Δημοσιεύτηκε στις 06 Απριλίου 2015
Οι νηστείες έχουν το δικό τους κώδικα διατροφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις το πλεονέκτημα να επιλέγεις… νηστήσιμες νοστιμιές, που μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς ενοχές! Γι' αυτό φροντίζουυν οι φούρνοι και τα παραδοσιακά εργαστήρια του νησιού που μας φτιάχνουν νοστιμιές, ακόμα και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εξάλλου ο καλός ο φούρνος λένε, όλα τα αλέθει και όλα τα παρασκευάζει.
Οι ταχινόπιτες
Η στρογγυλή "θεά" των νηστειών! Επιλέγουμε κάποιες απ’ αυτές που γουστάρουμε και σε στέλνουμε να τις δοκιμάσεις. Πήγαινε στους φούρνους του Άλφα Μέγα για μια πλούσια σε ταχίνι ταχινόπιτα, που μυρίζει έντονα σουσάμι αντί για μέλι. Εξίσου νόστιμες είναι και αυτές στην Πανδώρα με την πλούσια γέμιση, και φυσικά, η ιδιαίτερα μελωμένη και κάπως "παστελωμένη" ταχινόπιτα των φούρνων Ζορπάς, που θυμίζει έντονα αυτές που έφτιαχναν παλιά στα χωριά οι καλές νοικοκυρές. Πολύ εύγευστη είναι και η ταχινόπιτα στον Μαραγκό, της οποίας η ζύμη είναι μια τέλεια ανάμειξη χωριάτικου κουλουριού μαζί με τη σκουρόχρωμη γέμιση από ταχίνι! Θα τη λατρέψεις! Στη Λευκωσία, ξεχωρίζουμε, επίσης, τη στριφτή ταχινόπιτα (σαν πλεξούδα) από τα αρτοποιεία Ιωάννου (22345074, Λεωφ. Αμμοχώστου 60, περιοχή Σοπάζ), με την πλούσια γέμιση από μελωμένο ταχίνι, αλλά και αυτή με ζύμη σφολιάτας από τον Φάρο (22757362, Θερμοπυλών 5) στην παλιά Λευκωσία. Στη Λεμεσό ξεχωρίζουμε φυσικά την ταχινόπιτα στα αρτοποιεία Sigma (77778070) και ειδικά αυτή σε μέγεθος "γίγας", η οποία παρόλα αυτά διαθέτει πολύ μαλακή ζύμη, αλλά και την άκρως υγιεινή ταχινόπιτα του Βάσου Διαμαντίδη (99746214, Λύσης 6, Άγιος Γεώργιος) που φτιάχνεται με ολικής αλέσεως αλεύρι, χαρουπόμελο και μαύρη ζάχαρη! Αν είσαι στη Λάρνακα τότε πήγαινε οπωσδήποτε στον Περσέα, τόσο για την κλασική ζύμη όσο και για τη ‘μαύρη’, φτιαγμένη με μαύρη ζάχαρη και μπόλικο χαρουπόμελο, στην Πάφο κάνε ένα πέρασμα από έναν εκ των πέντε φούρνων Κωνσταντινίδης, για να δοκιμάσεις μια μαλακή, με έντονο άρωμα από καραμελωμένο γλυκό ταχίνι, ταχινόπιτα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο must είναι οι παραδοσιακές ταχινόπιτες των τεσσάρων αρτοποιείων Το Προζύμι, οι οποίες μυρίζουν έντονα πολτό από αλεσμένο σουσάμι, ενώ τέλος, αν βρεθείς στο Ζύγι και συγκεκριμένα στο σταυροδρόμι Ζυγίου-Καλαβασού, κάνε στάση στου Κύπρου (24333168) και προτίμησε να τη φας ζεστή. Αποθέωση!
Οι κολοκοτές (κολοκυθόπιτες)
Στο εργαστήρι της κυρίας Θεοδώρας (22434226, Παλλουριώτισσα), η οποία ως επί το πλείστον φτιάχνει κατά παραγγελία, θα βρεις τις καλύτερες κολοκοτές της πόλης, αλλά και πολύ νόστιμες ελιόπιτες, ταχινόπιτες και κρουασάν αμυγδάλου. Από Παλλουριώτισσα πάμε Στρόβολο για τις κολοκοτές στο Sarah Lyne (22514550, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 2Α), αλλά και για τις φημισμένες ελιόπιτες του μαγαζιού. Εδώ θα βρεις και νοστιμότατα samosas με carry, πίτα της σάτζιης με πατάτα-μανιτάρι ή με καρότο-ρύζι, όπως επίσης και quiches με πατάτα-μανιτάρι, σπανάκι-ρύζι ή διάφορα χόρτα. Σε Λεμεσό μεριά, οι κολοκοτές στο Marios Snack (25370171, Αγίας Ζώνης 10) είναι πέρα για πέρα φημισμένες, ενώ από νηστήσιμα θα βρεις επίσης ελιόπιτες, κρουασάν αμυγδάλου, ταχινόπιτες, αλλά και πολύ ωραίες κούπες με μανιτάρι.

Οι ελιόπιτες
Στον εξαιρετικό Vienna (22337245, Λεωφ. Κυρηνείας 147, Αγλαντζιά) ξεχωρίζουν οι μεγάλες ελιόπιτες (σαν cake), όπως και τα ατομικά σνακ με πρώτα και καλύτερα τη σπανακόπιτα, τα πουρέκια της σάτζιης αλλά και τις κούπες με μανιτάρι. Καλή ελιόπιτα θα βρεις επίσης στο αρτοποιείο Στέμα (22823923) στον Αστρομερίτη, όπως και την υπόλοιπη γκάμα των νηστήσιμων εδεσμάτων (ταχινόπιτες, κρουασάν, κολοκοτές). Τέλος, φημισμένες είναι και οι χωριάτικες ελιόπιτες αλλά και οι ελιόπιτες-μισοφέγγαρο στο Twice as Nice (22334006, Αγλαντζιάς 40), που επίσης προσφέρει νόστιμα samosas (πιτάκια) με χόρτα, χορτόπιτες, αλλά και πίτες με μανιτάρι και σπανάκι.

Τα Περίεργα
Για ποιοτικά ψωμιά από όλο τον κόσμο (φτιαγμένα όμως επιτόπου) αλλά και για το δημοφιλές πλέον ciabatta με λιαστές ντομάτες ή ελιές, ξέρεις ότι πρέπει να πας στο Qboo Bakehouse (22270477, Προδρόμου 51, Στρόβολος). Ωραία και άκρως χορταστικά ψωμιά με σταφίδες ή με καρύδια θα βρεις τόσο στην Πανδώρα όσο και στον Vienna, ενώ τέλος, θα ’ταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στα διάσημα στριφτάρια των φούρνων Ζορπάς και δη σε αυτά με το αμύγδαλο που προφανώς είναι νηστήσιμα! Εναλλακτικές και άκρως παραδοσιακές γεύσεις θα βρεις και στο Όμοδος. Ο λόγος για τα αρκατένα παξιμάδια της Ελένης Μ. Νεοκλέους Όμοδος (25422110), με επιλογές από κλασικό, ολικής και με χαρουπόμελο, όλα νηστήσιμα και χωρίς λάδι. Σπουδαία, φυσικά, είναι και τα αρκατένα της Φωτεινής (25422355, 99515140, 99621691), τόσο το κλασικό όσο και αυτά με την ελιά, τις σταφίδες, αλλά και αυτό με γεύση γλυκάνισο-πορτοκάλι. Εδώ θα βρεις επίσης και παραδοσιακές ελιόπιτες και ταχινόπιτες.
Σχετικά
Αυτό είναι το καλύτερο ψωμί στον κόσμο σύμφωνα με νέα κατάταξη του TasteAtlas
Για κάποιους, το ψωμί είναι ένα απλό βασικό προϊόν, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις των υδατανθράκων γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι μια ευέλικτη τέχνη
Ανανεωμένα μενού από τα Café la Mode
Με την υπογραφή της εμπιστοσύνης και της ποιότητας που χαρακτηρίζει τα Café la Mode
Από θερινό σινεμά σε βραβευμένο bar – η ιστορία του Cinéma της Λεμεσού
Στην παλιά πόλη, εκεί όπου η ατμόσφαιρα της παλιάς Λεμεσού συναντά τη σύγχρονη δημιουργικότητα, το "Cinema Bar" γράφει τη δική του ιστορία γεύσης και αισθητικής
Πάμε για νόστιμο brunch στην ταράτσα: Το μαγαζί που αλλάζει τα πρωινά μας
Ένα all-day στέκι που απογειώνει το brunch με θέα, φως και γεύσεις που σε κάνουν να θέλεις να μείνεις λίγο ακόμα.
Mindful Sips: Μια σειρά από masterclasses με τη Μαρία Θ. Μασσούρα DipWSET
Session #1: Island Wines
8 συναρπαστικά γευστικά και οινικά events που αξίζουν την προσοχή μας μέσα στον Νοέμβριο
Από γαστρονομικά δείπνα και masterclasses μέχρι μία μεγάλη γιορτή του κρασιού
Η Λεμεσός (για δύο μήνες) απολαμβάνει μία νέα γαστρονομική εμπειρία, στο Cloud 9
Διά χειρός του βραβευμένου με αστέρι Michelin Chef Michael Nørtoft
12 χωριά της Κύπρου που έγιναν διάσημα για την ταβέρνα τους
Γαστρονομικοί προορισμοί: Χωριά της Κύπρου που ξεχωρίζουν για τις φημισμένες ταβέρνες τους
Το cafe-bar που έκανε την Κακοπετριά… στέκι, κατεβάζει ρολά
Μετά από 5 χρόνια, το κεφάλαιο αυτό κλείνει
Δοκιμάσαμε δύο ελληνικά μεζεδοπωλεία που αξίζει να επισκεφθείς στο Κολωνάκι
Η «Μπιρμπίλω» και το «Κιουζίν» σερβίρουν Ελλάδα με άποψη
Ένα κυπριακό οινοποιείο ανάμεσα στα 15 πιο σύγχρονα παγκοσμίως
Εκεί όπου το τοπίο, η παράδοση και η εμπειρία συναντιούνται
Το Οινοποιείο Βασιλικόν κατεβαίνει στη Λευκωσία
Το Rous παρουσιάζει το Ιστορικό Οινοποιείο Βασιλικόν από το χωριό Κάθηκας, για μία μοναδική γαστρονομική βραδιά