Δημοσιεύτηκε στις 01 Απριλίου 2015
Γεγονότα
1822: Αποφασίζεται με νόμο η σύσταση τακτικού ελληνικού στρατού. Η Γενική Αρχηγία ανατίθεται στο Γερμανό στρατηγό Κάρολο Νόρμαν.
1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο πάπας του αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».
1924: Στη Γερμανία, το δικαστήριο του Μονάχου καταδικάζει τον Αδόλφο Χίτλερ σε πέντε χρόνια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία για τη συμμετοχή του σε ανεπιτυχές πραξικόπημα γνωστό ως «το πραξικόπημα της μπιραρίας» που εκδηλώθηκε στις 8/11/ 1923. Παραμένει στη φυλακή μόνο για εννέα μήνες.
1947: Ο Παύλος γίνεται βασιλιάς της Ελλάδας μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του Γεώργιου του Β'.
1951: Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.
1957: Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία αφήνει εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός.
1976: Ιδρύεται η εταιρεία Apple Inc. από τον Στιβ Τζόμπς και τον Στιβ Βόσνιακ.
1994: Περιέρχεται στο ελληνικό κράτος η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ και αφαιρούνται από τον ίδιον και την οικογένειά του η ελληνική ιθαγένεια και τα διαβατήρια, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
2001: Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραδίνεται στην αστυνομία.
2001: Η Ολλανδία νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και γίνεται το πρώτο κράτος στον κόσμο, που επιτρέπει κάτι τέτοιο.
2002: Η Ολλανδία νομιμοποιεί την ευθανασία και γίνεται το μόνο κράτος στον κόσμο, που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια.
Γεννήσεις
1815: Ότο φον Μπίσμαρκ, Πρώσος πρίγκιπας, πρώτος Καγκελάριος της ενωμένης Γερμανικής Αυτοκρατορίας, γνωστός ως ο «Σιδερένιος Καγκελάριος».
1873: Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ρώσος συνθέτης και πιανίστας.
1883: Λον Τσάνεϊ, αμερικανός ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου που έγινε γνωστός ως «ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα».
1885: Αττίκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κλέωνος Τριανταφύλλου, ο «τροβαδούρος» της Αθήνας.(φωτογραφία)
1902: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη.
1920: Τοσίρο Μιφούνε, ιάπωνας ηθοποιός, γνωστός από τις ερμηνείες του στα έργα του σκηνοθέτη Ακίρο Κουροσάβα.
1929: Μίλαν Κούντερα, τσέχος συγγραφέας, γνωστός για πλειάδα βιβλίων, με πλέον διαβασμένο το «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», το οποίο έγινε και κινηματογραφική ταινία.
Θάνατοι
1950: Τσαρλς Ντριού, αμερικανός γιατρός, πρωτοπόρος στη μετάγγιση αίματος.
1991: Μάρθα Γκράχαμ, αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος.
2004: Πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ο προπονητής και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιάννης Κυράστας, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο επί ένα μήνα με βαριάς μορφής σηψαιμία.
2006: Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα, πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας και πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα, αδελφή του Νάσου Μπότση, εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή».
2010: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο πολιτικός Τζανής Τζαννετάκης που υπήρξε ο 175ος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
2010: Τζον Φορσάιθ, αμερικανός ηθοποιός, ο πατριάρχης στη σειρά «Δυναστεία».
Σχετικά

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για τον 5ο αγώνα Run for Autism Half Marathon
Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε

Ανοιξιάτικο πασχαλινό σαββατοκύριακο στο Υφαντουργείο στην Παλιά Λευκωσία
Με πρωταγωνιστές το εκρηκτικό SecondLife Wardrobe Gala & το Μοναδικό DIM (Did It Myself) Bazaar

Πασχαλινές Εκδηλώσεις στο My Mall: Γνωρίστε από κοντά την αγαπημένη μασκότ Πέπα!
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μαγικές στιγμές με δημιουργικές δραστηριότητες, διαδραστικά εργαστήρια

Ξεκινάει σήμερα το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Πολιτισμού Παραλιμνίου «Φωνές τζιαι Θύμησες»
Δύο μοναδικά στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας του Παραλιμνίου, η «Φωνή Παραλιμνίτσσα» και «Το Παναΰριν τ’ Άη Γιωρκού», στο επίκεντρο του φετινού πρώτου φεστιβάλ.


Το Άρσος έφτιαξε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις για το Πάσχα
Παραδοσιακά παιχνίδια, τόμπολα, παλουζές, φλαούνες κι άλλα πολλά!

Το Σάββατο στο ειδυλλιακό Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας θα ψαλούν τα Κάλαντα του Λαζάρου
Εκδήλωση για τον Άγιο Λάζαρο διοργανώνει το Σάββατο του Λαζάρου το Δ.Δ Αγίας Νάπας-Δήμου Αγίας Νάπας

Παιχνίδια, διαγωνισμοί και φαγητό για μικρούς και μεγάλους στην "2η Μαγιάτικη Οδό"
Στην Επισκοπή με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Το Ακάκι έχει ετοιμάσει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με πασχαλινές εκδηλώσεις
Η Εταιρεία Ανάπτυξης Ακακίου «Ο ΣΕΡΡΑΧΗΣ» διοργανώνει ακόμη μια χρονιά, Πασχαλινές εκδηλώσεις στην Πλατεία Ακακίου, την Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα!

Σε έναν πεζόδρομο στην παλιά πόλη θα στηθεί ένα δυναμικό street runway event
Ένα εναλλακτικό fashion show θα στηθεί σε έναν πεζόδρομο της Λευκωσίας

Εκδρομή και πεζοπορία στο Φαράγγι του Άβακα
Ο ομορφότερος προορισμός για τους πεζοπόρους αλλά και τους λάτρεις της φύσης

Φιλανθρωπικό τουρνουά καλαθόσφαιρας με την ομάδα του Λούη Πατσαλίδη και του Μιχάλη Σοφοκλέους
Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Smile Project στηρίζοντας παιδιά στο φάσμα του αυτισμού