Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαΐου 2015
Η αφρικανική Ήπειρος αποτέλεσε το όραμα και το εφαλτήριο για δημιουργία μιας νέας αρχής για δεκάδες ευρωπαίους -ανάμεσά τους και Κύπριοι-, που στις συμπληγάδες δύο παγκοσμίων πολέμων αναζήτησαν στα εξωτικά της μέρη ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, γεννημένος στην ανατολή του 20ού αιώνα στην Λεμύθου, ήταν από τους πρώτους εκεί μετανάστες και καταγράφηκε ως καθοριστική μορφή στην νεότερη ιστορία ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής. Έφτασε το 1920 περίπου στη Χρυσή Ακτή και με όραμα δημιούργησε το μέλλον. Η Γκάνα και η Νιγηρία έγιναν η δεύτερη πατρίδα του, αγάπησε τους ανθρώπους τους και σεβάστηκε τον πολιτισμό τους.
Η έκθεση " Όραμα και Δημιουργία - Αναστάσιος Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική", πραγματεύεται ακριβώς αυτή την παράμετρο. Παρουσιάζει στον επισκέπτη την εξέλιξη ενός δυναμικού, δραστήριου, ευφυή Κυπρίου, ενός ανθρώπου που είχε την τόλμη να υλοποιήσει το όραμά του και να δημιουργήσει το μέλλον του. Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την ίδρυσή της Λεβεντείου Πινακοθήκης, στην συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας της, "αποκαλύπτεται" με ένα ξεχωριστό τρόπο μέσα από την νέα προσωρινή αυτή έκθεση.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια διαδρομή, που ανιχνεύει την παράλληλη πορεία ενός άνδρα προς την επιτυχία, ενός έθνους προς την ανεξαρτησία, των λαών προς τον εκσυγχρονισμό και μιας τολμηρής ομάδας νέων καλλιτεχνών προς στη δημιουργία μια νέας εικαστικής ταυτότητας. Ανάμεσα στην φωτογραφία, την παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη, η έκθεση εστιάζει στην συνύπαρξη διαφορετικών κόσμων - τον κόσμο του εμπορίου, της γεω-πολιτικής, της οικονομίας αλλά και της εικαστικής δημιουργίας. Ακολουθώντας τα πρώτα βήματα του Αναστασίου Λεβέντη, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Δυτική Αφρική, η έκθεση αποτυπώνει παράλληλα και έναν κόσμο που βρίσκεται στο μεταίχμιο ιστορικών αλλαγών, στις δεκαετίες του '50 και '60, καθώς στρέφεται από την Αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία και από την παράδοση στον μοντερνισμό.
Σχετικά
Θάλασσα, Ουρανός και Γη: Έκθεση του Πόλυ Γερολεμίδη στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκροτείται ως ένα στοχαστικό εικαστικό σύνολο, όπου το τοπίο δεν λειτουργεί απλώς ως εικόνα, αλλά ως πεδίο εμπειρίας και εσωτερικής παρατήρησης
Διεθνή ονόματα της σύγχρονης τέχνης σε έκθεση Λεμεσό από την Kapopoulos Fine Arts
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής
Οι Θαλασσοψυχισμοί της Ρένας Αρτεμίου στην Γκαλερί Αποκάλυψη
Η ζωγράφος αποδίδει το θέμα της μέσα από χρωματική και συνθετική αρτιότητα
Νέα εικαστική έκθεση με έργα από πενάκι εμπνευσμένα από το σινεμά
Η έκθεση προσκαλεί το κοινό να προσεγγίσει τα έργα ως χώρους συναισθημάτων και ιστοριών
Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου: Αναδρομική έκθεση Ανδρέα Παρασκευά
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη
Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Με τίτλο «Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»
CHROMA by Her: Μια εικαστική συνάντηση δέκα γυναικών ζωγράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Liminal Spaces», πρέπει να τη δεις
Στην γκαλερί Stand In Line στη Λευκωσία θα θαυμάσεις τα έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας
Η μαγεία των LEGO έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η Hauteart Contemporary Gallery μετατρέπει τη Λεμεσό σε έναν κόσμο δημιουργίας, φαντασίας και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους
«Animalia»: Η Μαρία Περεντού εκθέτει στην Omikron Gallery
Έργα που καταγράφουν δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας, όπως σχέδια, πίνακες ζωγραφικής με κέντημα, γλυπτά και κατασκευές