6 May-5 October 2015
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

Όραμα και Δημιουργία - Αναστάσιος Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια διαδρομή, που ανιχνεύει την παράλληλη πορεία ενός άνδρα προς την επιτυχία

Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαΐου 2015

Η αφρικανική Ήπειρος αποτέλεσε το όραμα και το εφαλτήριο για δημιουργία μιας νέας αρχής για δεκάδες ευρωπαίους -ανάμεσά τους και Κύπριοι-, που στις συμπληγάδες δύο παγκοσμίων πολέμων αναζήτησαν στα εξωτικά της μέρη ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Αναστάσιος  Γ. Λεβέντης, γεννημένος στην ανατολή του 20ού αιώνα στην Λεμύθου, ήταν από τους πρώτους εκεί μετανάστες και καταγράφηκε ως καθοριστική μορφή στην νεότερη ιστορία ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής. Έφτασε το 1920 περίπου στη Χρυσή Ακτή και με όραμα δημιούργησε το μέλλον. Η Γκάνα και η Νιγηρία έγιναν η δεύτερη πατρίδα του, αγάπησε τους ανθρώπους τους και σεβάστηκε τον πολιτισμό τους.

Η έκθεση " Όραμα και Δημιουργία - Αναστάσιος Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική", πραγματεύεται ακριβώς αυτή την παράμετρο. Παρουσιάζει στον επισκέπτη την εξέλιξη ενός δυναμικού, δραστήριου, ευφυή Κυπρίου, ενός ανθρώπου που είχε την τόλμη να υλοποιήσει το όραμά του και να δημιουργήσει το μέλλον του. Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την ίδρυσή της Λεβεντείου Πινακοθήκης, στην συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας της, "αποκαλύπτεται" με ένα ξεχωριστό τρόπο μέσα από την νέα προσωρινή αυτή έκθεση.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια διαδρομή, που ανιχνεύει την παράλληλη πορεία ενός άνδρα προς την επιτυχία, ενός έθνους προς την ανεξαρτησία, των λαών προς τον εκσυγχρονισμό και μιας τολμηρής ομάδας νέων καλλιτεχνών προς στη δημιουργία μια νέας εικαστικής ταυτότητας. Ανάμεσα στην φωτογραφία, την παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη, η έκθεση εστιάζει στην συνύπαρξη διαφορετικών κόσμων - τον κόσμο του εμπορίου, της γεω-πολιτικής, της οικονομίας αλλά και της εικαστικής δημιουργίας. Ακολουθώντας τα πρώτα βήματα του Αναστασίου Λεβέντη, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Δυτική Αφρική, η έκθεση αποτυπώνει παράλληλα και έναν κόσμο που βρίσκεται στο μεταίχμιο ιστορικών αλλαγών, στις δεκαετίες του '50 και '60, καθώς στρέφεται από την Αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία και από την παράδοση στον μοντερνισμό.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close