Live Music , Nightlife & Music

Κυπριακή hip hop: και υπάρχει και σκίζει

Και γι' αυτό ευθύνονται οι Julio και Smilin'

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2015

Λίγα χρόνια πριν, το ν’ άκουγες κάπου χιπ χοπ στην κυπριακή διάλεκτο φάνταζε αστείο και μακρινό σαν ενδεχόμενο. Υπήρχε, καθώς μάθαμε στη συνέχεια, αλλά δεν είχε καμία δυναμική. Ίσως επειδή έχουμε και μια ροπή στα ξενόφερτα… Μάλλον το κάθετι για να γίνει, χρειάζεται τα κατάλληλα άτομα να εκμεταλλευτούν το σωστό timing. Στην εποχή των πειραματισμών, λοιπόν, όλα ρίσκο είναι και κάθε ξεκίνημα -πείραμα. Για τους Julio και Smilin’ Beats, πέτυχε.

“Φίλε εν πολλά καλοί, άκου 1-2 κομμάτια τους να καταλάβεις”. Όντως, ο παρέας ο Νικόλας είχε δίκιο. Οι μικρόι είναι όντως πολύ καλοί, αυτό δείχνει το νεό τους άλμπουμ “Το λαθος”, σ’ αυτό καταπιάνονται με διάφορα κοινωνικά θέματα και ξετυλίγουν τις δικές τους αλήθειες. Η μουσική τους είναι σχεδόν… επιθετική και δένει τέλεια με τον καυστικό στίχο, για χιπ χοπ μιλάμε άλλωστε. Το Check In θέλησε να τους γνωρίσει καλύτερα και έκανε μια κουβέντα μαζί τους. 

 

Πόσο καιρό ασχολείστε με το χιπ χοπ;
Julio:
Που τότε που θυμούμαι τον εαυτό μου, Πιο εντατικά, τα τελευταία 3-4 χρόνια.  

Smilin: Ξεκίνησα να ακούω hiphop που τα 10 τζαι γύρω στα 16 άρκεψα σιγά σιγά να κάμνω τες πρώτες μου μουσικές παραγωγές. Που τότε έγινε “ρουτίνα” με την καλή έννοια μέχρι και σήμερα. 

 

 "Έγραφα στα ελληνικά επειδή τα ακούσματα μου τζαι τα δκιαβάσματα μου ήταν στα ελληνικά. Ανακάλυψα όμως τζαι την δύναμη του κυπριακού στίχου"

 

Τι διαφορετικό προσφέρει η χιπ χοπ από άλλες μουσικές;
J: Σαν άνθρωπος που εκφράζουμαι μέσα που τον στίχο μπορώ να πω με ασφάλεια ότι σε καμμιάν άλλη μουσική εν μπορεί ο ερμηνευτής να πει τόσα πολλά πράματα σ’ ένα τραγούδι. Ένα χιπ χοπ κομμάτι συνήθως έσιει πάνω που 32 μπάρρες ραπ. Τούρο σημαίνει πολλά λόγια. Όποιος νιώθει ότι έσιει πολλά να πει ας κάμει ραπ. Τωρά, σαν παραγωγός, τούτο που μου αρέσκει στο χιπ χοπ εν το sampling, με την έννοια του να αναβιώνεις κάτι παλίο ή κάτι εντελώς διαφορετικό. Με τούντην “τάγκα τούγκού” αισθητική. Συν του ότι σαν μουσική εν εύκολη να την κάμεις, ακόμα τζαι αν δεν έσιεις μουσική παιδεία με την ακαδημαΙκή έννοια.

S: Στο στιχουργικό κομμάτι της rap μουσικής ο στίχος εν πιο ευθύς τζαι μπορεί να γίνει πολλά συγκεκριμένος. Θεματολογικά η μουσική μας μπορεί να αγγίξει πολλά θέματα τζαι κυρίως το κοινωνικό κομμάτι όπως τζαι επίσης να περάσει αρκετά μηνύματα ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. 

Σπάνια, τουλάχιστον εγώ δε θυμάμαι άλλους, να χρησιμοποιούν τη κυπριακή διάλεκτο σε αυτό το είδος. 

J: Εγώ θυμούμαι αρκετούς. Εν είμαστεν οι πρώτοι τζαι σίουρα ούτε οι τελευταίοι. Έγω προσωπικά γράφω στίχους που τότε που ήμουν έφηβος. Έγραφα στα ελληνικά επειδή τα ακούσματα μου τζαι τα δκιαβάσματα μου ήταν στα ελληνικά. Ανακάλυψα όμως τζαι την δύναμη του κυπριακού στίχου -άμαν εν ευθύς, σοβαρός τζαι οξύς. Είδα τζαι ότι το κυπριακό έφκενε μου πιο έυκολα, ειδικά στο ραπ. Τζαι η αλήθκεια, εν ότι η διάλεκτος μας έσιει μιαν ιδιαίτερη δυναμική που ταιρκάζει απόλυτα με το χιπ χοπ σαν έκφραση. Άμα θέλω να απευθυνθώ στους Κυπραίους εν να μιλήσω κυπριακά. Έτσι ο στίχος εν τζαι πιο άμεσος.Τζαι πιο προσιτός. Εν δηλώνω τίποτε το ιδιαίτερο με τούτο. Όμως σίουρα δείχνει ότι τζινο που κάμνουμε εν το κάμνουμε με γνωμονα το πόσοι εν να μας ακούσουν ή αν θα μας καταλάβουν.

S: Που τις αρκές οταν εξεκίνησε το hiphop στη Κύπρο, η Κυπριακή διάλεκτος χρησιμοποιόταν στα κομμάτια. Σίουρα όσοι ήθελαν να κάνουν ένα βήμα έξω που το Hip Hop της Κύπρου επέλεξαν να το κάνουν στα Ελληνικά χωρίς ναν κακό τούτο. Θεωρώ το να χρησιμοποιείς τη μητρική σου γλώσσα στη μουσική ότι εν κάτι που πρέπει να γίνεται καθώς μπορείς να είσαι πιο περιγραφικός σε σύγκριση με μια γλώσσα που εν την μιλάς τζαι τόσο στη καθημερινότητα σου. 

 

"Χαλά μας το... αγεληδόν"

 

Μόλις κυκλοφόρησε και το άλμπουμ "Λάθος". Το πρώτο σας ως συνεργασία; Πως φθάσαμε σε αυτό και πως ζήσατε τη δημιουργική διαδικασία

J: Ναι, το λάθος εν η πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά μαζί. Εγνωριστήκαμε διαδικτυακά λόγω της μουσικής μας, πρόπερσι τζαι αφού ανταλλάξαμε μερικές ιδέες γυρώ που την μουσική γενικά είδαμε ότι ταιρκάζουν οι αντιληψεις μας τζαι μουσικά τζαι κοινωνικά. Έτσι εβρεθήκαμε τζαι που κοντά τζαι αρχίσαμε να μοιραζόυμαστε τζαι γνώσεις. Που τζιαμέ αποφάσισα τζαι επρότεινα του Αναστάση να επιμεληθεί του πρώτου μου σόλο άλμπουμ, το “Ξύπνα τζ’ άκου, που εφκήκε πέρσι. Μετά που τζίνο ήρταν 2 remixes που κομμάθκια τζίντου άλμπουμ, το “στάσσει μελάνι” τζιαι το “τζινούρκα μέρα”. Αφού άρεσεν μας το αποτέλεσμα, το φυσικό επόμενο ήταν να κάμουμε τζαι ένα κομμάτι ολόδικο μας. Έτσι εφκήκεν το “Οι φίλοι μου”, ένα κομμάτι που το είχα γραμμένο χρόνια αλλά ποτε εν εκαμα beat που να νιώθω ότι αποδίδει μουσικά ότι και ο στίχος. Ο Αναστάσης είσιεν ένα που ήταν σαν να τζαι έκαμεν το για τούτο. Που τζιαμέ είδαμε ότι άνετα μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και “Το λάθος” εφκήκε σα μια πολλά φυσική διαδικασία. Κάθε 2-3 μέρες ο Smilin έκαμνεν ένα beat τζαι εγώ έγραφα που πάνω τα δικά μου. Ό,τι με απασχολούσε την συγκεκριμένη περίοδο ή όποιον ερέθισμα μου εδίαν ο ρυθμός. Όποτε εβόλευκε και το φίλο μας τον Χρίστο, εβοηθούσεν μας με τις ηχογραφήσεις -τζαι ξέρει πόσο το εκτιμούμε τούτο. Για ένα περίεργο λόγο, μέσα σε τούντους μήνες η έμπνευση μας ήταν αστείρευτη. Νιώθω ότι εδώκαμεν ο ένας στον άλλον μιαν ώθηση, μια δίψα για δημιουργία. 

 

"Το όνειρο μου, να ακουστεί η μουσική μας, όι για φήμη ούτε για λέφτα (που δεν υπάρχουν έτσι τζαι αλλιώς), αλλά για να ξυπνήσει ο κόσμος"

 

S: Ως παραγωγός είχα στο νου μου κάποια στιγμή που να βρω το κατάλληλο άτομο να κάμω μια συνεργασία δίσκου. Όπως τα πε o Julio εκάλυψε με. Γενικά το “ταξίδι” τούτου του δίσκου ήταν πολύ όμορφο τζαι σίουρα αξέχαστο. Εβάλαμε ούλο μας το είναι τζαι θέλω να πιστεύκω πως εφκήκε ένα όμορφο αποτέλεσμα. 


 

Ποια κοινωνικά μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τα τραγούδια σας;
J: Σαν Julio θέλω απλώς να βλέπω μυαλά να δουλεύκουν, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η ελευθερία, ο σεβασμός τζαι η ισότητα έννεν απλά μηνύματα της μουσικής μας. Εν τα πλεόν αυτoνόητα για όποιον είδεν την αλήθκεια. 

 

Τι θα θέλατε, αν μπορούσατε, να αλλάξετε στην νοοτροπία του σημερινού νέου Κύπριου. Τι σας χαλάει και δεν το δέχεστε με τίποτα;

J: Το αγεληδόν*

* σαν αγέλη, σαν μπουλούκι· για αγελαίες συμπεριφορές, όπου εξαφανίζεται μέσα στη μάζα η ιδιαιτερότητα του μεμονωμένου ατόμου


S: Για να αλλάξει κάτι σε μια κοινωνία πρέπει να αλλάξουμε πρώτα σαν μονάδες. Όσο μινίσκουμε κλεισμένοι στο εγώ μας τζαι εν βλέπουμε λίο παραέξω, θα ακολουθούμε τα βήματα των προηγούμενων γενιών. Πρώτα πρώτα χαλά με το πόσο στενόμυαλοι είναι οι περισσότεροι Κύπριοι, που εν δέχονται τη διαφορετικότητα, τζαι τούτο δυστυχώς περνά στα παιθκιά τους, γι’ αυτό τζαι εν θα σταματήσει πότε ο ρατσισμός, το bullying κτλ. 

 

Έχει μέλλον η κυπριακή χιπ χοπ; Ποιά τα δικά σας όνειρα

J: Μέλλον; εξαρτάται τι εννοούμε μελλον. Αν είναι μια σκηνή που θα αποκτήσει λεφτά τότε, τούτο, στο νησί μας, εν το θωρώ να γίνεται σύντομα. Τζαι εν θλίβουμαι καθόλου για τούτο. Όπου εσιωνοστήκαν λεφτά τζαι φήμη, το μήνυμα τζαι το νόημα εμείναν πίσω. Τωρά, αν μιλούμε για μέλλον με την έννοια του εν να υπάρξει μια σύγχρονη λυρική έκφραση με βάση την κυπριακή διάλεκτο; Τότε το μέλλον άρκεψε! Αν θέλεις να μάθεις τα όνειρα μας άκου το νούμερο 13 στο δίσκο.

S: Ναι υπάρχει μέλλον. Βλέπουμε το κάθε μέρα. Φκένουν συνέχεια παιθκιά πολλά καλά πας το ραπ τζαι που έχουν κάτι να πουν. Όπως τζαι στο παραγωγικό κομμάτι, αν τζαι στη Κύπρο οι παραγωγοί τούτη τη στιγμή εν μετρημένοι, σιγά σιγά θωρώ να φκένουν τζι άλλα ταλέντα πας σε τούτο το τομέα. Το όνειρο μου, να ακουστεί η μουσική μας, όι για φήμη ούτε για λέφτα (που δεν υπάρχουν ετσι τζαι αλλιώς), αλλά για να ξυπνήσει ο κόσμος. 

 

Άκουσε όλο το άλπουμ ΕΔΩ

Oι Julio και Smilin' θα εμφανιστουν ζωντανά στις 03 Απριλίου, στην Σβούρα

 

Οι απαντήσεις των 2 παιδιών δόθηκαν εκ μέρους τους στα κυπριακά.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close