είναι σχεδόν 30 χρονών και χαίρει τα οφέλη των αμπελώνων σε ψηλά κλίματα. Τα αμπέλια από Semillon και Λευκάδα συμπλήρωναν τους αμπελώνες μέχρι που προστέθηκε ο εκατοντάχρονος αμπελώνας Μαρτζελίνα κοντά στον Άγιο Νικόλα με το Μαύρο σταφύλι να κυριαρχεί στο συγκεκριμένο αμπελώνα από το 1921. Πρόσφατα προστέθηκαν περισσότεροι αμπελώνες, όπως ένα ακόμα εκατοντάχρονο με Μαύρο στην περιοχή Αφάμης που μαζί με το Ξυνιστέρι βιολογικής παραγωγής ευθύνονται για το νέο ροζέ "Not Orange". Ακόμη ένας αμπελώνας (1.1 εκτάρια) θα φυτευτεί με Πρωμάρα το 2021 και τέλος ένας νέος αμπελώνας στον Άγιο Νικόλαο, το αμπέλι Χαβάτζιας με Γιαννούδι και Μαραθεύτικο. 

Εξαιρετική δουλειά γίνεται στο μονοποικιλιακό Μαραθεύτικο και έχουμε το Γιαννούδι να παντρεύεται με το Mataro. Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες ο Μάρκος έχει δημιουργήσει εξαιρετικά χαρμάνια όπως το λευκό χαρμάνι Semillon – Sauvignon Blanc, το διάσημο ερυθρωπό από Λευκάδα και  Cabernet Franc και το ερυθρό από Λευκάδα και Shiraz. Έχουμε Λευκάδα σε παλαίωση από το 2019 ενώ σύντομα στην αγορά θα κυκλοφορήσει και η Κουμανδαρία Ζαμπάρτα χρονιάς 2011 μετά από 10ετή ωρίμαση στο βαρέλι.

Λόγω COVID-19 η παραγωγή το 2020 μειώθηκε 40%. Η ποιότητα της εσοδείας κρίνεται πολύ καλή και η ομάδα πιστεύει ότι το μέλλον του κυπριακού οίνου είναι οι γηγενείς ποικιλίες σε περιορισμένες και ποιοτικές παραγωγές. Τέλος η ομάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον ξένων αγορών, και πιστεύει πως δεδομένης της ανάπτυξης μίας νέας γενιάς καταναλωτών που διαθέτουν γνώση για το ποιοτικό κρασί πρέπει και αυτή να αξιοποιηθεί.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις  
Ξυνιστέρι, Single Vineyard, ΠΟΠ Κρασοχώρια, 2019
Χρόνο με το χρόνο αυτό το υπέροχο Ξυνιστέρι ωριμάζει, διατηρώντας όμως αυτή την αρεστή αρωματική εσωστρέφεια που το ξεχωρίζει από αρκετά λευκά. Καθαρό, λεμονί, με χρυσές ανταύγειες. Κομψό αρωματικά με κίτρινα φρούτα, ανθικές νύξεις και πολύ διακριτικό βαρέλι που μόλις ακούγεται και είναι πολύ όμορφα ενσωματωμένο. Το στόμα είναι ένα πραγματικό ποίημα, γεμάτο, δροσερό, με οξύτητα και λιπαρότητα να ισορροπούν τέλεια. Οι νύξεις της δρυός στην «υπηρεσία» της πολυπλοκότητας στο στόμα και στη «σκιά» του φρούτου, ζύμες και βότανα της Μεσογείου, ενώ η επίγευση καθαρή, φρουτώδης, απολαυστική. Σκεφτείτε ένα τραπέζι γεμάτο από τα ‘καλούδια’ της θάλασσας, λευκό ψάρι στη σχάρα ή αστακομακαρονάδα. 

Μαραθεύτικο. ΠΓΕ Λεμεσός, 2018
Είναι κρασί που το απολαμβάνουμε τώρα αλλά έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί για τουλάχιστον μία πενταετία ακόμα. Ελκυστικό, βαθύ, ρουμπινί χρώμα, μύτη που σφύζει από ώριμο, κόκκινο φρούτο, να θυμίζει δαμάσκηνο και λικέρ cherry, μαζί με τη χαρακτηριστική καραμέλα της ποικιλίας και πανέμορφα ενσωματωμένα τα γλυκά μπαχαρικά της δρυός. Σοκολάτα, ορυκτότητα και βοτανικές νύξεις, συμπληρώνουν τη παλέτα. Ελκυστικότατο στο στόμα, πληθωρικό, γεμάτο σώμα αλλά και τη φρεσκάδα της οξύτητας. Συνδυάζεται με κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά, κοτόπουλο κοκκινιστό, πιάτα με κιμάδες, ριζότο ή ζυμαρικά με μανιτάρια και ώριμα τυριά.

Shiraz – Λευκάδα, ΠΓΕ Λεμεσός 2018
Μοναδικό χαρμάνι από το ανερχόμενο στη χώρα μας Shiraz και την τοπική Λευκάδα. Με σκούρο βαθύ κόκκινο χρώμα, σύνθετο άρωμα βιολέτας και γαρύφαλλου, πικάντικο στόμα όπου κυριαρχούν το πιπέρι και η κανέλα, αλλά και πλούσια βελούδινη επίγευση, το Shiraz-Λευκάδα του Οινοποιείου Ζαμπάρτα αποτελεί ένα από τα αριστοκρατικότερα κρασιά στη χώρα μας  σε έντονο νεοκοσμικό χαρακτήρα. Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση στη φιάλη, όπου μεγιστοποιεί με μεγάλη υπομονή τη γευστική του ολοκλήρωση. Ένα από τα σπάνια κρασιά που ακόμη και μετά από δέκα χρόνια ξέρει να ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων και ταιριάζει με αρνάκι στο φούρνο, αρνί στη σούβλα, κατσίκι στη γάστρα, κρέας με πικάντικη κόκκινη σάλτσα, πικάντικα κεμπάπ.  

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, zambartaswineries.com/, επικοινωνήστε μέσω email στο visit@zambartaswineries.com, ή τηλεφωνικώς στο 25 942424.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Ζαμπάρτας, Γρηγόρη Αυξεντίου 39, Αγιος Αμβρόσιος, 4710, Λεμεσός.

Οινοποιείο Καμαντέρενα

Οινοποιείο Καμαντέρενα

Ανάμεσα στον Παφίτικο αμπελώνα, μεταξύ των χωριών Στρουμπί και Πολέμι βρίσκουμε το επιβλητικό οινοποιείο Καμαντέρενα, ιδιοκτησίας του Συνεργατικού Οργανισμού Διάθεσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΣΟΔΑΠ). Από το 2004 παράγει οίνους από γηγενείς και ξένες ποικιλίες και αποστάγματα, έχουν δε 231 παρασημοφορήσεις. 

Σημαντική είναι η επιλογή των καλύτερων αμπελώνων της ορεινής περιοχής Πάφου, που κυμαίνονται σε υψόμετρο 450-1100 μέτρων, με το υπέδαφος να χαρακτηρίζεται κυρίως από στοιχεία ασβεστόλιθου. Χρησιμοποιούνται κυρίως γηγενείς ποικιλίες, όπως Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο, Μαύρο, Λευκάδα, ενώ συγχρόνως κάνει μείξη (blends) των προαναφερόμενων ποικιλιών, με άλλες διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Chardonnay κ.ά. 

Την ομάδα του οινοποιείου την χαρακτηρίζει μια συνεχής προσπάθεια για αναβάθμιση και βελτίωση των προϊόντων σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού. Το τελευταίο διάστημα, το Οινοποιείο προχώρησε στην εντατική υλοποίηση ενός ολοκληρωτικού πλάνου, που αφορά τον επανασχεδιασμό των περισσοτέρων από τις υφιστάμενες ετικέτες εμφιαλωμένων οίνων, συμπεριλαμβανομένων των ευρέως διαδεδομένων κρασιών, Καμαντερένα και Στρούμπελη, ενώ συγχρόνως με εξ ολοκλήρου νέα εμφάνιση, λανσαρίστηκε εκ νέου στην κυπριακή αγορά η Ζιβανία του Οινοποιείου, ως ‘Ζιβανία του Βρακά’. 

Η γκάμα των εμφιαλωμένων οίνων αριθμεί περισσότερες από 20 ετικέτες, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη μονοποικιλιακή σειρά οίνων με την ονομασία ‘Η ΣΤΡΟΥΜΠΕΛΗ’ (Riesling, Chardonnay, Μαραθεύτικο, Merlot, Shiraz), στην γκάμα των ομώνυμων οίνων ‘ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ’, που αποτελείται κυρίως από blends γηγενών και διεθνών ποικιλιών (Ξυνιστέρι/Semillon, Μαραθεύτικο/Shiraz, Λευκάδα/Merlot, Cabernet Sauvignon/Merlot), καθώς και στην οικονομική σειρά κρασιών –γνωστή και ως ‘Butterfly Series’ λόγω των ευφάνταστων πεταλούδων που απεικονίζονται στις ετικέτες–, που αποτελεί μείξη μονοποικιλιακών και blends (Ξυνιστέρι, Λευκάδα/Shiraz, Λευκάδα/Cabernet Sauvignon/Carrignan). Στην κατηγορία των εμφιαλωμένων οίνων και οινικών παραγώγων, αξίζει να προστεθούν τα: Afames, Arsinoe, Santa Marina, Danae, η πολυβραβευμένη Κουμανταρία St. Barnabas και φυσικά η Ζιβανία του Βρακά.   

Προσφάτως ολοκληρώθηκε το  πρώτο στάδιο της συνεργασίας της TEMPO Κύπρου και του Οινοποιείου Καμαντερένα, για την παραγωγή μιας σειράς μπουτίκ κρασιών με την κωδική ονομασία ‘Project X’ , με έμφαση στις οινικές δυνατότητες των γηγενών ποικιλιών και στην τέχνη της οινοποίησής τους. Ο επιφανής οινοποιός Ido Lewinsohn -ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 409 Μasters of Wine ανά το παγκόσμιο- σε συνεργασία με τους οινολόγους του Οινοποιείου Καμαντερένα, Στέφανο Στεφάνου και Λούκα Παπαλουκά, ολοκλήρωσαν την παραγωγή του Project X Single Vineyard Xynisteri 2019, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην κυπριακή αγορά, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. 

Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2020 συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε οι αμπελώνες να διατηρηθούν υγιείς και να μεγιστοποιήσουν ποιοτικά την απόδοσή τους.  Η πανδημία COVID-19, εκτροχίασε την κυπριακή αγορά και αναστάτωσε το καταναλωτικό κοινό, με τρόπο πρωτοφανή για τα χρονικά δεδομένα. Το μέλλον αποτελεί συνάρτηση των οικονομικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την πανδημία και έχουν πλήξει βαρέως τον επιχειρησιακό κλάδο της Κύπρου. 

Όμως η Κύπρος μπαίνει ξανά σε τροχιά εξωστρέφειας. Στο οινοποιείο Καμαντέρενα ο σύγχρονος εξοπλισμός και οι μοντέρνες τεχνικές παραγωγής κρασιού, οι πλούσιοι και ποικίλοι αμπελώνες της  με τις ξεχωριστές ποικιλίες σταφυλιών, συν την  προσθήκη της Κουμανταρίας και των αποσταγμάτων όλα αυτά συμβάλλουν στην ανοδική πορεία της Καμαντέρενας στην μετά COVID-19 περίοδο. Με προσήλωση στον στόχο και με σκληρή δουλειά η ομάδα βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις
Καμαντερένα Ξυνιστέρι – Semillon, ΠΓΕ Πάφος 2019
Ένα όμορφο και εξωστρεφές χαρμάνι από Ξυνιστέρι και το γαλλικό Semillon.  Λαμπερό χρώμα με έντονες πρασινοκίτρινες ανταύγειες. Λεπτά, έντονα αρώματα με φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα πυρηνόκαρπων, πράσινου μήλου και εσπεριδοειδών. Στη μύτη πιο διαχυτικό το Ξυνιστέρι, αλλά και εντυπωσιακή εξέλιξη στο στόμα. Διακριτική ευχάριστη οξύτητα, νόστιμο και αναζωογονητικό με μέτριο σώμα με πρωταγωνιστή το Semillon, επίγευση που πολιορκείται από φρέσκα φρουτώδη στοιχεία. Εντυπωσιακή εξέλιξη στο στόμα με διακριτική ευχάριστη οξύτητα και καθαρή φρουτώδη επίγευση. 

Saint Barnabas ΠΟΠ Κουμανταρίας 2002
Έχει καφετί χρυσό χρώμα, αφήνει ένα λεπτό άρωμα στη μύτη όπου μπορεί να βρείτε κυρίαρχη τη σοκολάτα και αρώματα του καφέ τα οποία ακολουθούνται από πλούσια αρώματα φρούτων, ξηρών καρπών, καφέ και αρώματα παλαίωσης. Η πρώτη εντύπωση είναι η φινέτσα με μια λεπτή γεύση χαρουπόμελου και γλυκό καρυδιού στο κέντρο του στόματος, καθώς και μια πλούσια σοκολατένια μαζί με επίγευση καφέ που αφήνει μια νότα φρεσκάδας. Η Κουμανταρία Απόστολου Βαρνάβα συνεχίζει να παλαιώνεται με την πάροδο του χρόνου και έτσι γίνεται καλύτερη. Θεωρείται το απόλυτο κρασί για επιδόρπιο. 

Project X Single Vineyard Ξυνιστέρι, ΠΟΠ Λαόνα-Ακάμας 2019
Το χρώμα του είναι κίτρινο με χρυσαφένιες ανταύγειες. Στη μύτη είναι εξαιρετικά πολύπλοκο με τα φρέσκα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδή να δένουν με αρώματα ανθών και φυτικών στοιχείων, να συμπληρώνονται με αυτά της δρυός όπως η βανίλια και οι ξηροί καρποί, αλλά και με διακριτικές νότες ζύμης από την παραμονή με τις οίνο λάσπες. Στα στόμα είναι πλούσιο και λιπαρό με τη ζωηρή οξύτητα να φέρνει την ισορροπία. Στη γεύση τα φρουτώδη στοιχεία συναγωνίζονται με τη βανίλια, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιες νότες ορυκτών στην επίγευση. 

INFO:
Το Οινοποιείο Καμαντερένα είναι ανοιχτό για το κοινό, καθημερινά 9.00π.μ. – 15.00μ.μ., Σάββατο & Κυριακή μόνο με ραντεβού. Στους επισκέπτες, προσφέρεται οργανωμένη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου, καθώς και γευστική δοκιμή κρασιών και αποσταγμάτων στον νέο ειδικά διαμορφωμένο χώρο.    

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, www.kamanterena.com.cy ή επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο 26 633000.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Καμαντερένα (ΣΟΔΑΠ ΛΤΔ) οδός Καμαντέρενας αρ. 1, Στρουμπί, 8550 Πάφος.

Κτήμα Χριστούδια

Κτήμα Χριστούδια

Το 1992 ένα νεαρό ζευγάρι, με ελάχιστες οινολογικές γνώσεις αλλά με πολύ πάθος και μεράκι, δημιούργησε ένα μικρό οινοποιείο χρησιμοποιώντας τα πατρικά του αμπέλια. Έτσι δημιουργήθηκε το ΚΡΕΛΑΝ. Με τα χρόνια οι κόποι ανταμείφθηκαν. Μεγάλωσαν, στη συνέχεια ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις και τα βραβεία και απέκτησαν σημαντική εμπειρία. Σταθμός στην ιστορία τους θεωρείται η απόφασή τους το 2012, να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο οινοποιείο στην περιοχή Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας. Το νέο όνομα στο οινοποιείο θα είναι Κτήμα Χριστούδια. Λογότυπο το χαριτωμένο γαϊδουράκι, δίνοντας το μήνυμα ότι οι οίνοι τους αποτελούν προϊόν αγάπης, υπομονής, ταπεινότητας και σκληρής εργατικότητας.

Υπέροχη τοποθεσία, το Κτήμα περιβάλλεται από αμπελώνες. Υπάρχει σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός, ο επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφτεί τον χώρο ωρίμανσης και παλαίωσης των οίνων και τον χώρο εμφιάλωσης. Εξαιρετικοί θεωρούνται και οι χώροι για την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών όπως και ο χώρος πραγματοποίησης συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.  

Σήμερα καλλιεργούνται 40 δεκάρια ιδιόκτητων αμπελώνων με μόνο κυπριακές ποικιλίες. Αυτός είναι και ο στόχος του οινοποιού Γιάννη Χριστούδια, η αναβίωση, παραγωγή και προώθηση των γηγενών ποικιλιών όπως το Ξυνιστέρι, το Σπούρτικο, το Γιαννούδι και το Μαραθεύτικο. Ένα επίσης σημαντικό κεφάλαιο είναι η παραγωγή βιολογικών οίνων σε συνδυασμό με την αειφορική γεωργία αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους φυσικούς παράγοντες όπως το έδαφος και το κλήμα… και το μέλλον τους ανήκει.

Σήμερα στο οινοποιείο Χριστούδια παράγονται 9 διαφορετικές ετικέτες. Τρεις λευκοί οίνοι, από την τοπική ποικιλία Σπούρτικο, το δεύτερο από την ποικιλία Ξυνιστέρι και το τρίτο, ξηρό από Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, γνωστό και ως Μαλάγα. Παράγεται, επίσης, ένα ροζέ, αποκλειστικά από Μαραθεύτικο και τρία ερυθρά κρασιά. Το πολυποικιλιακό Αρμονία και τα παλαιωμένα Cabernet Sauvignon και Μαραθεύτικο. Την γκάμα συμπληρώνουν δύο επιδόρπιοι οίνοι, εκ των οποίων το πρώτο είναι ο ‘Μέγας Δρυς’ από λιαστά σταφύλια των ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο και το δεύτερο είναι το ‘Αλεξία’ από λιαστά σταφύλια σουλτανίνας. Επίσης η παραγωγή κυπριακών προϊόντων δεν σταματά εδώ, αφού στο Κτήμα παράγεται επίσης Ζιβανία, παλουζές, σουτζιούκος και πρόσφατα και μέλι ανθέων.

Ο τρύγος ήταν διαφορετικός φέτος. Οι παραλαβές σταφυλιών πολύ λιγότερες και οι πλείστες από τους αμπελώνες του οινοποιού. Γενικά η παραγωγή ήταν καλή σε θέμα ποιότητας σταφυλιών, κάτι που δίνει αισιοδοξία στην ομάδα για νέους πετυχημένους οίνους καθώς και την παραγωγή ενός νέου οίνου που είναι στα σκαριά. 

Το οινοποιείο ανέμενε ότι η χρονιά του 2020 θα ήταν η χρονιά-σταθμός στις πωλήσεις αλλά δυστυχώς ήταν η χειρότερη που αντιμετώπισε το οινοποιείο στα 25 χρόνια της ύπαρξής του. Μεγάλο πλήγμα ήταν ο ανύπαρκτος σχεδόν τουρισμός που ήταν ο βασικός πόρος του οινοποιείου. Το Κτήμα δεχόταν χιλιάδες τουρίστες και μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων ήταν αποτέλεσμα του υψηλού τουριστικού ρεύματος.  

Η οικογένεια Χριστούδια παραμένει ωστόσο αισιόδοξη για το μέλλον. Γιατί το μέλλον είναι η επόμενη γενιά που έχει μπει πλέον δυναμικά στη διαχείριση της εταιρείας. Η Έλενα με σπουδές στο μάρκετινγκ έχει ήδη εδραιωθεί στο Κτήμα, ενώ ο Αντρέας και ο Κρίτωνας τελειώνουν σύντομα τις σπουδές τους στη γεωπονική και τις βιολογικές καλλιέργειες αντίστοιχα.  

Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται αυτή την αισιοδοξία και νιώθει την αγάπη και το πάθος της οικογένειας, για αυτό η ξενάγηση αλλά και η γευστολόγηση είναι δύο μοναδικά απολαυστικές εμπειρίες. Με επένδυση στις γηγενείς ποικιλίες, στόχο την ποιότητα και την παραγωγή βιολογικών οίνων… το μέλλον τους ανήκει.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις  
2017 Κτήμα Χριστούδια Αρμονία, Ερυθρός Ξηρός
Μια απλή προσέγγιση, ένα ήπιο ξηρό ερυθρό κρασί με χαρμάνι δύο τοπικών ποικιλιών και δύο ξένων. Καθαρό, βαθύ, σχεδόν αδιαπέραστο, πορφυρό. Μύτη με ώριμο φρούτο, μαρμελάδα μαζί με γλυκά μπαχαρικά όπως βανίλια και νύξεις από μέντα, ευκάλυπτο και λίγο φαρμακευτικό χαρακτήρα. Στο στόμα είναι ξηρό, πληθωρικό, με ώριμες -εξαιρετικής υφής- τανίνες, πυκνό φρούτο και επίγευση μακράς διάρκειας. Ο βοτανικός χαρακτήρας είναι έντονος και στο στόμα. Έτοιμο προς κατανάλωση, με δυνατότητες παλαίωσης που προσεγγίζουν την πενταετία.  Για ένα καθημερινό κόκκινο κατά τις γιορτές.

2013 Κτήμα Χριστούδια Μαραθεύτικο, Ερυθρός Ξηρός 
Οίνος από την πλέον δυναμική κυπριακή ποικιλία. Μια μεγαλοπρεπής προσέγγιση στο ερυθρό κρασί. Λαμπερό, βαθύ, ρουμπινί χρώμα µε βιολετί ανταύγειες. Πολύπλοκο μπουκέτο που θυμίζει έντονο άρωμα μούρων και βύσσινου, λικέρ κεράσι, µε νότες αποξηραμμένου δαμάσκηνου και πιπεριού λόγοω της παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια. Γενναιόδωρο, βελούδινο, στρογγυλό, ισορροπημένο, µε νότες βανίλιας, ξύλου, μόκας και καραμέλας βουτύρου. Έχει έναν ιδιαίτερα φιλικό χαρακτήρα που το καθιστά εξαιρετικό συνοδό για τα εδέσματα ενός πλούσιου εορταστικού τραπεζιού.

2015 Αλεξία Γλυκός Οίνος
Ένας ξεχωριστός, μοναδικός, γλυκός οίνος από λιαστή σουλτανίνα. Εντυπωσιακό χρυσόξανθο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Προκλητικά αρώματα γλυκών φρούτων, αρωμάτων περγαμόντου, φλούδας πορτοκαλιού και νότες από μέλι και βανίλια. Στο στόμα είναι λιπαρό και γεμάτο όπου η οξύτητά του ρυθμίζει άψογα τα σάκχαρά του. Ευχάριστη και μακρά αρωματική επίγευση. Πιείτε το στους 6°C ως απεριτίφ ή με συνοδεία μία δροσερής φρουτοσαλάτας ή μιας γλυκιάς τάρτας φρούτων και θα έχετε ατελείωτες στιγμές απόλαυσης. Εξαιρετικό για Χριστούγεννα μπροστά στο τζάκι.  

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://ktimachristoudia.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@ktimachristoudia.com ή τηλεφωνικώς στα 99813075 & 99034828.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Κτήμα Χριστούδια, Δρόμος Κάτω Δρυ – Βάβλας, 7714 Κάτω Δρυς, Λάρνακα.

Οινοποιείο Κυπερούντας

Οινοποιείο Κυπερούντας

Σε ένα από τα κεφαλοχώρια της Πιτσιλιάς, την Κυπερούντα, βρίσκεται το ομώνυμο οινοποιείο μας. Πενήντα χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και εβδομήντα πέντε από τη Λευκωσία, το Οινοποιείο Κυπερούντας, στα 1200 μέτρα, είναι η υψηλότερη οινοποιία της Ευρώπης και μία από τις υψηλότερες στον κόσμο. Η λειτουργία του άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα αμπελουργών της περιοχής, που στόχος της ήταν η αξιοποίηση του αμπελουργικού δυναμικού της κοινότητας. Η προσπάθεια αυτή συνάντησε, την πιο κατάλληλη στιγμή, το όραμα της οικογένειας Φώτου Φωτιάδη, που ήταν η παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακών κρασιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Οινοποιείου φύονται στα φτωχά, αμμοαργιλώδη και πολύ επικλινή εδάφη της Κυπερούντας και της Μαδαρής, της δεύτερης ψηλότερης κορυφής του νησιού μετά το Τρόοδος. Αποτέλεσμα του φτωχού και απότομου εδάφους της περιοχής, αλλά και των ήπιων θερμοκρασιών, είναι η αβίαστη ωρίμαση των σταφυλιών και οι χαμηλές αποδόσεις των αμπελώνων, που συμβάλλουν στη συμπύκνωση των αρωματικών και γευστικών συστατικών του φρούτου και κατ’ επέκταση των κρασιών. 

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες καλύπτουν συνολικά έκταση 20 εκταρίων, τα οποία φιλοξενούν σταφύλια των λευκών ποικιλιών Chardonnay και Ξυνιστέρι, καθώς και τις ερυθρές Cabernet Sauvignon και Syrah. Συνεργαζόμενοι κι αυστηρώς επιλεγμένοι αμπελώνες, τόσο από την Κυπερούντα όσο και από τα Κρασοχώρια Λεμεσού και την ευρύτερη περιοχή της Πάφου, προσφέρουν, επίσης, πρώτη ύλη για την παραγωγή των κρασιών του Οινοποιείου. 

Κτισμένο σε τρία επίπεδα, που εξασφαλίζουν ηπιότερη μεταφορά του κρασιού με τη χρήση της βαρύτητας, το Οινοποιείο στέκει στον ανοιχτό ορίζοντα, σε μια καμπή του δρόμου, βιγλίζοντας μέχρι τη θάλασσα της Λεμεσού. Η υπόγεια κάβα της μονάδας, με την ολόχρονα σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, φιλοξενεί 300 και πλέον δρύινα βαρέλια των 225 και 300 λίτρων, μέσα στα οποία τα κρασιά του Οινοποιείου ωριμάζουν και εξελίσσονται, προτού κριθούν από τους υπεύθυνους οινολόγους έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Η συνολική ετήσια παραγωγή κυμαίνεται γύρω στις 300.000 φιάλες. 

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός αιχμής και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Κυπερούντας διαφυλάσσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσεκτικά επιλεγμένων σταφυλιών, για την παραγωγή κρασιών υψηλής στάθμης, που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις και του πλέον εκλεκτικού οινόφιλου. Κάθε μέλος της οικογένειας του Οινοποιείου μοιράζεται το ίδιο πάθος και την ίδια αγωνία για την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Η γνώση, το μεράκι και η εμπειρία, από τον αμπελώνα μέχρι την οινοποίηση, την ωρίμαση και τον ποιοτικό έλεγχο, αποτελούν εχέγγυο για την επίτευξη του σκοπού του Οινοποιείου, που δεν είναι άλλος από την παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακού κρασιού.

Το οινοποιείο Κυπερούντας έχει βάλει σαν στόχο την αξιοποίηση του δυναμικού της ποικιλίας Ξυνιστέρι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αρκετές μικρές οινοποιήσεις από διαφορετικούς αμπελώνες, ψάχνοντας να βρούμε και να αναγνωρίσουμε την επίδραση του terroir στο κρασί. Επίσης σε συνεργασία με πανεπιστήμια διενεργείται έρευνα για την συγκεκριμένη ποικιλία. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό θα δώσουμε με τα πρώτα αποτελέσματα. Σύντομα το οινοποιείο θα κυκλοφορήσει στην αγορά δύο νέες ετικέτες με βάση τη διαφορετικότητα terroir. 

Περήφανοι, ανάμεσα σε άλλα, είμαστε και για την Κουμανδαρία, οίνος με Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης,που είναι ένα από τα παλαιότερα επιδόρπια κρασιά στον κόσμο και μπορεί να ανταγωνιστεί σε ποιότητα ακόμη και τα κορυφαία γλυκά κρασιά, οπουδήποτε κι αν παράγονται. Η Κουμανδαρία του Οινοποιείου Κυπερούντας ωριμάζει για δύο τουλάχιστον χρόνια σε δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων, αποκτώντας σύνθετο άρωμα, συμπυκνωμένη γεύση και εντυπωσιακή ισορροπία. Συνοδεύει γλυκά πιάτα, αποξηραμένα φρούτα, αλλά και δυνατά τυριά. Σερβίρεται παγωμένη στους 8-10 βαθμούς Κελσίου. 

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις  
Άλιμος, Chardonnay, ΠΓΕ Πάφος, 2019
Κατά τον Όμηρο Άλιμος είναι η αλμύρα της θάλασσας. Πώς να μη σκέφτεσαι τέτοιο κρασί κοντά στη θάλασσα. Καθαρό, μέτριας έντασης λεμονί χρώμα με χρυσές ανταύγειες. Μύτη έντονη με το τροπικό φρούτο να συνυπάρχει αρμονικά με τα αρώματα της δρυός, που θυμίζουν βανίλια και νύξεις ξηρών καρπών. Πληθωρικό στόμα με δροσιστική οξύτητα, βουτυράτο-λιπαρό χαρακτήρα και ώριμο φρούτο, με την επίγευση να είναι μακρά σε διάρκεια. Έτοιμο προς κατανάλωση με δυνατότητες παλαίωσης για τρία-τέσσερα χρόνια. Συνδυάζεται με λιπαρά ψάρια στα κάρβουνα, στο φούρνο ή καπνιστά, με λευκά κρέατα και ζυμαρικά που συνοδεύονται με λευκές σάλτσες, ποικιλίες λιπαρών τυριών.

Σκοπός, Shiraz, ΠΓΕ Λεμεσός, 2018
Διακρίνεται για τον πλούτο, την ένταση και την κομψότητά του και τις διακριτικές νότες νέου δρυός. Το χρώμα του Σκοπού είναι βαθύ ρουμπινί. Τα έντονα και μαρμελαδένια αρώματα μαύρων φρούτων όπως το βατόμουρο και το δαμάσκηνο, τα φρέσκα πιπέρια, η σοκολάτα και οι νύξεις λεβάντας συνθέτουν ένα ωραίο και πολύπλοκο αρωματικό προφίλ. Στο στόμα είναι πλούσιο, με ισορροπημένη οξύτητα, αρκετές αλλά μαλακές τανίνες και μακρά φρουτώδη επίγευση. Μπορεί να εξελιχθεί για 4-5 χρόνια σε ένα ώριμο και σύνθετο κρασί. Συνδυάζεται με κοκκινιστά κρέατα, ψητό αρνί ή μοσχάρι, μπιφτέκια και σεφταλιές, λουκάνικα και ποικιλίες με ώριμα τυριά.

Ψηλά Κλήματα, ΠΓΕ Λεμεσός, 2017
Από αμπελώνες σε ψηλό υψόμετρο και παλαίωση για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας ελαφρές νότες νέου δρυός από τα δάση του Allier και Nevers που αγκαλιάζουν τα έντονα φρουτώδη χαρακτηριστικά του. Το χρώμα του είναι λαμπερό ρουμπινί. Άφθονα αρώματα μαύρων φρούτων, όπως το δαμάσκηνο και το βατόμουρο, μπαχαρικών, μέντας και βανίλιας που διακρίνονται εύκολα στη μύτη. Στο στόμα είναι πλούσιο και γεμάτο φρεσκάδα, με ωραίες βελούδινες τανίνες με τις γεύσεις των μαύρων φρούτων να κυριαρχούν, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και νύξεις ξηρών καρπών. Πίνεται πολύ ευχάριστα τώρα αλλά μπορεί να εξελιχθεί για 3-4 χρόνια ακόμα. Συνδυάζεται με ζουμερά burger, καπνιστές μπριζόλες, βοδινό φιλέτο, κοντοσούβλι χοιρινό, μοσχάρι με μελιτζάνες και ποικιλίες αλλαντικών όπως και παλαιωμένα τυριά. 

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, http://photiadesgroup.com/kyperounda/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο minas.mina@photiadesgroup.com ή τηλεφωνικώς στο 25 532043.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Κυπερούντας, Γρίβα Διγενή 102, 4876 Κυπερούντα, Λεμεσός.

Οινοποιείο Λαμπούρη

Οινοποιείο Λαμπούρη

Το γνωστό οινοποιείο στις αγαπημένες Πλάτρες του Σεφέρη, δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις δημιουργίες του. Οι Πλάτρες, όπως και η γύρω περιοχή των Κρασοχωριών, είναι ένας τεράστιος αμπελώνας. Η οικογένεια Λαμπούρη παρήγαγε κρασί για 350 χρόνια, αλλά το 1988 με την ίδρυση του Οινοποιείου Λαμπούρη έβαλε τις Πλάτρες στον χάρτη ως οινικό προορισμό. Οι νέοι ιδιοκτήτες του οινοποιείου και συγκεκριμένα ο νεαρός Roland Wig, ο γαμπρός της οικογένειας με καταγωγή από τη Ρωσία, συνεχίζει το έργο επάξια.   

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, που αριθμούν περίπου στα 9 εκτάρια, είναι απλωμένοι στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, σε ένα υψόμετρο πέραν των 1000 μέτρων. Το κλίμα είναι ζεστό την ημέρα και δροσερό το βράδυ. Στα λευκά ασβεστολιθικά πετρώδη, ηφαιστειογενή εδάφη, οι αμφιθεατρικά φυτεμένοι αμπελώνες φιλοξενούν γηγενείς ποικιλίες όπως το Μαύρο Αμπελίσιμο, την τοπική Λευκάδα και το Μαραθεύτικο από τα ερυθρά, αλλά και το λευκό Ξυνιστέρι από τα λευκά. To Chardonnay, το Μοσχάτο και τα ερυθρά Cabernet, Mataro και Syrah κυριαρχούν στις ξένες ποικιλίες. Το Οινοποιείο Λαμπούρη είναι ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Κύπρο, που έχει ιδιόκτητους αμπελώνες πιστοποιημένους από τη γερμανική εταιρεία πιστοποίησης «Lacon», για τα βιολογικής καλλιέργειας σταφύλια. Ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς, προσπάθεια στο μέλλον είναι η παραγωγή φρουτώδων γεύσεων, ελαφριών κόκκινων κρασιών, και κρασιώνμε λιγότερο αριθμό τανινών.  

Η Λευκάδα φέρει και την ευθύνη για την πιο σημαντική στιγμή στη μέχρι σήμερα πορεία του οινοποιείου: την αναπαραγωγή του πιο διάσημου και ιστορικού κρασιού του μεγάλου ναού της Ιερουσαλήμ, του ‘Ya’in Kafrisin’. Πρόκειται για ένα κρασί Kosher, κατάλληλο προς πόση για τους Εβραίους. 

Το οινοποιείο παράγει 200,000 φιάλες ξηρό κρασί και 125,000 γλυκό οίνο. Έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις στο παρελθόν. Ίσως ακόμη μια σημαντική στιγμή στην πολύχρονη πορεία του ήταν το 2007, όταν τα κρασιά του επιλέχθηκαν από τη γερμανική αεροπορική εταιρεία  Lufthansa German Airlines.

Στη μεγάλη συλλογή του οινοποιείου θα βρεις κρασιά με διεθνείς διακρίσεις, αρχίζοντας από εξαίσια λευκά, κόκκινα και ροζέ και συνεχίζοντας με τα εξαιρετικής ποιότητας φρέσκο Mataro και το περίφημο Μαραθεύτικο. Αξιόλογοι επίσης είναι οι επιδόρπια οίνοι, όπως ο Ερυθρός Γλυκός, το Μοσχάτο και η κεχριμπαρένια Κουμανταρία εσοδειών 1998, 2002 και 2010. 

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους οινοποιούς όσον αφορά τη διάθεση προϊόντων, αλλά όχι όσον αφορά στην ποιότητα της εσοδείας. Γενικά, οι ψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν μεν την απόδοση των αμπελώνων αλλά γενικά είχε καλό φρούτο, με πιο συγκεντρωμένα αρώματα και γεύσεις. Ο Roland πιστεύει στην εσοδεία και προβλέπει μια καλή χρονιά, κάτι που όπως επισημαίνει είναι σημαντικό για την ανάπτυξη μετά την COVID περίοδο.   

Το στοίχημα για την ομάδα του οινοποιείου είναι η επένδυση στις γηγενείς ποικιλίες, εξ ου και το 2021 θα αρχίσει μια σταδιακή αναβάθμιση των αμπελώνων. Ο καταναλωτής εμπιστεύεται τις γηγενείς ποικιλίες περισσότερο από τις ξένες, κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος ο Roland στα δεκαπέντε χρόνια που ασχολείται με το οινοποιείο.  

Βάσει των πιο πάνω ο Roland προβλέπει πως ο κυπριακός οίνος, με τη συνεχή αναβάθμιση των αμπελώνων και σοβαρή επένδυση σε σύγχρονο εξοπλισμό στο οινοποιείο, θα έχει ένα πιο λαμπρό μέλλον. 
Ο επισκέπτης σε κάθε γουλιά που δοκιμάζει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του οινοποιείου ‘σφραγίζει’ τα αρώματα του βουνού και τις γνώσεις του οινοποιού. Εκτός από το κρασί και την Κουμανδαρία υπάρχουν ακόμη δύο εκπλήξεις. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε το ΧΟ Μπράντι του Λαμπούρη αλλά και το Kingfisher Gin το οποίο προέρχεται από απόσταξη 28 βοτάνων του Τροόδους. Και εδώ ο Roland μας εξομολογείται τα καινούργια του πλάνα, που αφορούν τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αποστακτηρίου, το οποίο θα είναι πιο ευέλικτο, δίνοντάς μας την επιλογή να παράγει διαφορετικά είδη οινοπνευματωδών ποτών όπως ουίσκι. 

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις   
Ζήνα, Ημίγλυκο Ξυνιστέρι, ΠΓΕ Λεμεσός 2018
Ένα εξαιρετικό γλυκό κρασί που συμπληρώνει την ήδη πλούσια γκάμα κρασιών του Οινοποιείου από Ξυνιστέρι. Το χρώμα του είναι ελαφρύ κίτρινο. Η αρωματική του ένταση είναι υψηλή και μας κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Μαρμελάδες φρούτων, ώριμα βερίκοκα και ροδάκινα, άσπρο πιπέρι, μέλι, γλυκό του κουταλιού περγαμόντο και νύξεις βοτάνων είναι κάποια από τα αρώματά του. Στο στόμα είναι γλυκό, με αρκετή φρεσκάδα και οξύτητα που δροσίζει τον ουρανίσκο. Οι γεύσεις του θυμίζουν κομπόστα ροδάκινο και γλυκά του κουταλιού, ενώ μένει μία μακρά μελένια επίγευση. Είναι ιδιαίτερα απολαυστικό τώρα, αλλά σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί για αρκετά χρόνια ακόμα. Συνδυάστε με foie gras, ποικιλία τυριών και τάρτα λεμονιού.

Απολλώνια Κουμανδαρία, ΠΟΠ Κουμανδαρίας 1998
Παλαιωμένη Κουμανδαρία από μαύρο και Ξυνιστέρι. Το χρώμα της είναι ανοιχτό κεχριμπαρένιο. Το άρωμά της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι λιγότερο από πολύπλοκο, με άφθονα αρώματα ξηρών καρπών και ώριμων φρούτων που παραπέμπουν σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, χαρουπόμελο, μελιού, καραμέλας, μαύρης σοκολάτας και καφέ. Στο στόμα είναι νόστιμο, με την οξύτητα να ισορροπεί τη γλυκύτητα, με χαμηλό αλκοόλ, ανεπαίσθητες τανίνες και ιδιαίτερα μακρά επίγευση. Πίνεται ευχάριστα τώρα, αλλά μπορεί να εξελιχθεί για μερικές δεκαετίες ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεμυαλιστικό γλυκό κρασί, με γεύση και αρώματα που μένουν αξέχαστα για μήνες. Από τα σπουδαιότερα κρασιά όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης. Απολαύστε την μόνο με τυριά.

Μαύρο Αμπελίσιμο, ΠΓΕ Λεμεσός, 2018     
Μονοποικιλιακή έκδοση του Μαύρου Αμπελίσιμου. Καθαρό, μέτριας έντασης, ρουμπινί χρώμα. Ελαφρώς αναγωγικό στο ξεκίνημα, ενώ μετά από σύντομο αερισμό του κρασιού στο ποτήρι αναδύονται αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και βατόμουρο, μαύρου φραμπουάζ και ώριμης φράουλας, παρέα με βοτανικές νύξεις και ελαφρύ μπαχαρικό. Στόμα ξηρό, στρογγυλό. οξύτητα τραγανή, με φρεσκάδα και βελούδινες τανίνες. Έτοιμο προς κατανάλωση τώρα ή μέσα στην επόμενη πενταετία. Ταιριάζει εξαιρετικά με ζυμαρικά με κιμά ή κόκκινη σάλτσα, πλατό με αλλαντικά και τυριά, μπιφτεκάκια με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, http://www.lambouri.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@lambouri.com ή τηλεφωνικώς στο 25 422525.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Λαμπούρη, Αγ. Δημητρίου 24Α, Πλάτρες, 4810 Λεμεσός. 

Οίνου Γη - Κτήμα Βασιλειάδη

Οίνου Γη - Κτήμα Βασιλειάδη

Ανάμεσα στις ορεινές κορφές του Τροόδους και με σκηνικό την κορφή του Ολύμπου, απλώνονται αμφιθεατρικά οι αμπελώνες και το οινοποιείο «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη». Ένα νέο ξεκίνημα που δημιουργήθηκε το 2017 από τον δικηγόρο και οινοπαραγωγό Χριστόδουλο Γ. Βασιλειάδη, που ωστόσο φέρει μαζί του αιώνες οινικής παράδοσης, καθώς ο ίδιος, γνήσιο τέκνο του Ομόδους, αποτελεί δέκατης γενεάς οινοπαραγωγό.

Το «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» αριθμεί σήμερα περί τα 1.200 στρέμματα ιδιόκτητων, αυτόριζων αμπελώνων με προοπτική αύξησης στα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αμπελώνων βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 700 και 1.100 μέτρων, στους λόφους του Αφάμη και της Λαόνας. Τα εδάφη που φιλοξενούν τα αμπέλια είναι κυρίως ασβεστολιθικά αλλά υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό εδαφών, προς την πλευρά του Άη Νικόλα, το οποίο είναι ηφαιστειογενές και φυσικά έχουν φυτευτεί σε αυτό κυπριακές ποικιλίες. Τα αμπέλια του κτήματος είναι μη αρδευόμενα, αναπτύσσονται σε θερμές μέρες και ψυχρές νύχτες με την ευεργετική και πολύτιμη για αυτά, υγρασία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα οινοποιείο που παρέχει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την οινοποίηση.

Το «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» πιστεύει ακράδαντα στη δυναμική των γηγενών ποικιλιών. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως, καθώς ήδη το 60% των παραγωγικών αμπελώνων του όπως και το 80% από τα 200 στρέμματα των νέων φυτεύσεων αφορά γηγενείς ποικιλίες. Στους αμπελώνες μπορεί κανείς να βρει γηγενείς ποικιλίες όπως Ξυνιστέρι, Μαύρο, Σπούρτικο, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι αλλά και Μωροκανέλλα, Βασίλισσα και Πρωμάρα, οι οποίες εκφράζουν στο έπακρο την ιδιαίτερη κυπριακή τους ταυτότητα και έτσι μπορούν να ξεχωρίσουν στην παγκόσμια αγορά. Πλάι τους οι λευκές διεθνείς ποικιλίες Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Chardonnay και οι ερυθρές Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz αναδεικνύουν τον χαρακτήρα τους, απλώνοντας τις ρίζες τους στον ομοδίτικο αμπελώνα. Σε μερικά χρόνια θα δοκιμάσουμε τα πρώτα κρασιά από γηγενείς ποικιλίες που γεννιούνται και αναπτύσσονται σε βιολογικούς αμπελώνες.

Στο κελάρι μας θα βρείτε έντεκα ετικέτες οίνου μια Ζιβανία και ένα ροδόσταγμα. Ξεχωρίζουν τα λευκά Πέντε Λιθάρια από το ομώνυμο επίλεκτο αμπελοτόπι της περιοχής, τα Reserve Ξυνιστέρι και Reserve Chardonnay, παλαιωμένα σε βαρέλι, το ροζέ Ροδάμπελο, ένα χαρμάνι από Μαραθεύτικο και Shiraz, τα ερυθρά Γερόκλημα από Μαραθεύτικο και Red Melody, αμφότερα δείγματα παλαιωμένου κρασιού από επιλεγμένα αμπελοτόπια, η μοναδική Κουμανταρία, αλλά και η σειρά Πλαγιά, που αποτελείται από ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα ερυθρό Cuvée Spéciale. Πολύ σύντομα θα διατεθεί στην αγορά και το ερυθρό Γιαννούδι, που για την ώρα ησυχάζει στην κάβα ζυμωμένο και παλαιωμένο εξολοκλήρου σε δρύινα βαρέλια.  

Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε καταστροφική για τον τομέα, οι οινολόγοι, οι γεωπόνοι και όλοι όσοι συμβάλλουν στην παραγωγή των προϊόντων «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» παραμένουν αισιόδοξοι. Μάλιστα, ο τρύγος του 2020 ήταν έντονος και δυναμικός, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα με το ξηρό καλοκαίρι βοήθησαν στην πολύ καλή ωρίμανση των ερυθρών ποικιλιών και έσπρωξαν ανοδικά την παραγωγή του Ξυνιστεριού. 

Το οινοποιείο έχει πάντοτε «Ανοιχτές Πόρτες», όχι μόνο μια φορά τον χρόνο, καθώς είναι ανοιχτό καθημερινά και δέχεται διαρκώς κόσμο. Όσοι επισκεφθούν το οινοποιείο μπορούν να ξεναγηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, στους αμπελώνες και να ολοκληρώσουν την ξενάγησή τους με γευσιγνωσία των προϊόντων του στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας με θέα τα κελάρια. Στο οινοποιείο λειτουργεί το εστιατόριο «Πλαγιά», στο οποίο μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει την οινική του εμπειρία, συνδυάζοντας το κρασί στον τόπο παραγωγής του με διαλεγμένα πιάτα και, ακολούθως, να συνεχίσει να απολαμβάνει το κρασί του ή έναν καφέ στη βεράντα του οινοποιείου που έχει θέα το όμορφο Όμοδος. Το «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να προσφέρει μία υπέροχη, γεμάτη ημέρα σε οικογένειες, ζευγάρια, γκρουπ και παιδιά, χωρίς να περιορίζεται μόνο στον χώρο του κρασιού. 

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις 
Πέντε Λιθάρια, Ξυνιστέρι, Π.Γ.Ε. Λεμεσός, 2019
Καλλιεργείται στα ιδιόκτητα αμπέλια της ομώνυμης περιοχής του Ομόδους. Κομψό λευκό κρασί που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική του terroir του. Είναι ισορροπημένο και διακριτικό στη μύτη και το στόμα με ευχάριστα καλοκαιρινά αρώματα και πολύ καλή οξύτητα και τελειώνει όμορφα με μακρά και λεπτή επίγευση. Χρώμα φωτεινό, κρυστάλλινο με απαλές χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Έχει έντονη και σύνθετη μύτη που θυμίζει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Το στόμα του είναι ισορροπημένο με ευχάριστη αρωματική διάρκεια που αιχμαλωτίζει. Απόλυτος  σύντροφος των θαλασσινών, όπως αστακός στον ατμό με φρέσκο βούτυρο, γαρίδες ψητές, καθημερινά μεζεδάκια της κυπριακής κουζίνας, καρπάτσιο από λαβράκι, κοκτέιλ θαλασσινών, μύδια αχνιστά, ξιφίας σουβλάκι και ωμά θαλασσινά.

Ροδάμπελο, Π.Γ.Ε Λεμεσός, 2019 
Το κοσμοπολίτικο Shiraz συναντά το Μαραθεύτικο σε ένα απολαυστικό και εξωστρεφές ροζέ, με έντονο λαμπερό ροδί χρώμα. Μύτη γεμάτη φρεσκάδα, καθαρή, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, γλυκών μπαχαριών και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα έχει μια ανεπαίσθητη νότα γλυκύτητας και φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας. Έχει ισορροπημένο σώμα με πολύ ευχάριστη επίγευση. Έντονα και πυκνά αρώματα στόματος, που ακολουθούν το χαρακτήρα της μύτης και φτάνουν μέχρι την επίγευση. Συνοδεύει καλοκαιρινά γεύματα BBQ όπως χοιρινά φιλετάκια, τηγανιτά μπαρμπούνια και μακαρόνια με κόκκινες σάλτσες. 

Γερόκλημα, Μαραθεύτικο, Π.Γ.Ε. Λεμεσός, 2017
Διατηρώντας τις εικόνες της πατρικής γης και της ιστορίας, δημιουργήθηκε από τα γηραιότερα κλήματα του οινοποιείου, το ατίθασο και χαρισματικό Γερόκλημα, από την ερυθρή γηγενή ποικιλία Μαραθεύτικο. Θεωρείται σήμερα η αιχμή του δόρατος της κάβας του «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη». Έχει σκούρο πορφυρό χρώμα και παρουσιάζει ένα μπουκέτο αρωμάτων που θυμίζει κόκκινα φρούτα του δάσους, όπως βύσσινο και κεράσι. Ισορροπημένο στο στόμα, χαρίζει πικάντικες νότες πιπεριού και λουλουδιών, γοητεύοντας κυριολεκτικά κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Μεταγγισμένο σε καράφα, σερβίρεται στους 16˚C σε ποτήρι ανοικτής τουλίπας, συνοδεύοντας ιδανικά, κόκκινα κρεατικά στη σχάρα και παραδοσιακούς μεζέδες αλλαντικών.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://www.oenouyi.wine/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@oenouyi.wine ή τηλεφωνικώς στο 25 446000.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Οίνου Γη - Κτήμα Βασιλειάδη, Δημήτρη Λιπέρτη, 4760 Όμοδος, Λεμεσός. 

Οινοποιείο Τσιάκκας

Οινοποιείο Τσιάκκας

Το οινοποιείο Τσιάκκα είναι οικογενειακή επιχείρηση, την οποία ξεκίνησε ο Κώστας και η Μαρίνα το 1988. Αν και οι γονείς ασχολούνται ακόμη με τη διαχείριση του οινοποιείου, στο χώρο παραγωγής περισσότερο ασχολούνται κυρίως τα δύο αδέλφια, Έκτορας και Ορέστης Τσιάκκα. Η Ελένη είναι πετυχημένη διατροφολόγος και ο Ανδρέας είναι ο μάγος του οινοποιείου στη φωτογράφιση με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίχτυα, όντας ακόμη φοιτητής.   

Τα δύο αδέρφια μαζί με τον Κώστα Ντάνο είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή και την οινοποίηση των σταφυλιών, που προέρχονται από 6.5 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων και 8 εκτάρια υπό ενοικίαση. Το οινοποιείο παράγει ετικέτες τόσο από κυπριακές ποικιλίες όσο και από κοσμοπολίτικες, συμπεριλαμβανομένων της διάσημης Ζιβανίας Τσιάκκα και της φυσικής λιαστής Κουμανδαρίας. Οι περισσότερες διατίθενται στην κυπριακή αγορά και κάποιες ποσότητες εξάγονται στο εξωτερικό.  

Στους αμπελώνες εφαρμόζεται οργανική αμπελουργία και έχουν ήδη επεκταθεί με νέες φυτεύσεις με βάση περισσότερο τις τοπικές ποικιλίες. Στόχος της οικογένειας Τσιάκκα εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ποιοτικών κρασιών με αναγνωρισιμότητα, ταυτότητα και ονομαστική ζήτηση. Είναι φανερό πως οι αμπελώνες του οινοποιείου προσαρμόζονται στις τάσεις της εποχής.   

Οι αμπελώνες αρχίζουν από τα 1482 μέτρα υψόμετρο με το 1 εκτάριο αμφιθεατρικό αμπελώνα με το όνομα Πετράλωνα (Sauvignon Blanc, Chardonnay και νέες φυτεύσεις από Ξυνιστέρι). Κατεβαίνουμε στα 1200 μέτρα στο αμπελοτόπι Αγρός όπου υπάρχουν 4 εκτάρια από Sauvignon Blanc, Chardonnay και Ξυνιστέρι φυτεμένες μαζί με τις ερυθρές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Βαμβακάδα. Πιο κάτω, στον Άγιο Ιωάννη στα 1050 μέτρα έχουμε νέες φυτεύσεις  από Πρωμάρα και Γιαννούδι, Ξυνιστέρι και Βαμβακάδα, ένα σύνολο γηγενών ποικιλιών 5 εκταρίων. 

Στην Μονή Τσιάκκας Κτήμα στα 1000 μέτρα (2 εκτάρια) βρίσκουμε Γιαννούδι, Ξυνιστέρι και Sauvignon Blanc, και πιο κάτω στην άγρια, πετρώδη γη στο Μουκλό (880 μέτρα – 3 εκτάρια) να φιλοξενεί σε υποδειγματική αρμονία τα αμπέλια από Μαύρο Αμπελίσιμο που συγκατοικούν με Πρωμάρα. Και δίπλα στο ποτάμι το Κεραμί στα 800 μέτρα σε 0,7 εκτάρια το Merlot που ευθύνεται για το Single Vineyard. Και μέσα από αυτά, να αγναντεύεις ένα υπέροχο ορεινό φόντο, το Τρόοδος που σου κόβει την ανάσα. 

Υπάρχουν οι βασικές ετικέτες από Ξυνιστέρι, Chardonnay και Sauvignon Blanc με και χωρίς παλαίωση σε βαρέλι εκδοχές, το Cabernet Sauvignon και η διάσημη Βαμβακάδα (που δεν είναι άλλο από το Μαραθεύτικο όπως ονομάζεται στην Πιτσιλιά). Έχουμε επίσης δύο χαρμάνια ερυθρών ποικιλιών, τον ερυθρωπό Ρόδινο και τον Πορφυρό. Η σπάνια Πρωμάρα εμφανίζεται μαζί με το Γιαννούδι σαν μονοποικιλιακά όπως και το δροσιστικό Πιτσιλιά Single Vineyard από Ξυνιστέρι,  το Μουκλό από Μαύρο Αμπελίσιμο και το Merlot από το Κεραμί. Ακολουθούν τα πειραματικά Ξυνιστέρι σε Orange Wine –skin contact εκδοχή και το Natural Wine  με πρωτοποριακή μέθοδο οινοποίησης βάζοντας τα στέμφυλα από Κουμανδαρία σε μούστο Ξυνιστεριού. Η επίσκεψη στο οινοποιείο και στους αμπελώνες Τσιάκκα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. 

Η όλη κατάσταση με το COVID απλώς τους καθυστερεί στην υλοποίηση των στόχων τους για το 2021, αλλά και τους πεισμώνει περισσότερο. Ήδη έχουν ξεκινήσει αλλαγές στο οινοποιείο με νέα είσοδο επισκεπτών, και τη δημιουργία ειδικού χώρου στην οροφή για σεμινάρια και τη διοργάνωση ιδιωτικών γευστολογήσεων. Σε δεύτερο στάδιο θα αρχίσει και η ανακαίνιση του υφιστάμενου χώρου γευστολόγησης και σε τρίτο στάδιο η δημιουργία δεύτερου οινοποιείου, δίπλα από το υφιστάμενο για καλύτερη λειτουργικότητα και διαχείριση. 

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις  
Πιτσιλιά, Ξυνιστέρι, Single Vineyard, ΠΓΕ Λεμεσός, 2018
Από αμπέλι στα 1300 μέτρα, με παλαίωση 6 μηνών σε βαρέλι Κουμανδαρίας. Το χρώμα του είναι μέτριο λεμονί. Το άρωμά του είναι σύνθετο, με πυρηνόκαρπα και εσπεριδοειδή φρούτα, ώριμο πεπόνι, ορυκτότητα, ανθικά στοιχεία αλλά και νότες από μέλι. Στο στόμα είναι πλούσιο, με αρκετή λιπαρότητα, ισορροπημένο αλκοόλ και οξύτητα που φρεσκάρει. Είναι ένα κρασί που έχει τη δομή να εξελιχθεί για 3-5 χρόνια και να βγάλει ακόμα πιο σύνθετο χαρακτήρα. Εξαιρετικό με τα τηγανητά ή ψητά ψάρια, θαλασσινά, καλαμάρι γεμιστό ή λαχανοτολμάδες όπως και σούσι με αβοκάντο και τόνο.  

Sauvignon Blanc, ΠΓΕ Λεμεσός, 2019
Κρασί ορόσημο για το οινοποιείο Τσιάκκας. Βαθύ, λεμονοπράσινο χρώμα. Πλούσιο και αρωματικά πολύπλοκο λευκό κρασί με έμφαση στα τροπικά φρούτα, λεμονιού, πεπονιού, τα λευκά λουλούδια και τις φυτικές νότες γρασιδιού, χάρη στην εξαιρετική πρώτη ύλη του, αλλά και στην περίτεχνη οινοποίησή του. Στο στόμα είναι ζωηρό, με υψηλή οξύτητα, έντονες φυτικές γεύσεις που ακολουθούνται από εξωτικά φρούτα και λεμονάτη επίγευση. Πίνεται φρέσκο. Το Sauvignon Βlanc του Οινοποιείου Τσιάκκα είναι ένα κρασί που δύσκολα περνά απαρατήρητο στο τραπέζι. Συνδυάζεται με φρέσκες σαλάτες, πιάτα με πιπεριές, αγκινάρες, αρακά, ντοματόσουπα, αχνιστά όστρακα και ωμά ψάρια, πιάτα με βασιλικό και λεμονάτο κοτόπουλο. Πίνεται και σαν απεριτίφ. 

Κεραμής Merlot, ΠΓΕ Λεμεσός, 2017   
Το φρούτο προέρχεται από αμπέλι στα 900 μέτρα με αμμώδες, ηφαιστιογενές έδαφος. Μέτριο σε ένταση, ρουμπινί χρώμα, με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων δαμάσκηνο, πράσινη πιπεριά και μπαχαρικά. Ξηρό στο στόμα με χαμηλής έντασης τανίνες, σχετικά ελαφρύ σώμα και φρουτώδη επίγευση. Φρουτώδες και αρωματικό χωρίς στοιχεία αρωματικής ή γευστικής πολυπλοκότητας. Έτοιμο για κατανάλωση, ή κρατήστε το ένα με δύο το πολύ χρόνια. Ταιριάζει εξαιρετικά με μεζεδάκια με βάση το κρέας, κεφτεδάκια,  ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα ή κιμά, αρνί στην σούβλα και μοσχάρι γιουβέτσι.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, www.tsiakkaswinery.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο tsiakkaswinery@cytanet.com.cy ή τηλεφωνικώς στο 25991080.
Διεύθυνση: Οινοποιείο Tσιάκκα, Αμπελώνων 88, Πελέντρι, 4878 Λεμεσός. 

Vasilikon Winery

Vasilikon Winery

Οικογενειακό οινοποιείο, με πρωτεργάτες τα αδέρφια Κυριακίδη, που δραστηριοποιούνται στο πανέμορφο χωριό Κάθηκας της επαρχίας Πάφου. Γνωστοί από το 1993 για τις ετικέτες-ορόσημο Βασιλικό (λευκό) και το πολυποικιλιακό ερυθρό Άγιος Ονούφριος.  

Αξιοποιούν κυρίως τα 30 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων, φυτεμένων ως επί το πλείστον με γηγενείς ποικιλίες, που βρίσκονται κατά μέσο όρο στα 650 μέτρα σε εδάφη κυρίως ασβεστολιθικά, πετρώδη, ηφαιστειογενή και αργιλώδη. Σημαντική είναι η επίδραση της θάλασσας μιας και τα αμπέλια περιβάλλονται από 3 κόλπους, σε απόσταση περίπου 10 χιλ.

Βασισμένο στη φιλοσοφία των αδερφών Κυριακίδη, ο σκοπός του οινοποιείου, από την αρχή της δημιουργίας του, είναι -πάνω από όλα- να παράγει ποιοτικά κρασιά και να μπορεί να προωθήσει την κουλτούρα του κρασιού στην Κύπρο. Ο στόχος ήταν να γίνει πιο γνωστός ο αμπελώνας της περιοχής Λαόνας-Κάθηκα και μέσα από τα κρασιά τους να αναδείξουν τη δυναμική που έχουν οι τοπικές και ξένες ποικιλίες. Στην ομάδα προστέθηκε η γνώση και η πείρα της οινολόγου Αφροδίτη Κωνσταντή.   

Και αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Ο αμπελώνας έγινε γνωστός και έχουν αναδειχθεί οι ποικιλίες. Ο σκοπός ισχύει και η ομάδα έχει θέσει νέους στόχους, όπως το να ταξιδεύουν οι φιάλες τους προς τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως. Άλλωστε οι οινοποιοί πάντοτε ονειρεύονται ένα καλύτερο κρασί. 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Το μοντέρνο οινοποιείο είναι επισκέψιμο από τους οινόφιλους και όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του κρασιού. Η δημιουργία του Μουσείου Οίνου, οι εγκαταστάσεις που προσφέρονται για πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων όπως ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, εστιατόριο και Wine Bar -συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.

Το Βασιλικόν 100% Ξυνιστέρι είναι πλέον Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, με τον τυπικό χαρακτήρα της ποικιλίας και το terroir της περιοχής Λαόνα-Ακάμας πλούσιο σε ασβεστολιθικά εδάφη που δροσίζονται από τη θαλάσσια αύρα. Ο Ονούφριος εκφράζει το καλύτερο από τις ερυθρές ποικιλίες που το συνθέτουν. Το ροζέ Ειναλία από Μαραθεύτικο και Shiraz έχει τους φανατικούς του και μετά σειρά έχουν τα μονοποικιλιακά όπως η νεοφερμένη Βασίλισσα, ο ο δυναμικός Αιών από Μαραθεύτικο, η εξαιρετική, μεστή Λευκάδα και φυσικά το θρυλικό Cabernet Sauvignon, το Μέθυ. Τα κρασιά του Βασιλικού κερδίζουν αδιαλείπτως διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ η εξαγωγική του δραστηριότητα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Σε κάθε τρύγο υπάρχει τουλάχιστον ένα πείραμα που «τρέχει», έτσι έχουν πειραματιστεί με orange wine από Ξυνιστέρι, με whole bunch ζυμώσεις, (αυθόρμητες ζυμώσεις) σε γλυκό κρασί και σε αφρώδες. Αναμένουμε!

Ο τρύγος του 2020 ήταν γενικά ένας καλός τρύγος, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, που μέχρι στιγμής παρουσιάζει πολύ θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σαν οινοποιείο, που κι αυτό με τη σειρά του υπέφερε από τον COVID-19, βλέπει με αισιοδοξία το 2021. Πιστεύουν πως, όταν τελικά προσπεραστούν οι δυσκολίες, ο κόσμος θα βγει και θα κάνει ό,τι του έλειψε περισσότερο. Θα οδηγηθούν όλοι γενικά σε μια αλλαγή προσέγγισης, η οποία μπορεί να υπήρχε σαν σκέψη, όμως τώρα θα επιταχυνθεί. Θα βγει από όλο αυτό με νέο μενταλιτέ και ο οινοτουρισμός, μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, θα εκτιναχθεί. Η ομάδα του Βασιλικού οινοποιείου Κάθηκα αναμένει έτοιμη τις εξελίξεις.

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις  
Άγιος Ονούφριος, ΠΓΕ Πάφος 2018
Χαρμάνι από 4 ποικιλίες, Syrah, Λευκάδα, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. Το χρώμα του είναι λαμπερό και κατακόκκινο. Στη μύτη επικρατούν ζουμερά φρούτα όπως τα βατόμουρα και τα βύσσινα, αφήνοντας όμως χώρο για ανθικές, μπαχαρένιες, καπνιστές και ορυκτές πινελιές. Στο στόμα είναι πλούσιο αλλά και κομψό, με αισθητές αλλά φίνες τανίνες, οξύτητα που φέρνει φρεσκάδα και μακρά επίγευση που εστιάζει στο μαύρο φρούτο. Ταιριάζει με χοιρινό στη σχάρα ή αρνί στο φούρνο με δεντρολίβανο. 

Λευκάδα, ΠΓΕ Πάφος 2016
Ένα κρασί υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων από τοπική ποικιλία. Βαθυκόκκινο κρασί, με έντονο μπουκέτο στο οποίο κυριαρχούν τα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, αρωματικών βοτάνων, γλυκών αρωμάτων παλαίωσης όπως κανέλας, γαρίφαλου, κακάο παντρεμένα αρμονικά με άρωμα δρύινου βαρελιού και καβουρντισμένων ξηρών καρπών. Εξαιρετική δομή, πλούσιο σώμα, όγκος, λιπαρότητα, μεγάλη γευστική και αρωματική διάρκεια. Αρμονία γεύσεων με πιάτα λευκών και κόκκινων κρεάτων με πικάντικες σάλτσες, όπως αρνάκι οφτό με πατάτες, κοκκινιστή κατσίκα, χοιρινό κοκκινιστό με σάλτσα από θυμάρι και μάραθο, παϊδάκια στα κάρβουνα. Ποικιλίες πικάντικων και λιπαρών τυριών.

Αιών Μαραθεύτικο, ΠΓΕ Πάφος 2017
Πυκνό και πλούσιο Μαραθεύτικο, μια γηγενής ποικιλία η οποία έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από την παραμονή της στο βαρέλι. Βαθύ πορφυρό χρώμα, έντονο και πυκνό άρωμα σοκολάτας, κακάο, καφέ, καψαλισμένου ψωμιού, κερασιού και δαμάσκηνου σε μια πλούσια σύνθεση. Στόμα ρωμαλέο, που ξεκινά γλυκά με στρογγυλές, βελούδινες και εξαιρετικής ποιότητας τανίνες, που χαρίζουν στο κρασί όγκο και διάρκεια. Απόλαυσέ το με ζουμερά κόκκινα κρέατα συνοδευμένα από πικάντικες σάλτσες, με γαλοπούλα όπως και καπνιστό τυρί. 

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://vasilikon.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@vasilikon.com ή τηλεφωνικώς στο 26 633999.
Διεύθυνση: Kάθηκας, 8573 Πάφος. 

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close